Карактеристики на сите видови на растенија во степата

Растенија на степатаСтепите се вид на вегетација претставена од заедница на трајни трајни тревести растенија со супериорност на тревни треви, поретко од шуми и лакови.

Тие се дистрибуираат таму каде што има многу малку врнежи, а климата е умерено топло.

Хабитат

Katran TatarАко ја анализираме географската локација на степските релјефи на светот, ќе се утврди дека се формираат најчестите степи во внатрешноста на континентот.

Степски умерените региони на северната и јужната хемисфера се квалификува обезлесен подрачја суви и топли клими, доминацијата на житни зелена до темно кафеава и црна земја земјиште.

Степите преовладуваат над површината, променети со пасивна дигресија и покажуваат ниско-тревни заедници на пасење со доминација на пустели и пелин. Меѓу другото, степата вклучува мешани билки и разни грмушки. Покрај планината степски на обична мали фрагменти остана алкална степски растенија, како mugwort, итн Aneurolepidium За степите на урнатините, мајчина душица, цвеќиња и други растенија се специфични.

Систематизација

Според истражувањата на научните работници, според класификацијата на растенијата, степите може да се поделат на два вида:

  • ливада (во шумско-степската зона);
  • типичен (во степската зона).

Има многу различни растенија, ние ќе ги разгледаме само некои од нив подетално:

Морж

МоржБиенале или трајни тревести растенија. Висината на фабриката е околу еден и пол метри. Раб единствен, исправен, нагорно се шири. Лисја pinnate, големи со должина од 10 до 25 см и ширина од 4 до 10 см. Остава roset со petiole, неподвижни, stalobescomplex.

Зелените се на врвот, а дното е покриено со снежно-бело чувство, има кратки трње по должината на рабовите. Цветовите се собираат во сферични inflorescences на сина-бела боја. Дијаметарот на топчестата глава е 4-5 см. Плодовите се achenes. Расте меѓу грмушките во долините на реките, на пустели и рабови.

Војводата е вообичаена

Војводата е вообичаенаПовеќегодишна фабрика - семејство Композитен со исправено стебло. Неговата висина варира од 45 до 62 см. Листовите на калин се кинематично поделени, поделени во голем број на лобули. Цветна боја - corymbose.

Мали, снежно-бели цветови (розова-јоргована или црвена). Цути многу долго време во јуни-август, расте на ридовите насекаде, може да расте и на ливад степски. Често паѓа на стрмни падини.

Asparagus officinalis. Asparagus officinalisПовеќегодишна тревни растенија - семејството е крин. Аспарагусот е исправен, висината е до 150 см, разгранета. Листовите се преклопени во ваги, модифицирани пука се формираат во синусите на стеблото, личи на лисја. Камуфлажната дршка е рамна, светла, формира пука.

Тие се користат како растение за зеленчук. Цветовите се смарагд-жолти. Овошје - црвена боја (Бери). Цути во јуни-јули. Аспарагусот може да расте во ливади, меѓу малите шуми, во степите и, се разбира, на падините на планините.

Адонис пролет

Адонис пролетТресна растение на семејството путер. Се одликува со рано цвеќе (од 40 до 50 дена). Првите цвеќе, како и секогаш, се големи, бледо жолти, килибарни, апикални.

На почетокот на цветните (висината на грмушка е од 10 до 15 см), а за време на плодната состојба достигнува 35-65 см. Се случува речиси насекаде:

  • во секоја грмушка од 3 до 15 генеративни;
  • и од 4 до 22 вегетативни процеси.

Капа. КапаФабриката е од фамилијата на лабиција. Има притаен и разгранет стебленце. Корени, формирајќи нови стебла. Листовите се кружни, во облик на бубрези, petiolate. Цвеќе за 3-5pcs. се наоѓаат во аксилите на средните лисја, тие се мали, виолетова-сина или лазурен.Педикели пет пати пократки од чашка, обезбедени со плетени. Висината на стеблата варира од 10 до 35 см. Таа се распаѓа во мај-јуни. `Рѓосан може по должината на клисурите и на падините на ридовите.

