Најмали животни во светот

Најмали животни на планетатаНа Земјата, може да се сретнете со многу животни кои го изненажуваат секое лице со нивната големина, изглед и однесување. Во прилог на вода гиганти, големи цицачи и жестоки предатори, мали претставници на фауната, исто така, живеат во природата. Денес, ќе го потенцираме ТОП на најмалите животни во светот.

Како што велат статистичките податоци, многу минијатурни суштества никогаш не слушнале, и кога ќе се сретнат со нив, го фатат својот здив. Рангирање, ние ќе обрнеме внимание на жителите на резервоари, шуми и степи, како и класа на водоземци. Чудно е доволно, но уникатни примероци со неверојатно мали димензии се наоѓаат во речиси сите класи на животни. Ајде да избереме претставници:

  • органскиот свет како целина;
  • водоземци;
  • рептили;
  • риба
  • цицачи;
  • птици;

Најмалото животно во органскиот свет

Мали животниАко го земеме предвид лошо проучуваниот органски свет на жива природа, тогаш најмалиот претставник на тоа ќе биде микоплазма. Иако во суштина е невозможно да се нарече ова создание животно. Ова е само една од сортите на живата материја на органскиот свет, што е наједноставниот микроскопски едноклеточен организам. Ја проучувале структурата на таквата материја, научниците утврдиле дека во нејзиниот кафез нема јадро. Тешко е да се замисли колку е мала микоплазма.

Според микробиолозите, големината на таков организам ретко надминува 0,8 микрони и варира помеѓу 0,3-0,8 микрони. Но, и покрај ова, суштеството може значително да му наштети на човечкото тело, станувајќи предизвикувач на болести на генитоуринарниот, циркулаторниот и имуниот систем.

Најмалиот водоземци

Малкумина знаат за постоењето на малата жаба Paedophryne, чија должина е 7,7 мм. Најголемите поединци ретко достигнуваат 11,3 милиметри во должина и, како по правило, тие се женки. Минијатурно животно има кафеава боја, па речиси е невозможно да се забележи во дивината, а особено на тревата, кората на дрвја или во зеленило. Поради малата големина, жабата добила прекален пршлен и намален број прсти.

Жабата најпрвин ја најдоа американските биолози за време на експедицијата во Нова Гвинеја. Создавањето на неколку пати помалку од 100-тиот монета на Соединетите Американски Држави, па затоа лесно се става на таква монета. Амфибијата се смета за најситното животно што припаѓа на подтипот на `рбетници.

Најмалите влекачи

Најмалото животноНајмалиот претставник Подредот на гуштери на Земјата е камелеонската мала бруцесија. Нејзините димензии се 1-2 милиметри. Постои камелеон во шумите на Мадагаскар, иако е исклучително тешко да се најде меѓу лисјата. Познато е дека таквото животно има уникатна способност да ја менува бојата на кожата во согласност со боите на околината.

Исто така во листата на најмалите рептилии е желката Намакваленд, или како што се нарекува "Кејп забележан бул". Ако најголемите желки достигнат 200 килограми тежина, тогаш овие лица ретко тежат повеќе од 160 килограми. Просечната телесна тежина на возрасен варира од 95-165 кг со должина на телото од 6-10 сантиметри. Женките се секогаш поголеми од машките.

За време на парењето, претставници на машкиот стануваат агресивни, а не само на други истополови поединци, туку и на жените. Поради тоа, тие често се борат едни со други, залак и штрајк на предниот раб на школка.

Женката добива на победникот, а веднаш по спарувањето ги поставува ситните јајца во ископаната фоса. На крајот на четири месеци, новороденото се појавува во светот, кое тежи помалку од 5-8 грама. Патем, по тежина, тоа е помалку од јајца за перење, која достигнува 10-12 g.

Минијатурен желка може да се најде во јужноафриканските региони, обично во суви шуми и грмушки савани. Во моментов, рептилите се наведени во Црвената книга, како речиси изумрен вид. До неодамна, племиња, Луѓето кои живеат во Јужноафриканската Република ги користеле овие животни за медицински цели.

Најмалата риба во светот

Со рангирање на најмалите животни во светот, не може да се игнорира група риби. Според најновите информации, двајца претставници на групата се наоѓаат во Гинисовата книга на рекорди. Прво наречен Paedocypris progenetica се однесува на семејството на крап и се наоѓа во тресет мочуришта на Индонезија. Вториот (Photocorybus spiniceps) - тропските и суптропските води на Атлантскиот и Тихиот Океан на длабочина од 1.000 метри, каде што постои практично нема сончева светлина. Примерокот за возрасни достигнува 7,9-10,3 милиметри.

Мажјаците се разликуваат по уникатни места помеѓу очите и темето. Важно е да се напомене дека до 21-от век научниците не ја проучувале фауната на тресетни бомби, осврнувајќи се на високата киселост на водата, која го спречува формирањето на било каква форма на живот. Меѓутоа, во 2006 година тие успеаја да направат неверојатно откритие во форма на мала риба од семејството крап. Таквото изненадување од природата стана вистински феномен на подводниот свет. Должината на жената достигнува 5-7 сантиметри, а мажите - 6-9 милиметри.

