Грижа и одржување на Corellian папагалот дома

Соодветна грижа за папагалотВо денешниот свет, се повеќе и повеќе станува популарен е чување и одгледување на украсни птици и животни. Никој не може да остане рамнодушен кон шарени и убави папагали на Corella. Со малку упорност и трпение за да ја добие довербата на ова домашно милениче, ќе добиете како подарок весели пријател, кој ќе го воодушеви и воодушевувајте целото семејство. Дома, папагалот

се чувствува многу добро и со соодветна грижа за папагал, ќе бидете сведоци на многу стрипови, незаборавни моменти.

Татковината на папагалот на корали е Австралија. Во дивината, коралите се населуваат во крајбрежните шуми, покриени со ниска савана грмушка, еукалиптус шуми. Поради нивната сива боја, тие стануваат целосно невидливи, дури и на врвовите на грмушки и дрвја.

Првиот опис на Корола е датиран во 1788 година. Сепак, тоа беше донесено во Европа и почнал да се разведува само во средината на ⅩⅨ век. Во Русија, култивирањето на corella започнува само во 1960-тите. Од тоа време овие слатки папагали добија огромна популарност како домашна декоративна птица на територијата на нашата татковина.

Патници, за прв пат да ги види овие светли, убави птици ги нарекуваат нимфата (од најубавите, совршено), која беше втора името на видовите папагал. Со добра грижа и одржување, просечниот животен век на капчата во заробеништво е 16-18 години.

Опис на папагалот Корал

Како изгледа папагалот Corail?Должината на телото на нимфата достигнува 30-33 см, а опашката е 14-16 см. Долгата посочена опашка и висок врв на главата се најпривлечните карактеристики на изгледот на папагалот. Мажјаците и жените имаат различни бои на пердуви. Повеќе светло обоени машки нимфи. Тој има маслиново-темно темно перје. Предниот дел од главата, образите и сртот се сулфурно жолти, а портокалово-црвени дамки се наоѓаат на образите. Женките имаат пердуво-сиво пердув, со бледо кафени дамки на образите и кафеава нијанса во долниот дел од телото. Папусот и главата на женките се бледо сива, со жолтеникава нијанса.

До возраст од 10-12 месеци, бојата на популацијата на Corellian може да варира. После тоа, папагали тие ја стекнуваат нивната вистинска боја, која останува непроменет целиот свој живот. Во моментов, одгледувачите изведоа некои други сорти на боење на овие слатки птици. Најчестите се:

 • Како да се грижите за коралитеНимфа-албино - се карактеризира со црвени очи со бела боја на пердувите. Пигментацијата е целосно отсутен. Целосно бело, понекогаш со мало кремско обложување. Пердувите кои го формираат пушката и главата се жолти. На страните на главата има места, исто за лицата од двата пола. Бојата на машкиот е малку полесна од онаа на женката. Пердувите на podhvostya кај женките даваат впечаток на мермерна боја.
 • Нимфата е бела (очите се црни). Како резултат на премин на сиви мажи со бела женка, овој подвид на папагалот беше воведен. Носачот на белиот ген е сивиот маж. Има прилично изразена жолта плакета. Мажот има само две долги пердуви во опашката, пердувите на подхостоста се полесни. Женската има опашка пердуви од жолта боја, а podhvoste има карактеристична мермерна шема.
 • Нимф Лутино (жолто со црвени очи). Папагал жолта боја со бели дамки на крилјата и светли портокалови дамки на страните на главата кај поединци од двата пола.
 • Нимфа боја на цимет. Оваа боја е поврзана со промени во биохемиската трансформација на телото. Со учество на феомеланин (пигмент кафеав) и меланин (црн пигмент) се добива темно пигмент. За да ја осветли сенката, нимтинот Лутино со нимфа цимет поминува.
 • Нимфо-светло сива се добива со вкрстување на бели нимфи ​​со црни очи и сиви. Таквите папагали имаат полесна боја во споредба со сивите нимфи.
 • Нимп темно жолта се појави при примена на подвида од цимет. Бојата на папагалите на овој подвид може да варира од светло-крем до темно-жолтеникаво.
 • Нимф ниш. На сивите пердуви на овие папагали може да има бели нерегуларни закрпи. Се сметаат највредните папагали, во кои белата и сивата боја е достапна подеднакво, а точките се поставени симетрично и јасно изразени. За да се добијат нови подвидови, вратот се смета за најдобар почетен материјал.

Папагал Папагалот: Грижа и

Сите нијанси на содржината на вашето идно милениче неопходно е да размислите пред да го купите, така што во текот на следните неколку години тој ќе ве воодушеви со своите игри и песни.

