Cat pixibob: опис на расата, карактеристики на нега

Pixiobob домаМногу луѓе ја поврзуваат мачката со благодатно животно со свилена коса, интелигентни очи и луксузна мека опашка. Но, далеку од сите знае за постоењето на прекрасна мачка, која привлекува внимание поради неговата кратка, некарактеристична за претставниците на семејството на мачки, опашката. Таквите мачки му припаѓаат на расата пиксибоб, која официјално се појави во САД во средината на осумдесеттите години.

Овие миленичиња изгледаат необично, бидејќи тие личат на минијатурни риси. Расата на пиксибоб продолжува да се здобива со популарност меѓу луѓето кои размислуваат за создавање домашно милениче. Кои се карактеристиките на овие величествени суштества? Каква грижа е потребна мачка од раса од Piskibob?

Кратко за појавата на расата пиксиобоб

Пичкабоби мачка беше одгледана во природни услови. Се верува дека едно необично животно со кратка опашка се појави како резултат на преминувањето на рисот што живее во Северна Америка и домашна мачка. За прв пат дивите мачки биле откриени од човек во околу 1985 година. Откривачот на оваа раса официјално се смета за Керол Ен Бруер, американски филинолог. Специјалистот веднаш забележал на кратката опашка, големите димензии на животното и фактот дека чудесното создавање на нестандарден број на прсти. Една година подоцна, жената успеа да се спаси уште една piksibobogo мачка. Во исто време, Керол Ен Бруер основаше програма за одгледување на животни кои личат на домашен рис.

За повикување: името на расата "pixybob" дојде од фразата "краток опашка елф" (англиски).

Карактеристики на раса

Pixibob има просечни параметри, додека неговите торзи и екстремитети се многу масивни. претставници Pixie-Боб раса се извонредни во тоа што тие се зголеми до 4 години, додека обичните куќа мачки веќе не растат со 1 година. животинско тело тежина зависи од нејзината кат здрав возрасен мачка Pixie-Боб тежи 5 килограми, со оглед на тежината piksibobovogo мачка може да достигне 10 кг.

Надворешни претставници на расата пиксибоб потсетете ги роднините на раса американски bobtail, но меѓу овие животни постојат неколку основни разлики:

  • Мачка која носи пиксели има глава во вид на круша и овоа во форма на триаголник;
  • мачките од расата пиксибоб имаат нестандарден број прсти на шепите, оваа функција се нарекува полидактилно.

Изгледот на опишаната раса изгледа вака:

  1. Опис на расата на мачките pixiobobРаководител: тоа е во форма на превртена круша. Брадата на мачката е масивна, а влошки на мустаќите се кружни.
  2. Уши: Pixibob има уши со средна висина, кои привлекуваат внимание на присуството на четки, давајќи му на мачката сличност со кас.
  3. Очите: Бојата на очите на возрасно животно варира од златна до килибар. Исто така, постојат мачки pixibob со очите на сенката на зелени цариградско грозде. Очите на животното се триаголни во форма.
  4. Нос: мачката со пиксе има малку конвексен нос, со мала пад.
  5. Тело: Животното има моќно тело со испакнати лопати и колкови. Градите на плексибобот се масивни.
  6. Опашка: Должината започнува од 3 сантиметри. Подот на пиксибоксот е свиткана и заоблена на крајот.
  7. Волна: Животното има волна од средна должина, иако најчесто се наоѓаат и коробовите на оваа раса.

Бојата на мачки и мачки расипува Pixybob е хетерогена, толку необична. Очите на животното имаат бело или чоколадо ивица, а контурата на очните капаци се "донесува" од темни стрели. Волната на мачките има нијанса на чоколадна табби, додека абдоменот и кошулата на животното може да бидат бели или сиви. Завршувањето на вили - светлина, благодарение на што Pixybob има невообичаена боја.

