Рак на реката - опис на надворешни и внатрешни органи

ОписРак на река е на иста возраст како диносаурусите

. Малкумина знаат дека ја води својата историја уште од античко време. Овие ракови се појавија и формирале за време на јурачкиот период како посебен вид, пред околу 130 милиони години. Појавата на рак на реката во овој период не се промени. Нејзиното население активно расте, се населува во сите резервоари на Европа.

Општи карактеристики

Населени места за рак во свежи чисти води:

 • во езера;
 • во речните растенија;
 • во големи езерца.

Во текот на денот, ракот се крие под замки, камења, корења на крајбрежни дрвја, во јами што тој самиот копа во мекото дно. Ноќе, го напушта своето засолниште во потрага по храна. Јаде, главно, растителна храна, живи и мртви животни.

Надворешна структура

ИзгледБоја на рак на река зеленикаво-кафеава боја. Неговото тело се состои од сегменти кои заедно формираат три дела на телото:

 • градите;
 • глава;
 • абдомен.

Артикулирани артикулирани, со останатите абдоминални сегменти. Градите и главата се споени заедно. Движењето на екстремитетите обезбедува моќен мускул со мускул. Погоре, цефалотораксот е покриен со континуиран хитинозен штит, пред кој има остар рбетен столб. На страните на штитот на подвижните стебла се очите, двата долги антени и пар кратки антена.

Под оралниот отвор на страните се наоѓаат 6 пара екстремитети:

 • горните вилици;
 • вилички-3 парови;
 • долги вилици - 2 пара.

Пет пара нозе се поставени на цефалотораксот. Три предни парови имаат канџи. Првиот е најголемиот пар шетачки шепи. Пенчорите на него се најразвиени. Тие истовремено се органи на напад и одбрана. Крпи и орални екстремитети го држат она што ракот се храни, се крши и става во уста. Густата вилица на рак е збрчкана. Однатре, силни мускули се прицврстени на него.

Стомакот на рак на река се состои од 6 сегменти. Четири сегменти имаат зглобни артикуларни нозе. Екстремитетите на првиот и вториот сегмент кај женката се намалуваат, а мажот е модифициран (учествува во копулација). Шестиот пар широк и ламеларен, дел од опашка перка и игра важна улога во назад движењето.

Внатрешната структура на ракот на реката се состои од:

 • Карактеристикидигестивниот систем;
 • циркулаторниот систем;
 • респираторен систем;
 • нервен систем;
 • сетилни органи;
 • екскреторен систем.

Дигестивниот систем

Дигестивниот систем започнува со отворање на устата. Храната влегува во грлото, потоа во краткиот езофагус и во стомакот, во кој има две поделби: затегнат и изџвакан.

Дорзалните и страничните ѕидови на гума за џвакање имаат три импрегнирани варчиња, моќни хитинозни маси за џвакање со слободни, остри рабови. Крунскиот дел е опремен со две чинии со влакна. Преку него, како и преку филтерот, поминува само сечкана храна.

Малите честички на храната влегуваат во цревата, а големите се враќаат назад во одделот.

Храната се вари и се апсорбира преку жлездите и ѕидовите на средината на стомакот. Неочекувани остатоци излегуваат преку, лоцирани на опашките од аналниот отвор

Циркулаторниот систем

телесната празнина во вид рак се меша во меѓуклеточната шуплини и циркулира во крвните садови или зеленкаста безбојна течност - hemolymph, кој ги врши функции идентичен со функции на крвта кај животните со затворен циркулаторниот систем.

Под размавта на дорзалната страна на градите е пентагонално срце. Од тоа, крвните садови го оставаат тоа отворено во телесната празнина. Крвта им дава на органите и ткивата кислород и хранливи материи и зема јаглероден диоксид и отпадни производи.Тогаш хемолимфот влегува во садовите во жабри, а потоа во срцето.

Респираторен систем

РакЗдивува рак со жабри, кои се размена на гасови и се наоѓаат капилари на крв. Жаби се тенки пердувести, кои се наоѓаат на одење нозете и на процесите на вилиците. Легирани жабри во посебна шуплина во цефалотораксот.

Во оваа празнина, поради брзите осцилации на процесите на вториот пар на долните екстремитети, движењата на водата и размената на гасови се одвиваат преку школка од жабри. Крвта збогатена со кислород се зема во перикардијалната кеса преку жаб-и-срцевите залистоци. Потоа влегува во усната шуплина преку посебно отворање.