Кејџ за папагал

Во вистинската содржина на вашето домашно милениче клучниот момент е изборот на кафез и додатоци потребни за да се обезбеди добар живот за Corellian папагалот. Затоа, купување на овие уреди, вреди да се грижи однапред, имајќи ги предвид препораките повеќе искусни сопственици:

 • Појавата на папагалите на CorellaМаксималната граница на големината за папагалот не постои, тука се користи принципот - толку повеќе, толку подобро. Но, тука минималните димензии мора да се исполнат при купување на дом, оваа големина е 45 × 45 × 60 cm.
 • Вие не треба да се здобијат со кружна ќелија, квадратна или правоаголна да мора да имаат агли, од кои еден може да се одморат папагал, кријат и т. Д.
 • Бидејќи популарна птица од памук не е многу голема, тогаш растојанието помеѓу прачките на кафезот не смее да биде повеќе од 2 см.
 • Пругите, по можност, треба да се поставуваат хоризонтално, а не вертикално, така што птицата полесно ќе се држи до нив додека се движи околу кафезот.
 • Пожелно е да има неколку различни врати во кафезот, за да се обезбеди лесен пристап до сопственикот за чистење и преуредување внатре во домот.
 • Папагалот обично не зема отпадоци и паднати храна од дното на кафезот. Затоа, одлуката за присуство на решетка на палета, треба да ја преземе сопственикот независно врз основа на набљудувањата на неговиот миленик. Треба да се запомни дека имало случаи кога папагалите ги ранија своите шепи, движејќи се по решетката.
 • Потребно е да се употреби ѓубрето во кафезот за да се одржи куќата на папагалот подолго време чиста. За овие цели најдобро е да се користи чист песок, специјални полнила за птици или меки крпи за хартија. Употребата на струготини, весници и полнила за отпадоци од мачки треба целосно да се исклучи.
 • Ако постои пластична Костур заврши клетки, тие треба да го замени дрво, дебелина 2,5-3 см. Zhordochek подобра употреба на бреза, липа, јавор, јасика. Од дрвјата на четинари поради смола е подобро да се напушти. И, исто така, не се препорачува да се користи даб и топола, т. К. кората на дрвјата во состојба да акумулира штетни супстанции папагали.
 • Два колибри, за влажна и сува храна, мора да се инсталираат во кафезот, а исто така ќе треба да го поправите садот за пиење.
 • Различни играчки (скали, прстени, вртелези и др.) Може да се направат сами или да се купат во специјална продавница за домашни миленици.
 • И, исто така, неопходно е, покрај инсталираните уреди за забава на вашиот папагал, да им ја пружат птицата со играчки што можат да бидат издупчени, фрлени.
 • Прашањето за потребата од инсталирање на огледало во кафез, сè уште останува нерешено. Некои папагали се уплашени, гледајќи го нивниот одраз во огледалото, додека други се вознемирени. Како и да е, подобро е да не експериментирате со ова прашање, но само за некое време да му дадете мало преносливо огледало.

За удобен и здрав живот на папагалот, важен фактор е изборот на точната локација на клетката:

 • Што да се хранат на папагалите на CorellaПодобро е да го поставите кафезот на ѕидот, на добро осветлено место, но во никој случај во зоната на директна сончева светлина.
 • Времетраењето на бел ден не треба да надминува 12-14 часа, па работата часовникот на телевизорот и компјутерот, па дури и без звук, донесе повреда птица, не ја даваат шанса да спијам.
 • Странски мириса во просторијата каде што ќе се наоѓа клетката треба да биде отсутен. Затоа, кафезот не може да се стави во кујната. Не можете да пушите во соба со corella, темјан темјан и други супстанции кои можат да емитуваат мирис.
 • Папагалот треба да живее во просторија каде што најчесто е сопственикот, така што птицата не се чувствува осамена и не е здодевна.
 • Не ставајте кафез на подот или закачете го под таванот. Најдоброто место ќе биде табелата, така што папагалот и лицето се на исто ниво за да ја олеснат комуникацијата.
 • Отпуштање на папагалот од кафезот, неопходно е да се обезбеди присуство во просторијата на разни уреди за забава.

Храна за папагалот

За корејскиот папагал и грижата нужно мора да ја вклучи вистинската исхрана. Треба да се напомене дека времетраењето и квалитетот на животот на вашето домашно милениче директно ќе зависи од квалитетот на неговата исхрана.Сите видови семе претставуваат основа за хранење на Corellian папагалот:

 • Што да се хранат corella домаКанарските семиња се сметаат за најомилените и хранливи начини за птици (содржат масти, протеини, фосфор и минерални соли);
 • Овесот во различни форми е многу корисен за папагали од сите возрасти;
 • Просо (пилешки просо, сорго, магариња, чамица);
 • Житото е многу корисно во натопена или нијансирана форма, особено за време на периодот на гнездење на птиците;
 • Коноп, омилен лек за песните птици, но поради присуството на лекови во тоа е подобро да не се хранат за време на парењето;
 • Сончогледот семки не треба да надминува 15% во исхраната на нимфата;
 • Пченката, која е богата со протеини и влакна, му се дава на птицата само за разновидна храна;
 • Кикирики и други ореви содржат огромно количество протеини, па нивниот број во менито на corella не треба да надминува 7%.

