Колку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смрт

Колку врапчиња живеатЧесто се прашуваме колку години живеат слатки птици како врапчиња? Генерално, животниот век на вратот е краток. Причините за нивната смрт се доста разновидни: тие или паѓаат во канџите на предатори, или умираат од глад и студ, како и од разни болести. Но постојат видови кои живеат од 10 до 20 години. Во основа, овие птици живеат далеку од градската врева во дивината, каде што нема автомобили, растенија, хемикалии, но има многу разновидна и соодветна храна за да можат да преживеат.

До денес, најчест и популарен вид се смета за врапче од куќа (урбано). Тој е уште познат од сина гулаб. Да се ​​разликува од другите птици е доволно лесен поради неговата необична боја и здодевност.

Историја на изглед

Овие птици порано биле населени само во Северна Европа, но со текот на времето нивното население се зголемило и почнале да го совладаат цела Европа и Азија. Од 20 век, врабецот е увезен во многу земји и денес може да се најде во Америка, Австралија, Нов Зеланд и многу острови. Следејќи го човекот кој открил се повеќе и повеќе непознати земји и места, врабецот сега може да се види дури и на север од Јакутија, каде што е доволно ладно.

Главни карактеристики

Големина и боја

  1. Опис на птица врабецОва е мала птица, чија телесна должина не е поголема од 16 cm, а тежината е околу 35 g.
  2. Боја монотона кај машки и женски - кафеаво-кафена со црни дамки.
  3. Дојката е бела или сива.
  4. Образите исто така се светли, а на крилјата има жолто-бели попречни ленти.
  5. И покрај тоа, меѓу мажите и жените постои разлика: во-врабец девојка над око има сиво-жолта лента, и момчето - темна дамка, која опфаќа грлото, гушавост, брадата и горниот дел на градната коска.

Начин на живот и исхрана

Поради фактот што овој вид е добро прилагоден на животот во близина на луѓето (ова е седентарен вид на птици), тој секогаш може да најде храна за себе. Нивната исхрана вклучува разни семиња култури, житарици, бобинки (цреша, цреша, рибизла и други), цветни пупки, разни отпадоци од човечка храна (трошки од леб). Ако нема полиња или ливади до живеалиштето на врабец, тие се хранат со семето на растенијата. Во пролет, врапчињата можат да јадат инсекти, кои ги хранат и нивните пилиња.

Репродукција

Врапчиња - прилично плодни птици. За една година од животот, тие можат да отпуштаат 5 до 10 јајца 2-3 пати. Нивните гнезда се организираат во различни напуштени јами на животни, во пукнатини на куќи, во дупка на дрво, во клисури или во гнезда на големи птици. Готови гнездо е голема структура направена од слама, сува трева, гранки, пердуви, со мало вдлабнување во средината за јајца. Гнезда, кои се изградени на гранките на дрвјата, имаат облик на неправилна форма на топка со прилично дебели ѕидови и страничен влез.

Додека женката инкубира јајца (овој процес трае од 10 до 15 дена), мажот ја носи својата храна: црви и инсекти. По птиците, птиците почнуваат да бараат храна. По 10 дена од животот, младите пилиња го напуштаат гнездото, а жената повторно ги поставува јајцата. Тоа е причината зошто за една година се испоставува дури и до 4 пати да се постават јајца.

Се спојуваат или во парови или во колонии, но тоа се случува многу ретко. Понекогаш дури и врапчињата можат да живеат само, иако кратки, живот, како луѓе, само заедно.

Оброци во зимаШто го храни врабецотВрапчињата немаат предиспозиција да летаат во топлите региони во зима. Затоа е тешко да преживеат ладно. Во зима, најголем број птици умираат. Масните резерви во телото на врабец воопшто не се, па мора постојано да јаде. Недостаток на храна во зима, хипотермија доведува до смрт на птици. Затоа луѓето прават куќички за да ги хранат во студено време. Во лето, врапчињата, исто така, често треба да се хранат, бидејќи за време на летот трошат многу енергија, а тоа може да доведе до нивна смрт. Недостатокот на храна е уште еден показател за високата смртност на птиците.

Победа или штета?

Зошто водат врапчињата?До денес, не е можно да се утврди дали овие птици се корисни или не се за нас. Најопасните за нив се сметаат мачки и предаторски птици, кои постојано ги ловат. Луѓето, исто така, често ја ставаат раката на смрт на врапчиња, можеби дури и не свесно.

Со третирање на растенија и дрвја со различни хемикалии за да ги заштитат од штетници, тие ја зголемуваат смртноста на птиците, бидејќи културите се главен извор на храна за урбаните врапчиња. Затоа, животниот век на птиците е помал отколку во селата.

Некои луѓе намерно ги трујат врапчињата, бидејќи тие ги оштетуваат растенијата и житариците. И за да ги заштитат своите култури од штета, луѓето мора да се приберат кон такви сурови и во исто време сурови методи. Затоа, таквите птици не живеат до 4 години.

Колку години живее врабец? Со оглед на сите горенаведени, можеме да резимираме дека просечниот живот врабец е од 1 до 2 години. Во исклучителни случаи, овие птици живеат 10, па дури и 20 години, но ова е исклучително ретко.

Главните причини за смртта:

  • нема храна;
  • студено;
  • предаторски ѕверови;
  • екологија;
  • сите видови на болести.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сите за бувови: што јаде був, како изгледа, вид на бувовиСите за бувови: што јаде був, како изгледа, вид на бувови
Птица орел: како изгледа и што се храниПтица орел: како изгледа и што се храни
Кој е толку голема птица и како изгледа?Кој е толку голема птица и како изгледа?
Птица дома врабец. Што се храни и како живеат вратите на куќатаПтица дома врабец. Што се храни и како живеат вратите на куќата
Африкански ној - каде што живее најголемата птица во светотАфрикански ној - каде што живее најголемата птица во светот
Пингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеатПингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеат
Колку години може да живеат врана и враниКолку години може да живеат врана и врани
Колку години губат живи во различни условиКолку години губат живи во различни услови
Кои животни живеат во Северна Америка?Кои животни живеат во Северна Америка?
Птици со црвени гради и жолт клунПтици со црвени гради и жолт клун
» » Колку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смрт
© 2022 AjLota.com