Колку пеперутки имаат нозе. Број на нозе

Пеперутка зелкаСите деца знаат како изгледа пеперутката. Но, многу малку луѓе знаат каде живее, што јаде и како таа раса. И, се разбира, малкумина се прашуваат колку нозе има пеперутка. Како по правило, таквите прашања се вознемирувачки, во ова Неопходно е да се разбере

во повеќе детали.

Повеќе за пеперутки

Варијација на пеперуткаОвој инсект се однесува на видовите на членконоги, меѓу безрбетниците е најразвиен. Малку е веројатно дека постои такво лице кое би изгледало рамнодушно во толку убава инсекти. Таа има сложена "животна патека", таа пренесува метаморфоза од притаен гасеница до пеперутка.

Во далечната деветнаесеттиот век научниците му припишуваат пеперутки на разни инсекти, но наскоро експертите ставија сè на свое место. Сега повеќе од 110.000 видови пеперутки не се изучуваат.

Уртикарија

Пеперутка уртикаријаПримерот на уртикарија во оваа статија ќе разгледа колку нозе има пеперутка и како се случува нивната трансформација од гасеница.

Коприва најчесто се случува на територијата РФ, таа е претставник на семејството на нимфалиди.

Каде може да најдете коприва:

 1. Северна Америка;
 2. Азија;
 3. Европа;
 4. Јапонија;
 5. Кина.

Уртикарија го добила името поради љубовта кон храната во форма на коприви. Во есента, машките коприва умираат, а жените остануваат на зима во разни простории, визби, пукнатини и други скриени површини. Во зима, уртикаријата го обвива телото со крилја како ќебе. Понекогаш целосно се замрзнува, станува како парче мраз.

Уртикарија се однесува на мал број видови бескрајни убавини, кои хибернираат во зрелоста. Пеперутка рано излегува од хибернација, се случува во април.

Репродукција и исхрана

Репродукција на пеперуткаНа пролет, инсектите може да се сметаат за многу добро. И во пролетта има уште еден рано гледање лесни крилести убавини - лемоносна трева, која му припаѓа на семејството на белокопи. Има жолти крилја, па затоа се вика тоа.

Во пролетта нема храна за пеперутки, па тие се хранат со бреза сок. Во лето, тие јадат овошен сок, исто така се заситени со нектар од маргаритки или астри. Особено пеперутки како цветови на глог.

Некои инсекти јадат сурова глина, им се потребни за заситеност со потребните елементи во трагови. Животните што живеат во Индија и Малезија, припаѓаат на грабливи видови. Тие се хранат со крвта на големи животни.Репродукција на уртикарија:

 1. Во мај, женските коприва почнуваат да бараат оптимално место за поставување јајца. Како по правило, такво место е млади пука од коприва. Ако пеперугата не може да ги најде, тогаш јајцата се ставаат на канабис или хмељ;
 2. пеперутки-зелка, на пример, се постават сопствени јајца на зелка. Други видови пеперутки лежат ѕидарски на земјата;
 3. јајцата од уртикарија во жолтеникаво-малахит во форма личат на буре. Женката ги поставува на грамада од долната страна на листот од коприва;
 4. едно јазиче вклучува до 250 парчиња јајца;
 5. По положувањето, женката умира, по 14 дена од тестовите се поставени мали гасеници.

Изглед на гајба на коприва

Caterpillar кошницаПо шрафирањето гасениците јадат јајца. Потоа го спуштаат дел од листот со пајажини. Тука гасениците се кријат во лоши временски услови и дожд. Еднаш се појавува сонцето, гасеницата почнува да јаде лисјата на копривата. Како по правило, ларви живеат заедно во пакетот, ја јадат копривата лисје на кое што извеле.

Телото на уртикарија покриени со `рбетот слични израстоци, начичкана со влакна. Готверите имаат црна боја во жолта лента. За време на животот на гасеницата, валањето се случува неколку пати. Така, во текот на еден месец тие растат речиси 3 см.

Колку нозе има ларвата?

Пред броењето на нозете на пеперугата, тие може да се бројат од гасеницата. Таа има две нозе. Понатаму, кога се развива лесна крилеста убавина од гасеницата, уште шест нозе ќе растат од торакалните нозе. Гасеницата има лажни нозе. Тие се неопходни за наоѓање на гасеницата на лист од коприва. Овие нозе се кратки и дебели, на крајот тие имаат куки кои дејствуваат наместо налепници, помагајќи да се задржи гасеницата на листот.