Со цел да се прошири исхраната на коралите, треба да додадете храна:

 • плевел семе;
 • листови од глуварче;
 • моркови врвови;
 • зрно инокулум;
 • овошје;
 • целер;
 • пупки или гранчиња на растенија.

Запомнете, треба да бидете внимателни за да бидете сигурни дека храната не се третира со некоја хемиска супстанца. За еден ден, коралите во просек треба да јадат половина лажица влажна храна и лажица сува храна. Количината на храна може се менуваат во зависност од времето на годината и периодот на животот. Значи, за време на вртење ќе биде неопходно да се нахранат corella повеќе за затоплување.

Corylla Болести

Познавање на тоа како, како да се грижи за corella, ќе бидат нецелосни ако не го разгледаме прашањето за можни болести и методи за нивна превенција. Најчестите болести на коралите:

 • Перјави во папагалите на CorellaОко заболувања може да произлезат од добивање туѓо тело или било каква инфекција во окото. Третманот се изведува со миење на очите со раствор на фурацилин или борна киселина.
 • Болестите на зглобовите можат да се појават како резултат на лошата исхрана. Симптоми на болеста - воспаление на зглобот или лабава столица. За третман потребно е да се залепи болна птица со активиран јаглен за итно да се отстранат токсините од телото.
 • Падот на пердувите често се случува за време на периодот на валјање, кој се карактеризира со мало зголемување на температурата. Доколку перјето се повлече од опашката, а температурата е нормална, тогаш можеме да зборуваме за стресна ситуација за вашето домашно милениче. Јасен знак за присуство на бактерии или паразити е појавата на рани за време на ликвидација. Оваа болест се третира со специјални масти.
 • Катарлалните заболувања се јавуваат кога Corella ја погодува нацрт-зона. Птичјиот апетит исчезнува, очните капаци стануваат црвени, течат од носот, а гласот се менува. За третман, потребно е време, храна богата со витамини и добра нега.

Избор на здрава папагал и адаптација

Главниот критериум е местото на купување при изборот на кабател. Не се препорачува купување на живина во продавницата за миленичиња, бидејќи во овие установи не е секогаш можно да се создадат основни услови за чување на коралите. Пожелно е, како и секое друго животно, да купи хрват во специјализирана расадник. Тука можете веднаш да научите за природата и однесувањето на одредена птица. Таму ќе им се покажат на своите родители, што е важно при купувањето пријател.

Комуникацијата со corella значи вистинско пријателство помеѓу вас и вашето домашно милениче. Затоа, неопходно е да му дадете време на вашиот нов живот партнер да може да се прилагоди не само на ситуацијата, туку и на сопственикот и членовите на неговото семејство.

Еве неколку препораки, што ќе ја забрза удобната адаптација на corella на новите услови на живот:

 • Која е особеноста на грижата за коралите?ако е можно, треба да ги отстраните непотребните звуци во собата (компјутер, ТВ, радио), обидете се да не викате, не правете бучава, зборувајте тивко;
 • кога зборувате со птица, зборувајте љубезно, мирно, спокојно;
 • обидете се да не го промените вообичаениот начин на живот, нека папагалот набљудува што се случува во станот, за вас;
 • остри движења во близина на ќелијата треба да бидат целосно отфрлени, во никој случај не ставете ги прстите во кафезот;
 • заштити птицата од гостите, додека не се навикне на вас.

Во зависност од тоа која рака беше птицата пред купувањето и природата на папагалот, адаптацијата може да трае до две недели.

Определување на полот на corella

Постојат некои разлики помеѓу женското и машкото на королата. По едноставни совети, можете точно да го одредите нивниот пол:

 • По боја. Мажот од королата има посветла боја од женката.
 • Во форма на цигла. Кај жените, има поширока основа. И кај мажите, тој е заоблен нагоре, тесен.
 • Ширината на опашката. Кај жените, опашката е широка, а кај мажите неговата форма е тесна.
 • Со однесување. Девојките се однесуваат смирено и тивко, додека момчињата често ги пеат и тресат своите клунови на подот.

Запомни дека комуникацијата со домашен папагал Corella е многу фасцинантна активност, содржината не бара посебни вештини и не е тешко да се нахрани. Затоа, да се одрече од стекнувањето таков пријатен и пријатен пријател нема причина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријателПапагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријател
» » Грижа и одржување на Corellian папагалот дома
© 2022 AjLota.com