Кои амфибии имаат срце со три комори?

Во различни животински организми, органските системи и нивната структура може да се разликуваатИстите органи во различни видови може да се разликуваат во структурата и функционалноста. Нашето срце има четири посебни комори, додека жаби, жаби, змии и гуштери можат да направат само три. Дознајте повеќе за функционалноста на три-коморалните срца во оваа статија.

Класи на `рбетници и комори на срцето

Рбетниците се претставени со различни класи: риби, водоземци, влекачи, цицачи и птици. Рбетниците се вршат од срце функција на пумпање крв Во текот на телото ова се нарекува циркулација на крвта. Иако циркулаторните системи се слични во многу аспекти, срцата на `рбетниците од различни класи имаат различен број на комори. Овие комори одредуваат колку ефикасно срцето го носи протокот на крв богата со кислород и го носи назад кон срцето сиромашен кислород.

`Рбетниците можат да се поделат со бројот на комори на срцето:

  • Две комори: еден атриум и една комора (риба)
  • Три комори: две преткомори и една комора (водоземци, водоземци и влечуги)
  • Четири комори: две преткомори и две комори (птици и цицачи)

Циркулација на крв

Најважната супстанца е кислород, влегува во крвотокот преку жабри или белите дробови. За да се постигне поефикасно користење на кислород, многу `рбетници имаат две одделни фази на циркулацијата: белодробна и системска.

Со пулмонална циркулација, срцето испраќа крв во белите дробови за да се збогати со кислород. Процесот започнува во комората, од таму, преку пулмоналните артерии влегува во белите дробови. Крвта се враќа од белите дробови преку пулмоналните вени и се влева во левиот атриум. Од таму, таа влегува во комората, каде што започнува голем круг на крв.

Циркулацијата на крвта придонесува за снабдување на органи и ткива со кислородЦиркулаторниот систем се состои во дистрибуција на крв богата со кислород низ целото тело. Комората пумпа крв преку аортата, масивна артерија која се отвара во сите делови на телото. Откако кислород е дадено на органи и екстремитети, назад низ вените што доведе до долната шуплива вена или вена кава супериор. Потоа од овие две главни вени се влегува во десната преткомора. Откако таму, крвта, осиромашена со кислород, се враќа во малиот круг на циркулација на крвта.

Срцето е комплексна пумпа и главниот орган на циркулаторниот систем, кој обезбедува збогатување на телото со кислород.

Срцето се состои од комори: атриум и комора. Еден на секоја страна, секој со различни функции. Левата страна обезбедува системска циркулација, додека десната страна на срцето е одговорна за пулмонална циркулација, односно за оксигенација.

Атриа

Атриите се камери преку кои крв тече во срцето. Тие се на предната страна на срцето, еден атриум на секоја страна. Десниот атриум добива венска крв низ горната вена кава и ниската вена кава. Левата добива крв збогатена со кислород од белите дробови преку левата и десната пулмонална вена.

Крв тече во атриумот, заобиколувајќи ги вентилите. Атријата се релаксира и се шири, додека тие се полнат со крв. Овој процес се нарекува дијабетична фибрилација, ние сме со вас го нарекуваат пулс. Атријата и коморите се одделени со митрална и трикуспидална валвула. Атрија поминува во близина на атријалната систола, создавајќи кратки атријални контракции. Тие, пак, туркаат крв од преткоморите преку вентилите понатаму во коморите. Еластичните тетиви што се закачуваат на вентрикуларниот вентил се релаксираат за време на систолата и се преминуваат во дијастолата на комората, но вентилот се затвора за време на вентрикуларната систола.

Срцето се состои од преткомора и комори кои ги извршуваат своите функцииЕдна од дефинирачките карактеристики на атриите е тоа што тие Не се мешајте со протокот на венски крв во срцето. Венската крв која влегува во срцето има многу низок крвен притисок во споредба со артериската крв, а вентилите го земаат венскиот крвен притисок. Атријалната систола е нецелосна и не го блокира протокот на венска крв низ предната страна на коморите. За време на атријалната систола, венската крв продолжува континуирано да тече низ преткоморите во коморите.

Атријалните контракции обично се мали, тие само го спречуваат значителниот заден притисок, кој ја спречува венската крв. Релаксацијата на атријата е координирана со комората за да започне да се релаксира пред контракцијата на коморите, што помага да се спречи премногу бавен пулс.

Ventricles

Коморите се во задниот дел на срцето. Комората прима крв од десниот атриум и пумпа преку пулмоналната вена во малиот круг на циркулацијата, кој влегува во белите дробови за размена на гасови. Потоа, тој добива крв, збогатена со кислород, од левиот атриум и ја пумпа преку аортата во големиот круг на циркулација за да снабдува кислород со ткивата на телото.Ѕидовите на коморите се погусти и посилни од оние на преткоморите. Физиолошките оптоварувања кои пумпаат крв низ телото од белите дробови се многу поголеми од притисокот создаден за да се полнат коморите. За време на вентрикуларната дијастола, комората се релаксира и се полни со крв. За време на систолата, комората допира и пумпа крв преку полулунарните вентили во системската циркулација.

Трикамерно срце

Луѓето понекогаш се раѓаат со конгенитални аномалии, во форма на една комора со две преткомори. Рудиментарни делови од вентрикуларниот септум може да бидат присутни, но не работат. Оваа болест се нарекува срцева болест.

