Аквариумски риби од трње. Одржување и нега

Рибна торназијаАктивна и невообичаена аквариумска риба од трње е погодна за одгледување почетници. Бидејќи не постојат посебни тешкотии во неговата содржина и грижа, па дури и рибата е доста тврд. Ternesia пливаат риба, па затоа е подобро да се задржи во аквариум од 7 поединци и повеќе. Тогаш оваа риба ќе се чувствува добро и ќе води активен животен стил. Тие ќе се движат околу аквариумот со целото стадо, синхронно вршење на движењата на првата риба што плива напред. За таков спектакл, добро е да имате голем аквариум. Сепак, Ternesia, иако мирољубива риба, сака да привлече други риби над перките. Вреди да се размислува кога ќе се создадат други видови со долги или вени перки, бидејќи појавата на трнсија ќе ги расипат.

Опис и видови на Лавовите

Домашна риба од Јужна Америка, живее во реките Гапоре и Парагвај. Се населува во горните слоеви на водата, каде што има потивко струја. Тоа се храни со инсекти и нивните ларви. Дома, животот на Врти во просек е 3 до 5 години.

Телото на трње е високо и рамно, по кое поминуваат две црни ленти. Рибата расте во просек од 5,5 см во должина. Телото има две перки - грбната и аналната, таа е многу добро развиена и изгледа како здолниште.

Постојат три вида на торнети:

 1. Завесата се сврти. Прилично вообичаен вид, е изведен во Европа. Сложеноста се јавува само кога овие риби се одгледуваат заради интрагенитален премин, а одржувањето и заштитата се исти како и кај другите видови.
 2. Ternecia Albino. Поретки видови, одлична карактеристика е бојата на рибата.
 3. Превртена карамела. Ова се мулти-обоени риби, овој вид е создаден на вештачки начин, со помош на вбризгување на боја. Со текот на времето, сепак, како и остатокот од рибата, бојата се намалува, осветленоста се намалува со стареење. Турнеската карамела бара посебна грижа, бидејќи хемиските компоненти во крвта немаат многу добро влијание врз здравјето. Благодарение на неговата светла боја, карамелот "клуч" изгледа доста импресивен во аквариумот и затоа е популарен вид.

Услови на аквариум

Рибите од трње добро се прилагодуваат на сите услови, скромен и тврд, и затоа погоден за почетници одгледувачи на аквариумски риби. Сепак, постојат некои нијанси на содржината на ртаните, кои треба да се познаваат:

 • Завесата се свртиТурнезија е многу активна риба и се чувствува добро во пространиот аквариум, а исто така и ако ги чува во стада.
 • Се претпочитаат следниве вредности на вода: температура 22-36 ° C, ниво на киселост 6,5-7,5 pH, тврдост 18-20 ° dH. И по можност присуство на филтрација.
 • Неопходно е да се аератира, бидејќи без кислородни риби ќе умрат.
 • Растенија мора да бидат во аквариум, во природни услови живеат меѓу густите грмушки. Ако можат да се сокријат во грмушките и да пливаат во отворени простори, тие ќе се чувствуваат удобно во вакви услови.
 • Осветлувањето не треба да биде светло.
 • Исто така додадете песок и мали камчиња.
 • Секоја недела, мора да се промени 1/5 од водата.
 • Ternesia скокање риба, лесно може да скокаат надвор од аквариум. За да го спречите ова, инсталирајте ги капачињата на аквариумот.

Моќта на Лавовите

Овие се неселективни и сејадници риби, треба да користите лебдечки на површината и полека да тонете храна, бидејќи од дното е тешко да се подигне храна. Користете суви и замрзната храна. Исто така, мора да се осигура дека тронезијата не прејадува.

Репродукција на ЛавовитеВо овој процес нема потешкотии. Сексуално зрелите риби стануваат стари 8-10 месеци, во исто време достигнуваат висина од 3,5-4 см. По достигнувањето на двегодишната возраст, престолите престануваат да се појавуваат.

За да започнете размножување риба на thornets, потребно е да се создаде поволни услови за мрестење:

 1. Вода вредности треба да бидат како што следува: температура 24 ° C и постепено зголемување до 28 ° C, ниво на киселост 6.0-6.5 pH.
 2. Присуство на аерација.
 3. Неврист. На дното на мрестење треба да има мрежа или растенија со плитки лисја, јајцата треба лесно да летаат. Употребата на мрестење е задолжителна, бидејќи рибите јадат сопствени јајца.

Тернезија албиноА бремена жена и маж се ставени во мрежи. Мажот треба да го земе најголемиот, но женките на трње секогаш се поголеми од машките. Следно, треба да ја подигнете температурата за да предизвикате мрестење. И додадете протеин во храната. Процесот на мрестење може да се случи по 5 дена, мажот во овој период почнува да се грижи за женката и да го брка низ аквариумот. Во моментот на мрестење мажот го оплодува. Откако ова ќе заврши, рибите од местото на размножување се преместуваат во заеднички аквариум, во спротивно тие ќе јадат кавијар.

Температурата во мреста се намалува на 24 ° C, а потоа останува да се чека. Еден ден подоцна, ларвите ќе формираат од јајцата, а во 5-7 дена - СРЈ. Ги хранат 3-4 пати на ден и постепено ја зголемуваат дозата на храна. За нивно хранење, можете да користите храна за аквариумски риби, бришејќи ја во прав. И, исто така, постојат специјални СРЈ за СРЈ.

Компатибилност на Лавовите

Превртена карамелаКомпатибилност со свртувања е добра, бидејќи рибата е мирна и се среќава со речиси сите други видови. Во еден аквариум со престолите можете да задржите речиси секоја мирољубива риба. За нив, можете да ги решите скалариите, малите и сомножени сомови, исто така, им се приближуваа гуурами, зебрафи, кардинали, големи тетра, сорти и други.

Не е неопходно да се комбинираат само со малиот неон, кој троновите ќе ги земат за храна, не се компатибилни со видовите и предаторските.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Спеклен сом: нега, одржување и репродукцијаСпеклен сом: нега, одржување и репродукција
Особености на животот на рибите на лилјанкаОсобености на животот на рибите на лилјанка
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Одгледување аквариумски риба сини делфинОдгледување аквариумски риба сини делфин
Црна убавина - аквариум риба molliesia. Одгледување и негаЦрна убавина - аквариум риба molliesia. Одгледување и нега
Аквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нивАквариум риба на скалар. Нивното одржување и грижата за нив
Живее во слатководен аквариум - мали рибиЖивее во слатководен аквариум - мали риби
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
Мал аквариум - 10 од најпрефинетите аквариумски рибиМал аквариум - 10 од најпрефинетите аквариумски риби
Опис на најпопуларните аквариумски риби за домашна содржинаОпис на најпопуларните аквариумски риби за домашна содржина
» » Аквариумски риби од трње. Одржување и нега
© 2022 AjLota.com