Бор Weymouth основните карактеристики и описи на видови

Pine veymutovaБор е вид на зимзелени растенија кои припаѓаат на четинарната класа, семејството Пирин, родот Пирин. Таа има многу широк спектар на раст и е еден од најважните видови дрвја во шумите на северната хемисфера, од суптропските на далечниот север. Во умерените климатски подрачја, борови шуми значајни форми како обичен како во планинските региони и е најблиску до Екваторијална зона главно расте во планините.

Во зависност од областа на раст, бор се разликува во различни форми, најчесто се наоѓа во форма на дрво, поретко има форма на притаен грмушки. Вкупно, постојат повеќе од сто видови од овој вид во светот. Бор е една од најбрзо растечките растенија меѓу четинарните видови и припаѓа на расипаните светли раси. Бор пука, како по правило, се од два вида издолжени и скратени. И, исто така, растенијата се разликуваат во бројот на игли во пакетот, може да има два, три и пет.

Белата Источна БорВо текот на летото на топло, сончев ден, еден хектар борова шума разликува триесет килограми на испарливи производство, така што во еден кубен метар воздух шума најде само петстотини на микроби, а во градот, бројот на микроорганизми кои доаѓа до триесет и шест илјади! Лечењето останува дури и на растојание од пет километри од боровата шума. Бор е неопходен објект во дизајнот на пејзажот. Посебна атракција и разновидни декоративни форми е бор на Вајмутов.

Бор Weymouth краток опис

Како што се нарекува и во литературни извори, Бор Белата Исток во својата традиционална форма е големо дрво во висина од триесет до шеесет и седум метри. Поретки се џуџести форми во форма на мали, украсни грмушки. Во природни услови расте на источниот дел на Северна Америка и Канада. Нејзиното ширење низ светот Pine должи на англиски јазик господар Weymouth, во 1705 година, тој ја донесе во Англија за да ја расте во вашиот имот, и од таму тоа беше воведен во многу делови на светот. Оттогаш, источниот бел бор добил второ, најпопуларно неофицијално име - борот на Вајмут.

Опис на Weymouth борБор се карактеризира со брз раст, Во текот на сезоната, зголемувањето на висината достигнува до половина метар. Аранжманот на гранките е хоризонтален, иглите се меки, долги, околу десет сантиметри, собрани во снопови од пет парчиња. Борови шишарки виси на долги petioles, се uzkotsilindricheskuyu форма, малку искривена, должина 8-20 сантиметри на светло-кафеава, зрели, обично само во втората година по завршувањето на цветни.

Дрвја од овој вид живеат долго, до четиристотини години, понекогаш има дрвја со почитувана возраст, петстотини или повеќе години. Круната има редовна, многу густа, пирамидална форма. Особено вреден имот на оваа раса е неговата отпорност на неповолни фактори на животната средина, овие растенија добро се поднесуваат со загадување и загадување на воздухот, што ги прави неопходен елемент на пејзажот и декоративното градинарство.

Четинари од овој вид се разликуваат побрз раст, отпорност на мраз, неразбирлив за плодноста на почвата и покрај фактот што растенијата припаѓаат на групата на љубовни раси, сенката добро толерира. Влегуваат плодни на возраст од 25 години и постари. Болестите на veymutovye се стабилни, но склони кон габични заболувања, особено страдаат од `рѓа. Затоа, тоа е неприфатливо близина вектори на габични заболувања, кои често се инфицирани со овие градинарски култури како цариградско грозде, глог, планински пепел и рибизли.

Се карактеризира со широк спектар на декоративни форми. Крох, овие претставници на четинари може да биде

 • пирамидален;
 • плаче;
 • притаен;
 • чадор.

Разновидноста на боровина weymouth fastigiataИ, исто така, расата е богата со разновидност на бои на игли. Опсегот на бои на игли варира од златни до шарени сенки. И ова е само благодарност за пејзажни дизајнери и градинари.

Најпопуларните сорти вклучуваат:

 • Blue Shegh.
 • Макопин.
 • Minimu.
 • Пендула.
 • Radiata.
 • Fastigiath.

Секој вид има свој специфичен фенотип, благодарение на што се користат во различни пејзажни композиции. И покрај сета разноликост на нивната разновидност, еден одличен квалитет ги обединува - тие се неверојатно убави.

Особено декоративни сорти на бор, како што се "Minimus" и Radiata

Пирин veymutova MinimusБор weymouth минимумА кратко, џуџиња, многу декоративни грмушки concha. Висината на возрасно дрво, дури и во зрелоста, достигнува само околу еден метар. Дијаметарот на круната е еден и пол метри. Со староста круната од борта Minimus станува како надолна перница. Иглите се меки, собрани во снопови од пет парчиња, средна должина, бојата е сино-зелена, особено ова се изговара кон крајот на летото. Пука кратко, но густа.

Тоа е скромен вид, добро толерира мразови, што го помага неговото воведување во северните региони. Хигрофилни видови кои не толерираат суша. Овој вид на бор е идеален за мали пејсажи, дизајнерски локации, за јапонски градини, за украсување алпинистички ридови. Пропагирано од семе и вакцинација.

