Колку коњи живеат во просек

Колку долго живеат коњиБез оглед на целта за која одгледувачот купува животни, најважното прашање што го интересира е колку живеат коњите. Во просек, очекуваното траење на животот на здраво животно е 25-30 години, под услов да се исполнети условите за хранење и одржување. Но, постојат и други околности кои имаат директно влијание врз долговечноста.

Фактори на долговечноста

Колку години живеат коњи, влијаат многу фактори. Главната од нив се:

 • Раса. Чистокрвни Арапски или Ахал-Теке коњи со соодветна грижа ги имаат сите шанси да живеат до 35-40 години.
 • Начин на употреба. Обичните работници вообичаено живеат 20-25 години, а спортските трки за 5-7 години подолго.
 • Хабитат. Дивиот коњ во природни услови може да преживее најмногу 15 години - се разбира, под услов таа да избегне фатална повреда и заби со забивачи. Животниот човек обезбедува оптимални услови, грижа и заштита од неповолни фактори, така што нивниот животен век е многу подолг.

Услови за притвор

Колку години живеат коњи, во голема мера зависи од тоа во какви услови се наоѓаат. Простории кои содржат коњи, мора да бидат чисти и суви, зима треба да има топло во текот на летото - не премногу жешка. Во студени, влажни и валкани штали животни неизбежно ќе се разболат, а во првиот да страдаат нозете и зглобовите: коњите се многу чувствителни, и најмала повреда на условите почнуваат да стануваат воспалени, се издува и болка.

Подеднакво важно за здравјето и компетентно составена, урамнотежена исхрана. Треба да се состои од:

 • Животен циклус на коњжитни култури (овес, јачмен);
 • висококвалитетно сено;
 • зелена добиточна храна во текот на летото;
 • мешана сточна храна;
 • витамини и минерални елементи.

Коњите, кои се чуваат на пасиштето, јадете еден ден за 25 килограми песочна трева. Затоа, ако ги чувате коњите во штали, истата количина на храна треба да им се обезбеди однадвор. Во овој случај, секое животно треба да има слободен пристап до вода и да го прима во доволни количини (50 литри дневно по глава). До коњите кои достигнале напредна возраст, невозможно е да се даваат груби фуражи за да се избегнат сериозни проблеми со желудникот и цревата.Дури и на старите животни им е потребен физички напор - на пример, лесна обука со деца или џогирање на кабелот. Се разбира, треба да се осигурате дека коњот не е претеран и не е повреден.

Како животот на коњ зависи од расата

Чист племенски животни, како по правило, добиваат многу повеќе внимание и многу повнимателна грижа од коњите со поинаква намена. Ова се должи и на желбата на една личност за зачувување на добар генетски материјал, како и за високата вредност на чистокрвни примероци (вклучувајќи материјал). Затоа, педигре коњи, чија главна цел е репродукција на потомството, често преживуваат до 30 или повеќе години.

Возраста на спортските коњи многу пократок - првенствено поради високите физички напор и повреди, кои се применуваат на животните за време на обука и спортски настани. Животните често умре од скршено светлина, болна шок, грчеви во стомакот (се јавуваат како резултат на присуството на железо во устата), да станат инвалиди, исфрлени во премиер на животот поради повреди. И ако коњ е познат по своите достигнувања, добија медали и награди, таа му е дадена можност за мирна старост и долговечност, а животните кои не се особено се истакнале во спортот, станува по злосторство обука, и да живее, како по правило, не повеќе од 18-20 години.

Колку живеат коњи со работна намена, директно зависи од интензитетот на оптоварувањето, активноста на животното и индивидуалните карактеристики на неговиот организам. Одлучувачката улога игра правилната алтернација на трудот и одморот, како и генетски условената предиспозиција за долговечноста. Очекуваниот животен век на работен коњ варира од 10 до 25 години. Таа игра значајна улога и карактерот на раса - така нацрт животни или тивка малку коњче со одмерен начин на живот имаат сите шанси да стигнат до 35-38 години.

Долговечни животни

И покрај просеците утврдени од страна на научниците, меѓу коњите има и долг црн дроб. Необично е што повеќето од нив биле ангажирани во напорна работа или едноставно добиле големи товари речиси до последниот момент од својот живот.

 • Колку години живеат коњиВо моментов, апсолутен рекорд за долговечност се смета коњ по име Стариот Billy (Били стар) - хибрид тешки камиони и Кливленд Залив коњ, роден во Англија во 1760 година. Били работел целиот свој живот, со исклучок на последните 20 месеци, со влечење надолу по реката Ладен сплав, и во исто време успеале да преживеат колку што `62 (Пало животните 1822/11/27). Черепот на овој коњ се уште се чува во музејот во Манчестер.
 • Коба по име Шугар Паф живеела 57 години - умрела во 2007 година.
 • Роден во Франција, Пони Бони Лас живеел 54 години (од 1919 до 1973).
 • Тешки темперамент Ирската завеса Шейн е родена во 1953 година и живеела 51 година.
 • Една полнокрвна кобила не живеела само 46 години, туку и донесела 42 триесет и четири од ослето. Евиденцијата на рекордерот, за жал, не беше зачувана.
 • Австралискиот спортски коњ Дјук Танго живееше 42 години.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колку кучиња живеат во просек?Колку кучиња живеат во просек?
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Колку живеат декоративни зајаци дома?Колку живеат декоративни зајаци дома?
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Колку години губат живи во различни условиКолку години губат живи во различни услови
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
» » Колку коњи живеат во просек
© 2022 AjLota.com