Темперамент во психологијата: опис, својства и видови

Карактеристики на видовите на темпераментТемперамент е заеднички сет на човечки типолошки карактеристики кои се манифестираат во динамиката на психолошките процеси: во емотивниот тон на виталната активност на една личност, во сила и брзина на реакција. Темпераментот е карактеристика на човечката психологија на нејзиниот вроден тип на нервна активност. Според тоа, на прво место, својствата на темпераментот вклучуваат индивидуални, необични и вродени својства на поединецот.

Карактеристики на темпераментот

Менталната активност кај некои луѓе е рамна. Надворешно овие луѓе се постојано избалансиран, мирен и понекогаш слаб. Нивните очи секогаш се гладни и строги, често не се смеат. Добивање на смешни позиции или, тешки ситуации како луѓе надворешно остануваат невознемирени. Нивните гестови и изрази на лицето не се карактеризираат со експресивност и разновидност, одењето е цврсто, говорот е мирен.

Психолошката активност кај други луѓе е спазматична. Тие се многу бучни, немирни, мобилни. Нивните изрази на лицето се богати и разновидни, движењата се хаотични, говорот е страстен и устремен. Често овие луѓе за време на разговорот ги стегаат нозете и мавтајќи со рацете. Тие се нетрпеливи и претрупан. Карактеристики на темпераментот, ова е природни особини кои го одредуваат динамичен индикатор за ментална активност на секое лице. Со други зборови, природата на текот на менталната активност зависи од темпераментот, имено:

 • Темпераментот е вид на повисока нервна активностментално темпо и ритам;
 • упорноста на појавата на менталните процеси и нивната брзина (на пример, времетраењето на концентрацијата, брзината на умот и перцепцијата);
 • психолошки активности ориентација на некој посебен предмет (на пример, во постојана потрага по нови искуства, да контакти со луѓе или човечки жалба на нивните слики и идеи за себе);
 • активност на ментални процеси (на пример, ќе активност, емоционална сила).

Тенденцијата на менталната активност исто така зависи од менталната состојба и мотивите. Секој, без оглед на спецификите на неговиот темперамент, работи побрзо и енергично додека има интерес, а не за време на неговото отсуство. Радоста на сите предизвикува пораст на физичката и менталната сила, а тагата е нивниот пад.

Температурни својства, напротив, се манифестираат на ист начин за различни цели и во различни видови на активност. На пример, ако кандидатот доживува пред прием, тој е загрижен, тогаш тоа значи дека силната вознемиреност е посебна карактеристика на темпераментот на личноста. Температурни својства се повеќе постојани и стабилни за разлика од другите психолошки особини. Различни својства на темпераментот се природно поврзани едни со други, создавајќи одредена структура, организација која го карактеризира типот на темпераментот.

За да ги собереме менталните карактеристики на четири типа на темперамент, како по правило, да ги разликуваме овие својства:

 • Што значи зборот темперамент значиАктивноста покажува колку енергично и интензивно човек во постигнувањето на целите ги надминува пречките и влијае на светот околу него (фокус, фокус, упорност);
 • Реактивноста се одредува од нивото на неволни реакции на внатрешни или надворешни дејства со иста јачина (остриот тон, навредлив збор, критична забелешка);
 • Чувствителноста се карактеризира со тоа што е најмалата сила на надворешните фактори, потребна е за појава на некаква психичка реакција.

Односот на активноста и реактивноста ја карактеризира зависноста на човечката активност: од верувања, намери, цели или од случајни внатрешни или надворешни фактори (случајни настани, расположенија). Ригидност и пластичност зборуваме за тоа како коска и инертен однесувањето или колку е флексибилен и лесно се прилагодува на надворешните фактори.

Temp реакции одредува степенот на протокот на различни ментални процеси и реакции, брзината на умот, на динамиката на гестови и стапка на говорот. Затвореност и extraversion карактеризира, од кои најмногу зависи активности и човечки одговор - од надворешни впечатоци кои се јавуваат во ова време (екстровертна), или од мисли, идеи и слики кои се поврзани со иднината и минатото (интроверт). Емоционалната ексцитабилност се одредува со тоа колку е силно влијанието кое е потребно за појавата на емоционална реакција и колку брзо се јавува оваа реакција.

