Животни Бајкал: единствени жители на брегот на езерото

Бајкал: Животен светПокрај фактот дека Бајкал е најдлабокото езеро и резерва на планетата, исто така е прекрасен свет во кој живеат многу различни животни.

Многу растенија и животни кои се жители на Бајкалското Езеро се наведени во Црвената книга. Покрај тоа, никаде на друго место во светот не живеат, бидејќи Бајкалското Езеро е единственото живеалиште на овие суштества.

Ајде да дознаеме кој е среќен да живее на бреговите на уникатно езеро.

Nerpa

Најсветлиот претставник на светот на животните од Бајкал се печати. Тие многу сакаат да фотографираат туристи. Но, не секој знае неверојатни факти за овие животни:

 • всушност, овие жители на Бајкалското Езеро се пломби. Шармантен несмасен животно загрозени исчезнување. Причината за ова е долгорочната активност на претпријатијата што фрлаат отпад во езерото. Денес овие животни од Бајкал се строго заштитени. Буквално, секој печат е опремен со чип и има свој "набљудувач";
 • научниците се уште не знаат точно како овие животни завршија на Бајкалското Езеро. Најсигурната теорија е за нивната миграција за време на периодот на глацијација. Се верува дека печатите доаѓале од Арктичкиот океан;
 • Бајкалско печат: описречиси цело време пломбите се во вода, и плови да ги пополни белите дробови со воздух. Во средината на денот, особено во раната есен, животните сакаат да одат на брегот или на гребенот, лелекајќи под сончевите зраци;
 • презимувајќи ги птиците од брегот, под снег, во hummocky делови. Во текот на зимскиот период, тие се размножуваат. Женките растат пред мажјаците и пубертетот да достигнат 4-4,5 години. Мажјаците се 5-6 години;
 • женската печат ја носи младенчето 11 месеци. Бебињата се раѓаат, обично во периодот од февруари до средината на април. Женките може да се породат до 40-45 години! Животот на печатот е поволен за околу 50 години. Обично еден младенче е роден во еден момент, понекогаш и два. Новороденчето тежи 3,5-4 кг, а неговото тело е покриено со снежно бело крзно;
 • тежината на возрасен е 50-150 кг;
 • се храни на риба nerpa, претставници на golomyanka-бикови. За еден ден животното има 4-5 кг риба. За една година, еден печат може да јаде околу 1 т риба, и нема да престане да биде благодатно пливач, способен да развие брзина од 20-25 km / h во вода.

Елк

 • Друг претставник на бајкалските животни е вовлечен. Лосот живее низ цела Евроазија, но на езерото тие се ретки и се разликуваат од другите елени пред се во големина. Просечно тежината на лосот што живее на езерото е 400 кг, но тежината на многу мажи е повеќе од половина тон.
 • Колку лоси живееРастот на долната граница на гребенот е 2,5 м, а минималната должина на багажникот е 3 м. Најубавите и моќни рогови е 15-годишниот лос.
 • Под поволни услови, животниот век на елен е 25-30 години.
 • Роговите што ги фрлаат во јануари, а новите почнуваат да растат во почетокот на март. Временската рутирање е септември-октомври, а лосот се раѓа во мај-јуни.
 • Лоси живеат во групи од 4-8 лица, јадат трева и пука, а во зима - кора.

Кабарга

Интересни жители на Бајкалското Езеро се мали елени за елен, кои понекогаш се нарекуваат "сабја-заби". Домородните луѓе ја раскажуваат легендата за тоа како елен се заљубил во рисот, и како резултат на оваа љубов се појавил еленскиот елен.

 • Овие животни, како пломби, се на работ на истребување. Причината е ловење. Мажјаците - извор на мошус, што е основа на многу рецепти во парфимерија и медицината, и ловокрадците ги ловат, а со тоа и за елен мошус.
 • Максималната тежина на елени е 18 кг, а должината на трупот е 1 м. Роговите се отсутни, но мажите имаат убоди, со кои лошо се зема од дрвјата лишаи - омилена храна од елен.
 • Гонот започнува кон крајот на октомври. Елени родени по 190-200 дена после тоа.

