Која почва за аквариум и растенија е подобра - видот и вистинскиот избор

Нутритивниот буквар во аквариумотКвалитетот на водата, здравјето на рибите, појавата на аквариумот и растот на растенијата директно зависи од аквариумот. Но, не сите разбираат како функционира таквото полнење и какви видови постојат. Затоа многу аквариуми-почетници можат да користат импровизирани материјали или воопшто да не го покриваат дното на вештачкиот резервоар. Важно е да се знае дека правилно одбраната аквариумска почва е моќен биолошки филтер и не може да се замени со ништо друго.

Барања за почвата за аквариум

Бидејќи аквариумите се имитација природно езерце, риба и растенија, неопходно е да се создадат услови блиски до природни. Треба да знаете дека почвата во аквариумот врши важни функции:

 • служи како основа за фиксирање на растенијата;
 • е живеалиште не само на риба, туку и на други организми;
 • врши биолошка улога;
 • е природно "складиште" на кавијар.

Во правилното полнење се спојува бројни корисни бактерии кои се распаѓаат на едноставни минерални супстанции остатоци од сточна храна и рибни измет. Како резултат на оваа акција, водата се прочистува од нитрати и амонијак, нема мирис и заматеност. Но, таквите бактерии се појавуваат и живеат и се размножуваат само во почви со одредени својства.

Барања за аквариумско тло:

 1. Песочна почва за аквариумМатеријалот мора да има порозна површина. Во овие пори се формираат и живеат бактерии.
 2. Големината на честичките треба да биде со големина од три до пет милиметри. Камења или друг материјал поголем од седум милиметри нема да функционира, бидејќи е тешко да се превртуваат. Како резултат на тоа, храната што паднала меѓу нив ќе биде недостапна за жителите на акумулацијата, ќе почне да гнијат и ќе стане живеалиште на планетари, непријатен вид на црви. Премалку честички, на пример, песок, торта и престануваат да "дишат". Во таков слој се формираат метан и водород сулфид, кои се високо токсични супстанции.
 3. Почвата за аквариумот треба да биде добро заоблена. Остри камења се силно проголтани, а нивните остри агли можат да им наштетат на жителите на акумулацијата. Okatannye честички се безбедни за риби и густо едни на други не се придржуваат, така што не постојат стагнативни феномени меѓу нив.
 4. Честичките треба да бидат приближно иста со големина. Ако камчиња се мешаат со песок, тогаш меѓу нив просторот ќе ги пополни мали честички, што ќе доведе до стагнирање на феноменот.
 5. Почвата за аквариумот не треба да биде премногу лесна. Се препорачува да се изберат кварцни, гранитни или базалтни полнила. Тие се погодни и лесно да се сифонизираат, како и подобро ќе го задржат фабриката.

Бидејќи почвата во аквариум не е потребна само, да се засади растенија, при изборот, мора да ги следите сите горенаведени правила и вашите преференции.

Кој прајмер е подобар за аквариумот?

Аквариумските продавници нудат различни супстрати, меѓу кои можете да ја изберете вистинската опција за вашето вештачко езерце.

Камчиња за аквариум

Мали заоблени камења може да се користат во затворени екосистеми и слатководни резервоари. Камења не ја повредуваат рибата и ќе ги одржуваат растенијата добро. Може да биде од два вида:

 1. Морските камчиња се собираат на брегот и е природна почва. Таа е погодна за одгледување слатководни риби и ракчиња.
 2. Груб чакал е извлечен на падините на реката. Тоа е голема честичка со дијаметар од пет до триесет милиметри. Во езерцето е поставен како основа. Не се препорачува употреба на сорти кои испуштаат амонијак и амонијак.

Предностите на аквариумот во форма на камчиња вклучуваат:

 • природноста на материјалот;
 • нема да им наштети на дното жители на резервоарот;
 • не ја зголемува цврстината и составот на водата.

За разиграни дното риба можете да користите мали камчиња Еко-буквар Камења остаток # 1. Материјалот кој се движи со големина од два до пет сантиметри е избран со калибрирање, добро измиен и целосно подготвен да заспие во езерцето. Сепак, за да се избегне заматеност на вода, се препорачува да се исплакне под проточна вода. Предностите на производите вклучуваат:

 • Можна употреба за слатководните и морските аквариуми;
 • безбедност и недостаток на токсичност;
 • погоден за сите жители на водни тела;
 • вештачки не обоени.