Единствениот вид на водоземци кои имаат 4 комори на срцето е заеднички крокодил. Три комори, односно две преткомори и една комора, се присутни кај голем број на животни.

  • водоземци
  • водоземци
  • рептили.

Водоземците и повеќето рептили имаат срцево срце со три комори - две преткомори и комораВо природата, кај водоземци и кај повеќето рептили, срцето на предчеријата се состои од две преткомори и една комора. Овие животни, исто така, имаат одделни синџири на крвни садови, каде што за заситеноста на кислородот ги задоволуваат индивидуалните комори, и венските се враќа и се влева во десниот преткоморен појас. Од таму, крвта се влече во комората, а потоа пумпа до белите дробови. По збогатувањето со кислород и празнењето на јаглеродниот диоксид, крвта се враќа во срцето и се влева во левиот атриум. Потоа влегува во комората по втор пат и потоа се шири низ телото.

Фактот дека тие се ладнокрвни животни, нивното тело не троши многу енергија за производство на топлина. Така, рептилите и водоземците можат да преживеат со помалку ефикасна срцева структура. Тие, исто така може да го блокира протокот во пулмоналната артерија, Да се ​​пренасочи крв на кожата за дермално дишење за време на нуркање. Тие исто така се способни да го заобиколат протокот на крв во белодробниот артериски систем за време на потопување. Оваа анатомска функција се смета за најкомплексна кај кардијалните структури кај `рбетниците.

Сите `рбетници како риби, водоземци, влекачи, птици, цицачи користење на кислород од воздухот (или растворен во вода) да се извлече енергија ефикасно од храна и производство на јаглерод диоксид како отпаден материјал.

Секој организам мора да достави кислород до сите органи и да собира јаглероден диоксид. Знаеме дека овој специјализиран систем наречен циркулаторниот систем: се состои од крв, тие содржат клетки кои носат кислород, на крвните садови (на цевката преку која на протокот на крв), а срцето (пумпа која пумпи на крв низ крвните садови).

Циркулаторниот систем на риба претпоставува еден атриум и комораИако сите мислат дека рибите имаат само жабри, вреди да се напомене дека многу видови исто така имаат бели дробови. Во многу риби, циркулаторниот систем е релативно едноставен циклус. Срцето се состои од две контрактилни комори на атриумот и комората. Во овој систем, крвта од телото влегува во срцето и се пумпа преку жабри, каде што е збогатена со кислород.

За да се одговори на прашањето, како го направи овој феномен, ние прво мора да се разбере она што е зад формирањето на таква комплексна форма на срцето и циркулаторниот систем во текот на еволуцијата.

Околу 60 милиони години, од почетокот на периодот карбона, до крајот на периодот Јура, Водоземците биле доминантни копнени животни на Земјата. Наскоро, поради примитивната структура, изгубија почесно место. Иако меѓу различните семејства на влекачи кои потекнуваат од изолирани групи од амфибиите, тие биле поупорните. На пример, архозаурусите (кои на крајот се претворија во диносауруси) и терапазидите (на крајот се еволуирале во цицачи). Класичниот амфибиан бил главен Ериопс, кој бил долг околу четиринаесет метри од глава до опашка и тежел околу двесте килограми.

Зборот "Амфибија" на грчки значи "двата вида на живот", и ова во голема мера сумира што ги прави овие `рбетници` уникатни: тие ги поставуваат нивните јајца во вода, бидејќи им треба постојан извор на влага. И тие можат да живеат на копно.

Еволуцијата им даде на секој вид најефикасна структура за тоаГолемиот напредок во еволуцијата на `рбетниците даде многу видови на крв и респираторни системи, се карактеризира со висока ефикасност. Според овие параметри водоземци, влекачи водоземци се наоѓаат на дното на скалите респираторни кислород: белите дробови имаат релативно мали внатрешниот волумен и не може да се справи со колку воздухот белите дробови кај цицачите. За среќа, водоземци можат да дишат преку нивната кожа, која е поврзан со три комори на срцето, овозможувајќи им да се, иако со тешкотии, да ги извршуваат своите метаболички потреби.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Изработка на комора за сушење бојаИзработка на комора за сушење боја
Компресор за фрижидер: видови и принцип на работаКомпресор за фрижидер: видови и принцип на работа
Колку комори се наоѓаат во срцето на птицитеКолку комори се наоѓаат во срцето на птиците
Како да изберете добар фрижидер за вашиот дом: стручни советиКако да изберете добар фрижидер за вашиот дом: стручни совети
Колку стомачиња имаат крава, структурата на дигестивниот системКолку стомачиња имаат крава, структурата на дигестивниот систем
Дополнителен акорд во срцето на дететоДополнителен акорд во срцето на детето
Калоричен чилер за ладилни комориКалоричен чилер за ладилни комори
Карактеристики на домашни септички јамиКарактеристики на домашни септички јами
Систем за греење од сопствени раце - котел на работаСистем за греење од сопствени раце - котел на работа
Затворени арбори со скара или скара: фотографииЗатворени арбори со скара или скара: фотографии
» » Кои амфибии имаат срце со три комори?
© 2022 AjLota.com