Стаклен сом. Карактеристики на одржување и нега

Стакло со сог - што е оваа рибаСтаклен сом е многу оригинална аквариумска риба која привлекува внимание. Нејзината главна карактеристика е речиси целосна транспарентност на телото. Во нормални услови, сом е речиси невидлив, но ако го прилагодите осветлувањето под одреден агол, можете да видите како неговото тело дава прекрасни рефлексии на сини нијанси. Особено убаво изгледа кога се движи стадото од риба, постои чувство дека аквариумот поминува низ мала сина молња.

Население во природа

Природното живеалиште на овие риби беше југоисточна Азија, островите Суматра, Борнео и Јава. Живи сом во реките кои имаат благ тек. Обилната подводна и крајбрежна вегетација ја прави потемната вода, што им помага на сом да се маскира од предатори.

Изглед

Стаклен сом - карактеристики на содржината во аквариумотТелото на рибата е целосно лишено од пигментација, што во комбинација со недостаток на скали и го прави транспарентен. Добро само главата е видлива и мала сребрена сенка на торба во која внатрешните органи лоцирани во жабрениот простор се "спакувани". Исто така, јасно можете да ги видите коските на `рбетот и коските.

Телото на стаклениот сом е издолжено, рамно од страните. Грбната перка е тешко да се разликува, која се наоѓа веднаш зад главата, има многу мали димензии, само еден зраци и цврсто се притиска кон телото. Воопшто нема масна перка. Ана анал доволно широк и транспарентен, почнува веднаш под жабри и се протега долж целата должина на телото до опашката. Како и сите сом, рибата има пар мустаќи на горната усна.

Растат може да до 10 см, но обично неговата должина е во просек 6-8 см.

Содржина во домашен аквариум

За удобен престој, стаклен сом треба да создаде услови слични на природните. Оваа риба кај аквариуми има репутација дека е комплексна во содржината и грижата, барајќи некои напори од сопствениците. Многу сопственици на стакло сом препорачуваат дури и садење нив во посебен вид аквариум. Сепак, под одредени услови, општото е исто така погодно.

Параметри на вода

Риба аквариум cryptopterus dvusyСтаклен сом може да се реши само во зрел аквариум со добро воспоставена рамнотежа. Овие транспарентни риби се многу чувствителни на параметрите на водата, особено на нивото на нитрати, па затоа е потребен добар систем за филтрирање.

  • Киселост треба да биде во опсег од 6,5-7,5;
  • вкочанетост од 5 до 15 dH (но оптималната бројка е 7-9 dH);
  • Температурниот опсег е прилично широк 22-270С. Сепак, за сите нејзини каприциозност, сонот толерира пад до 200C. Треба да се осигура дека нема остри промени во температурата.

Пополнување на аквариум

Овие прекрасни риби задолжително треба да обезбедат изобилство на водни растенија. Тие ќе служат како сом, засолниште и храна. Посакуваните растенија не се само дното, туку исто така лебдат. Дрефтвуд е добредојден, керамички цевки, декоративно засолниште. Риби од сом се сосема срамежливи и им се потребни места каде што можете да се скриете. Потребно е само да се осигураат дека не се формираат тесни празнини и празнини помеѓу декорациите. Има случаи кога рибите пливаат во такви стапици и не можат да излезат, на крајот ќе загинат.

Како што беше кажано погоре, во природни стаклени тела живеат во реки, односно вештачки создадени, слаба струја ќе придонесе за нивната удобност. Исто така, треба да обрнете внимание на системот за аерација. Водата треба да биде добро заситен со кислород. Ако денот со оваа задача нема да биде лош за да се справи со растенијата, тогаш ноќта нужно мора да вклучува воздушен компресор. Покрај тоа, подобро е да се одбие од CO 2 системот за исхрана во аквариумот со сом.

