Листи на птици од Русија од енциклопедијата

Птици на Русија од енциклопедијатаПтиците имаат многу заедничко со рептилите, па затоа раните истражувачи претпоставуваа дека потекнуваат од оваа класа на животни.

Во 1860 година, ова гледиште било потврдено кога се пронајдени остатоци од Археоптерикс, животно што постоело пред 150 милиони години и ги поседувало обете карактеристики на рептилите и карактеристиките на модерните птици.

Наука која се занимава со проучување на птиците наречена орнитологија. Птиците се чести на сите континенти. Денес, околу 9800 видови се познати.

Во листата на птици на Русија 790 видови. Современата фауна за гнездење брои 657 видови. Околу 110 видови се мигратори. Тие се јавуваат во зимски или сезонски миграции. З00 видови се птици од северо-западниот дел на земјата.

Енциклопедија на руски птици

Како што веќе рековме, Во Русија има многу голем број на сите видови птици. Тие можат да се најдат во сите природни области. Ова се поле и шуми, урбани и водни птици од Арктикот, Урал и Тундра. Тие наоѓаат место за нивно гнездење на разни места: во густа шума, на широко поле, во бучна метропола. Некои видови живеат во близина на селата на луѓето, претворајќи се во полноправни жители на градот, менувајќи ја исхраната и ритамот на животот. Урбаните птици оставаат скоро 24% од авифика на Русија.

На брегот на морето и реки, мочуришта и езера најде птици: патки, галебите, shorebirds, coots, loons, корморани, итн Во некои острови и бреговите на морињата може да се најдат бројни колонии птица, населен од страна на различни видови кои се лесно да се заедно со едни пријател.

И, се разбира, има многу птици во шумите. Пердувите се неразделно поврзани со дрвја, во чии гранки се најде дом и заштита. Разновидноста на видови зависи од видот на шумата: листопадни, зимзелени, мешани.

Наредби за птици:

 • Листа на птици на територијата на РусијаРакчиња;
 • Пеликан;
 • Штуко;
 • Anseriformes;
 • Сахариформен;
 • Евреин;
 • Крејн-како;
 • Charadriiformes;
 • Raksheobraznye;
 • Кукавица;
 • Голипеформи;
 • Сова во облик;
 • Вриви;
 • Клупи;
 • Козодообразны;
 • Спароу-како.

Патувачки и зимски птици

Птици кои се придржуваат кон одредена територија, се движат надвор од неа, наречен седентарен. Повеќето од овие видови живеат во услови кога достапноста на добиточната храна не зависи од сезонските промени. Некои од нив, пред сезоната на размножување, се движат од нивното место за гнездење за мала дистанца.

Пердувите, кои во потрага по храна се движат од едно до друго место, се однесуваат на номадски видови. Овие движења не се циклични и не се сметаат за миграција. Тие се целосно зависни од временските услови и достапноста на храната.

Листа на номадски и зимски птици:

 • Номадски птицизаеднички гавран;
 • голем разновиден клукајдрвец;
 • врана е сива;
 • куќа врабец;
 • jackdaw;
 • црно црвено;
 • дрозд - Роуан;
 • клоца;
 • nuthatch;
 • пика;
 • голема змеј;
 • waxwing;
 • титаниум;
 • змеј долг опашка;
 • мозокот на Москва;
 • Џеј;
 • bullfinch;
 • четириесет обични;
 • леплива;
 • чиз.

Миграциски птици

Овие птици живеат на две куќи. Тие имаат место за гнездење и места за презимување се различни и можат да бидат на значително растојание едни од други.Повеќето миграции се случуваат на широк фронт, меѓутоа, во некои случаи - тесни групи наречени миграциони правци. Обично тие трчаат по крајбрежните ленти или планинските масиви. Ова овозможува да се спречи надминување на различните географски бариери (огромното пространство на морето) и да се користи протокот на издигнување на воздухот. Пругите не може да се совпаѓаат во двете насоки. Таквите миграции се нарекуваат петли. Листа на претставници на птици преселници во Русија прилично обемна:

 • Кои птици не летаат до топло земјиштеredstart;
 • лажен;
 • дробење пеење;
 • шега;
 • зарянка;
 • на Ориол;
 • finch;
 • Кукушки заеднички;
 • slavka-chernovolovka;
 • шума;
 • проголта град;
 • шиффаф-тенковка;
 • старечки обични;
 • Славеј;
 • чадор;
 • chibis.

