Молитва за молитва: карактеристики на морско чудовиште

Молитва за молитваПостои суштество на Земјата што може да се види илјадници пати повеќе од било кој жив организам, вклучувајќи го и човекот. Таа е толку силна што нејзиното влијание може да ја пробие школката на школка. Веројатно, по овие зборови, се појавува силно суштество со разум и доаѓање од друга планета. Всушност, овој морски жител не е поголем од фудбалска топка и неговото име е ракчиња од мантиси.

Посебен вид

Кога зборуваме за ракчиња, вреди да се започне приказна за него неверојатно визија. Ова е нејзината главна предност пред другите видови на живиот свет на планетата. Ајде да направиме аналогија со другите суштества. Едно лице има милиони чувствителни клетки, кои се делат на два вида - прачки и конуси.

Стапките се одговорни за перцепцијата на светлината (осветленост, контраст, можност за гледање ноќе) и движење (способност да се фати трагата на светлината на објектот). И конусите се одговорни за перцепцијата на опсегот на бои. Конусите, пак, се поделени во 3 типа по аналогија на RGB, овозможувајќи ви да ги видите нијансите на црвени, сини, зелени и други бои формирани при мешање.

Кучињата, на пример, имаат два типа конуси, овозможувајќи им да видат нијанси на сина, зелена и жолта боја. Пеперутки, иако помалку интелигентни од самиот човек, имаат 5 видови конуси. Во овој случај, луѓето не можат да замислат како е тоа да се видат "нови бои".

Глетка на рак на мантисИ сега замислете како ракот на мантисот го гледа светот кога има 16 видови конуси! Ова му овозможува да го види светот во најразновидните опсези на светлосни бранови, вклучувајќи и поларизирана светлина и инфрацрвено зрачење! Благодарение на оваа визија, мантис ракчиња ги гледаат сите преправени суштества. Се претпоставува дека овој рак исто така гледа заразени и клетки на ракот, за да не јаде болно суштество и да не се труе себеси.

Но, не сите 16 сегменти во окото на ракот се одговорни за бојата. 4 од нив се филтри за бои кои ги подобруваат способностите на суштеството. Глетката на ова морно суштество не е целосно разбрана, но веројатно тоа му дозволува да го види следните бран спектра:

  • ултравиолетови;
  • инфрацрвена;
  • поларизиран;
  • радио бранови;
  • други малку изучувани бранови.

Со цел да се обработи целиот спектар на зрачења видливи за рак, на човекот ќе им бидат потребни дополнителни "gadgets" во мозокот, бидејќи кај луѓето информациите се хранат директно во мозокот и се обработуваат таму. Кај ракот на мантисот, информациите се обработуваат сами од очите, а мозокот влегува во готови форма.

И покрај сета сложеност и разновидност на погледот на рак, овде нема ништо изненадувачко. Секое суштество на планетата еволуира според неговиот начин на живот и многу живи организми имаат предности во однос на човекот.

Функција на екстремитетитеКарактеристики на ракот на мантисотПредни крајници на мантисот се нарекуваат стебла. Морски предатор ги фрла со таква брзина и сила, која, дури и без да ја погоди целта, жртвата може да биде повреденамерење на ударниот бран.

Постои мит дека водата околу нејзините канџи врие до неколку илјади степени. Ова е само делумно точно. Водата навистина се загрева, но во многу мали количини. Инаку, ракот ќе се завари. А сепак неговите вилици - Опасно и уникатно оружје. На својата основа, научниците развиваат материјал за вселенски летала и воен развој. Покрај тоа, ракчиња од мантис се јаде. Вреди да се спомене дека, поради страв од удар, Екстракцијата се одвива со помош на посебни контејнери со оклопни оклопи.

Дури и ако жртвата е веќе запленета, но сепак се спротивставува, ракчиња од мантис нема да ја пропуштат можноста уште еднаш да ја искористат својата впечатлива сила. Патем, да се задржи таква креација во обичен аквариум е опасно, бидејќи силата на мантис ракчиња е доволно за да се пресече на парчиња.

Општ опис и начин на живот

Научна класификација на ракот на мантисот:

  • домен - еукариоти;
  • Царството е животно;
  • тип - членконоги;
  • класа - повисок рак;
  • одред - ротон-нозе.

Во изгледот, ракчиња од мантис е како крст помеѓу ракчиња и инсекти од мантиси. Должината на телото е долга 10-34 см. Повеќето од нив се обоени во светли, расеани бои, како жив олицетворение на виножитото. Како највисок претставник на неговиот вид, толку убав рак може да биде "мудар човек" меѓу жителите на морето и да промовира меѓусебно разбирање, почит и вегетаријанство. Сепак, тој Тоа е предатор со смртоносни екстремитети, способен за кршење на жртвата на мали парчиња.

Речиси сите видови живеат во топлите мориња на суптропските и тропските појаси во плитките води од длабочина од 5 до 20 метри. Најголемите претставници на неговиот вид се почесто се наоѓаат во Пацификот и Индискиот океан. Молитвите за молитва може да се најдат во Средоземното Море, како и на рускиот брег.

Поглед на ракот на мантисот Повеќето од непријателите живеат во сопствените јами на морска почва, достигнувајќи длабочина од еден метар. Мали членови на овој тим се кријат во пукнатини и пукнатини меѓу коралните гранки. Но, некои од нив користат јами од поголеми видови. Во нивниот дом, ракотворби растат поголемиот дел од времето.

Почесто поместете ги нозете на ротон со остри грчеви, пливање и движење со помош на екстремитетите. Во случај на соживот, малите ракови од ракчиња остануваат во дупката, чувајќи го и одржувајќи ја чистотата и редот. Ова е особено точно за рак, кога јајцата имаат две места (во повеќето случаи). Два места се потребни за поудобно sally, така што протокот на вода од првиот излив поминува низ живеалиштето.

Откако ги проучувавте сите предности на рак на мантис, можеби мислите дека е поопасно од ова суштество, со такви и такви способности. Сепак, како и секое живо суштество, ракот е ранлив, и може да изгуби во битка со обичниот октопод. Том е доволно да се користат пипалата вешто, така што шок екстремитетите не може да се користи, и таму е за мали. Сепак, Независен улов на рак на мантис може да стави крај на лицето фатално не толку од мозочен удар како од можни инфекции. Затоа, не брзајте да земате сè што изгледа убаво и да се грижи за себе.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како што лицето гледа на минус 3Како што лицето гледа на минус 3
Фаќање ракчиња во зима - како да се фати под мразФаќање ракчиња во зима - како да се фати под мраз
Која е ретината на окото, кои се нејзините функции и структураКоја е ретината на окото, кои се нејзините функции и структура
Кој е бојата на ролетни: кои бои не ги перцепираат и како гледа светотКој е бојата на ролетни: кои бои не ги перцепираат и како гледа светот
Кој е обичен мантис женски мантисКој е обичен мантис женски мантис
Примери и опис на симбиозата кај живиот светПримери и опис на симбиозата кај живиот свет
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Аквариум креветки: содржина, исхрана, одгледување и негаАквариум креветки: содржина, исхрана, одгледување и нега
Фотосензитивни рецептори во окото: стапови и конусиФотосензитивни рецептори во окото: стапови и конуси
Која боја е селективна конуси на мрежницатаКоја боја е селективна конуси на мрежницата
» » Молитва за молитва: карактеристики на морско чудовиште
© 2022 AjLota.com