Папагалите се неразделни: карактеристики на видот, грижата и содржината

Папагалите се неразделни - грижа и содржинаПовеќето луѓе ширум светот ги сакаат папагалите. Некои ги содржат за душата, други за да бидат поблиски до природата. Луѓето ги учат птиците да разговараат, вршат различни активности во тимот. За урбаните жители, ова поминување помага да се одвлекува вниманието од работата во затворени згради и да научат да уживаат во животот. Посебно внимание кај љубителите на домашни птици е неразделно од папагалите, бидејќи нивната содржина не бара големи напори.

Папагалите се заљубени

Карактеристики на погледот

Папагалите од овој вид се неразделни - тоа е многу популарна пернат меѓу домашните птици. Од други претставници на папагалите, тие се одликува со корено тело со светла перја. Папагали за боење може да бидат различни бои како што се: зелена, сина, розова, црвена, жолта, зелена. Клунот на овие папагали е густ и завиткан. Бојата на клунот зависи од тоа кои видови папагалот припаѓа и може да биде светло жолта или црвена. Според нивната големина, пеколот е како врапчиња или коприви. Должината на папагалите е 10-17 см, крилјата околу 4 см, должината на опашката е 6 см. Тежината на овие птици е мала и изнесува 40-60 g.

Нозете на овие папагали мал, но и покрај тоа птиците се многу агилни и агилни. Од името може да се заклучи дека папагадите претпочитаат да живеат во парови и многу се прицврстени едни на други. Но, исто така, тие можат да живеат одделно, а во случај на смрт на еден од папагалите, вториот го продолжува својот полн живот.

Видови на паразити паразити

Постојат 9 видови:

 • Маскирана љубовМаскирани. Хабитат: Танзанија и Кенија. Главата е црна, а претставниците на женскиот пол се повеќе кафеави. Стомакот, грбот, крилјата и опашката имаат пердуви со зелена боја, а сè друго е обоено во портокалова боја. Во окото околу периферијата, папагалите имаат голи површини со бела кожа. Овие птици се одликува со светлоцрвен клун.
 • На сивоглаво. Пердувите на папагалот се зелени, освен за некои области. Кај жените, површината на градите, главата и вратот е зелена или сива со зелена боја. Кај мажите, овие делови од телото имаат светло сиви пердуви. На претставници на мажјак клунот сива, и ириса на очи кафеава. Областа на грбот и крилја на мажи и жени од темно зелена боја. Долниот дел се состои од пердуви, насликани со зелена боја.
 • Пинк-рбетен. Овој вид е најпопуларен за одржување на куќа. Се разликува светло зелена боја низ телото, освен задниот дел, кој има сина нијанса. И, исто така, во боење постои мазна транзиција од розова во грлото до црвено во челото. Клунот е со светла боја. Мажите се малку помали од женките и посветла.
 • Црвено лице неразделен. Главно пердуви се зелени. Областа на грлото, образите, челото и задниот дел имаат светла портокалова боја. Крилата внатре се цртаат црно. Кај жените, пердувите најчесто се обоени жолтеникаво зелено.
 • Црно-цика неразделен. На изглед, таа наликува на маскиран неделив, освен за помала големина и сиво обоена глава. И горниот дел од градите е насликан со црвено-портокалова боја, а површината на опашката е зелена.
 • немажениЦрно-крилести. Претставниците на овој вид имаат најголеми димензии еднакви на 17 см. Папагалот е покриен со тревни зелена боја, освен светло-црвени пердуви на челото, клун и во близина на очите. Женките и малите птици се разликуваат по боја од машките. Шефот на машките, за разлика од женките, е покриен со црвени перја, а не со зелени. Долниот дел од крилото, како и неговиот врв, се насликани црно.
 • Nerazluchniki Liliana. Претставниците на овој вид живеат во северниот дел на Мозамбик, во јужна Танзанија, во Малави, како и во источна Замбија. Овој вид е сличен на индетери од розово јајце, но предниот дел од главата и вратот во боја наликува на зрели јагоди. Клунот е црвен, а изгледа како бели очила на нивните очи. Овошјето на плука прекрасно трепери, благодарение на мазни премини од зелено во жолто.
 • Јака. Живеалиштето е Централна Африка, Нигерија и Либерија. Пердувите се зелени. Овој тип се одликува со присуство на јака портокалова боја на вратот со црна боја. Дојката е обоена жолто, лапа има убава сенка на ултрамарин. Карактеристична особина на овој вид на папагали е клун од црна боја.
 • Nerazluchniki Фишер. Овој вид често се одгледува и се чува дома. Целото тело на папагалот е зелено. Исклучок е само главата, насликана во жолто-портокалова боја и надхосте, различна во сина перје. Клунот на папагалите е црвен.

