Блотнонистајска сортирање - аквариумска риба

Грижа за аквариумски рибиKlinopyatnistaya rasbora, кој исто така се нарекува Арлекин - заедничка и популарна аквариум риба, кои лесно може да се најде во повеќето добро порибено риба продавница.

Тоа е мала пријателска риба која може да се чува во заеднички аквариум со други мали и неагресивни видови риби. Со агресивни риби, тоа не се одвива, бидејќи ќе се бори за територија.

Заслепена дисипација

Постојат три заеднички варијации на овој вид во трговијата:

  • диви;
  • црна;
  • злато.

Арлекините доаѓаат од Тајланд, Источна Суматра и Малајскиот полуостров, каде што живеат во реки и потоци лоцирани во тресетски шуми. Тие се типични црно-водени риби, кои преферираат мека и свежа вода. Тоа се школувањето со риби, кои обично живеат во мали коцки од осум или повеќе риби.

Плодност на хетероморф е еден од трите видови на риби кои често се мешаат едни со други и се продаваат под друго име. Останатите две се тригоностигма хенгели и тригоностигма espei. Двете се продаваат под името на рибите на одгледувањето на Harlequin, што всушност е многу слично со другите луѓе, но сепак има мали разлики. За да го одредите видот, треба внимателно да ги разгледате нивните бои и шаблони.

Блокираниот дел од телото е повисок од другите два вида. Има бои од розова до светло црвена боја. Црното место е до триаголникот на задниот дел од телото, а местата на сината нијанса се многу блиску до него. Анализата на хетероморф исто така има и поголем триаголник на негова страна.

Аквариум и грижа

Хранење на слепа точкаРиба риба еден од најтврдостојните видови. Тие се чуваат во било кој аквариум и тие можат да се прилагодат на различни услови. Но, подобро е да се задржат на pH од 6-7,8, а водата треба да биде мека до средна тврда (максимум 15 ° дн). Различни видови имаат многу повеќе специфични предности за вода, особено ако сакате да ги одгледувате.

Кога условите се неповолни, на пример, водата има прекумерно ниска температура или се забележува голема количина на азотни соединенија, што може да предизвика одинози и итиотироидизам.

На пример, црн вид претпочита вода, која се филтрира преку тресет, иако ова не е задолжително. Ниското ниво на филтрација е сосема доволно за овој вид. Златото, сепак, претпочита повисоки нивоа на филтрација од повеќето други видови на арлекини. Користете доволно ниво на филтрација за да ја одржите чистата вода.

Аквариум, каде што живеат вашите Harlequins мора да биде цврсто, и по можност затворени на двете страни и задниот, оставајќи отворени само на предниот ѕид на аквариумот, што е, на предната страна, каде Арлекин сака да плива. Harlequins често преферираат растенија, кои обично растат во сопствената вода, како што се Cryptocoryne и неколку видови Aponogetonov и други слични видови. Тие ќе треба широки лисја на растенијата во текот на сезоната на мрестење.

Користете растенија и боровинки, да се создадат засенчени области каде рибите можат да се сокријат, ако се уплашат или сакаат да се одморат. Како и многу други видови на сортирање, Харлекин преферира пригушени светлина и неколку лебдечки растенија на површината. Неколку видови на duckweed во отворени области се добра идеја. Се препорачува да се користи темна подлога.Како што споменавме погоре, овој вид секогаш треба да биде во групи составени од осум или повеќе случаи, по можност една големина.

Арлекин исхрана

Арлекин лесно се храни. Рибите, како по правило, ќе земат најмногу видови храна. Важно е да им се даде разновидна исхрана која се состои од замрзната и жива храна, како и зеленчук. Основата на нивната исхрана треба да бидат прехранбени производи од лушпести инсекти. Во продавниците за домашни миленици се продаваат специјални снегулки.

Пол Харлекин

Во дистрибуцијата Харлекин обично не е тешко да се одреди родот, бидејќи жените обично се малку поголеми и позаоблени од мажите. Мажјаците се обично помали и потешки. Сепак, тешко е да се каже сигурно со користење на овој метод.