Wolverine

Тие живеат во светот на Бајкал и волверини - навидум беспомошни, несмасни суштества. Всушност, тие се брзи, паметни и безмилосни предатори кои припаѓаат на семејството на куни. Како изглед тие наликуваат на мала мечка. Просечното розово расте во должина до 1м.

Овој неуморен ловец и патник во текот на денот може да ги надминат 40-50 км во потрага по плен. Неговата храна ја сервира:

 • птици;
 • глодари;
 • јајца;
 • магија.

Грабител може да нападне умирање или ранување на елени.

Домородните луѓе раскажуваат многу приказни за лукавството и подмолноста на волверините, на кои лесно може да се работи со лос.

Изглед на ВолверинНе постои дефинитивно време за спарување, но потомството на волкот го произведува, како по правило, зима, во тунелот направен во него во снегот. Интересно е што татковците некако учат за тоа што се случува и доаѓа. Тие се грижат за семејството - тие носат храна за жените и за младенчињата.

Женски може да се породи двапати годишно, но забелешките извршени од 1969 година покажуваат дека овој феномен е реткост.

Животот на Wolverine е 10-15 години. На езеро имаат само еден непријател - волкот.

Црвен ВолкотСамо уникатен жител на нашиот прекрасен свет. Многу ретко. Во неговиот изглед, тие се чини дека се комбинираат карактеристики шакали, волци и лисици. Откако црвениот волк живеел во Русија на целата територија на Алтај, Бурятија и Приморски крај. Сега населението на Бајкалското Езеро се обновува вештачки, со помош на животни од Северна Кина.

 • Во големина овие убави меки ѕверови се исти како и германските овчари. Сега на езерото има неколку групи волци, кои со текот на времето ќе се претворат во големи стада.
 • Начинот на живот на црвените волци е ист како оној на волци обично. Тие ловат заедно на копитари, но забележувајќи го волкот, секој фрла и почнува да брка по неа.
 • Црвен Волкот: надворешниот свет, опис на живототНе постои јасен период на парење. Волкот негува младенче 60-65 дена, а бројот на волци кои се појавуваат во исто време е од 2 до 10.
 • Сексуално зрелите волци стануваат една и пол години, а пријателите почнуваат со две години. И овие волци се моногамни - неколку се пронајдени за живот.
 • Тие живеат во пакети во пештери и пештери.
 • Очекуваното траење на животот е 12-15 години.

На територијата на Русија тие стана ретко поради ловците и ловокрадците. Пукањето на црвени волци беше извршено поради нивните опашки од 50 см во должина и многу слични на лисици.

Мечка

Браун мечки кои живеат во прекрасниот свет на Бајкалското Езеро, се развиваат на должина од 2,5-3 м, а на гребенот имаат висина од 1,5 м и повеќе. Овој спокоен ѕвер води до седентарен живот, иако ако е неопходно, може да оди во потрага по храна до 300 км и да се врати.

 • Бајкалските мечки се сејадници, но сакаат риби.
 • Во хибернација може да остане до шест месеци.
 • Садовите се изградени потемелно од европските мечки.
 • Не постои јасно време за парење.
 • Со текот на времето, мечката носи една до четири деца кои ја минуваат својата прва хибернација со својата мајка.
 • Во резерва мечки живеат 20-25 години.

Рис

За туристите овој осаменик е мирен, но не е лесно да се сретне со него, бидејќи тој преферира да живее на тешко достапни места.

Репродуцира не секоја сезона, младенчињата се родени обично 3-5, мажот не се грижи за семејството.

Храната на пастрмката:

 • лисици;
 • зајаци;
 • елен;
 • јајца.

Таа напаѓа од заседа. На Wolverines останува неутрален.