Дефиницијата на основните температури во психологијата

Choleric

Колоричните лица се премногу мобилен, брз, возбудлив, неурамнотежен, тие ги имаат сите психолошки процеси интензивни и брзи. Карактеристично за овој тип на нервна активност, доминантноста на возбудувањето над инхибицијата се изразува во стрес, инконтиненција, раздразливост, темпераментна тензија на холерицата. Од овој и избрзани говор, експресивен изрази на лицето, неограничени движења, остри гестови.

Чувствата на холерична силна, како по правило, веднаш се појавуваат и јасно се манифестираат, расположението понекогаш остро се менува. Нерамнотежа која е вродено холеричен, изразена врзани во неговата работа: тој ентузијастички, па дури и страсно се вработат додека покажува брзи движења и импулсивност, надминување на тешкотиите, кои работат со ентузијазам.

Но холеричен може брзо да ја осиромашуваат акции на нервен енергија за време на работата и во овој случај, може да се случи голем пад во работењето: расположението нагло се намалува, и подемот на ентузијазам исчезне. Холеричен во заедница со други, признава емоционална инконтиненција, раздразливост, изостри тоа често не се овозможува објективно оценување на активностите на луѓето, поради што тој е во тимот создава конфликтни ситуации. Прекумерниот брз темперамент, директност, нетолеранција, острина понекогаш го прават тоа непријатно и тешко да се биде во колектив на овие луѓе.

Сангвини

Какви темпераменти постојат во психологијата?Сангвининот лесно поминува од еден вид на активност во друг, весел, брзо конвергира со луѓе. Сангвининот брзо асимилира во нова средина, лесно ги контролира емоциите. Неговиот говор е различен, брз, гласен и придружен со експресивни гестови и изрази на лицето. Сепак, овој темперамент е различен одредена двојност. Кога стимулите брзо се менуваат, постојано се одржува интересот за впечатоци и новина, тогаш тој човек се манифестира како енергичен, активен, активен, односно се создава состојба на активна стимулација.

Кога ефектите се долги и монотоно, тие не поддржуваат државата побудување на активност и оптимистички губи интерес во случајот, човекот се појавува замор, досада, рамнодушност. Сангвининот брзо ги развива чувствата на тага, радост, лошо волја или наклонетост, но сите такви манифестации на неговите чувства не се разликуваат по длабочина, траење и стабилност. Тие брзо се појавуваат и исто така можат брзо да исчезнат или дури и да го сменат. Сапунчињата расположението брзо се менува, но најчесто постои добро расположение.

МеланхоличенОвие луѓе се бавни за да го положат психолошки процеси, тие се тешко да се реагира на дразби силна, силна и долготрајна напон луѓе, овие луѓе се забавува активност, а по нејзиното завршување. Меланхолиците во работата, како по правило, се пасивни, често имаат мал интерес. Емоционалните состојби и чувства во меланхоликите се појавуваат бавно, но се карактеризираат со времетраење, голема сила и длабочина. Овие луѓе тешко можат да ја издржат тагата, незадоволството, лесно ранливите, иако однадвор ги имаат сите овие искуства не се изразени.

Melancholics избегне контакт со нови и непознати луѓе, се склони кон осаменост и изолација, тие се засрамени во новата ситуација, често се срамат. Сите невообичаени и нови во меланхолиците предизвикуваат ретардирана состојба. Но, во мирна и позната средина, овие луѓе работат доста продуктивно и се чувствуваат мирно.

Флегматичен

Флегматичниот е мирен, слаб, балансиран, ненасочен. Во делото тој покажува упорност, внимателност, темелност. Најчесто, тој завршува секој случај до крај. Сите психолошки процеси во оваа личност одат бавно. Неговите чувства се изразени надворешно слабо, како правило, тие се непроценливи. Флегматичен во односите со луѓето е постојано умерено општествен, смирен, дури, тој има стабилно расположение.

Флегматично е тешко да се повредат емоционално и да се изгуби вашиот темперамент. Лесно е да работи смиреноста, смиреноста, самоконтролата. Сепак, тоа е потребно да се развие флегматичен не е доволно квалитет за тоа - на активност, поголема мобилност, за да се избегне манифестации на рамнодушност на работа, инерција, летаргија, кои се лесно да се формира под одредени услови.

Четири видови на права на темпераментот

Основните типови на темпераментТемпераментот е уникатен и индивидуален психолошки својства кои ја одразуваат општата динамика на психолошката активност на една личност и се манифестираат без оглед на нејзината содржина, мотиви и цели.

