Колку пеперутки живеат: животен век на сите циклуси

Пеперутки по волјаНекои од најпознатите фасцинантни суштества на планетата, за жал, не живеат многу долго и можат да го задоволат окото за релативно краток временски период. Животот на пеперутките зависи од два главни фактори - климатските услови и припаѓањето на видот. Значи, колку живеат овие прекрасни суштества? Во просек, повеќето видови живеат околу две недели. Но, ако го прашате проблемот на глобално ниво, тогаш периодот на живот може да биде неколку години!

Како да се одреди животниот циклус на крилести убавини?

Пред да стане летачки шарм, инсектите се подложени на неколку фази на развој:

  • јајце;
  • гасеница;
  • pupa;
  • возрасен примерок;
  • Imago.

Кога зборуваме за животниот век на пеперугата, научниците го земаат предвид траењето на секоја фаза. Така, животниот век е многу подолг од неколку дена. Поголемиот дел од времето Инсектот прави токму во почетните фази на своето постоење.

Погледни со убавото име Ванеса, на пример, во вид на јајца е до 4 дена, во фаза на гасеницата - околу 10 дена, во зависност од достапната маст, неопходна за премин во следната фаза. Околу една недела оди на сцената на куклата, а само тогаш неартикулираната биомаса се претвора во шармантно крилести суштества. Патем, некои поради некоја причина погрешно го нарекуваат овој вид молец.

За жал, една зрела личност ќе може да ја красат природата околу две недели, што во принцип е просечниот животен век за повеќето видови. Треба да се забележи дека жените живеат малку повеќе. Но, ова не е поврзано со јадењето на нивните момчиња, како пајаците. Само женката е одговорна за продолжувањето на родот и мора да има време да лечи јајца до нејзиното претстојното затемнување.

Фактори кои влијаат врз животот

Како живеат babskies?Повеќето видови живеат во суптропски и тропски услови поради изобилството на топлина и светлина што пеперутките ги сакаат. И во зависност од географската ширина Определен е животен век на убавините.

Така, во северните ширини, инсектот може да живее до две години. Ова се должи на "одложувањето" на фазите на транзиција поради недостаток на храна. Инсектот едноставно нема време да акумулира доволно корисни материи, така што трансформацијата во следната фаза е успешна. Така, ако до најблиската пролет пудата не може да се прероди, тогаш трансформацијата е одложена до следната пролет, а тоа е цела година!

Изработка на 2 летови годишно, пеперутките, исто така, "го играат" нивниот животен век. Во зависност од преовладувачките услови, pupae ќе се претвори во пеперутки или кон крајот на летото или раната пролет.Заклучокот се сугерира - северните пеперутки живеат подолго од нивните јужни роднини. Но, ова се однесува на општиот период на живот, бидејќи зимските инсекти поминуваат поголемиот дел од времето во фаза на кутре.

Монарсите живеат најдолго меѓу пеперутките. Да се ​​биде возрасен примерок, инсектите можат да живеат речиси една година! Зелка, на пример, трепери над полиња и ливади околу еден месец. Во некои случаи, лимонските треви живеат генерално веќе неколку години! Ова се должи на нивната особеност на суспендираната анимација и способноста за носење на мраз под 20 степени!

Митови и заблуди

  1. Колку пеперутки живеатНајчеста заблуда е пеперутки-ефемера. Всушност, такво не постои. Т.н. парчиња кои навистина живеат околу еден ден не се пеперутки! Вие не ги нарекувате пеперутки вилините и бубачките?
  2. Вториот мит е дека дома, поединци живеат подолго во отсуство на предатори. Оваа изјава е многу двосмислена. Можеби некоја зелка ќе живее подолго, но некои видови се со поголема веројатност да преживеат во суровата студ отколку во топла соба.
  3. Боење на пеперутки. Некои луѓе мислат дека пигментацијата на пеперутки е некако поврзана со нивниот животен век. Таков заклучок е заблуда. Всушност, бојата на летечките убавини е само индиректно поврзана со очекуваниот животен век.
  4. Пеперугата и пеперугата се едно исто. Ова не е сосема точно. Двата вида припаѓаат на лепидоптераните, но имаат различна телесна структура и начин на живот. Со други зборови - секој пеперутка е пеперутка, но не секој пеперутка е пеперутка.

Повеќе за секој мит

Колку долго живеат пеперутките?Првата точка. Поленка е посебен оддел, за разлика од пеперутки, кои припаѓаат на лепидоптера. Тие имаат различни структури на телото, тие се различни по изглед. Проучувањето на научната литература, а не статии напишани "на коленото", нема да најдете докази за митот. Едно е само да се напише за митот, како сите веруваа во него, без да влезат во детали.

Особеноста на структурата на каудалните додатоци, превртување на возрасни лица, како и општиот карактер на развојот укажува на близината на парчиња до наежливи опашки.

Во вториот став има нијанса - ова е вид. Но, колку пеперутки живеат дома? Разликата меѓу природата и домот е мала. Факт е дека за некои видови ви треба посебно осветлување, одредена температура и храна.

Зелка, на пример, пожелно е да се хранат зелка. Но, држејќи го во стаклена тегла, можете да го скратите времетраењето на своето постоење. и со други инсекти - неколку степени помалку или повеќе и инсектот не живее долго и среќно. Да, очекуваното траење на животот ќе се зголеми поради заштита од инсекти од предатори, но може да се намали поради несоодветни услови на притвор.

Прекрасна и светла пеперутка го привлекува вниманието на предаторите, што не му пречи да ја диверзифицираат својата исхрана. Бојата привлекува птици во поголем степен и како да шепоти: "јаде ме". Но, покрај предатори, има и луѓе кои се подготвени да дадат многу пари за купување на ретки прекрасни видови, со цел да ја надополнат својата колекција. Сепак, во некои случаи, боење поединци ги обесхрабруваат предаторите, со што се зголемува животниот век.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колку години живее кравата и што влијае тоа?Колку години живее кравата и што влијае тоа?
Dragonfly: опис на тоа што се храни, каде спие и колку живееDragonfly: опис на тоа што се храни, каде спие и колку живее
Колку риби живеат, и како да се одреди нивната возрастКолку риби живеат, и како да се одреди нивната возраст
Колку кучиња живеат во просек?Колку кучиња живеат во просек?
Колку пеперутки имаат нозе. Број на нозеКолку пеперутки имаат нозе. Број на нозе
Пеперутка адмирал: опис, пролетна форма, карактеристика на видотПеперутка адмирал: опис, пролетна форма, карактеристика на видот
Колку години губат живи во различни условиКолку години губат живи во различни услови
Колку коњи живеат во просекКолку коњи живеат во просек
Што печурки јадат во природатаШто печурки јадат во природата
Колку живи протеини во диви и домашни условиКолку живи протеини во диви и домашни услови
» » Колку пеперутки живеат: животен век на сите циклуси
© 2022 AjLota.com