Одгледување аквариумски риба сини делфин

Риба за аквариум - цихлидТиркизниот делфин Cyrtocara Moorii се однесува на извонредните цихлиди на аквариумот кои живеат во водите на Малави во Африка. Оваа раса на риба е позната меѓу љубителите на цихлидите. Има необична боја, делфинот има невообичаена форма на телото, голем главен конус се наоѓа на главата.

За оваа раса на риби може да се каже дека не припаѓаат на мали аквариумски миленичиња, нивната големина е поголема од 25 см. Синиот делфин е мирна риба, но мажите можат да покажат агресија едни кон други. Се препорачуваат одгледувачи држи го синиот делфин во харем, кој се состои од еден маж и пет до шест женки. Сличен харем се наоѓа на своја територија, која е добро чувана само за време на мрестење, а во други случаи водни животни не покажуваат агресија.

Содржина на сини делфини

Содржината е многу едноставна, мора да следите неколку едноставни правила:

 1. Аквариум за риба треба да биде пространа;
 2. водата мора да биде чиста и стабилна;
 3. за цихлиди, аквариумот мора да биде дизајниран во правилен стил;
 4. аквариумот треба да биде дизајниран во сличноста на биотоп, песок треба да се користи како земја, неопходно е да се постават големи количини камења на дното;
 5. рибата треба да има многу засолништа.

Сина делфин - убава риба за аквариумКиртакора Муриј бил откриен од страна на Буланже во 1902 година. Живее во езерото Малави. Рибата се дистрибуира низ резервоарот. Риба можете да се сретнете во крајбрежните области, обично живее на длабочина од 4 до 16 м. Рибата се чува во стада и е рангирана меѓу предатори.

Во природата, рибата јаде сè што го наоѓа. Синиот делфин беше забележан во забите на рибите во 1968 година.

Изглед на сино делфин

Цихлидите изгледаат како голема риба, нејзиното тело е издолжено. Раководител на аквариумски риби потсетува обичен делфин, затоа се вика тоа. Во претставниците на овој вид риба, двата пола имаат големи масни жлезди на главите.

 1. Аквариумските риби можат да пораснат до 25 см во должина. Со оптимална нега, може да стане уште поголема.
 2. Делфинот живее до 10 години.

Како да содржи сини делфин

Рибите може да им се препорача на искусни и напредни сопственици. За почетници, аквариумски риба сини делфин не се вклопува многу добро, бидејќи бара посебна грижа, пространа аквариум, чести промени на водата и правилно избрани други видови на риби. Cichlid може да се припише на мирен изглед на риба, но сепак тие не се погодни за чување во аквариум со различен вид на риба. Се препорачува да се задржи заедно со африканските соми или Малави.

Хранење риба

Кога се наоѓаат во природата, сините делфини се хранат со различни ментоси. Кога се чуваат во аквариум, цихлидите се хранат со сите видови врвен облекување:

 1. Делфин сина: големината на аквариумот, исхраната и грижатажива храна;
 2. вештачки мамки;
 3. вештачка сточна храна;
 4. храна за зеленчук;
 5. замрзната храна.

Сопствениците на синиот делфин мора да запомнат дека базата е потребна за земање храна со висока содржина на протеини. Се препорачува да се хранат со труп човек или артемија.

Сините делфини можат да јадат мали риби. Но, таквата храна се воведува во случај сопственикот да биде сигурен дека рибите не се разболат и нема да донесат инфекција на своите миленици.

Многу одгледувачи практикуваат хранење со мелено месо или месо од цицачи, но ова не се препорачува, затоа што стомакот од риба не е во можност да вари таков вид храна. Долго хранење со месо доведува до дебелина на рибите и деформација на внатрешните органи, па затоа се препорачува да се избегнува таквото хранење.

Како да се грижи за синиот делфин во аквариум

На прво место за содржината на рибата е обемот на аквариумот. Не заборавајте дека синиот делфин расте до 25 см, а за удобен престој во аквариумот му е потребен волумен од најмалку 300 литри.Кога се чуваат сините делфини во аквариумот, мора да се почитува важен услов:

 1. Цихлид или сини делфин - убава рибапараметрите за вода мора да се мерат;
 2. водата мора да биде неопходна чиста.