Нервниот систем во ракот на реката се состои од надбубрежен нодул, спарен супрафарингеален јазол, централниот нервен систем и абдоминалниот нервен синџир.

Нервите од мозокот одат до очите и тенките, од првиот јазол на нервниот абдоминален синџир - до оралните органи. Од следните абдоминални и торакални јазли, синџирите одат во внатрешните органи, торакални и абдоминални екстремитети, соодветно.

Смисла органи

На двата пара на антената на ракот има рецептори: хемиска сензација, рамнотежа и допир. Во секое око има повеќе од 3000 очи или аспекти. Тие се одделени еден од друг со тенки слоеви на пигмент. Светочувствителните делови на аспектите гледаат само тесен зрак, нормално на неговата површина, на зраците. Холистичка слика се состои од бројни делумни мали слики.

Органите на рамнотежата се претставени со вдлабнатини во краткиот антена во главниот зглоб, каде што се поставува зрно песок. Тоа притиска на тенки чувствителни влакна околу неа. Ова му помага на ракот да ја процени позицијата на своето тело во вселената.

Систем за екскретрација

ХабитатОрганите на екскреција кај рак се пар зелени жлезди кои се наоѓаат во предниот дел на цефалотораксот. Секоја од жлездите се состои од два дела: мочниот меур и самата жлезда.

Во мочниот меур се акумулираат штетни продукти на животот, кои се формираат за време на метаболизмот. Тие се излачуваат преку екскреторната пора преку каналот за екскретор.

Во неговото потекло, екскреторната жлезда е модифицирана метанефридија, која започнува со мала целулозна вреќа. Од него останува вроден канал - синусна цевка.

Специфичност на живеалиштето и однесувањето на ракот

Река рак живеат само во водни тела со свежа вода на длабочина од најмалку три метри. Пожелноста на присуството на депресии до 5-6 метри. Температурата на водата е пријатна за ракчиња од 16 до 22 степени. Тие се активни ноќе, претпочитајќи да спијат во текот на денот, се сместија во Driftwood во вдлабнатини на дното на езерцето или едноставно земјата прашина.

Поместување на ракови на невообичаен начин - отстранување. Меѓутоа, во случај на опасност, тие можат да пливаат прилично брзо, што е олеснето со опашка перка.

Оплодувањето на карцином на река е внатрешно. Тој развил сексуален диморфизам. Првите два пара абдоминални нозе на машките се мутирани во копулативен орган. Првиот пердув на абдоминалните нозе во женската е рудиментарен. Останатите четири пара абдоминални нозе се извеле и млади ракови.

Оплодените јајца поставени од страна на женките се прикачени на неговите абдоминални шепи. Тие лежат јајца во зима. Во пролетта на јајцата, младите ракови излупени, Тие се држат до абдоминалните нозе на мајката. Се хранат младиот раст само со растителна храна.

Еднаш годишно, возрасни ракчиња се моли. Го фрлаат стариот капак, а 8-12 дена да се задржат, без да го остават, додека не се ослабне новиот. Телото на животното, во исто време, брзо се зголемува.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Каде живее речното боб и што јаде, во основаКаде живее речното боб и што јаде, во основа
Европски норк: карактеристика на тоа како изгледа ѕверотЕвропски норк: карактеристика на тоа како изгледа ѕверот
Фаќање ракчиња во зима - како да се фати под мразФаќање ракчиња во зима - како да се фати под мраз
Опис на рибата Чехон: каде се наоѓа, неговото живеалиштеОпис на рибата Чехон: каде се наоѓа, неговото живеалиште
Најдобрите езерца за риболов во регионот ТулаНајдобрите езерца за риболов во регионот Тула
Опис на пастрмка риба. Разликите помеѓу морето и реката се разновидниОпис на пастрмка риба. Разликите помеѓу морето и реката се разновидни
Реки и езера на Нижни Новгород регионотРеки и езера на Нижни Новгород регионот
Што сонува сонот, и како се сон толкувања на овој симбол?Што сонува сонот, и како се сон толкувања на овој симбол?
Кои видови речните риби се наоѓаат во слатководните резервоариКои видови речните риби се наоѓаат во слатководните резервоари
Ока и други атрактивни резервоари за риболов во регионот РязанОка и други атрактивни резервоари за риболов во регионот Рязан
» » Рак на реката - опис на надворешни и внатрешни органи
© 2022 AjLota.com