Pine veymutova Radiata

Pine Weymouth RadiataСјајна или Сјајна е исто така споро растечки грмушка. Круната е конусна, ажур. Со возраста, обликот на круната станува се повеќе сферичен. Иглите се долги, достигнувајќи должина до десет сантиметри, убава сиво-сина боја, собрани на 5 парчиња во снопови, сосема дебели, што им дава на дрвото многу декоративен изглед. Конусите се тесни цилиндрични, долги седум до петнаесет сантиметри, до четири ширина. Зреењето на конусите се постигнува во втората година. Radiata Pine добро го толерира засенувањето на круната и силните зимски мразови. И, исто така, изгледа одлично во група и поединечни насади. Исто така, може да се користи за одгледување на контејнери.

Репродукција на бор Weymouth

Ова дрво, како и сите растенија на земјата, може да се репродуцира на два традиционални начини:

 • Репродукција на семе.
 • Вегетативна репродукција.

Репродукција на бор WeymouthСечи и инокулација - како вегетативен метод на репродукција практично не се користат, бидејќи искоренувањето на сечињата и опстанокот на вакцините, има многу низок процент на ефективност, а исто така бара посебна опрема и материјали. Вакцинацијата може да се користи само за одгледување на сортен и високо декоративен вид во специјално опремени расадници или оранжерии.

Репродукција по семиња е најстариот достапен и често користен метод. Иако репродукцијата на семе, во изборот на орнаментална градина, има голем број на недостатоци пред вегетативното, што е со овој метод на репродукција, нема гаранција дека фенотипот и генотипот на растението ќе се зачуваат. Со вегетативниот метод на репродукција, се добива точна копија од родителското дрво. Семето задржува висока ртење од една до две години, ако се складираат во неоптоварени простории и околу петнаесет години на температура од 0-5 степени во запечатен пакет.

За да се зголеми процентот на семе ртење, повеќето од иглолисни растенија користат студена стратификација, бидејќи ембрионите во семето се во состојба на длабок мир. За да ги разбуди пупките, семето се чува на умерено влажна подлога на одредена температура. Ова е неопходно за да се прекине нивната состојба на мирување, инаку семе ртење ќе биде многу ниско.

БОЈА НА ВЕИМУТОВ: ГРИЖА

Weymouth бор како да се грижиПирин veymutova за разлика од другите четинари, помалку барајќи за агротехничка нега. Дрвјата растат добро на речиси секоја почва, но најдобро на песочните почви. Ако песокот преовладува во почвата, треба да се додаде глина за подобрување на квалитетот на почвата. Ако почвите се глинест, тежок е потребата од одводнување, за што се користи чакал или песок.

Растенија, исто така не е особено потребен хумус, што ја објаснува нивната широка дистрибуција во различни климатски зони, дури и со многу лоши почви. Исклучоци се почви со висока содржина на сол и влажни зони. На сиромашните и проблематичните почви, се препорачува ѓубрење со минерални и органски ѓубрива, особено кога се сади и првите години на растителниот свет.

Како органско ѓубриво може да се воведе хумус на почвата во почвата, а најдобрата минерална компонента со сложено хранење е нитроамофоски. Потоа, дозволено е користење на специјални сложени ѓубрива за четинари.

Бор добро толерира суша, бидејќи тие имаат добро развиен корен систем, ова им овозможува на корените да извлекуваат вода од подлабоките слоеви на почвата. Само садници и млади дрвја сè уште имаат потреба од дополнително наводнување. Треба да се има на ум дека фабриката не толерира мокрење на почвата, може да доведе до гниње на корените, па наводнување треба да биде умерено. На есен, со цел младите борови лесно да ги носат претстојните зимски мразови, тоа е потребно во повеќе изобилство наводнување. Важно е дека за време на првото замрзнување почвата е мокра. За подобра аерација на почвата, се врши олабавување и премачкување на околните кругови.

Со текот на годините, дрвјата не ни треба таков агротехнички uhode.Dlya формирајќи густа круна во пролетта дрво, ги отстранува дел од пука или годишен раст на бубрезите отстранети.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се засади садници на борови?Како да се засади садници на борови?
Карактеристики на сите видови на растенија во степатаКарактеристики на сите видови на растенија во степата
Садење и грижа за рододендрон во предградијатаСадење и грижа за рододендрон во предградијата
Видови и имиња на дрвја во Русија и МоскваВидови и имиња на дрвја во Русија и Москва
Јадење папрат: места на раст, каде да се соберат, обработуваатЈадење папрат: места на раст, каде да се соберат, обработуваат
Птици со црвени гради и жолт клунПтици со црвени гради и жолт клун
Хеџ: трајни и зимзелени грмушкиХеџ: трајни и зимзелени грмушки
Живеалиште и појава на птициЖивеалиште и појава на птици
Чудовиште дрвја и грмушки: видови и имињаЧудовиште дрвја и грмушки: видови и имиња
Растенија на тајгата: претставници на растителниот светРастенија на тајгата: претставници на растителниот свет
» » Бор Weymouth основните карактеристики и описи на видови
© 2022 AjLota.com