Ајкула мако - најбрзата ајкула во светот

Мако црната акулаMako Shark спаѓа во семејството на Seldevs. Тоа се разликува од неговите колеги во прилично големи димензии. На друг начин, исто така се вика bonito, што се преведува како ајкула со црна ајкула. Според научниците, можеме да заклучиме дека предците на оваа ајкула биле видот Isurus hastilus. Овој вид беше многу редок. Неговите претставници беа долги повеќе од 6 метри и нивната просечна тежина изнесуваше 3 тони. Предците на ајкулата Мако или ајкула за скуша, постоеле за време на периодот креда.

Опис

Мако се смета за многу опасен предатор во однос на луѓето, бидејќи овој вид се карактеризира со зголемена агресија. Дури и ако рибата е полна, таа ќе ја нападне нејзината жртва без двоумење. Таа има многу големи и смртоносни вилици. Поради брзата брзина на движење, Mako Shark се смета за еден од најопасните предатори од морето.

Ајкулите на мако се поделени во неколку видови:

  • кратко орев;
  • долго пладне.

Ајкулите се опасни видовиКој е оној што другиот вид претставува зголемена опасност за луѓето. Предаторите се речиси слични во структурата еден кон друг. Очигледна разлика е само во големината на перките. Поединци од оваа раса може да достигне должина од 4 метри и тежат во исто време 500 килограми. Женските поединци се многу поголеми од мажите. Најголемиот фатен поединец беше долг повеќе од 4 метри и тежи околу еден тон. Овој инцидент се случил во 1973 година. До сега, никој не го знае точниот животен век на овој вид. Според научниците, ајкула мако живеат не повеќе од 25 години.

Обликот на телото е претставен во форма на цилиндар. Површината на стомакот е бела. Грбот е темно сина. Постои верување дека бојата зависи од возраста на ајкулата. Постарата таа е, потемна. Ајкулите имаат темна муцка. За младите луѓе се карактеризира со присуство на темна точка на крајот на муцката. Со текот на времето, ова место исчезнува. На перка се наоѓа на задната страна има различна големина. Тој е поголем напред, зад е помал. Перки во градниот кош се со средна големина. Заоблени грбни заби овозможуваат најбрзиот предатор цврсто да се држи до својот плен.

Репродукција

Репродукција на ајкули со црни градиМако ајкула е животински риба. Жената е подготвена за оплодување во моментот кога нивното тело достигнува 2,7 метри. Кај мажите, пубертетот се јавува кога должината на телото е 1,9 метри. Периодот на бременост трае 15 месеци. Производството на хранливи материи од ембриони се врши со присуство на јајца во матката кои не биле оплодени од машкиот. Мако ајкулата е способна за размножување до 18 млади, чија должина на телото е околу 70 сантиметри. Веднаш по раѓањето, пржете се подготвени за самостоен живот. Парење риба еднаш во 2 години.

Каде живеат?

Главното живеалиште е водите на тропските мориња. Главните места за престој се:

  • Атлантска област;
  • Индо-пацифичкиот регион;
  • Пацифик.


Живеалиштето на овие предатори е многу широко. Јужниот дел се наоѓа во регионот на Аргентина, а северниот дел е во границата со Нова Шкотска. Ајкула мако ретко се наоѓа во вода, чија температура е помала од 16 степени. Во основа, мако е во водите каде што плови нејзините омилени слатки сабја, и се обидува да остане на површината на водата. Максималната длабочина до која рибата се спушта е 150 метри.

Брзина на напад

Брзина на напад на ајкула на ајкулаПоради рационализираната форма на телото, мако може да се развие брзина за време на нападот на неговата жртва на 60 км / ч. Таа е способна да скока од водата на 6 метри. Со оглед на ваквите можности, Мако по право се смета за најопасниот морски предатор. Покрај обликот на телото, циркулаторниот систем на ајкулата игра важна улога во развојот на брзината на напад. Сите нејзини мускули се проткаени со огромен број мали капилари, кои се загреваат со одличната циркулација на крвта на рибата. Ова ви овозможува брзо да склучите мускули и да стекнете поголема брзина.

Оваа функција во голема мера влијае на замор, поради потрошувачката на голем број енергетски ресурси. Затоа рибата постојано е во состојба на глад и нема да пропушти никаква можност да ја нападнат жртвата, особено ако тоа е мечор.

Напад врз луѓе

Рибарите кои го фатија макоКако што веќе рековме, мако се смета за опасен предатор на вода. Но, сепак, ретко напаѓа личност. Во основа, нападот се должи на грешка на лице кое поради својата непромисленост плива премногу блиску до ајкулата. Во изминатите 20 години, извршени се 42 напади врз луѓето. Типично, поголемиот дел од овој број се состои од рибари кои биле нападнати додека се обидувале да фатат мако.

Напојување

Исхраната на овој предатор главно се состои од големи риби. Како што веќе рековме, нивниот омилен третман е мечот. Големините на двете риби се скоро идентични, но макото не го спречува и секогаш ја постигнува својата цел.

Ајкулата напаѓа по можност одоздола, грабање на жртвата со остри заби зад опашка перка. Тука е крај на `рбетот и важни зглобови се наоѓаат за живот. Така, со напад, ајкулата ја парализира својата жртва, што го прави сосема беспомошно. Во такви околности, жртвата не може да му одолее на предаторот и да стане вечера.

Blackfish со право може да се смета за најопасен предатор. Поради брзиот почеток на нападот, и ова забрзување до 60 км / ч за само неколку секунди, и моќни челусти, Mako Shark не остава шанса нејзината жртва да заштеди.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Ајкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристикиАјкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристики
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?
Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?
Barracuda риба: начин на живот и комерцијална вредностBarracuda риба: начин на живот и комерцијална вредност
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
» » Ајкула мако - најбрзата ајкула во светот
© 2022 AjLota.com