Која е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нив

Мачки со три бои - какви се тиеМногу чуда ни се откриваат по природа, не дозволувајќи изненадување со разновидноста и бизарноста на креираните форми. Гасеници се кријат во кожурец, камелените се вешти претенденти, а пчелите може да ни дадат дури и пример за организација на општеството. Слични феномени биле проучени и објаснети од научна гледна точка, но сепак сме зачудени, и не секој знае зошто се случува на овој начин, а не на друг начин. На оваа основа, митови произлегуваат, на пример, дека може да се слушне дека има само три мачки, но не се пронајдени три мачки.

Мачка со три бои е обично милениче со забележана или делумна боја. Обично главната боја на палтото е бела, а боите на големите точки се црни и портокалови. Во Англија, тробојката мачката се нарекува "Калико мачка", која потекнува од едно од имињата на памучна ткаенина, измислена во Каликут. Јапонски тробојка мачка наречена "мика Neko" или "Мика", односно trehshorstnaya, холандската животно нарекува «lapjeskat», што буквално значи колаж.

Збунетост со имиња

Мачките со оваа боја често се нарекуваат едноставно мачка со три бои или мачка мачка со бела боја. Но, ова, сепак, не е исто. Од 3-боја черепот се разликува по тоа што бојата на неговата волна е црно-портокалова со бели дамки или без нив, и во триколна мачка главната работа е само бела боја. Некои три мачки на стомакот имаат шема во форма на спирала. Сепак, луѓето често ги игнорираат таквите нијанси, затоа и чевлите и триколните мачки имаат истото.

Ниту желка, ни боја од 3 бои не зборуваат за расата, туку се однесува само на бојата на крзното и ништо повеќе. Но мачка на не секоја раса може да биде 3-боја. Атрактивна боја може да се најде кај животни од такви раси:

  • Мачките и мачките се три бои - зошто мачките се ретки?Британска Шорта.
  • Персискиот.
  • Американски Шорт.
  • Mencks.
  • Јапонски Бобтаил.
  • Турски бањи.
  • Егзотични.

Што не е во ред со мажите?

Дали мачки со три бои или не? Сепак, може да биде поради генетската зависност на бојата на капутот на хромозомот кој е одговорен за сексот, во повеќето случаи мачката ќе има боја од 3 бои, а не мачка.

Значи, изјавата за фактот дека крзното од 3 бои може да биде само женско, не е сосема точно, иако има одредена основа под неа. Само три бои мачки среќни да видат неколку.

Факт е дека геномот на главните бои на мачките (црно и црвено) е во еден локус во Х хромозомот (на одредено место), која е присутна и кај мажи и кај жени. Во мачка, поставете ХХ, така што може да има црна, црвена боја и боја на черешите (плус дури и бела боја). Мачката има збир на XY, па може да има црвена или црна боја.

Малку повеќе биологија

Зависноста може да се претстави како што следува:

  • XX - женски (два Х-хромозоми, со можност за комбинации: черепа, црно, црвено).
  • XY е мачка (еден Х хромозом, со можност за комбинации: црна, црвена).

Генот на црна боја ќе биде означен со буквата Б и црвената боја од О. Една од варијантите на наследување на бојата на желка е следна:

Црвениот маж (XO Y) + Црна женка (XB XB) = мачорска мачка (XB XO) - 50%, црна мачка (XB Y) - 50%.Коњче (три бои) мачки - карактеристики на бојаЗначи, машките мачиња во оваа варијација ја добија бојата на мајката. Истото ќе се случи и кај потомците на "црниот маж" и "црвената жена". Тоа е, веројатно изгледот на светлината црвени мачиња и мачки мачки. Така, гените на X хромозомот, не може да се "основа" во Y-хромозом, и пренесува од мајка на син.

Речиси секогаш тробојни мачки, а не мачки, бидејќи само Х хромозомот ја одредува бојата на капутот и само женките имаат два Х-хромозома. Со оглед на тоа што мачките имаат само еден Х-хромозом, скоро е невозможно бојата да биде темна и портокалова во исто време.

Мачката мачка е невидена!

Постои еден исклучок од ова генетско правило: ако поради "грешка на природата" мачиња ќе добијат збир на сексуални хромозоми XXY, само во овој случај мачката ќе биде 3-боја или желка.

Овие уникатни пломби се добиваат стерилни поради аномалија поврзана со присуство на 2 х хромозоми, што е излишно на еден хромозом во генетскиот сет. Во едноставни зборови, тробоените мачки не можат да го продолжат родот и да ја пренесат својата боја на потомството.

Од познатите цицачи, само мачки и сириски хрчаци имаат портокален ген, кој е поврзан со сексот и влијае на бојата на крзно.

Клон нема да работи

Современите научници не можат да клонираат мачка со три бои. Причината е во тоа што е невозможно да се зачува иста боја на капут при клонирање на маска со 3 бои. Верзијата е напредна, што се должи на оваа инактивација на X хромозомот, случајно влијаат еден од X хромозомите. Бидејќи сите познати женски цицачи имаат два Х-хромозома, феноменот може да има значително влијание врз клонирањето во иднина.

Знаци и верувања

Во повеќето земји, се верува дека тробојката мачка носи среќа и среќа на семејството на нејзините сопственици. Во Америка, овие мачки се нарекуваат пари животни. Во Токио, тројката мачка - манеки неко - "повикува" луѓе да купат лотарија билети. Поради нивната реткост, тројките мачки се во посебна чест меѓу јапонските рибари, веруваат дека бродот, на кој се наоѓа таква мачка, потонати бродови не се ужасни. Во минатото, такво животно можело да се продаде на брод на рибарски брод за многу голема сума пари. Тие велат дека сеуште се практикува денес.

Постои знак дека ако во куќата влезе триколна мачка, тогаш наскоро свадба. Исто така, постои знак дека ако триколна мачка или кој било друг ја мие својата муцка со шепа, ги повикува гостите во куќата, и акодоговорни лежеше на твоите очи, а потоа чекај нови работи. Посебна среќа треба да се очекува ако мачката со три бои киневи додека седи до невестата облечена во неговата облека - така што животното на оваа невеста му прорекува среќен семеен живот.

Значи, тробојни мачки се почитувани и на Исток и на Запад. И во двата дела од светот се верува дека овие животни носат среќа, здравје, богатство и исполнување на желбите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да именувам црна мачка маче мачка во семејствотоКако да именувам црна мачка маче мачка во семејството
Како правилно да ја одредите возраста на мачка или мачкаКако правилно да ја одредите возраста на мачка или мачка
Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?
Како се манифестира алергијата на мачките и како да се ослободат од неаКако се манифестира алергијата на мачките и како да се ослободат од неа
Колку часа дневно мачките спијат?Колку часа дневно мачките спијат?
Железо, опис на видовите на бојата на желкаЖелезо, опис на видовите на бојата на желка
Најстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на ГинисНајстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на Гинис
Дали има мачиња со три бои или само мачки?Дали има мачиња со три бои или само мачки?
Најголемите мачки во светот и нивната историјаНајголемите мачки во светот и нивната историја
Отстранување канџи кај мачки и мачкиОтстранување канџи кај мачки и мачки
» » Која е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нив
© 2022 AjLota.com