Надворешна структура на пајакот. Посебни способности за преживување

Пајакот и неговата структураГорната страна на пајакот се нарекува дорзална страна (тоа е, грбот), а долниот дел се нарекува вентрална страна (т.е. стомакот). Цефалоторакс на грбната страна се состои од хитин, кој се нарекува корапс. Надворешната структура на пајакот се состои од два лесно препознатливи делови

.

 • Проксима или цефалоторакс (споена глава со градус)
 • Абдомен (назад тело или стомак).
 • Тесниот појас (лажен) ги поврзува двата дела.

Во внатрешноста цефалоторакс:

 • мускулите - за да им помогне на движењето на вилиците и екстремитетите. Мускулите на прицврстени екстремитети, цревата и варењето се поврзани со централниот ендостритис, внатрешната нехитинозна скелета.
 • церебрална ганглија - маса на нервниот ткиво.
 • отровни жлезди - произведуваат отров за да го убијат плен
 • мускулната стомачна течна храна во хранопроводот и фаринксот се движи преку цревата. Крајот на предната црево го формира стомакот.
 • Дивертикула (извирања) кои се протегаат во нозете исто така се наоѓаат во мозокот.

Назад просомија се нарекува абдоминална празнина или опистозом. Директно зад главата е жлебот, јама. Зоната веднаш зад очите се нарекува "клипес" (чело). Делот на дорзалниот дел меѓу нозете се нарекува стернум. Прстите од предната страна се користат за сетилни цели. Кај мажјакот, клиновите се модифицирани за да се постават сперматозоидите во гениталната решетка на женката, која се наоѓа на долната страна на абдоминалната празнина.

ЧелициЧелици лоциран под очите и наречен хелиера. Пирсните делови на овие вилици се кнедли кои го ослободуваат отровот преку мала дупка на врвот. Свилата е направена од свилени жлезди и се произведува од страна на центрифугирање. Непосредно пред врти жлезди на некои пајаци имаат посебен чешел плоча содржи голем број на дупки преку кои мноштво на предива формирана на многу тенка свила. Со нивните грбни шепи, тие можат да ја четкаат свила за да направат мека волна, како свила, за да направат таканаречени ленти на нивните мрежи.

Очи се наоѓаат напред. Повеќето пајаци имаат осум очи, некои имаат шест очи. Очите се еднина и се нарекуваат приклучоци за очи, за разлика од инсектите кои имаат сложени очи. Главниот пар на очите е во средината и има поинаков дизајн од другите очи.

Светлочувствителните клетки укажуваат на влезната светлина и затоа се нарекуваат индиректна мрежница. Во прилог на пајакот ракови и скокање пајаци, главните очи се мали или дури и недостасува од пајаци со шест очи. Дизајнот е сличен на човечкото око и има висока резолуција. Во други очи, фотосензитивни клетки укажуваат на светлина и имаат индиректна ретината. Овие секундарни очи му даваат на пајакот многу пошироко видно поле од главните очи и се користат за да им се даде можност да ја проценат растојанието. За време на потрагата, овие секундарни очи го доловуваат движењето на жртвата, а главните очи се користат за фокусирање кога тој се приближува до плен.

Трахеја и лесна пајакова шемаДупки трахеа и бели дробови - за приливот на кислород. Овие дупки се наоѓаат на долната страна на абдоминалната празнина. Бројот на трахеа и бели дробови и нивната положба варира од видот до видот. На предната дорзална страна на абдоменот е место во облик на срце. Под ова место е срцето на пајаците. Кај големи пајаци, срцето е 30 до 70 отчукувања во минута, додека кај помалите пајаци, срцевиот ритам може да порасне до 200 отчукувања во минута.

Варење

Пајакот го фаќа своето плен додатоци, односно нозе. Потоа ги употребува острите копчиња за да го истури отровот во жртвата. Овој отров, исто така, содржи ензими кои го распуштаат плен. Варењето се случува делумно во самиот плен. Течни содржини се апсорбираат во дигестивниот канал со цицачки стомак, кој се наоѓа во цефалотораксот.