Одгледување на арлекин

За успешно одгледување на риба, дефинитивно треба да следите одредени барања:

  • Каде што има сортирање на клинштврдоста на водата не треба да надминува 1,5-2,5 DH;
  • pH вредноста може да биде околу 6,0;
  • температурата треба да биде најмалку 28 ° C (82,4 ° F);
  • Препорачан минимум капацитет на аквариум: 10 литри / 40 литри.

За разлика од многу други видови на сортирање, Harlequin не се шири јајца за време на мрестење- тој ги поставува јајцата на долната страна од широките лисја. Во дивината, ова е обично лист на криптокорија. Мрежата обично трае долго време и тие можат да почат неколку дена пред парењето. Јајцата се депонирани од сите жени истовремено, во целина ѕидарството може да има до 300 јајца. Типичен одгледување резултат е 80-100 јајца. Откако ќе се појави оплодување, ќе треба да ги отстраните родителите, бидејќи тие јадат свои јајца.

Кога родителите ќе го напуштат аквариумот, нивото на водата треба да се намали на 10-15 см (4-6 инчи). Главната работа е да бидете сигурни дека не оставајте јајца над водата. СРЈ излегува по 18-36 часа, тие ќе пливаат слободно 3-5 дена по ова. Потомството може да биде од 3 до 4 милиметри во големина. Тие треба да се хранат со инфузорија или со други мали производи. Фрај расте прилично брзо, многу побрзо од многу други видови на сортирање. Тие ќе изгледаат како минијатурни возрасни лица во 8-10 недели од раѓањето.

Најчесто, гледањето на вниманието е омилено поминување на времето за многу аквариуми. На арлекин има слика на негова страна: Ова е црна фигура на триаголник кој започнува на дорзалната перка и се протега на опашка перка.

Арлекин понекогаш се меша со Yagnonochkom rasbora (Trigonostigma espei), во која има црна дамка, со почеток во средниот дел (грбна перка) е многу сличен на јагне, кој го даде името на овој вид на риба. Нова риба треба да се чуваат во резервоарот карантин за неколку недели. Дури и одгледуваат на фарма или купени од специјалист продавница риба мора да помине низ неколку тенкови пред да се влезе во вашиот аквариум.

Хабитат

Аквариум рибаТврдењата на Харлекин се појавиле во слатководните води на Малезија, Тајланд и Сингапур. Областа за Harlequins се служи со тресет борови, шумски езерца и потоци со многу засолништа и растенија. Разградувачките растенија додаваат танини во вода, создавајќи кисела средина.

Физички карактеристики и еколошки статус

Бојата на телото е сјајна црвено-портокалова, обележана со карактеристичен црн триаголник, кој започнува веднаш под дорзалната перка и по должината на каудата. Понекогаш се гледа мал темен бенд зад жабрениот капак. Очите се многу големи и кружни. Харлекин може да расте до 2 инчи (5 см) во должина. Жената е често поголема и поцврста од машката. Мртвото обично поминува под растителното покритие. Јајцата се депонираат на долната страна на големи лисја. Исхраната се состои од инсекти, црви и други мали без`рбетници.

Заштитниот статус на рибата е наведен во црвената листа на IUCN како "Најмала загриженост". Губењето на живеалиштата и истекувањето како резултат на земјоделските активности се главните закани за оваа популација во нивниот мајчин опсег.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Риба риба - какви видови на вредни поединци постојатРиба риба - какви видови на вредни поединци постојат
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Одгледување аквариумски риба сини делфинОдгледување аквариумски риба сини делфин
Пилинг риби на гара руфа: индикации и контраиндикацииПилинг риби на гара руфа: индикации и контраиндикации
Црна убавина - аквариум риба molliesia. Одгледување и негаЦрна убавина - аквариум риба molliesia. Одгледување и нега
Аквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нивАквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нив
Стаклен сом. Карактеристики на одржување и негаСтаклен сом. Карактеристики на одржување и нега
Аквариумски риби од трње. Одржување и негаАквариумски риби од трње. Одржување и нега
Инструкции за употреба на метиленско сино во аквариумИнструкции за употреба на метиленско сино во аквариум
Живее во слатководен аквариум - мали рибиЖивее во слатководен аквариум - мали риби
» » Блотнонистајска сортирање - аквариумска риба
© 2022 AjLota.com