Карактеристики на карактеротШто да се напише PixibobesИ покрај предаторскиот изглед, пициобоб раса мачки се доста мирни, haratkerizuyuschiesya лесен темперамент. Забележано е дека животните брзо стануваат приврзани за нивните господари и имаат тенденција да поминат колку што е можно повеќе време со нив. Pixiobob раса мачка не се нула и не залак, но само ако не се чувствува опасноста се приближува.

Судејќи според одговорите на луѓето кои ги чуваат куќите на мачки со пикси-свињи, нивните миленици ги потсетуваат кучињата од нивното однесување. Претставници од расата пиксибоб сакаат да го придружуваат сопственикот, па дури и да му донесат играчки. Но, не заборавајте дека мачките не толерираат остри промени - движење, долго отсуство на сопственикот, затоа, со цел да се минимизира стресот, животното не може драматично да го промени своето живеалиште.

Грижа и здравствена заштита

Било домашно милениче треба да се грижи за здравјето, правилната грижа и исхрана, а пиксебокс мачката не е исклучок. Забележано е дека претставниците на оваа раса имаат силно здравје и одлична физичка издржливост. Така, животниот век на животно може да достигне 13-15 години. Генетските болести кај пиксибобовите речиси никогаш не се случуваат, но од 1985 година имало неколку случаи на вродени болести на генитоуринарните и кардиоваскуларните системи.

Pixibobes се прилично чувствителни за вакцинација, затоа, пред воведувањето на вакцината, животното мора внимателно да се испита. Pixibob е наклонет кон множество на вишок тежина, така што секој сопственик на такво животно треба да се грижи дека животното добива оптимален износ на висококвалитетна сува храна дневно.

Бидејќи мачката на расата pixibob има дебел слој, таа нема да работи без неделни чешли. Во однос на капењето, тогаш еден месец ќе биде доволно за една хигиенска процедура. Исто така, сопственикот треба да ја следи чистотата на ушите и забите на мачката. Канџите на миленичето треба да се намали како што е потребно.

Колку му е мачо

Боја и вид на капут во пиксибобовиЧист котен во Русија трошоци од 20 до 100 илјади рубли, во Украина - 7-38.000 Hryvnia. Параметрите на стандардот, генеалошкото дрво - сето ова ќе ја одреди вредноста на животното. При купувањето на домашно милениче треба да се обрне внимание на неговото однесување, чистотата на волна и кожа, како и достапноста на рутинска имунизација (вакцинација се обично снимен во ветеринарната пасош). За да купите чистокрвни маче, треба да им се преферираат специјализирани расадници.

Резултати

Pixiobob раса мачка Не е само убаво, интелигентно, доброто, туку и мирољубиво животно кое може да стане вистински пријател на некоја личност. На домашно милениче имаше одлично здравје, бил активен и разигран, мора да биде обезбеден со квалитетна нега и исхрана. Доколку има сомнителни знаци на здравјето на животното, домаќинот веднаш треба да му ја покаже мачката на ветеринарот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на ГинисНајстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на Гинис
Најголемите мачки во светот и нивната историјаНајголемите мачки во светот и нивната историја
Најретките раси на мачки со фотографииНајретките раси на мачки со фотографии
Карактеристики на раси на бели мачки со сини очиКарактеристики на раси на бели мачки со сини очи
Азиски леопард мачка, слична по боја на леопард: содржинаАзиски леопард мачка, слична по боја на леопард: содржина
Бомбај мачка: опис на расата на домашни пантериБомбај мачка: опис на расата на домашни пантери
Абисински мачки: карактеристики на оваа расаАбисински мачки: карактеристики на оваа раса
Најголемата раса на мачки: мајнска куна или ашер?Најголемата раса на мачки: мајнска куна или ашер?
Раса на домашен рис и други слични мачкиРаса на домашен рис и други слични мачки
Колку мачки живеат во просек?Колку мачки живеат во просек?
» » Cat pixibob: опис на расата, карактеристики на нега
© 2022 AjLota.com