Третирана природна почва

Природно и неутрално е супстрат од печена глина. Таа има порозност, што е добро за размножување на корисни бактерии. Клејдитот е безбеден за рибите, бидејќи има заоблена површина. Тоа е природен абсорбент, па затоа добро ја исчисти водата од отпадот и вишокот на ѓубрива.

Предности на проширената глина:

 • Кој прајмер е најдобар за аквариумотпогодност за чистење на аквариум;
 • порозна структура;
 • мазна површина;
 • уништување на вишокот на ѓубрива и органски супстанции;
 • изведба на биолошка функција;
 • хемиска неутралност;
 • природен изглед;
 • одлична циркулација.

Недостатоците на таквите полнила се:

 1. Леснотија. Овој квалитет не дозволува садење на некои растителни видови во него.
 2. Недостаток на хранливи состојки.

Натриентирана почва

За добар раст и репродукција, многу За аквариумските растенија со корени потребна е хранлива супстрат. Специјални хранливи смеси што се продаваат во продавниците за миленичиња содржат минерални и органски супстанции. Тие се користат заедно со неутрални почви како подлога.

Подлогата за хранливи материи може да вклучува корисни живи бактерии, порозни елементи, ѓубрива со продолжено ослободување или инстант растворливи во вода.

Предности на хранливи смеси:

 • сузбивање на формирање на алги;
 • го стимулира растот на растенијата;
 • подобрување на биолошката активност на корисни бактерии.

Нивните недостатоци вклучуваат:

 • можноста за поднесување на пониски слоеви;
 • може да се користи само со неутрална почва.

Негување на депото на почвата

За да се стимулира растот на растенијата, добра смеса за хранливи материи е подложката Депонит, која содржи голема количина на органски и минерални супстанции. Тоа вклучува корисни за растенија, долготрајно дејство на нечистотии и нутритивни брзо растворени гранули, корисни живи микроорганизми и порозни елементи.

Користете депото треба да се комбинираат со неутрални почви. Нејзината употреба го инхибира развојот и растот на алгите, го стимулира растот на претставниците на водната флора, ја обезбедува активноста на корисни бактерии.

Маските на депонитот се:

 • souring на долните слоеви;
 • Можност за користење само со празни типови на почва.

Моќен песок Специјален М (АДА)Составот на овој тип на почва вклучува порозни елементи, минерални ѓубрива, тресет, корисни микроорганизми. Тоа е одличен хранлив супстрат за вештачки акумулации, што го стимулира растот и развојот на растенијата. Исто така може да се користи како сточна храна за ракчиња.

Предности на Power Sand Special M (ADA)

 • обезбедување на поволни услови за раст на растенијата;
 • гаранција за одлична циркулација;
 • обезбедување база на хранливи материи за бактерии;
 • можноста за користење со содржина на ракчиња.

Недостатокот на таков производ е малку надуен трошок.

Корални кротви

Видови на почва за авокариумЗа резервоар за псевдо-вода, најдобрата опција би била коралните чипови. Таа има порозна структура и е еколошки производ, што не претставува закана за здравјето на рибите и другиот морски живот.

Повеќето аквариуми претпочитаат да користат трошка бела боја, која изгледа одлично во секој пејзаж на вода и симулира морското дно.

Но, не можете да користите корални чипови во сите аквариуми, бидејќи тоа ја прави вода поригидна. Ова најдобро одговара за аквариумната почва за цихлиди.

Предности на филер:

 • порозна структура во која полезни бактерии ќе се размножуваат;
 • заоблени честички;
 • атрактивен изглед.

Конс од трошка:

 • не е погодна за сите вештачки акумулации, бидејќи ја зголемува тврдоста на водата;
 • брзо се затемнува и бара промена, инаку украсувањето на аквариумот е изгубено.

Пред употреба коралните чипи под проточна вода темелно се мијат од прашината.