Животен стил во дивината

Во нивното природно живеалиште, главно во Африка и на Мадагаскар, папагалите живеат во мали групи. Птиците сакаат да останат близу до водата. Кога летаат, папагалите објавуваат чуден, остар крик, со голема брзина летаат. Во исхраната на папагалите е вклучена растителна храна во форма на мали бобинки и разни семиња, а животното во форма на ларви и мали бубачки.

Љубовници на папагалите сакаат се насели во дупките или во простори помеѓу корените на дрвјата. Папагалите не ми пречи да живеат во подготвени гнезда на други птици, како што се чапјата и штркот. Женките градат куќи и инкубираат јајца. Мажите се одговорни за исхрана на жени и изведени пилиња. Положете ги женските папагали од 4 до 6 јајца, од кои по околу 3 недели се испилуваат пилиња.

Nerazraluchniki грижа и

Со соодветна грижа и одржување на папагалите, неплодноста во кафез може да живее до 20 години. Грижата не бара многу напор, бидејќи овие птици се скромен дури и за составот на добиточната храна. Во еден кафез, птиците се среќаваат само со нивниот изглед. Со други птици, папагатите се однесуваат многу агресивно и се способни дури и да убиваат пердуви со поголема големина.

Ако одлучите да имате паразити паразити, треба да знаете неколку карактеристики:

Собата

Собата во која треба да се чуваат папагалите треба да биде светлина, топлина без нацрти, а исто така и со добра вентилација. Во урбани услови, птиците често се чуваат во своите станови. Папагали се чуваат во дворот, каде што летни папагали можат да се чуваат на отворено, а во зима во собата.

Кејџ

КејџПосебно внимание треба да се посвети на клетката, која треба да биде сите метали и пожелно никел. Можете да изберете клетки од комбиниран тип, кои се состојат од дрвени и железни елементи. Таквите клетки се поевтини, но краткотрајни, а исто така можат да станат место за паразити кои го загрозуваат животот на папагалите. Клетките, исто така, можат да бидат направени од синтетички материјали. Ова живеалиште има убав изглед и хигиенски, но се плаши од висока температура.Идеалната келија за одгледување на овој вид на папагали е правоаголна форма со рамен покрив. Благодарение на оваа форма, клетките може да се наредени еден врз друг, а исто така лесно да се исчистат. Ако изберете еден дом за папагали круг или многостенен форма, неговото чистење и одржување ќе предизвика тешкотии, што резултира во калта може да се стави паразити.

Опрема за кафези

Во ќелиите, нужно мора да има испакнато дно, поради тоа чистењето ќе се претвори во лесна задача. Палета е подобро да се избере метал или алуминиум, наместо дрво. Ова ќе го зголеми својот животен век, бидејќи иверица брзо ќе изгние од водата, која е испрскана од папагали.

Во кафез е потребно ставете го ограда во дијаметар околу 1,5-2 см, така што прстите на папагалот не можат целосно да го прегрнат. Најдобро е да се избере директно, направени од листопадни дрвја. Ако гранчиња беа донесени од паркот или шумата, пред да ги ставите во кафез, треба да ја поминете врелата вода за да ги отстраните можните паразити. Пластични тави не работат, бидејќи тие ќе го оштетат здравјето на папагалите во облик на купови на нозете.

На дното на кафезот за папагалиВажна опрема за кафезот ќе биде корита и пијалок. Ставањето на нив до тоа не е препорачливо, бидејќи водата може да се навлажни и да ја расипа сувата храна. Двете не се препорачуваат да бидат ставени директно под штипачите, во спротивно, житото од живина може да влезе во добиточната храна или водата. За коритото и садот може да се користат специјални контејнери или обични стаклени тегли.

