Колку години може да живеат врана и врани

Разлики на врана од гавранПостои мислење за долговечноста на врани. Понекогаш дури и трицифрените бројки се нарекуваат фантастични за човечката свест. Дали е вистина дека врани живеат 300 години? И колку години живее ворната? Ајде да се обидеме да дознаеме каде е вистината и каде е фикцијата.

Побрзаме да ги разочараме навивачите на овие обични птици за кои не живеат толку долго.

Колку живи врани?

За да одговорите на животот на врани, треба да научите повеќе за нив вистинити информации.

За почеток, треба да се забележи дека овие птици имаат две категории:

 1. крадци;
 2. на островите.

Гавлите можат да се чуваат во заробеништво и да живеат сами по природа. Бидејќи се раѓаат слободни, птиците учат од своите родители се што е потребно, и кога ќе дојде време, тие ќе започнат со самостоен живот.

Колку опасности се подготвува околниот свет за пернат жители? На прво место - тоа е предатори, болести, глад и студ. Животот на птиците ќе зависи од живеалиштето и од други фактори и услови.

Инстинктот на самоодржување ги турка крвавите поединци поблиску до луѓето и нивните населби.

Според статистичките податоци, станува јасно дека под условите на заробеништво, крадец може да живее околу 30 години. Во дивината, животниот век е преполовен. Официјално фиксен животен век на врани е 59 години.

Опис на птицата

Crow спаѓа во редот на птиците на патерината, родот на врани, семејството на врани.

Меѓу нивното однесување, тие имаат најголеми димензии. Мажјаците се секогаш поголеми од женките. Машкиот претставник тежи 650-800 грама, додека жената едвај достигнува 550 грама. Должината на птичото тело е 45-55 см. Доколку не се работи за голема градба, тогаш е можно да се забележи голема надворешна сличност на врани со коси.

Птиците имаат голем и силен клун конусна форма и многу остар. Опашката е со средна големина на клин. Нозете на пердувот се прилично долги, но тенки, со четири прста.

Пердувството кај овој вид птици е сиво или црно. Во основата на пердувот светло тон (сива, бела).

Гласот на Ворониј е тешко да се збуни со другите поради специфичност. Вкрстените грмушки се груби, горчливи и рапави.

Посебните карактеристики на гаврани од врани

Вратата и гавот се посебни карактеристикиИ VORONS имаат различни разлики од нивните "браќа" во натура. Црно со смола пердув истури под сонцето, создавајќи зеленкаста или сина нијанса. Живеат во планините во природни услови и во заробеништво. Постои случај кога црна птица живеела во "затворска казна" 70 години. Природното живеалиште не обезбедува идеални услови за живот и е наменето за да го исчисти инстинкт на самоодржување. Максимум Животниот век на Орион во природата беше 40 години, но повеќето птици не преживуваат до 20 години.Ако дадеме карактеризација на овие птици, ја добиваме следнава слика. Птиците се од особена природа. Тие дури можат да се викаат горди, трнливи и дури мистериозни.

Обичните врани имаат тенденција да живеат во близина на луѓе, каде што лесно можат да добијат храна за себе. Општо прифатено е дека VORONS се одликува со поголема големина и силен глас. Вообичаените претставници на црно-сивите браќа, Не презир да ги влече нештата од невнимателни минувачи од кеси. Потребно е лице што се одмарал во паркот да се крие зад весникот, како ранец, кој е до него, ќе го повика бесчувствителна птица.

Но, Ворони претпочитаат да ги избегнуваат луѓето. Исто така, орнитолозите уверуваат дека овие птици, создавајќи двојки, меѓусебно ги држат верните не полошо од лебедите.

Меѓутоа, ако стадото на Вроните избрало за себе одреден дел од паркот, ќе го заштити од странци. Особено овие големи птици ќе бидат во непријателство со своите колеги крадци.

Поради големиот клун и големината на телото, лесно е Оријците да ги напаѓаат куќите на птиците вонземјани и да ги уништат гнездата. Тие се без зацврстување на совеста може да се наречат чистачи, кои често се газат трупови на мртви животни.

Научниците ја забележаа умешността на овој вид птици. Постои претпоставка дека благодарение на нивната интелигенција, гордите луѓе живеат двојно подолго од неразумниот крадец.

Оваа птица е придружена со мистични приказни. Освен тоа, црни птици често може да се најдат меѓу волшебниците и волшебниците како миленичиња. Мистичните птици имаат тенденција да имитираат одредени гласови на животни, вклучувајќи кучиња, мачки и некои птици.

И покрај фактот што овие птици припаѓаат на исто семејство на ворини, тие имаат такви разлики.

Описи на гавран:

 1. Опис на вратаДолжина на телото 60-65 см;
 2. • Тежина 1,5 кг;
 3. • возрасните имаат долги пердуви во подрачјето на зглобови, кои се прскаат;
 4. • во лет, обликот на опашката е клин во облик;
 5. • боја на пердуви, клун и нозе црни;
 6. • претпочитаат осамени места и осаменост.

Вратата претпочита да лови, за што тој може дури и да им се придружи на роднините некое време. Во принцип, тоа е единствена птица.

Опис на врана:

 1. Опис Врски• должина на телото 50-52 см;
 2. • тежина 550-700 кг;
 3. • обликот на опашката во лет е кружен;
 4. • бојата на пердувите е сиво-црна или црна;
 5. Претпочитаат да живеат во пакети во близина на луѓе.

Гавлите живеат во најголемиот дел од светот, каде што водат седентарен начин на живот во руралните или урбаните средини во близина на човечки населби.

И птиците на семејството Corvidae не се различни кулинарски вкусови. Овие птици се сештојади, и може да го апсорбира речиси сите (инсекти, остатоци од храна, мрши, мали глодари, зеленчук, растенија, шумски плодови, црви и сл.).

По читањето на оваа статија, читателот повеќе нема да има прашање - колку години живеат врани? Сега, децата можат да бидат сигурни во врска со долговечноста на овие птици.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што врат јадат и како да ги чуваат дома?Што врат јадат и како да ги чуваат дома?
Пингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеатПингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеат
Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органиСтруктура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи
Преведувач за сон: црн гавран, за што свртува сонот?Преведувач за сон: црн гавран, за што свртува сонот?
Колку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смртКолку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смрт
Корморантната птица е голема - нејзините фотографии, живеалиште, репродукцијаКорморантната птица е голема - нејзините фотографии, живеалиште, репродукција
Колку години губат живи во различни условиКолку години губат живи во различни услови
Што се препорачува да се хранат цицки во зимаШто се препорачува да се хранат цицки во зима
Живеалиште, колку живеат и што дивата патка јадеЖивеалиште, колку живеат и што дивата патка јаде
Обични зеленило, птица на зеленило, начин на живот и репродукцијаОбични зеленило, птица на зеленило, начин на живот и репродукција
» » Колку години може да живеат врана и врани
© 2022 AjLota.com