Каде кенгурите живеат. Опис на животното и начинот на живот

Каде живеат кенгурите - начинот на живот и описот на животнотоВеројатно нема доволно зборови за да се опише разновидноста на животното кралство на нашата планета. Практично секоја земја и регион има своја уникатни ендемични животни

, кои се наоѓаат само во одредена област. Жив пример за ваквите суштества е кенгурот.

И ако го прашате кое било лице за прашањето "каде живеат кенгури", тој сигурно ќе одговори: во Австралија. Се разбира, тој ќе биде во право, бидејќи голем дел од kangurovs живеат на овој континент, и торба Тоа е, исто така, национален симбол на најуникатната и слабо проучена држава.

Меѓутоа, ако копате малку пошироко, тогаш животинскиот кенгур може да живее:

  • во Нов Зеланд;
  • во Нова Гвинеја;
  • на островите на архипелагот Бисмарк;
  • во Тасманија.

Треба да се напомене дека во природата постојат повеќе од 50 видови на такви животни со свои карактеристики и интересни факти. Има гигантски примероци од црвена и сива боја, исто така има и мали кенгуру стаорци, кои исто така припаѓаат на торбари, исто така, постојат и ѕидови - поединци со средна големина и многу други.

Каде живеат Кенгурите: Животен опис и начин на живот

Главни карактеристики

Кенгурот е начин на животКенгур се однесува на infraclass торбари и е прилично голема висина животно од 100-170 сантиметри и тежина од 20-40 кг. Таквите карактеристики ги одредуваат мажите, бидејќи женската е малку помала и полесна. Главната карактеристика на животните е светло сива или црвеникаво-црвена боја на крзното, гол црн нос и долги уши, која може успешно да ги собереш на најмалите звуци и се утврди пристап на непријателот.

Исто така, животното има долги задни нозе и флексибилна опашка, која ви овозможува да ја одржувате рамнотежата кога правите тешки и долги скокови. За време на движењето, животното може да развие неверојатна брзина, која често достигнува 60 километри на час. Ако кенгурот ја забележи опасноста, може да забрза до 90 километри на час. Се разбира, тој може да работи со таква брзина само неколку минути. Предните нозе се многу пократки од задните нозе и имаат остри канџи. Канџите на животното се користат за заштита од предатори и за пребарување на вода во суво. Исто така, канџиите се неопходна алатка за разјаснување на односите меѓусебно.

Колку живеат?

Каде живеат кенгури - Опис на животнотоОчекуваното траење на животот на кенгурите често достигнува 18 години. Пубертетот завршува на двегодишна возраст, а постапката за спарување може да трае цела година. А бремените женски сестри бебе за 32 дена, по што се појавува мал кенгур на светлината. Нејзините локални жители го нарекуваат dzhoi. Бебето е целосно родено и без крзно. Во исто време нејзините димензии се неверојатно ситни - 2,5 сантиметри. Во првите денови по раѓањето, малото суштество се зема во мајчината торба и продолжува да остане таму до шест месеци. Кога ќе наполни шест месеци, тој почнува да ги презема првите независни чекори, по што се враќа во кесата во секој случај.

Детето конечно е избрана за слобода на возраст од девет месеци. Треба да се земе во предвид фактот дека кесата е поставена само од женките, бидејќи во него има брадавици за хранење на потомство со млеко.

Кога се хранате животно може да произведе одеднаш некои видови на млеко. Ова се должи на фактот дека женката може да забремени повторно, дури и ако малото теле е веќе во торбата. Како резултат на тоа, често во вреќа со таков ѕвер може да има неколку деца од различни возрасти. Големината на кенгурната кеса се определува самостојно, во зависност од големината и бројот на кученца. Кога Џои почнува да расте, мајка торба проширува, а кога тоа се случува да одам на долг пат, го повлекува дека никој не излезе во текот на овој потег.

Каде живеат и што јадат кенгури?Кенгурите можат да живеат во четири главни региони:

  1. Австралија;
  2. Нов Зеланд;
  3. Нова Гвинеја;
  4. Тасманија;

Помалку често тие можат да се најдат на територијата на архипелагот Бисмарк.

Во повеќето случаи, кенгурите се наоѓаат во карпестиот дел на Австралија, каде што се чувствуваат заштитени. Животното се смета за општествено, па затоа води семеен начин на живот во семејствата на машките и неколку женки. По достигнувањето на зрелата возраст, животното го напушта семејството и почнува да создава свој. Во исхраната на кенгурите постои само растителна храна. Ако се појави интензивна суша во регионот, животното почнува да копа дупки со канџи. Понекогаш депресија достигнува длабочина во метар. Покрај тоа, кенгурите можат да извлечат течност од храна.

Карактеристики на животен стил

Kangaroo- Опис на животнитеШто се однесува до начинот на живот, тогаш овие торбари се практично ноќни. Во самракот, животните одат на пасишта и се поддржани од сочна трева. Во текот на денот, живеењето во Австралија е многу тешко, тоа е поврзан со неподносливи температури воздухот и жешкото сонце, па кенгурот се крие во сенката на дрвјата.

Ако кенгур гледа опасност или пристап на предатори, веднаш почнува да ги удира нозете на земја, известувајќи ги соседите за можна закана. Во текот на вековите, животното може безбедно да живее на континентот и да не се плаши од предаторски напади. Но кога во Австралија се појавија првите европски колонизатори, ситуацијата значително се промени.

Познато е дека тие донесоа на овој континент динго кучиња, кои беа диви и станаа главни непријатели на торбари. Ако кенгурот е во опасност, почнува да го вози кучето до најблискиот езерце и ќе го удави. Ако нема пристап до акумулацијата, животното може да стигне до најблиското дрво и силен удар за задните нозе напад на предатор. Но, динго кучињата не се единствениот проблем за овие животни. Во Австралија живеат безброј количини на опасни муви кои го фаќаат окото и предизвикуваат воспаление кое може да го лиши животното видување.

Кенгурот добро се справува со луѓето и практично не се плаши од контакт со нив. Во моментов, животното може да се најде во обичен градски парк или во шума. Ако може да се сретнете со кенгур во дивината, можеби ќе ви овозможи да направите слика со него и да го нахрани.

Патем, во близина на австралискиот континент постои еден единствен остров, кој беше наречен "остров кенгур". Факт е дека таму има многу од овие животни, но тие се претставени во исконска форма. Луѓето малку ја совладале територијата, па бројот на торбари достигнува рекордно ниво.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кои животни живеат во степите?Кои животни живеат во степите?
Животно кралство во АвстралијаЖивотно кралство во Австралија
Тасмански или торсачки ѓавол: начинот на живот на животнотоТасмански или торсачки ѓавол: начинот на живот на животното
Австралиската ехидна: онаму каде што живее, карактеристиките на животното, хранатаАвстралиската ехидна: онаму каде што живее, карактеристиките на животното, храната
Како изгледа коала и каква боја имаат крзно?Како изгледа коала и каква боја имаат крзно?
Каде живее плацмакот: каде живее плетенка?Каде живее плацмакот: каде живее плетенка?
Африка и негово животинско царство: африкански животниАфрика и негово животинско царство: африкански животни
Животински wombat: опис, видови и однесувањеЖивотински wombat: опис, видови и однесување
Најмали животни во светотНајмали животни во светот
Антеатер: каде живее, како изгледа, што јадеАнтеатер: каде живее, како изгледа, што јаде
» » Каде кенгурите живеат. Опис на животното и начинот на живот
© 2022 AjLota.com