Нивното постојано место на престој птици почнуваат да заминуваат во различни периоди. На пример: Ириолите, славејот и свитоците почнуваат да се собираат на патот кон крајот на летото, додека водни птици многу подоцна ги напуштаат езерцата, откако ќе го чекаат првиот мраз.

Причината за летовите е тешкотијата со храната. Во снежно покриено време, не е лесно да се добие храна. Затоа, мора да ги оставите вашите гнезда и да одите на пат.

Songbirds

Повеќе од половина од познатите птици - пеејќи птици од Русија. Во шумата и полињата пеат на сите начини, ги обучуваат своите вокални способности. Музичките часови започнуваат на пролетта за време на сезоната на размножување и често се предупредуваат дека гнездото е зафатено. Во секој случај, мажите привлекуваат внимание на жените.

Една од најчестите пеачки групи -патерин. Најчесто, тие се шумски жители, но можат да се најдат и покрај езерата и реките, опкружени со високи планини. Повеќето од нив се миграциски птици.

Птиците се задоволни со пеење и есен. На еден сончев ветер денот на Индискиот лето, може да се слушне мелодијата на шега, да се каже збогум на летото, плачот на blackbirds, кој реагира во шаварче реакција и победи одекнува шаварче.

Не го збуни говорниот јазик на птиците со пеење. Песните се поделени на елементи: "колено", "станци".

Паткајте ги птиците на свој начин: Тоа може да биде:

 • pińkanie (звучи "игла", "перка");
 • ролни (cho-cho-cho);
 • свирки (како во Иволи и дрозд);
 • tevkane ("tev", "chev")
 • placer (кога еден збор се повторува брзо, на пример: овесна каша "zin-zin-zin");
 • кршење

Птици на Урал

Птици на територијата на РусијаПриродните зони на Урал се многу различни: на југ, степите на Казахстан, на север - тундра. Во различни климатски услови, далеку од човекот, во оддалечените места може да се сретнете со многу различни видови птици, од кои многу се наведени во Црвената книга.

Во шумската зона се вообичаени пернатски одреди на кокошки. Дрвенето живее во тајгата во Јужниот Урал. Овој голем хранење птици на бор и кедар игли, бобинки, listyami.V трепетлика шумски степски зони населиле Тетреб и еребица. Во шумата, ноќните ловци кријат: був и був. Во степската зона на Урал има околу 60 видови птици. Меѓу нив се и претставници на големи грабливки: Eagle mogilnik- berkut- сокол - Peregrine сокол, Мерлин.

На долините на реките Об, Урал, Тобол и други водни тела живеат птици од птици:

 • mallard;
 • сива гуска;
 • црвено-четката патка;
 • сива патка.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Був: Како птица изгледа со тажен плачБув: Како птица изгледа со тажен плач
Колку комори се наоѓаат во срцето на птицитеКолку комори се наоѓаат во срцето на птиците
Галеб: дали е миграторна птица или не?Галеб: дали е миграторна птица или не?
Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органиСтруктура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи
Колку години може да живеат врана и враниКолку години може да живеат врана и врани
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Оценка на најретковите птици во светотОценка на најретковите птици во светот
Што се препорачува да се хранат цицки во зимаШто се препорачува да се хранат цицки во зима
Птици со црвени гради и жолт клунПтици со црвени гради и жолт клун
Живеалиште и појава на птициЖивеалиште и појава на птици
» » Листи на птици од Русија од енциклопедијата
© 2022 AjLota.com