Карнел пчели: карактеристики на расата и карактеристики на пчелите

Особености на расата пчелаПчелите Карника или друго име Краинка, се медни инсекти. Оваа раса има многу предности и е ценет од пчеларите. Може да се најде на пчеларници во различни земји во светот. Тие го добиле своето име во чест на словенечкиот регион Краина, во кој прво биле повлечени.

Пчела Карника може да се нарече мирољубиви и трпеливи инсекти, тие имаат неагресивен и прилично смирен темперамент. Поради ова, пчеларите можат да работат со нив и без заштитна мрежа и чад. И исто така, оваа раса има голем број на предности и практично нема никакви недостатоци. Претставници на Carnica се лојални на луѓето и имаат високи стапки на продуктивност.

Карактеристики на Карница

За да се заклучи оваа раса, италијанската пчела, како и кипарските беспилотни летала, беа земени како основа.

Карактеристики на изгледот на пчелите Carnica:

 1. Овие инсекти се прилично мали во споредба со другите раси. Тежината на пчелата е околу 200 мг, а тежината на беспилотното летало е малку поголема, некаде околу 230 мг.
 2. Должината на хормонот во близина на Карника е околу седум милиметри. Поради долгиот пробосцис, овие пчели можат да го извлечат нектарот од тешко достапни места.
 3. Во бојата на Карника, сивата преовладува, само на стомакот има кафеави агли. Ретко има претставници на расата, која во боја има жолта боја.

Да ги разгледаме карактеристиките на канибалните пчели:

 1. Pchelomatki раса Carnica се добри плодноста. Тие можат да заштедат околу 2 илјади ларви. Ова ви овозможува брзо да го зголемите бројот на пчелни семејства.
 2. Промената на кралици е прилично тивка и незабележлива.
 3. Pchelomatki се од голема вредност и се прилично скапи, бидејќи една кралица може да одложи само неколку кралица клетки.
 4. Постои состојба во која пчеларката Карника може да нанесе голем број ларви. Оваа состојба е доаѓањето на поленот, што го носат работниците.

Овие мирољубиви инсекти имаат многу предности. Тие вклучуваат:

 • Што изгледа како карница?високи индикатори за продуктивност (дури и во суви периоди поединците можат да произведат голема количина на производи);
 • добра плодност (матката на Карники е способна да депонира околу 2 илјади ларви, поради што семејството станува многу бројно за кратко време);
 • ослабен рол;
 • трудољубивост (тие работат дури и во студени и дождливи периоди, благодарение на нивниот долг пробосцис можат да соберат нектар дури и на тешко достапни места);
 • добро чувство за мирис;
 • спокојство (расата е забележлива за својата смиреност, затоа е можно да се работи во коприва без никакви мерки на претпазливост);
 • брзиот развој (расцутот на првите мед растенија има прилично големо семејство на овие пчели);
 • голема економија (за презимување на карникот остава мал број на семејства);
 • отпорен на транспорт;
 • Не летај во кошули на други луѓе и не го украде производот;
 • фина ориентација на теренот (пчелите на карница се добро ориентирани не само во самата кошница, туку и во соседната територија).

Треба да се напомене дека жтогаш заслугите се само чистокрвни. Кога ги преминуваат претставниците на Карника со други раси, потомството ќе биде со прилично лош квалитет.

И покрај сите предности на овие пчели, Како и другите раси на инсекти имаат свои недостатоци. Еве некои од нив:

 1. Доцна потомство. Со добро, топло време, матката на Карники може да стигне до крајот на есента. Поради оваа функција, пчелите се истрошат и се надгледува прекумерната потрошувачка на храна.
 2. Економија. Овој позитивен квалитет влијае врз ограничувањето на пчеларите во Карница во црвот. Како резултат на тоа, семејството на пчели губи во бројки.

Популарни видови на пчели Карника

Оваа раса на пчели има неколку подвидови. Најчестите се:

 1. Видови на пчелиПехер. Таа е една од најстарите и најбројни подвидови.
 2. Троицеке. Ова е исто така прилично стара линија на селекции. Претставниците на оваа раса имаат многу предности. Тие се многу чисти и неагресивни. Матката го прекинува црниот дроб прилично доцна и во топло време може да продолжи и во зима.
 3. Тројсек Винтерсбах. Претставниците на оваа линија се развиваат добро, имаат смирен карактер и голема отпорност кон разни болести.
 4. Долен австриски вирус. Меѓутоа, претставниците на групата на оваа линија почнуваат прилично доцна, сепак, доста интензивно. И, исто така, им се потребни големи коприва.
 5. Karnika Troysek Celle. Овие се многу мирни, а не премногу ужасни инсекти.
 6. Sklenar. Овие инсекти добро функционираат на доцните мелници. Сепак, претставниците на оваа линија се одликува со нивната агресивност. Преминувањето со други видови не се препорачува, затоа што како резултат на тоа се добиваат зли и премногу изнемоштени поединци.
 7. Hollesberg. Овој подвид на Карника е многу вреден.

