Летаат живеат до нас, но секој може да каже колку нозе имаат

Зелен мува инсектКолку нозе има мува? Може ли секој да одговори на ова едноставно прашање одеднаш? Во повеќето луѓе, сите мали, зуењето, летање или индексирање создаваат непочитување. Каде е таму за да се прикаже набљудување и да се брои бројот на нозете. И ова е во најдобар случај. И во најлош случај паника

. Од друга страна, каков вид на паника може да биде пред очите на такви навики за сите нас објект како мува. Да, тоа сериозно може да го расипе расположението на одмор, особено во август. Да, таа може да го прекине утринскиот сон во неделата. Но, ова е само инсект.

Инфективни агенси

Мувата е сиваСепак, е носител на многу заразни и далеку од безопасни болести. И ако таа, мува, седна на таванот, нема штета. Но, ако за храна што не сте ја миеле по посетата на непоканет гостин, ова е сосема друга приказна.

  • Прво, ако ги проголташ јајцата, може да се зарази со ентомоза - болест предизвикана од ларвите на мувите.
  • Второ, предизвикувач на многу болести се шири, носејќи ги своите шепи.

И колку од нив? Во секој поединец колку за 3 пара, што е, 6 парчиња, од кои секоја со лупа можете да ја видите малку канџи, а меѓу нив, пак, се во ред влакна влакната или дури и повеќе. Така, за микроорганизми има простор, Да се ​​"одбере" привремено засолниште, што ќе послужи како удобен транспорт за преселување во нашиот простор. Инсектот, летајќи од место до место, ќе остави трага од своите "патници".

Зошто не паѓаат од таванот?

Навики на шепите кај мувиШто се однесува до самата мува, на секоја нога има има круг микро микро suckers, емитува леплива супстанца, која всушност обезбедува прицврстување на влакната - влакната на било која површина, дури и за да се изедначи стаклото, а да не се спомене таванот. Значајна улога овде ја игра способноста на канџи да се држат за површинските неправилности.

Колку нозе се вклучени во движењето? Практично сè. Затоа таа не паѓа од вертикално поставениот прозорец, ниту од таванот. Сите благодарение на уникатните 6 шепи, кои се состојат од секој од петте зглобови. И задните нозе се поголеми од останатите.

Како да се мие муви?

Како да се мие муви со шепиНабљудувачите и, што е најважно, мирни (т.е. оние муви кои не возат во паника или навреденост), луѓето веројатно забележале дека многу често мувите долго ги тријат своите шепи едни против други, и, исто така, ги "бришат" нивните очи.

Зошто го прават тоа? Кога нозете триење едни против други мува чисти својата леплива suckers кои собираат прашина и нечистотија, кога некој инсект оди на таванот на вашата храна и други површини, па дури и делови од кожата, кога индексира на еден човек. Затоа, треба постојано да ги исчистите за да не ја нарушите можноста за силна адхезија на површината и да бидете во можност да се движите на која било површина во било која рамнина на просторот. Исто така е многу важно да се отстрани сето она што паѓа на твоите очи.

Каква улога игра шепата во животот на инсектот?Шепите на мува на телотоКолку шепи нашите "станари" веќе се бројат. Тие дури го сфатија нивното значење. Но, тоа не е сè. Шепи за инсект - исто така е можност да вкусат. Да, да, тие прво го почувствуваат вкусот на храната со помош на нозете, и само тогаш со нивниот пробосцис и ножеви на писката.

Анализата за тоа како се вкусни овие или други производи, се случува стотици пати подобро од личноста со помош на јазик. На крајот од нозете има специјални шкартчиња, кои само делуваат како вкус пупки, како и органи на допир.

Телото на мувите исто така е покриено со мали влакна. Таа ги разликува одделенијата како стомакот, градите и главата. На главата на инсектот има мали антени кои ги заменуваат олфактурните органи. Како допирни органи, како и другите инсекти, тие не се однесуваат на муви. Способноста да се открие храна со мирис му овозможува на мувите брзо да најдат места за нејзината акумулација. Ова објаснува зошто мувите се толку брзи. Во прилог на движење со нозете, како што е познато, мувите се уште можат да летаат многу брзо и многу брзо, развивајќи брзина поголема од 20 км / ч.

Оние кои се плашат за муви како дилери инфекции, треба да знаат дека се заштити соба против натрапниците од hexapod светот ќе им помогне на различни превентивни и деструктивни мерки:

  • неопходно е навремено да се елиминираат сите нечистотии што служат како храна за мувите;
  • користете инсектициди за да спречите нивна репродукција,
  • Во арсеналот на борба против несакани инсекти, вклучувајќи муви, постојат различни Велкро и лента.

"И зошто да не ги уништиш сите муви еднаш засекогаш?" - ќе биде побарано особено раздразливо и впечатливо. Таквите луѓе треба да разберат дека не постојат непотребни врски во природниот синџир на исхрана. Ларвите на муви, кои јадат секакви нешта, вклучително и загадување и отпад, ја прочистуваат животната средина. И колку инсектиозни животни и птици, како и други инсекти може да послужат како храна себе. Значи овие мали силни суштества му носат само на човекот огромна штета, а во целина во природата тие се неопходна врска. Зарем тоа не е толку разновидност - повеќе од 30.000 видови на овие инсекти, освен Антарктикот и Арктикот, на сите континенти.

Просечниот животен век на мува е околу два месеци. Потомството на една жена достигнува околу сто јајца на ден. Приближно 40 часа по излачувањето од кучето, поединците се сметаат за возрасни (imago) и можат да се репродуцираат. Значи излегува дека за една година во просторија, ако санитарните норми не се почитуваат, може да се сменат до 10 генерации на овие инсекти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Dragonfly: опис на тоа што се храни, каде спие и колку живееDragonfly: опис на тоа што се храни, каде спие и колку живее
Што јадат различни видови муви и нивните ларвиШто јадат различни видови муви и нивните ларви
Како да се ослободите од мувите на овошје летаКако да се ослободите од мувите на овошје лета
Кромид лета: како да се бориме?Кромид лета: како да се бориме?
Вода грешки се пијалак. Дали ужасот на убод од инсекти е ужасен?Вода грешки се пијалак. Дали ужасот на убод од инсекти е ужасен?
Колку мравки нозе, што прават нозетеКолку мравки нозе, што прават нозете
Примена на тинктура на летачки агарици на вотка за третман на зглобовитеПримена на тинктура на летачки агарици на вотка за третман на зглобовите
Кромид лета: мерки за контрола на штетнициКромид лета: мерки за контрола на штетници
Како трајно да се ослободите од мувите во куќатаКако трајно да се ослободите од мувите во куќата
Органите на погледот на пајакот и важното прашање се колку очи имаатОрганите на погледот на пајакот и важното прашање се колку очи имаат
» » Летаат живеат до нас, но секој може да каже колку нозе имаат
© 2022 AjLota.com