Бидејќи гасеницата се преобразува во пеперутка

Развој на пеперутка од хризалиПред претворајќи гасеница во хризали, таа јаде помалку зеленчук, ги бара потребните места каде никој нема да ја допира кога е во состојба на кученце.

Гасеници многу внимателно избираат место да се претворат во кукла, понекогаш тие ползат повеќе од 20 метри. Како по правило, такво место може да стане ѕид или ограда.

Трансформација во кученце:

 1. на вертикалната површина гасеницата виси наопаку. На ѕидот е прикачен со помош на сопствениот лепак;
 2. тогаш кожата почнува да се лизга од ларвата, а наместо тоа се формира кученце;
 3. pupa е аголна во кафеава боја;
 4. по 3 недели се појавува пеперутка. Но, досега таа има многу кратки крилја;
 5. на таквите крила таа не може да лета, така што таа седи на самото место и ги расте. Растот на крилјата е многу брз;
 6. Штом крилјата стане вистинска големина, таа почнува да лета во потрага по храна.

Структура на нозете

Структура на нозете на пеперугатаКолку стапки пеперутки ќе бидат разгледани подолу. Функцијата на нозете во пеперутките е бегство. Структура на нозете:

 1. На стомакот на пеперугата е фиксиран сегментот на ногата, кој се нарекува басенот. Во внатрешноста, неколку редови на мускули се прицврстени за него, тие им помагаат на нозете да се исправи и свитка. Со помош на овие мускули, нозете на пеперутка дадена е одредена амплитуда;
 2. Меѓу колкот и карлицата се наоѓа друг сегмент, наречен вертул. Овој дел се однесува на најмалиот дел од стапалото, со помош на тоа обезбедува мобилност. Вртежот ја врши истата улога како човечки колк на зглобовите;
 3. Најдолгата нога која носи тежок товар се нарекува колено. Таа има дел од бутот. Токму овој дел одредува кој тип на нога може да се припише на одреден екстремитет;
 4. Штитот има иста должина како бутот;
 5. Зглобот е последниот сегмент од ногата на уртикаријата. Овој дел се состои од 5 секции и на крајот има два маргилда.

Нозете на пеперудата им помагаат да чујат

Уртикаријата има своја уникатна карактеристика. Овој вид се однесува на 2 пара нозе. 3 пара нозе се притиснати во градите, се скратуваат, на нив се ставаат мали влакна. Свињата имаат влакна кои ги фаќаат вибрациите. Ова помага навреме да реагира на опасност. Треба да се запомни дека пеперутките немаат слух.

Нозете се неопходни за бескрајни убавини да трчаат. Тие помагаат да се одржуваат часовни врски со карактеристиките на структурата на телото на пеперутката. Нозете се артикулирани и поделени на 5 сегменти. Во исто време, шепите се поделени на уште 5 членови, со пар "канџи" на краевите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Летаат живеат до нас, но секој може да каже колку нозе имаатЛетаат живеат до нас, но секој може да каже колку нозе имаат
Раса на кучиња од папилон: континентално што спаниелРаса на кучиња од папилон: континентално што спаниел
Пеперутка адмирал: опис, пролетна форма, карактеристика на видотПеперутка адмирал: опис, пролетна форма, карактеристика на видот
Колку пеперутки живеат: животен век на сите циклусиКолку пеперутки живеат: животен век на сите циклуси
Колку мравки нозе, што прават нозетеКолку мравки нозе, што прават нозете
Што е пеперутка болест, како се манифестира синдромот?Што е пеперутка болест, како се манифестира синдромот?
Колку нозе има пајакот и зошто не е толку јасноКолку нозе има пајакот и зошто не е толку јасно
Примена на обоена хартија - `пеперутка`Примена на обоена хартија - `пеперутка`
Што печурки јадат во природатаШто печурки јадат во природата
Пајакот се однесува на животни или инсектиПајакот се однесува на животни или инсекти
» » Колку пеперутки имаат нозе. Број на нозе
© 2022 AjLota.com