Инструкции за склучување пилиња во инкубатор дома

Инструкции за одгледување на пилињаКако може отстраните кокошки во инкубаторот

? Пилињата за испирање во инкубатор се процес кој бара одредени вештини во областа на одгледување на живина. Секој земјоделец треба да знае како да го користите инкубаторот.

Со вистинскиот пристап, можете да организирате мал бизнис за да ги извадите избраните пилиња. Но, не треба малку да се третираат инкубацијата: некои одгледувачи на одгледувачи од живина добиваат потомство од 50 или 30% од вкупната врска на јајцата.

Собирање и складирање на јајца за инкубација

Колекција на јајца за инкубацијаТочна колекција на јајца игра важна улога во подоцнежната инкубација. Гнездата секогаш треба да биде чиста и суви, така што јајцето не ги апсорбира бактериите. Производот треба да се собира 3-5 пати на ден. Пред собирање на јајца, треба темелно да ги миете рацете.

Материјалот што лежел повеќе од 18 часа не е погоден за одгледување на пилиња. Техниката на вадење јајца од гнездото, исто така, има свои нијанси: производот мора да се земе со два прста за тапи и остри краеви.

Ако пилешкото само зеде јајце и се уште е топло, заштитниот филм е на површината. Допирање на целото јајце, може да го оштетите овој филм и да ги внесете патогените бактерии внатре.

Само срушените јајца не може да се избришат со сува крпа, а исто така и да се мијат со проточна вода. Валканите јајца треба веднаш да се отстранат. Ако бројот на јајца е ограничен, можете да ги миете во олабав вар решение. Вар не се шири мувла во внатрешноста на школка. Се разбира, подобро е да се избегне таква постапка.

Складирање.

 1. Јајцата за инкубација треба да се чуваат максимум 5 дена на температура од 12-16 ° С Голема улога во складирањето се игра со влажност. Тоа треба да биде 70-80%. На температури под 6 ° C, ембрионот "заспа". Таквото јајце нема да се развие. Спротивно на тоа, на многу високи температури од 25-30 ° C јајцето интензивно се развива со бројни патологии.
 2. Материјалот се чува во специјални коцки со остар крај надолу. Во оваа позиција, "воздушното перниче" не се движи странично или надолу. На секои 2-3 дена јајцата се вртат под агол од 90 °, така што јајцето не стагнира. Ембрионскиот ембрион не може да се развие.
 3. На местото каде што е складиран материјалот, температурната разлика не смее да постои. Собата мора да се вентилира од време на време.

Подготовка на домашен инкубатор за одгледување на пилиња

Чување на јајца за инкубацијаПред да се одгледуваат пилињата во инкубаторот, потребно е целосно чистење од претходните обележувачи. Од површината на инкубаторот се отстрануваат сите пердуви и нечистотија. За време на процесот на чистење, домашниот инкубатор е целосно расклопен. Решетките се внимателно измиени со четка и изложени додека не се исуши под директна сончева светлина.

Пред отстранување на младите, инкубаторот треба да се исплакне со вода со сапуница со додавање на јод. Јод ја дезинфицира работната површина од бактериите. За дезинфицирање на инкубаторот, можете да користите уште еден повеќе одземаат многу време - дезинсекција. Овој метод е помалку популарен при чистење на инкубаторите. За да се користи фумигација (третман на чад), неопходно е да се обезбеди целосна изолација на инкубаторот, како и самата просторија, каде што ќе се одвива обработка.

Состојки:

 1. Формалдехид 40% - 20 ml.
 2. Манган - 20 гр. за 1 квадратен метар.

По обработката на инкубаторот со формалдехид, собата треба да биде добро проветрена. Овој метод на обработка е премногу агресивен, затоа не сите земјоделци од живина сакаат да го користат овој метод. Пред да започнете дезинфекција, треба да бидете сигурни дека кокошките се отпорни на таквиот третман. Ембрионите на некои видови птици не ги толерираат таквите постапки.

Обично, дезинфекцијата на формалдехид се изведува само во екстремни случаи, ако во инкубаторот се појават различни видови на инфекции, што доведува до смрт на потомството.

Како да се открие сексот на пиле кога избира материјал во инкубатор

 1. Грубост на акутниот крај на тестисот. Во некои јајца, акутниот дел е мазен, додека други имаат груба форма. Од оваа грубост може да се одреди пол на пилешко. Јајца со груба завршна изведба шрафирање, и од материјалот со мазна школка на крајот - "слоеви" излезе.
 2. Кругови на акутната страна на тестисот. Ако не постојат такви кругови, кокошката ќе се појави од јајцето. Спротивно на тоа, ако има кругови, можете да почекате за петел.

Обележете ги јајцата

Обележување на домашни јајца во инкубаторПред положување во инкубаторот, јајцата се проверуваат за чипови, пукнатини, дебелина на школка. За прецизно одредување на интегритетот на јајцата, користете го оваскопот.

Тоа може да се направи рачно или купено во специјални продавници. Овоскоп е дрвена кутија со ламба со ламба внатре.

На горната површина на уредот е дупка во која е поставено јајцето.Проѕирни открива:

 1. масни жолчка;
 2. исушени микроклими;
 3. локација и големина на воздушното перниче;
 4. чипови и микротреќи на школка.

