Евтаназија на миленичиња, мачки и кучиња

Како да се стави животното да спиеЗа жал, животот на миленичиња е пократок од човекот и мора да бидеме набљудувачи на стареењето на нашите миленичиња. Приврзаноста кон миленичиња, која се случува со посебна пријателска интимност со нив многу години, ја претвора смртта на животно во многу тежок тест. Многумина сметаат дека е неприфатливо да се однесуваат како евтаназија на животни, дури и предавство на домашно милениче.

Има моменти кога потсмевувањето на животно е единствениот хуман излез во оваа ситуација. Болестите честопати ја придружуваат староста и да донесе тешка болка на домашно милениче, и сопственикот на стресот. Не само што стареењето води животни да страдаат. Не е лесно да се донесе одлука за спиење, но во некои случаи ова е најдобриот начин да им се помогне на сиромашните животни.

Евтаназија на животни

Евтаназија, наречена евтаназија на животни - ова е најхуманиот начин да се спаси миленичето од страдање, кое е предизвикано од неизлечива болест или траума, кога шансите за лекување се изедначени на нула. Лековите кои се користат во ветеринарните клиники се ефикасни, брзи и безболни.

Во кои случаи е потребна евтаназија?

Евтаназијата не треба да се користи ако постои можност за закрепнување. Штета е, но во случаи кога медицината е немоќна, животот на болничко милениче се претвора во мачење, и нема смисла да се продолжи со тортурата. Да издвоиме неколку причини за евтаназијата на домашните животни.

 1. Кремација на животноАко се дијагностицира болест која обезбедува болка и болка, која не може да се излечи и олесни со лекови. Таквите болести вклучуваат онколошки заболувања, хронична бубрежна инсуфициенција, метастази во важни органи и други заболувања.
 2. Тешка повреда, на пример, фрактура на `рбетот. Таквите повреди можат да се појават како резултат на сообраќајни незгоди од голема надморска височина. Причината за спиење треба да им служи само на оние повреди кои се некомпатибилни со животот и предизвикуваат страдање. Дури и откако ќе се оневозможи, животното може да продолжи со среќен живот до својот сакан домаќин.
 3. Ако се најдат повеќе неизлечиви изгореници.
 4. Вродени дефекти кои не дозволуваат целосно да живеат и развиваат нормално.
 5. Ако животното повеќе не може да живее целосно и станува изнемоштено, како резултат на стареењето. Често многу стара мачка или куче губи контрола врз телото: може да ги одбие нозете, мирисот или слухот. Не сите сопственици можат да го поминат целото време до домашно милениче, обезбедувајќи му нормален живот.
 6. Инфекција, критична исцрпеност и губење на тежината, кои не се подложни на третман. Неможност за пиење и јадење.
 7. Постои прекумерна агресија, која не може да се прилагоди и контролира. Ова често се случува со боречки кучиња, особено ако тие биле оставени без претходен сопственик поради некоја причина. Таквото куче е закана за луѓето, особено за децата. Погрешноста на ваквата агресија на домашно милениче често се служат од страна на луѓето, но во многу случаи невозможно е да се реши таков проблем.

Симптоми поради кои е неопходно да се консултира лекар

Спроведување на евтаназија на животнотоСопственици на домашни миленици Неопходно е да се знае за симптомите кои зборуваат за болката што ја доживуваат животните. Кај кучињата, болката се манифестира преку лелекање и лаење. Но животните не кажуваат гласно за маките. Често се кријат во изолирани места и стануваат изолирани. Сопственикот треба да биде вознемирен од премногу возбудена или тивка состојба на домашно милениче, што може да биде придружено со брзо дишење.

Недостаток на спиење, лош апетит, апатија, недостаток на мобилност - сето ова треба да го предупреди сопственикот на домашно милениче. Ако состојбата на миленичето ви нарушува, контактирајте го вашиот ветеринар.

Одлуката за евтаназија е прифатена од сопственикот заедно со лекарот, врз основа на медицински показатели. Лекарот ја одредува дијагнозата и изгледите за развој на болеста, а потоа се донесува одлука за третман или заглавување. Ако постои можност да се надмине болеста, тогаш докторот нема да понуди евтаназија, туку ќе се бори до крај. Но, одлуката е секогаш за сопственикот, лекарите не можат да ја наметнат својата гледна точка.

За да не се сомневате во точноста на решението, подобро е да контактирате со неколку ветеринари за да избегнете случајни грешки. Важно е да се избере клиника каде што нема да наметне спиење. Применуваат евтаназија за здрави животни е неприфатливо.

Како се случува спиењето?

Постапката на евтаназија се состои од две фази: потопување во спиење на животното со помош на анестезија, а потоа и воведување на лек за кардијак арест.

 1. Кога се врши евтаназијаОпштата анестезија го лишува животното на чувствителност и моторна активност. Анестезијата го исклучува централниот нервен систем, а по неколку минути животното заспива. По 15 минути лекарот ќе се погрижи да нема рефлекси и да дојде време за збогум со миленичето.
 2. Животно под општа анестезија ќе се инјектира со посебен лек, што ќе предизвика прекин на срцевата активност. По утврдувањето на смртта, односно недостигот на палпитации и дишење, докторот го зема животното до постапката на кремирање или го остава миленичето. Смртта се јавува поради срцев удар, животното во овој момент е несвесно и не чувствува болка.
 3. Анестезија со спиење е неопходна, бидејќи суштеството кое не е потопено во сон ќе се задуши во свеста. Спиењето без анестезија е суров начин на убивање на животно.

