Оценка на најретковите птици во светот

Ретки птициЕкосистемот денес зависи од птиците. Тие ја промовираат рамномерната дистрибуција на семиња, носат полен, ги штитат растенијата од штетни инсекти. Во прилог на помагање на екосистемот, птиците имаат неверојатни убавини, благодарност и забавни навики. Научниците спроведоа истражувања, чија цел беше да ги идентификуваат најретките птици низ светот. Списанието Current Biology објави листа на најретките птици, истражувачка работа што ја вршат специјалисти од Универзитетот Јеил и Лондонската зоолошка заедница.

Ретки видови птици

За жал, некои претставници на листата на ретки птици се навистина на работ на истребување. Лов, несоодветни временски услови, недостаток на вообичаени фуражи - сите овие фактори се штетни за зголемувањето популации.

Значи, денес најреткиот птици се:

 • прекрасна шпатула;
 • Индиски Bustard;
 • бразилскиот клоч;
 • птица фрегата;
 • палила;
 • Хондурански смарагд;
 • какапо;
 • Момо сино-веѓи;
 • Индиски носорог;
 • Црвени нозе ибис;

Според истражувачите, овие претставници се сметаат за најретки на планетата. Многумина се на работ на исчезнување, но сите тие имаат неверојатна убавина, необичен изглед и многу ретко доаѓаат до очите на лицето.

Опис на карпите

Ретки птици - чудесен спајтелитПтица од расата прекрасна шпатула се смета за слабо проучен и редок претставник на семејството на колибри. За првпат оваа птица го привлече вниманието на набљудувачите во 1835 година. Должината на оваа птица не надминува 30 см, тежината е мала. Ова суштество на неверојатна убавина, пердуви од различни бои совршено се вклопуваат едни со други. Опашката е украсена со само 4 долги пердуви, чии краеви се заоблени. Живее главно во Перу, во рангирањето на ретките птици го зазема десеттото место.

Во деветтото место во рангирањето е Индиецот дупка. Ова е прилично голем примерок, висок околу 100 см, кој тежи околу 20 кг. Перјата се одржува во бежово-сиви и кафеави тонови. Мажјаците носат кифли, женките се малку пониски и помалку тежина. На екстремитетите се долги и силни, три-toed. Живее во степите и полињата на Индија, е наведена во Црвената книга. Од 1970 година е национален симбол на Индија.

На осмото место е Бразилецот капчиња. Живеалиштето на овој примерок се смета за јужно од Бразил, североисточните региони на Аргентина и источниот дел на Парагвај. За денес во природата имаше само 250 лица. Должината на телото е околу 60 см, тежината е помала од еден килограм. На изглед - ова е мало суштество, со пердуви, постари во кафена - зелена и сива боја. Има бели точки. Шефот на птицата е крунисан со сртот.

На седмото место на рејтинг на ретки птици е птица фрегата. Припаѓа на семејството на пеликан, голем примерок, долг околу 100 см, тежи повеќе од 1,5 кг. Перјето е главно црно, само главата и крилјата од бело. Отпадот е долг и разоткриен, мажите се поголеми од женките. Карактеристична особина на мажјаците се смета за црвена боја на грлото. Областа на живеалиште се смета за региони на Јужна и Централна Америка, како и некои области на Палеарктикот.Ретки птици, врелШестото место беше дадено на претставник наречен изгорен. Мали птици, долги само 18-20 см, пердуви комбинираат неколку бои, од златно-жолта до темно-кафена боја. Крилјата и опашката имаат зеленкаста нијанса. Живеалиштето се смета за Хавајски Острови. Во повеќето случаи, се населува на сув терен: шуми, полиња. Бидејќи видот беше опишан за прв пат во 1877 година.

Петтото место е Хондурас смарагд. По име не е тешко да се претпостави дека примерокот првпат бил откриен во Хондурас. Припаѓа на семејството колибри, многу мала, должината достигнува 9 см. Перјата на прекрасната смарагд боја, градите и абдоменот се бели, грбот, напротив, е црно. има долг клун. Живеалиштето се смета за суви тропски шуми. Таа е наведена во Црвената книга.

Четвртото место е окупирано од папагал kakapo. Се однесуваат на родот на папагалите, убава птица има жолто-зелена перја, со црни дамки. На окципиталниот дел и грбот има нијанси на зелена, од светло зелена до смарагд. Силен клун со бела боја, кратки екстремитети. Живеалиштето е Нов Зеланд, како и во југозападниот регион на Јужниот Остров. Тие преферираат да се населат во шуми со висока влажност.

На третото место се наоѓа Крт. сино. Мала птица, со светла перја и луксузна опашка. Именуван поради чудесните сводови над очите, интензивно сино. Боја на пердуви од сина, зелена, портокалова и црна боја. Тропите на Новиот свет се сметаат за живеалиште.

Второто место му беше дадена на Индија птица носорог. Голем примерок, висок околу 63 см. Бојата на перјата е обично црна, абдоменот, грлото и опашката на опашката се обично бели. Женски и машки со иста големина, тешко препознатливи. Дистрибуирани во тропските предели на Азија, вклучувајќи ги Индија и Шри Ланка. Се смета за сештосторија, троши риба и растителна храна.

Ретки птици - јапонски ибисНајреткиот птица во светот е црвено-нозете или Јапонски ibis. До денес, овие птици во природата немаат повеќе од 10 лица. Бојата на пердувите на црвениот ибис е бела, со едвај забележлива розова нијанса. Главата и шепите на ибисот се црвени, поверојатно дури и црвеникаво-кафеава. Како места на населба, овие птици често избираат оризови полиња, се населуваат во близина на водни тела. Тие се хранат со мали риби, жаби и други влекачи.

Безбедносни мерки

Најретки личности наведени во Црвената книга низ светот, луѓето се трудат најдобро да ги задржат. Прво, контролата над ловокрадците е засилена. За време на сезоната на парење е забрането да се пука и фати птици. Некои видови, на пример, јапонските ibis, се забранети да го фатат во принцип.

 • Специјалисти се обидуваат да одгледуваат ретки претставници во заробеништво ширум светот, во специјализирани резерви. Претставниците на загрозените видови се засадени во парови, обезбедување на сите услови за живеење и размножување.
 • Некои земји забрането сечење на оние шуми каде најчесто се гнездаат ​​ретки, загрозени видови птици.
 • За жал, нема безбедносни мерки кои ќе им помогнат на луѓето во борбата против временските услови. Секоја година климата не се менува на подобро, птиците умираат поради недостаток на познати временски услови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеатПингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеат
Сите за птиците се менуваат: како изгледаат, каде живеат и што се хранатСите за птиците се менуваат: како изгледаат, каде живеат и што се хранат
Був: Како птица изгледа со тажен плачБув: Како птица изгледа со тажен плач
Птица на галеб: што гајките јадат таму каде што зимаПтица на галеб: што гајките јадат таму каде што зима
Која птица е најбрза во светотКоја птица е најбрза во светот
Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органиСтруктура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи
Листи на птици од Русија од енциклопедијатаЛисти на птици од Русија од енциклопедијата
Колку години може да живеат врана и враниКолку години може да живеат врана и врани
Колку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смртКолку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смрт
Сов папагат kakapo и опис на птици без летСов папагат kakapo и опис на птици без лет
» » Оценка на најретковите птици во светот
© 2022 AjLota.com