Ирбис

Легендарниот снежен леопард. Овој ѕвер не може да биде убиен, дури и ако нападот. Заштита на туристите е дозволено со помош на пикадо со апчиња за спиење. Значи ова животно е ретко.

 • Од 1969 година не се забележани случаи на напади на irbis врз луѓето.
 • Вреден жител на бајкалската природа е irbisЛов предатори главно на копитари.
 • Надворешниот изглед потсетува на мачки.
 • Секој ѕвер има чип.
 • Тежината се движи од 55 до 65 кг, должина на телото - од 1,05 до 1,1 м.
 • Парењето е најпосакувано од јануари до крајот на март, потомството се појавува по 100 дена - од два до четири младенчиња.
 • Денес во резерватот живеат 49 леопарди.

Зајак

Судбината на ова животно не е лесно, бидејќи зајакот-зајак служи како храна за многу предатори на Бајкалското Езеро.

 • Тежината на ѕверот е 2,5-5 кг, а должината на телото достигнува 0,5 м.
 • Копа длабоки дупки - 8-9 м.
 • Тие се хранат со растенија, во зима јадат кората и гранките.
 • Во годината зајакот дава 3-4 литри за 2-6 зајаче.
 • Зајаци-зајаци живеат во големи "семејства". Често доаѓаат да си помогнат себеси.

Фокс

На бреговите на Бајкалското Езеро живеат единствени лисици. Само тука се црвени лисици доста мирно реагираат на луѓето. По гледањето на група туристи, тие не одат настрана, туку почнуваат да "претставуваат", и ги шират лицата со насмевка. За возврат, туристите оставаат храна за нив, па затоа придобивките од снимањето со лисици се директни.

Овој благодатно ѕвер е малку поинаков од роднините во европските шуми.

 • Лисицата тежи 10-15 кг, а должината на нејзиниот торзо е 80-90 см (без опашка). Должината на опашката е од 60 см, служи како "стабилизатор" за време на трчање.
 • Бројот на заби е 42.
 • ФоксБајкалските лисици живеат 15-17 години, иако на други места нивниот животен век е 3-10 години.
 • Јарците на лисиците се потребни само за засолниште од временските услови или опасностите и за размножување на потомството. Лисицата може тивко да спие под грмушка.
 • На Бајкалското Езеро, меѓу другото, лисиците јадат риба, црви и ларви.
 • Не постои специфично време за парење, но тие претпочитаат да се раѓаат во рана пролет.
 • Децата се воспитуваат од страна на двата родители. Моногам. Секое семејство живее на својата територија. Ако храната е доволна, "гостите" се смирени.

Животните на Бајкалското Езеро се тесно поврзани и меѓусебно и со езерото. Ова е впечатливо. Многу туристи се желни да стигнат до овие резервирани места, а кој е тука, сигурно сака повторно да го посети овој прекрасен свет!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сибирски кафеави мечки - опис на силно животноСибирски кафеави мечки - опис на силно животно
Најголем штука во светот: митови и факти за огромните рибиНајголем штука во светот: митови и факти за огромните риби
Активен одмор во регионот Москва: долго езероАктивен одмор во регионот Москва: долго езеро
Риболов на Бајкал во зима и летоРиболов на Бајкал во зима и лето
Реки и езера за риболов во регионот ИвановРеки и езера за риболов во регионот Иванов
Риболов на реките на Кировскиот регионРиболов на реките на Кировскиот регион
Животни кои живеат во ладна пустина на АрктикотЖивотни кои живеат во ладна пустина на Арктикот
Одлично риболов во Омск и во регионотОдлично риболов во Омск и во регионот
Риболов во регионот Витебск е многу популаренРиболов во регионот Витебск е многу популарен
Риболов во регионот Челјабинск: слободни и платени езераРиболов во регионот Челјабинск: слободни и платени езера
» » Животни Бајкал: единствени жители на брегот на езерото
© 2022 AjLota.com