Темпераментот не се менува многу за време на животот, и, во принцип, психата повеќе се менува, а темпераментот постојано е стабилен. Терминот "темперамент" беше воведен од страна на Хипократ. Тој ги разбира темпераментите и индивидуалните психички и анатомските и физиолошките карактеристики на луѓето. Хипократ, и по Гален, темпераментот објасни како спецификите на однесувањето, предноста на психологијата еден од "живи сокови" (4 елементи):

 • предноста на психологијата на лимфата ("флегма") на лицето прави слаба и смирена - флегматична;
 • предноста на психологијата на жолчката жолчка ("отров, жолчка") го прави лицето "жешко", импулсивно - холерично;
 • предноста на психологијата на црна жолчка ("црна жолчка") го прави лицето страшно и тажно - меланхоличен;
 • предноста на психологијата на крв ("крв") го прави лицето весело и мобилно - сангвистично лице.

Кој е сангвистичен човекВо историјата на природните науки, вистинска пресвртница беше толкувањето на Павлов за типовите на нервниот систем заеднички за повисоки цицачи и луѓе. Павлов успеа да докаже дека типот на највисоката нервна активност е физиолошката основа на темпераментот, и се определува од односот на основните квалитети на нервниот систем: мобилноста на процесите на инхибиција и возбуда, рамнотежа и сила што минуваат низ нервниот систем. Генотипот го одредува типот на нервниот систем. Павлов издвои четири јасно дефинирани типови на нервниот систем во психологијата, односно специфични комплекси на основните квалитети на нервните процеси.

Слабиот тип на психологија е одреден од слабоста на инхибиторен и возбудлив карактер - меланхоличен. Урамнотежениот силен со инертен нервен процес е "мирен" тип, флегматичен. Урамнотежен, силен мобилен тип е "жив" тип, сангвистичен човек. Неизбалансиран силен тип се одредува со раздразлив силен карактер и прилично силен процес на инхибиција - неконтролиран тип, холеричен.

Сила е способноста на нервниот систем без потреба да се обновуваат ресурсите за изведување на некоја работа, способноста на нервните клетки да го задржат природниот работен капацитет со значително надминување на процесите на инхибиција и побудување.

Силниот нервен систем може долго време да издржи значително оптеретување и, спротивно, слабиот систем не може да издржи пролонгиран и значаен товар. Се верува дека луѓето со силен нервен систем се поотпорни на стрес и издржливост.

Главните особини на темпераментотЈачина на побудување на нервниот систем се карактеризира со фактот дека едно лице во неповолни услови е релативно лесно да се работи, тоа е по напорната работа да се направи краток одмор за да закрепне, тој е упорен, тоа може да работи активно, во невообичаена ситуација, тој не е изгубен. Со инхибиција, силата на нервниот систем се карактеризира со способноста на лицето да ја ограничи неговата активност, на пример, да биде трпеливо и воздржано, да се практикува самоконтрола, смиреност, а не да зборува.

Опис на спецификите на различни темпераменти, ќе им овозможи на луѓето да се разбере карактеристиките на темпераментот кога тие се изговараат, но луѓето со различни перформанси на одредена темперамент се ретки, обично се јавува кај луѓе темперамент се меша во различни комбинации. Иако, се разбира, распространетоста на симптомите на некои од типот може да се припише на карактерот на поединецот да се посебен вид.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сублимација - што е тоа, дефиниција во психологијатаСублимација - што е тоа, дефиниција во психологијата
Флегматичен - каква личност е ова, опис на женскиот темпераментФлегматичен - каква личност е ова, опис на женскиот темперамент
Колерик - каков вид на темперамент е во психологијата?Колерик - каков вид на темперамент е во психологијата?
Што значи невротизмот во психологијата? Eisenk тестШто значи невротизмот во психологијата? Eisenk тест
Кој е клинички психолог и што е оваа професијаКој е клинички психолог и што е оваа професија
Што е фрустрација - како оваа состојба се карактеризира во психологијатаШто е фрустрација - како оваа состојба се карактеризира во психологијата
Како се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личностаКако се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личноста
Возвишен човек и женска егзалтација во психологијатаВозвишен човек и женска егзалтација во психологијата
Кратки информации за гранката на психологијатаКратки информации за гранката на психологијата
Дефиницијата на суштината на адаптацијата во психологијатаДефиницијата на суштината на адаптацијата во психологијата
» » Темперамент во психологијата: опис, својства и видови
© 2022 AjLota.com