Продуктивност на расата пчела Карника

Оваа раса заслужува довербата на пчеларите. Карница пчелите имаат висока стапка на собирање на мед. Во текот на еден ден пчелно семејство може да собере околу петнаесет килограми мед.Претставниците на линијата Карника се многу економични. Ова води кон добра профитабилност на пчелите, на кој се чуваат овие пчели.

Карактеристики на собирање на мед

Пчелите Корника собирале мед најмногу во пролетната сезона. Претставниците на оваа раса можат активно да работат на температура од 10 Целзиусови степени. Најдобри резултати од жетвата на мед од Карника се прикажани на црвена детелина. Печат на претставници на раса светлина.

Начини за спречување на пливање на пчелите:

 • да се спречи ролесност со намалување на светлината;
 • неопходно е да се зголеми вентилацијата во кошницата;
 • дури и за да се спречи овој процес, можете да ги проширите гнездата и да ја оградите оградата со скара.

Карпатите или Карника: кои пчели се подобри?

Прилично добро позната раса на пчели е Карпатите. Претставниците на оваа раса се нешто слично на Карника. Често кај почетниците пчелари се поставува прашањето: кое од овие карпи е подобро да се избере? За да одговорите, треба да ги знаете карактеристиките, предностите и недостатоците на еден и друг вид.

Предностите на Карпатите вклучуваат:

 • пријателство;
 • високо ниво на продуктивност;
 • умерено преполна;
 • добра толеранција на различни временски услови.

Раса на пчелиВажно е да се знае дека за карпатските пчели се погодни региони со рано и крокетинско цвеќе, а за Карника со периодично цветање на медовината. Поранешниот ќе се чувствува подобро во умерена клима, додека северните региони ќе бидат подобро прилагодени. И, исто така, Карпатите се поотпорни на болести и помалку копање.

Поаѓајќи од погоре, може да се заклучи дека изборот на расата ќе зависи од теренот во кој пчелите ќе се чуваат.

Ако се потпрете на прегледите на одгледувачите на овие две раси, претставниците на Карника се попродуктивни од карпатските пчели.

Препораки за пчеларите, кои се занимаваат со размножување пченица Carnica:

 1. Како да пчелаТреба внимателно да одберете подвид на оваа раса. За ова, потребно е внимателно да ги проучувате сите карактеристики и да изберете вирус погоден за вашиот регион.
 2. Во никој случај, избраниот вирус не може да се премине со други видови пчели. Чистота ќе помогне да се избегнат болести кои можат да бидат зафатени од пчели.
 3. Да се ​​одржи раса Карника е најдобро до детелина или силување.
 4. Со цел правилно да се организира работата на пчелите, потребно е да се изберат докази со вертикално проширување на сокетот.
 5. Попродуктивно пчели семејство може да стане, ако до пчеларството на Carnica содржат италијански беспилотни летала.
 6. Ако се прекршат условите за наоѓање пчели од расата Карника, тие можат да бидат склони кон чести болести.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пчеларство за почетници: совети и триковиПчеларство за почетници: совети и трикови
Пчеларство и пчеларство опремаПчеларство и пчеларство опрема
Карактеристики на животот на црна (сина) бумбаријаКарактеристики на животот на црна (сина) бумбарија
Како медните пчели прават мед?Како медните пчели прават мед?
Црева за пчелиЦрева за пчели
Раси на пчели со слика и описРаси на пчели со слика и опис
Мед - како и за што всушност пчелите го прават тоаМед - како и за што всушност пчелите го прават тоа
Раса на пчели: опис и фотографии од најпопуларните раси на пчелиРаса на пчели: опис и фотографии од најпопуларните раси на пчели
Која е потребата за вештачко повлекување на кралицата?Која е потребата за вештачко повлекување на кралицата?
Пчеларство домаПчеларство дома
» » Карнел пчели: карактеристики на расата и карактеристики на пчелите
© 2022 AjLota.com