Волумени на аквариумСтакло со сог во аквариумБидејќи сом е срамежлив, тие се чувствуваат поудобно во пакетот. Ако само неколку од овие риби живеат во аквариумот, тие ќе бидат во постојан стрес, што значително ќе го намали времетраењето на нивниот живот. Покрај тоа, две или три мали риби, ќе бидат постојано скриени и сопственикот не може да ги набљудува. Јато од 6-10 сом ќе се чувствуваат доволно уверени за да пливаат слободно во текот на денот.

За оваа количина риба, волуменот на водата мора да биде најмалку 100 литри, така што сом остане здрав. 15-25 лица бараат 200 литри вода. Во износ од повеќе од 30, сом ќе бидат поделени во различни стада, тука оптимален волумен ќе биде 300-500 литри.

Компатибилност на рибите

Не секој може да си дозволи еден вид аквариум, исто така, многу љубовници сакаат да задржат различни риби во рамките на истиот волумен. Со кого е можно, и со кого не може категорично да се решат транспарентни сомненија?

Стаклен сом - рибата е мирна и тивка, па сите предатори, особено големите, веднаш се оддалечуваат. Риба со агресивна природа, Како мажи, лушпеста, исто така, ќе бидат непожелни соседи. Добро се заедно со сом:

  • апистограми на Рамирези,
  • неонски,
  • guppies,
  • кленнопластија,
  • мед гурами.

На дното, може да се решат некои садници или ракчиња.

Хранење

Како изгледа двоен стаклен сомДруга карактеристика на стаклен сом е малата големина на нивните усти, што мора да се земе предвид при изборот на храна. Ако планирате да дадете риба сува храна, тогаш треба да изберете или мал гранули и снегулки, или да ги истрие со прсти при хранење. За разлика од остатокот од големата армија на сом, овој вид не зема храна од дното, па специјализираните таблети за топење нема да работат. Со задоволство ќе се јаде риба karetru, gammarus и bloodworm, но дека тие не потоне веднаш, ќе треба да се грижи за присуство на посебен вметнете во коритото на хранење.

Репродукција

За жал, до сега не е откриено како машките и женките се надворешно различни. Исто така, одгледувањето дома е речиси невозможно. Сите поединци продадени во продавници доаѓаат кај нас од Азија. Само многу искусни аквариуми во нашата земја се обидуваат да одгледуваат стаклени сони дома, па дури и даваат опис на процесот. Но, дури и професионалците од аквариумот не се секогаш способни да се повлечат и да го задржат потомството.

За да се стимулира мрест, температурата на водата во резервоарот е спуштена 19-200S и создава илузија на тропска, т. Е. водата тече од туш со наводнување или пристаништето отсечка. По неколку часа жените лежеше јајца на лисја на растенија. После тоа (најмногу 5 часа по почетокот на процесот), сом се отстранети од овој аквариум. Ако оплодувањето е успешно, тогаш периодот на инкубација трае не повеќе од 5 дена. Можете веднаш да го нахраните пржете со жива прашина. Во текот на првиот месец младите растат до 1 см.

И покрај каприциозноста и нежноста на овие риби, тие можат да живеат во домашен аквариум во просек од 5 години и со многу добра нега до 7 години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Спеклен сом: нега, одржување и репродукцијаСпеклен сом: нега, одржување и репродукција
Фамилија на салмонида: листа на видови рибиФамилија на салмонида: листа на видови риби
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Одгледување аквариумски риба сини делфинОдгледување аквариумски риба сини делфин
Структурата на срцето во рибите и неговите карактеристики, колку комори во негоСтруктурата на срцето во рибите и неговите карактеристики, колку комори во него
Аквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нивАквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нив
Аквариумски риби од трње. Одржување и негаАквариумски риби од трње. Одржување и нега
Содржина на неонски риби домаСодржина на неонски риби дома
Живее во слатководен аквариум - мали рибиЖивее во слатководен аквариум - мали риби
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
» » Стаклен сом. Карактеристики на одржување и нега
© 2022 AjLota.com