Во резервоарот на Малави, флуктуациите во карактеристиките на водата се многу мали, и покрај тоа, водата е тешка и алкална. Норми за одржување на синиот делфин: pH 7,2-8,8, температура на водата од 24 до 28 Целзиусови степени.

Ако водата во аквариумот е премногу мека, треба да се затегне со додавање на корални чипови. Меѓу одгледувачите постои мислење дека ако рибите се чуваат во вода со несоодветни параметри, визијата е уништена. Но, овој мит не е потврден.

Декорација на аквариум:

 1. за почвата е фин песок. Во него рибата сака да се искара;
 2. Во аквариуми нема смисла да се користат растенија, бидејќи нивната риба копа или јаде;
 3. Присуството на големи камења, птици, куќи и други засолништа е важно за синиот делфин.

Бидејќи синиот делфин е комбиниран со други видови риби

Овој вид аквариумски риби се однесува на мирољубивите цихлиди, но не се препорачува да ги задржат со други видови риби. Синиот делфин ќе се справи со големината на рибата, како и сопствениот, и тој ќе јаде мали риби. Синиот делфин се препорачува да се задржи заедно со други Малави, но се препорачува да се избегне mbuna, бидејќи овој вид на немирни и агресивни. Делфинот ќе се справи со фронтови или со големи африкански соми.

Како се разликуваат рибите по пол

Одгледувачите на сини делфини тешко можат да го одредат полот на рибата. И машките и женските имаат иста боја, и двете имаат масно копче на главите. Многу одгледувачи укажуваат на тоа дека мажјакот е поголем од женскиот. Но, дека овој знак беше забележлив, тоа ќе потрае неколку години. Обично мажите се посветли од женските.

Овој вид на риба може да се наведе на полигамни видови, тие создаваат свое семејство, кое се состои од неколку жени и еден маж. Семејството може да има најмногу 6 женки.

Сексуалниот знак е многу тешко да се идентификува, затоа се препорачува да купите 10 риби и да ги задржите заедно. Разликувајте СРЈ врз основа на сексот може да биде на тело должина од 13-16 см, по што тие можат да бидат поделени.

Одгледување

Аквариум сини делфин: како да се грижиСамиот аквариумски рибарски делфин избира место за поставување на јајца. Често такво место станува полиран камен или јама во земјата. По ова започнува мрестење. Мажот ја повикува женката, а таа им дава јајца. Јајцата го оплодуваат мажјакот.

 1. Рибата носи кавијар во устата, потоа се зема за инкубација.
 2. Жената носи до 90 парчиња јајца за 3 недели.
 3. Периодот на мрестење зависи од околината на температурата на рибата и водата.

Кога рибите се изладат, тие се кријат во устата на жената ноќе или за време на опасност. Фрај мора да се нахрани на науки артемија. Растот на Фрај е многу бавен.

Резултатот

Одгледувањето риба од Малави трае многу време и напор. За риби стана здрава и силна, потребно е направи многу напор, вештини и способности. Но, сите напори плаќаат за себе, затоа што синиот делфин е многу убава риба која ќе стане украс на аквариум со соодветна грижа 10 години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Репродукција и содржина на циклализам со црн ногарРепродукција и содржина на циклализам со црн ногар
Аквариум креветки: содржина, исхрана, одгледување и негаАквариум креветки: содржина, исхрана, одгледување и нега
Аквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нивАквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нив
Аквариумски риби од трње. Одржување и негаАквариумски риби од трње. Одржување и нега
Содржина на неонски риби домаСодржина на неонски риби дома
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
Мал аквариум - 10 од најпрефинетите аквариумски рибиМал аквариум - 10 од најпрефинетите аквариумски риби
Опис на најпопуларните аквариумски риби за домашна содржинаОпис на најпопуларните аквариумски риби за домашна содржина
Риба сина гребен хирург-љубител на пространи аквариумиРиба сина гребен хирург-љубител на пространи аквариуми
» » Одгледување аквариумски риба сини делфин
© 2022 AjLota.com