Кантарион е перфориран

Кантарион е перфориранПовеќегодишна тревни растенија - семејство амфибиски. Раб исправен, vysyu 45-75 см, голи, со 2 аспекти. Лисјата се издолжени-неподвижни. На лисја расфрлани точки контејнери, кои изгледаат како дупки, па оттука и името - обожаваше кантарион.

Цветовите се многубројни, жолто-златна боја, собрана во широк-паника, речиси заштитен inflorescence. Сепарите се посочени со холистички раб. Ливчињата се двојно липчиња, кои цветаат во јуни-јули. Ризом не е густа и произлегува од неа.

Вероника даб дрво

Повеќегодишна тревни растенија. Зелени пука се чуваат во текот на целата година. Листовите се поставени спротивното. Во цветот има еден пестик и две стомаци. Плодо Вероника е компресирана кутија. Расте во места од ливади.

Sporesh. SporeshФабриката семејства на леќата, Висината варира од 15 до 40 см. Има дури и дури и ширење на стебла. Лисјата се ланцетни или елиптични, мали, со краток рбет. Цветовите се присутни во аксилите на листовите и се делат по целата растение. Корола на цветот е досадна розова. Овошје е орев (трихерен).

Цути од мај до октомври. Расте по патишта, на патишта, во дворовите, на пасиштата. Патем, во пасишта, каде што има огромен преоптоварување на добиток, сите растенија страдаат варијација, сепак, не е само knotweed.

Зрели заеднички

SorepkaТрвената фабрика припаѓа на семејството cruciferous. Светли зеленикави розети од грозје од сложено лисја од пин. Се распушта во мај-јуни.

Со изобилство на влага и сонце од топениот снег во силување молња брзо Процесот кој го носи цветот се протега со четка од жолти цветови.

Овошјето е повеќеслојно, силно. Медот е одличен.

Виолетова

Се однесува на семејството виолетова. Матикот достигнува околу 30 см. Петиолите на големи, широки листови (жлеб). Stipules се големи, `рѓосано-црвена. Расте на рид, на места со низок тревник. Исто така, ќе порасне убаво на камените површини на површината.

Пелин. ПелинСемејство (Compositae). Коренот е дрвен, вертикален, формирајќи разгранети процеси што лежат во цвет и рамни, нерамни, црвени, разгранети цветни пука.

Остава процеси и пониски матични три пати pinnatisect, сегменти долго 3-10 мм (тесни-линеарни), малку посочи, горниот и средниот Матични остава неподвижни, кратки, тесни-линеарни. Надворешните лисја се овални, речиси заоблени, пластични, зелени на грбот, внатрешно - месо-граничи.

Се разгледува степската зона еден од главните биоми на суши. Растенијата во степата се доволно отпорни на исушената клима и долго време можат да коегзистираат со дефицит на влага.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Птица орел: како изгледа и што се храниПтица орел: како изгледа и што се храни
Зајак-зајак: опис, живеалиште, што се храни и како тие се размножуваатЗајак-зајак: опис, живеалиште, што се храни и како тие се размножуваат
Како изгледаат хрчачите на теренот, нивното живеалиштеКако изгледаат хрчачите на теренот, нивното живеалиште
Степска мачка - изглед, однесување, посебни карактеристикиСтепска мачка - изглед, однесување, посебни карактеристики
Видови и карактеристики на тревни растенијаВидови и карактеристики на тревни растенија
Разновидноста на ливади растенија: цвеќиња и тревиРазновидноста на ливади растенија: цвеќиња и треви
Јадење папрат: места на раст, каде да се соберат, обработуваатЈадење папрат: места на раст, каде да се соберат, обработуваат
Кои животни живеат во степите?Кои животни живеат во степите?
Бурмачот е шум на полетоБурмачот е шум на полето
Кои животни се вклучени во црвената книга на УралКои животни се вклучени во црвената книга на Урал
» » Карактеристики на сите видови на растенија во степата
© 2022 AjLota.com