По полно созревање, мажи почнат да бараат женски. Кога ќе најдат соодветен "жртва", тие буквално залавуваат во неа со своите остри црева. Како резултат на тоа, мажот станува паразит и почнува да се храни преку крвните садови на женката. Ова однесување се нарекува "сексуален паразитизам", бидејќи мажот е наситен заситен со претставник на послаб пол.

Најмали цицачиНајмалиот пресмкијајшијаВо листата на најмалите цицачи постојат единствени животни кои можеби изгледаат како минијатурна копија на нивните големи браќа или ликови од фантастичен филм за други светови. Поради големината на овие неверојатни малку суштества бесплатно да се искачи на растенија, тенки гранки на дрвјата и инсекти фати во најмалите процепи. Често нивната големина е споредлива со големината на бумбарот.

Значи, ајде да ги избереме најситните цицачи кои се наоѓаат во светот.

Џуџести кусуси

И покрај тоа што џуџестата кузуа повеќе личи на мали шинхили, таа е наведена во семејството на торбари и се споредува со кенгурите. Должината на возрасен примерок од кусуси варира во опсег од 5-10 сантиметри со тежина од 10-45 грама.

Како и другите роднини, овие малечки суштества се користат да водат ноќен живот. Користејќи флексибилна опашка, тие тивко висат од гранките на дрвото наопаку. Главната област е Австралија, Папуа Нова Гвинеја и островите Индонезија. Со доаѓањето на зимата, животното формира густа метеж и затворање на очите со уши, оди во хибернација. На сметка на намалување на метаболизмот, нема потреба од исхрана. За презимување има доволно хранливи материи кои се собираат за време на топла сезона, кои се наоѓаат во лојните депозити на лојот.

Американски загрижувачки крт

Должината на овој цицач е 6 сантиметри, а на опашката расте до 2,5 см. На мали пичка, се најде во шумите на северо-западниот дел на САД и Канада, на места со голема влажност.

Животното има долга муцка која е карактеристична за другите молови со рамен крај и остри канџи, кои овозможуваат брзо раскинување на длабоките тунели под земјата. На откажување од роднините кои спроведуваат подземни начини на живот, овие минијатурни молови често одат на површината на земјата во потрага по храна. Често ги ловат инсектите, се качуваат над грмушки и растенија.

Етрурска глувче

Големината на најмалиот цицачТежината на возрасни етрурски глувчиња е 2 грама. Должината на телото е 3,5 сантиметри, а опашката достигнува 1/3 од должината на телото.

На глувчето се истакнува со импресивен апетит; таа е во состојба да јаде многу храна, двојно повеќе од нејзината тежина. И ова секој ден. Исто така, за трошката се карактеризира со зголемена брзина на срцето, околу 25 отчукувања во секунда или 1500 отчукувања во минута. На пример, човечкото срце прави 72-80 отчукувања во минута.

Најчесто, етрурската глувче се наоѓа во влажните полиња на Јужна Европа, Северна Африка и на Блискиот Исток.

Најмали птици

Меѓу најмалите птици во светот може да се идентификуваат следниве видови:

  • Кубанска птица пчела - сколовранец. Се смета за најмалата птица во светот и најмалото топлокрвно животно. Должината на возрасен маж од клунот до опашката едвај достигнува 5 сантиметри. Женките се малку поголеми, иако ако ги споредиме со пеперутки или бубачки, тие сѐ уште изгледаат како вистински трошки. Големината на птицата е малку поголема од големината на пчелата, поради што коприви почнаа да се нарекуваат "птица-пчела". Посебни карактеристики на колибри е неверојатна брзина од мавташе крила, кој е 80 пати во секунда, живописни бои и брилијантен Peryshkov остар клун - алатка за производство на цвет нектар.
  • Королки. Тие се наоѓаат во шумите на Руската Федерација и се сметаат за најмали птици во светот. Тие можат да живеат само во дивината, па секој обид да се задржи во кафезот доведе до смрт на кокошки. Птицата треба постојано да бара храна во форма на ларви, мали инсекти и нивните јајца. Нахранете го царот ништо што не можете, затоа што. неговата исхрана треба да биде избалансирана. Должината на царското тело достигнува девет сантиметри, а масата од 5-6 грама.
  • Врен - уште еден вид на најмали птици во светот, кој достигнува долг 10,7 сантиметри. Од претходно споменатите кралеви, овие птици се разликуваат само во телесната тежина. Се хранат со овие трошки пајаци и други мали инсекти. Тие живеат во Русија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мистериозниот животински јагуар и каде живееМистериозниот животински јагуар и каде живее
Растенија и животни кои се богати со ладна природа на тундраРастенија и животни кои се богати со ладна природа на тундра
Гуштери: сите имиња на видови и нивниот описГуштери: сите имиња на видови и нивниот опис
Кит е риба или е цицач?Кит е риба или е цицач?
Која лисица може да јаде во различни периоди од годинатаКоја лисица може да јаде во различни периоди од годината
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Кои животни живеат во тајгатаКои животни живеат во тајгата
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Кои животни живеат во Северна Америка?Кои животни живеат во Северна Америка?
» » Најмали животни во светот
© 2022 AjLota.com