Црн буквар за аквариум

Невообичаено изгледа и нагласува убавината на жителите на вештачкото резервоар за полнење црно. Може да се користи во големи или мали аквариуми. Од црни материјали погодни:

 1. Како да се грижи за почватаПрироден базалт. Материјалот ќе создаде мазно олеснување и силно магнетно поле. Поради тоа, хидрофитите на подморницата ќе растат добро. Содржи во аквариум со природен базалт не само што може да риби, туку и ракчиња.
 2. Темниот кварц. Полудрагоцен камен е скап, така што не само што може да има корист од жителите на резервоарот, туку и да го потенцира престижот на сопственикот.
 3. Шунгит. Сличен на јаглен, природниот материјал го чисти водното дно, што станува кристално чисто. Сепак, материјалот ги посочи рабовите и често е фалсификуван.

Аквариум песок

Песочна почва не е токсична, па затоа е најдобро за риби со тенки скали и чувствителни варење. Постојат неколку видови песок за аквариуми:

 1. Како буквар во аквариумот е подобарМоре песок се собира на коралните гребени и не е спакуван во контејнер. Ова ви овозможува да ги задржите корисни микроорганизми.
 2. Речната вода се користи само откако е добро просеяна. За ова се користат две сита со различни ширини на дупки.
 3. Белата арагонит е природен материјал, кој се состои од фрагменти од корали и мекотели. Не е погодно за секого, бидејќи ја зголемува тврдоста на водата.
 4. Црн песок се добива од хематит, илменит, магнетит.

Најевтино е кварцен песок, кои ќе одговараат на сите видови риби и ќе ја вршат функцијата на механички филтер. Неговите предности вклучуваат:

 • честичките немаат остри агли;
 • светлосна боја;
 • не е премногу мал дел.

Сепак, за да се направи почвата хранлива за растенијата, кварцен песок ќе мора да биде дополнет со ѓубриво или специјален супстрат.

Тоа е природно и истовремено невообичаено погледнете песок речно светло од производителот UDeco. Овој природен филер има светло-обоена боја и може да го декорира секое езерце. Тоа е безбедно, не ја зголемува тврдоста на водата и е погодна за риби и влекачи.

Вештачка аквариумска почва

Овој вид на филер е направен со специјална технологија од честички од полимери, стакло или пластика. Во однос на водата, вештачките материјали имаат неутрални својства. Затоа, тие не се хранливи и не се погодни за подобрување на растот на растенијата. Користете вештачки буквар за украсување на аквариуми, мешајќи го со хранливи супстрати.

Транспарентни капки мермери Барбус

Море песок за аквариумРазбојни камења во форма на капки се направени од стакло. Тие се отпорни на абразивни бои, неутрални во балансот на вода и апсолутно безбедни. Погоден за морските и слатководните аквариуми. Големите и светли стаклени елементи ќе додадат софистицираност дури и до едноставно, мало вештачко езерце.

Топки Аква мермери Барбус

Производителот произведува од сини јасни стаклени заоблени елементи во вид на топки. Тие се безбедни за жителите на акумулацијата, не влијаат на хемискиот состав на водата и изгледаат убаво со било која боја на хранливата почва.

Со уредувањето на подводното царство почвата е важен елемент. Од својот квалитет не зависи само од изгледот на вештачкиот резервоар, туку и од состојбата на жителите на аквариумот. Затоа, пред да одберете аквариумска почва, треба да се запознаете со неговите типови и барања за тоа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Водење на аквариум - како да го направи тоа за прв патВодење на аквариум - како да го направи тоа за прв пат
Како полжавите можат да се одгледуваат во аквариум?Како полжавите можат да се одгледуваат во аквариум?
Зошто водата во аквариумот е зелена: причинитеЗошто водата во аквариумот е зелена: причините
Зошто водата во аквариумот станува заматена: причините за тоа како да се ослободите од заматеностЗошто водата во аквариумот станува заматена: причините за тоа како да се ослободите од заматеност
Како да се ослободите од црна брада во аквариум?Како да се ослободите од црна брада во аквариум?
Спеклен сом: нега, одржување и репродукцијаСпеклен сом: нега, одржување и репродукција
Лудвигија е прекрасна фабрика за аквариумЛудвигија е прекрасна фабрика за аквариум
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Одгледување аквариумски риба сини делфинОдгледување аквариумски риба сини делфин
Чистење на аквариум домаЧистење на аквариум дома
» » Која почва за аквариум и растенија е подобра - видот и вистинскиот избор
© 2022 AjLota.com