Јајцата на птиците се поставуваат хоризонтално во инкубаторот. Тие стануваат потопла и потопло. Големи јајца може да се постават вертикално на остриот крај, малку навалени на страна. Ако јајцата на различни птици се поставени во домашен инкубатор, на пример, гуски, патки и кокошки. На самиот почеток, поголем производ е наредени, а потоа среден и мал. Интервалот помеѓу штекерите мора да биде најмалку 5 часа. Кога се изложувате, мора да го земете предвид периодот на инкубација, бидејќи кокошките излегуваат побрзо од гуски и патки.

Период на шрафирање

Кокошки

21 ден

Патки26-33 дена
Гуски28-33 дена

Услови на инкубација

Услови за инкубација за кокошкиЗа време на целиот период на инкубација, јајцата мора да се вртат. Во посебните прегради на инкубаторот се додава вода, по потреба.

 1. Рачен режим. За екскреција на потомство во таков инкубатор, претворањето на јајцата ќе треба да се направи рачно. Недостатоци е постојаното отворање на капакот на уредот, што доведува до промена на температурата.
 2. Механички режим. Ротирањето на јајцата се врши со жица. Жицата ја поместува мрежата и јајцата се превртуваат на другата страна.
 3. Автоматски режим. Во скапи модели на инкубатори, револуцијата се случува со помош на мотор.

Температурата во инкубаторот мора да се мери со различни термометри, бидејќи сите термометри имаат поинаква грешка.

Јајцето треба да биде во редовни интервали, во првите денови на инкубација, тие се вртат на секои 2 часа. По 7 дена, јајцата треба да се проверат на овоскоп за да се идентификуваат неисправни и масни јајца.

На 10-14 дена продолжи да се претвори јајца. Влажноста може да биде малку намалена.

На 16-18-ти ден, инкубаторот треба да се вентилира, 2-3 пати на ден, за кратко време да се отвори капакот за вентилација. Овоскопот ќе го одреди целосното полнење на јајцето со ембрионот. И замрзнатите ембриони се одбиваат. Оваа недела, веќе може да се слушне цревото на пилиња.

Во 19-21 дена температурата треба да се спушти на 37,5 ° C Влажноста се зголемува до 70%. Во оваа фаза јајцата повеќе не се превртат. Црвиците почнуваат да ѕиркаат. Не ги отстранувајте кокошките од инкубаторот додека не се исушат целосно.

Важно! Во последните денови, кога веќе не се вртат јајца, треба да се отстранат решетките меѓу нив, така што кокошките не ги скршат нозете околу тоа.

Грижа за млади животни веднаш по повлекувањето

Важно е добро да се грижи за младите по периодот на инкубација.

 1. Заштита на млади животни по повлекување. Ако на фармата има кокошки, подобро е да се стави кокошки под неа. Во овој температурен режим, младите ќе бидат најудобни. Ако не постои живина, тогаш е неопходно да се обезбедат удобни услови. Пред почетокот на изведување, потребно е да се опреми привремена куќа. Ова може да биде ограда, картонска кутија или дрвена кутија. Местото за пилиња не треба да биде на подот. На дното на кутијата треба да има меко суво легло. Светлиот ден на кокошки во првите денови е 24 часа. Вториот месец од животот може да се ограничи на 10-часовен светлосен ден. Во првата недела, температурниот режим е 28-32 ° C Втората недела е 27 ° C. Секоја наредна недела, температурата треба да се намали за 3 степени.
 2. Хранење. Водата во чашата за вода се менува кога станува валкана. Храната треба да се избере само за квалитет, специјално дизајниран за најмалите кокошки. Исхраната бара витамини, рибино масло. Некои одгледувачи на живина ја хранат храната со дози, избегнувајќи прејадување. Во исхраната, зеленчук, урда и сурутка се додаваат. Не силно навлажнете ја храната за да не кисело.

Болести на кокошки

По размножувањето, важно е да се разгледаат условите за притвор со цел да се спречат разни болести. Со неправилно хранење, пилешкото може да има авитаминизирање, труење со храна. Ако условите се далеку од идеални, тогаш бебињата можат да добијат салмонела, тифус. Коколите се често добиени од бројлери ако стапчето на салмонела се впушта во кревок организам на идната кокошка. Оваа болест се појавува многу брзо и брзо тече. Изолација на бела боја.

Жолтата дијареа може да "зборува" за хипотермија, стрес, инфекција. Луѓето користат методи за лекување. Се врши дезинфекција на просторијата.

Крвавата дијареа е најопасниот симптом. Сите птици можат да умрат од него. Оваа болест се нарекува кокидиоза. За третман употреба на ветеринарни лекови и дезинфекција на собата. Точна и навремена грижа за потомството ќе овозможи да расте здрава и енергична кокошки.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Инкубација на патки јајца домаИнкубација на патки јајца дома
Блиц инкубатор од производителотБлиц инкубатор од производителот
Инкубатор од фрижидер со свои раце: чекор по чекор настава, цртањеИнкубатор од фрижидер со свои раце: чекор по чекор настава, цртање
Инкубатор за потполошки со свои рацеИнкубатор за потполошки со свои раце
Режим на инкубација на пилешки јајца, карактеристики на процесотРежим на инкубација на пилешки јајца, карактеристики на процесот
Инкубација на гуски јајца домаИнкубација на гуски јајца дома
Инкубација на јајца од турција во домотИнкубација на јајца од турција во домот
Точна инкубација на гуски јајцаТочна инкубација на гуски јајца
Инкубација на затворен простор во затворен просторИнкубација на затворен простор во затворен простор
Слоеви на инкубатори - би 1 и би 2 моделиСлоеви на инкубатори - би 1 и би 2 модели
» » Инструкции за склучување пилиња во инкубатор дома
© 2022 AjLota.com