Долу Клетките мора да бидат наредени со пилевина или слој од прочистен речен песок. Во никој случај не треба да се користат весници, бидејќи бојата што се применува на нив е многу штетна за птиците. Не е пожелно да се користи обична хартија за пишување.

Каде да се стави кафез?

Кафезата треба да се постави на ниво на очите и по можност во близина на ѕидот, така што птиците ќе се чувствуваат безбедно. Кафезот треба да биде подалеку од различни електрични апарати, бидејќи нивното зрачење може да им наштети на птиците.

Одржување на здрав начин на живот:

 • Сон. За да се обезбеди здрав и удобен сон за паракетите, треба да знаете неколку карактеристики. Во мракот, покријте го кафезот со крпа. Ова ќе обезбеди мирен сон, бидејќи папагали не се плашат од фаровите од полагање автомобили и други ненадејни извори на светлина. Ако папагал во текот на ноќта нешто запрепастен и тој се однесува неуморно, вклучува осветлување, отстранување на ткаенина, и да чекаат додека птицата ќе се чувствуваат безбедно. времетраењето на спиењето папагали во текот на летото е околу 10 часа, а во зима, тоа се зголемува на 12 часа.
 • Соларни бањи. Папагалите треба да земат сончање за производство на витамин Д. За да се обезбеди правилно сончање, неопходно е да се покрие дел од кафезот со крпа, така што птицата може да се излади во сенката. Ако клетката за време на сончање е на отворено, тогаш заштити папагалот од улични птици, што може да стане извор на инфекција.
 • Капење во љубовКапење. Папагалите сакаат да пливаат многу, но запомнете дека просторијата каде што птиците ги земаат процедурите за вода треба да биде топла и без нацрти.
 • Напојување. Главната храна за индијанците е мешавина од зрна во количина од 3 лажици. Храната треба да биде ослободена од прашина и несакани нечистотии. Во исхраната на папагали треба да се земаат зеленчук и овошје во форма на избришани. Тие мора да се нанесуваат на груб ренде и да се обеси во облека на облеката. Корисна каша каша од леќата, ориз, варен на вода без шеќер и сол. Во подготвената каша, можете да додадете овошен пире во мали количини. И, исто така, можете да вклучите во исхраната мешунки, кои се одличен извор на протеини за птиците. Но, пред да му дадете на птицата гравот, тие треба внимателно да се подготват. За да го направите ова, тие се натопени неколку пати во вода и се варат најмалку еден час. Во исхраната на папагали треба да бидат присутни зеленчук, кој содржи голем број на минерали, влакна, како и витамини. За овие цели, лисјата на спанаќ, коприва или салата се соодветни.

Одгледување папагали

Ако сопственикот сака да одгледува папагали дома, тогаш тој треба да знае кој видови најдобро одговара за оваа намена. За одгледување е најдобро одговара на папагали со папагали, помалку прилагодени маскирани и пеколни Фишер.

За успешно да се одгледуваат папагали е потребно:

 1. Правилно изберете пар.
 2. Обезбедете темелна грижа.
 3. За да покажат посебно внимание на папагалот кога кокошките се изведуваат.

Можни болести

Со соодветна грижа и обезбедување на сите услови, папагали ретко се разболат. Но, ако ги нахраните птиците со слаб квалитет на храна, може да добиете труење со птици. Ако не го исчистите кафезот, тогаш паразитите можат да се заразат. Предлог или ладна соба ќе доведе до студ. Собата без вентилација ќе предизвика труење со токсични супстанции. Кога се преоптоварува и постојано се одржува папагалот во кафез, може да настане дебелина.

Папагалот е доста тешко да се излечи некоја болест често води до неговата смрт, па со цел да се спречат ваквите ситуации, тоа е потребно да се обезбеди соодветна грижа за птици и да се создаде сите услови за удобен живот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријателПапагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријател
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
» » Папагалите се неразделни: карактеристики на видот, грижата и содржината
© 2022 AjLota.com