Честички во храната се филтрираат со помош на многу влакна околу и во устата. Филтрацијата е толку ефикасна што може да ги оддели цврстите честички од течност. Од желудникот на желудникот, храната се транспортира преку цревата до средната рака, која се наоѓа во абдоминалната празнина, каде што секреторните клетки лачат ензими кои понатаму ја вари храната. Ресорптивните клетки зафаќаат мали глобули за храна и продолжуваат да вари. Во овој процес, храната е уништена до молекуларна големина. Средното црево конечно завршува во клоакалните клетки каде што се складираат фецесот.

Дишење

Дијаграм на пајакотРеспираторниот систем на пајакот се разликува од нашата. Постојат две одделни системи поврзани со белите дробови и трахеата. Се претпоставува дека белите дробови се првиот респираторен систем, кој подоцна се заменува со трахеа. Белите дробови се состојат од купчиња плочи. Крв тече низ овие плочи, и размена на гасови се одвива. Гасот го поминува процесот на дифузија и затоа не се користи ефикасно. Во поактивни пајаци, трахеата се заменува со дел од патничката торба или целиот бел дроб. Трахеја се цевки кои не се разгрануваат, но навлегуваат однадвор директно во ткива и органи.

Циркулација на крв

Системот на пајакови крв е познат како отворен систем. Не постои систем на крвни садови, како личност, крвта се истура од крајот на артериите право во ткивото каде што работи слободно. Шуплината околу срцето се нарекува перикардиум. Крвта на пајакот е различна од човекот. Кислородот е поврзан со хемоцијанин, молекула која содржи бакар, додека кај луѓето, кислородот е врзан за хемоглобин, молекула која содржи железо. Бојата на оксидираниот бакар е сино-зелена. Затоа пајаците имаат "сина" крв.Крв содржи некои клетки, иако главно ја игра улогата на заштита од инфекција и лекување на рани. Артерискиот притисок на пајаците е висок и изнесува 0,18 атмосфери, речиси еднаков на мажите. За време на промени на кожата, овој притисок двојно се зголемува. Се верува дека крвниот притисок се користи како хидраулична сила за одење.

Анатомија на нервниот систем

Структурата на нервниот систем е слична на `рбетниците, освен што е многу поедноставна, особено во однос на интелектуалните функции. Структурите што ги сочинуваат клеточните маси на нервниот систем на пајакот се речиси целосно откриени во цефалотораксот со само неколку релативно мали ганглии (плексус на нервните клетки) во абдоминалната празнина.

Анатомија на нервниот системПарче невролошки ткиво што служи мозокот пајакот претставува "ganglionitis", која се наоѓа веднаш над дигестивниот тракт и стомакот пред вшмукување. Достапни докази укажуваат на тоа дека најважната функција на мозокот за обработка на сензорни информации, особено од очите, и да добијат соодветен одговор, вклучувајќи движења вилиците и ослободување на отров од отровни жлезди. Овие реакции се очигледно од суштинско значење за опстанок и мозокот на пајакот има барем малку способност да учат од минатото искуство и повеќе одзив при повторливи настани.

Подолу дигестивен систем и поврзан со странични екстензии на мозокот е "subezofagealny" ганглија. Структурата е во форма на ѕвезда, таа има големи гранки, што доведува до нозете и Palpa. Веројатно, ова е еквивалент на мозочното стебло на човекот и има примитивно ниво на сегментација, сличен на оној забележан во други без`рбетници, како и на нервниот систем. Поголемиот дел од мускулите, особено на мускулите на нозете пајакот се контролирани subodesantnym ганглија. Кај некои видови кои се изучува electrophysiologically мали периферни ганглии беа пронајдени во нозете, и тие, најверојатно, ќе ги контролира сите мускулите на нозете, како и да обезбеди влез патот за многу сензорни рецептори, која има секоја нога.