Евтаназија на мачки

Мачките за спиење е најхуманиот начин да се ослободат од миленичето од страдање, кои се предизвикани од неизлечива болест, тешка траума или конгенитална патологија. Болните мачки не ја покажуваат својата сериозна состојба. Кога болката е неподнослива, тогаш таа се исчезнува, се движи со внимание и не дозволува никој, одбива храна. Одлука за евтаназија на мачка се зема со лекар врз основа на дијагнозата.

Постојат многу клиники, кои вршат спиење во болницата или дома. Постапката во двата случаи се состои од чекорите:

 • Целосно испитување на домашно милениче;
 • Интрамускулна или интравенска инјекција на анестезија;
 • Инјектирање на лек кој го блокира респираторниот и вазомоторниот центар на мозокот;
 • Изјава за смрт.

Со спиење, се користат лекови со сертификати и одобрени за употреба во Русија, што овозможува евтанализирање на мачките безболно и ефтино. Дозата на лекови се избира според инструкциите и се пресметува врз основа на тежината на мачката, за да се избегнат грешките.Потопување во спиење на мачката, ви овозможува да го отстраните стресот, да го смирите миленичето, да го зајакнете ефектот на следната дрога. Примена на основната супстанција се прави само во случај кога лекарот е убеден во состојба на спиење на мачка. Постапката дома е идентична со онаа што се јавува во болницата, но избегнува страдање на миленичето поради транспорт.

Предностите на газењето мачки и кучиња дома

Евтаназијата дома се одвива во три фази:

 • Пристигнување на лекарот дома;
 • Евтаназија на животно, кое се состои од две етапи;
 • Ограда тело за кремирање кога е договорено.

Како се изведува евтаназијата?Обично спиењето го врши лекар во ветеринарната клиника. Но, сопственикот на животното може да сака да се спие дома. Постојат теренски услуги, од кои може да се јавите на лекар во објектот за куче или мачка евтаназија дома. Оваа желба може да се направи со јавноста, во некои случаи, како на пример кога вашето домашно милениче ќе биде многу тешко да се движат на транспортот, или доколку клиентот сака да се каже збогум на миленикот на домашната средина, и ако сопственикот на лицата со хендикеп или ограничена мобилност поради возраста и други причини.

Исто така евтаназијата на кучиња дома е оправдана од фактот дека ако животно со многу голема тежина и нејзиниот транспорт до клиниката е тешко. Спиењето домашно милениче овозможува животно да го избегне стресот во последните моменти од неговиот живот, да биде во непознато опкружување. Сопственикот може да биде присутен во првата фаза од постапката, кога има време да се раздели со домашно милениче.

Кремација на животни

По затишјето и како резултат на природната смрт на миленичето, се јавува прашањето за погреб. Одговорноста на сопственикот за животното не престанува дури и по смртта на последното. Во Сомалиштата нема гробишта за животните. Најдобрата опција е кремирање, бидејќи законот забранува погребување на животни во градот.

Кремацијата на кучиња е невозможна во случај на беснило, особено ако има жртви. Во такви случаи, потребна е посебна дозвола, која се прима на станицата за борба против болести кај животните и вируси.

Кремацијата е поставување на телото домашно милениче во крематорска печка, во која се создава висока температура, што ја претвора органиката во неколку стерилни пепел. Кремацијата може да биде индивидуална и општа.

Општо кремирање

Таквото кремирање е горење во посебен погон на неколку животни, чијашто пепел се меша и се користи. Оваа постапка е многу поевтина, но сопственикот ја прима пепелта на неговото животно. Општото кремирање е легитимен и ефтин начин за носење миленичиња на последниот начин. Сопствениците добиваат извештај за постапката.

Индивидуално кремирање

Евтаназија на животниОвој тип на кремирање му овозможува на сопственикот да присуствува за време на процесот на горење, а потоа да ја земе пепелта на домашно милениче, која се издава во специјални урни. Тие овозможуваат подоцнежно погребување или сместување во колумбариумот, каде што се наоѓаат ушите на други животни. Пепелта е стерилна, а урната може да биде неограничено време во било какви услови.

Присуството на господарот за индивидуално кремирање не е услов. Кремацијата ќе се спроведува правилно, без оглед на желбата на сопственикот да биде присутна или не. Постапката трае околу два часа. Може да се обезбеди извештај за фотографии или видео.

Трошоците за кремирање вклучуваат специјална опрема, трошоци за превоз, погребна урна и специјалистички услуги. Урната може да биде гранит, метал, дрвена или керамика, со различен декор и различни геометриски големини.

Збогум за миленичето со кого сте поминале многу години, секогаш е тежок тест. Сопственикот е одговорен за домашно милениче до крај, и мора да се направи се што е потребно за да се олесни брашно суштество и да му помогне да се трошат последните моменти од животот, се чувствувам вашата грижа и љубов, и потоа безбедно и лесно да ја напушти овој свет.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Зошто кучето сака да јаде трева за време на прошетка?Зошто кучето сака да јаде трева за време на прошетка?
Колку кучиња живеат во просек?Колку кучиња живеат во просек?
Како да се преживее смртта на куче, советиКако да се преживее смртта на куче, совети
Карактеристики на употребата на лактобиофадол за кучињаКарактеристики на употребата на лактобиофадол за кучиња
Имиња на животни: што треба да биде името на четири нозе пријателИмиња на животни: што треба да биде името на четири нозе пријател
Ќелав стаорец Сфинкс: тајните на чување на миленичеЌелав стаорец Сфинкс: тајните на чување на милениче
Колку живеат декоративни зајаци дома?Колку живеат декоративни зајаци дома?
Апчиња за спиење за спиењеАпчиња за спиење за спиење
Заеднички болести на Џумбар хрчациЗаеднички болести на Џумбар хрчаци
Pyometra кај кучиња симптоми и третманPyometra кај кучиња симптоми и третман
» » Евтаназија на миленичиња, мачки и кучиња
© 2022 AjLota.com