Сензорни органи

Структурата на пајакот е поинаква органи перцепција за комуникација со животната средина:

 • Очи
 • Тактилни сензори
 • Рецептори за вкус
 • Разни органи
 • Пророоцептори

ФилеНајважни се очите што беа опишани претходно. Тактилен Сензорите се косата која се шири низ телото. Движењето на косата предизвикува нервен импулс. Дека овој систем работи, можете лесно да проверите со викање на пајакот. Тоа директно ќе престане со својата активност, бидејќи звучните бранови влијаат на тактилната коса и издебените органи. Допирањето на пајакот ќе има ист ефект.

Дегустација Сензорите се наоѓаат во внатрешноста на устата и на крајот сегменти на прстите. На прстите има шупливи влакна, во кои влегуваат испарливи хемикалии. Ако пајаците ги манипулираат своите производи и ги допираат со прстите, тоа го вкуси! Органите на пукнатините се протегаат околу надворешниот дел од телото, кој го чувствува стресот, вибрациите и гравитацијата. Проприоцепторите се наоѓаат на додатоците и се користат за откривање и утврдување на положбата на нозете и насоката на движење.

Репродуктивна функција

Репродукцијата е опасна задача за машки пајак, за што честопати мора да има плати неговиот живот. Ова е сложен процес, кој вклучува широк спектар на пристапи и тактики. Еден човек има органи за производство на сперма во абдоминалната празнина. Цевките доведуваат до отворање на гениталиите, кое се наоѓа во центарот на епигастричниот сулкус, кој може да се најде на абдоменот зад нозете.

Пред да може човек да се пали, тој мора да ги пренесе сперматозоите во резервоарите во неговите очигледни органи. За да го направите ова, тој паѓа на пајажина една мала капка, извлечена од отворањето на гениталиите. Потоа ја зема спермата со прстот. Апсорпцијата на спермата е веројатно комбинација на капиларни и гравитациони сили. Сега опасен дел. Тој мора да му пријде на жената со вистински ритуали. Непридржувањето кон овие услови доведува до смртна казна. Кога женките земаат маж, ја поврзува дланката со женскиот епиген и ја вметнува спермата.

Потомство

Подготовка на пајакотКога јајцата се оплодуваат и зреат, женските одложување јајца. Мајката мора да се грижи за нејзините неродени деца, бидејќи предатори или паразити можат да им наштетат. Конвенционалните пајаци, кои живеат во речиси секоја куќа, ја користат наједноставната форма. Ги носат своите деца во лабави лигаменти. Тие можат да си го дозволат тоа, бидејќи живеат во затворени простории и не се изложени на закана од временските услови. Други видови, како што се волк пајаци, ги ставаат своите јајца во свила торбичка и се закачи на вреќа за нивното тело.

По раѓањето на децата, женката подолго време ги движи до желудникот. Многу други видови ги ставаат јајцата во торба со свила и ги чуваат додека не се појават младите пајаци. Спајк-мајка ќе се грижи за своите деца додека не умре. Меѓу некои видови, децата јадат мајка. Некои Araneidae чуваат нивните јајца додека мајката не умре на есен. Јајцата остануваат без надзор додека не излезат следната пролет.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Структура на стомакот на кравата во дигестивниот системСтруктура на стомакот на кравата во дигестивниот систем
Рак на реката - опис на надворешни и внатрешни органиРак на реката - опис на надворешни и внатрешни органи
Бебето има стомачна болка во папокотБебето има стомачна болка во папокот
Структура и функција на усната шуплинаСтруктура и функција на усната шуплина
Анатомија на кучето: надворешната и внатрешната структура на телотоАнатомија на кучето: надворешната и внатрешната структура на телото
Нај отровни пајаци во светот: средината на дистрибуцијаНај отровни пајаци во светот: средината на дистрибуција
Пајакот фаланга - "скорпија на ветрот", инсект, жител на топло земјиПајакот фаланга - "скорпија на ветрот", инсект, жител на топло земји
Бразилски скитник пајак војникБразилски скитник пајак војник
Структурата на назофаринксот, орофаринксот и ларинксот на лице со фотографииСтруктурата на назофаринксот, орофаринксот и ларинксот на лице со фотографии
Новороденото има стомак: што да направам?Новороденото има стомак: што да направам?
» » Надворешна структура на пајакот. Посебни способности за преживување
© 2022 AjLota.com