Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи

Опис на расиКоњите се благодатни и интелигентни животни. До денес, голем број од нивните раси се распределени. Коњите се одгледуваат за работа, коњски трки или само како милениче. Пред да купите животно, треба внимателно да ги проучите карактеристиките на раса, темперамент, физички податоци и барања за нега. Опис на расата на коњите со фотографии и имиња ќе помогне подобро да го знаат животното.

Ахал-Текеан

Името доаѓа од локацијата во која се појавија овие животни - провинцијата Ахал, Теке, го означува името на племето, кое беше првиот сопственик на ова прекрасно животно.

Ахалтеке е чистокрвен коњ. Во неговата крв не постојат нечистотии на други раси. Други современи раси потекнуваат од Ахал-Теке.

Ахалтекинец: историјата на расатаОвие животни се со извонредна убавина. Благодатно, импулсивно, тие се разликуваат со горделив темперамент. Препознајте само еден господар. Само за него тие се неограничено верни и верни.

Ахалтеките доаѓаат во различни костуми. Од влага - смола до песок.

Одговараат на луѓето од Ахал-Теке:

  • црна
  • кафеава
  • песочна
  • сива
  • залив

Во служба тие скромен. Само соНеопходно е да се ограничат од нацрти и ладни ветрови.

Орловски трубач

Ова е гордост на одгледувањето на руски коњ. Предаден од грофот Орлов - Ростопчин, Орлов тротер стана омилен коњ на хиподромските и коненерските фабрики.

Греј костум, понекогаш има и "јаболка". Орловцев се користи главно во натпревари во бегство. Зафрлен во лулка, орловци прекрасни и убави донесе одлични резултати во натпревари.

Овие убави мажи ќе бидат одлична декорација за приватните штали.

Дон

Дон коњ: опис на карактерот на коњотОваа раса, која ги изненади руските одгледувачи. Дон Козаците се труделе да го зачуваат и рашират овој прекрасен коњ. Донскиот коњ е наменет за возење и е добар во искористувањето. Овој коњ, заедно со орловскиот ловец, претставува гордост на рускиот коњски одгледување.

Бојата на коњите Дон е исклучително црвена или кафеава. Овие животни имаат добро здравје.

Тие ги користат Донските коњи во сите видови на коњски спортови, освен за трчање. Тие се користат во монтирана полиција. Животни се избалансирани, добро распоредени и добро обучени.

Budennovskaya

Оваа раса беше изнесен од страна на руски одгледувачи. Преземање на основа на Дон и англиски јава, успеа да добие убава коњ.

Коњи со црвена боја, со различни нијанси. Има добро здравје и балансиран нервен систем. Тие се користат во монтирана полиција. Цел - спорт. Тие се добри под седло и во темперамент. Ова е универзална раса, која е достапна за сите видови на коњски спортови.

Норвешки фјорд (фјорд)

Ова е најстарата и најточна чиста раса. Тие се како животни прикажани во камен резби во пештери, за време на камено доба. Се претпоставува дека историјата на овие коњи започна пред околу четири илјади години. Ова се коњчиња, задржувајќи ги своите први примитивни црти на вистински коњи. Викинзите ги користеле овие коњчиња во коњаница и во прицврстување. Земјоделски работи исто така беа спроведени со помош на овие коњи.

Раса на коњи Норвешки фјордОва е силно, тврдо, добродушно животно. Денес се користи како коњски јаже. Но, тие исто така можат да се користат како коњ за јавање.

Бојата на овие коњчиња, во основа, е темно кафеава. Нијаците се движат од темно до светло песок и сиво. Исто така постојат и сабра. Норвешки фјордски коњи се познати по своите одличен карактер, лесно учење, вреден однос кон работата, издржливост и енергија.

Шајл (англиски гиганти)

Тоа се големи животни. Тие се одликува со нивниот висок раст и моќна фигура. Тие се сметаат за највисок коњ во светот.

Шаир ја води својата историја од коњите кои припаѓаат на античкото римско царство. Таа е една од најстарите раси на коњи.Името доаѓа од англискиот збор "Шир" - округот. И покрај нејзиното античко потекло, расата не е целосно хомогена. Неговата форма се разликува од многу големи до средни коњи, погодни за седло, плуг и количка.

Бојата е разновидна: таа е карактеристична за ќелавата крпа на главата и бели чорапи, најчесто на задните нозе. Сите делови на телото се составени пропорционално: широкиот граден кош, грбот и сакрумот се доволно широки. Шајров доброволно преминал со искористување на англиските раси. Ова му дава прекрасно потомство, погодно за искористување и возење.

Хановер коњ

Ова е најпопуларна раса во Европа. Тие се користат за возење и за вагони за искористување. Тие можат да се видат на меѓународни натпревари во скокање и дресирање.

Раса Hanoverian беше внимателно создаден во текот на триста години, и неговите раса квалитети постојано подобрување. Само коњите можат да се одгледуваат со добар темперамент и избалансиран темперамент. Хановерскиот коњ е лидер во скокањето, се користи и во триатлон и во дресови.

Холштајн раса

Холштајн раса: опис на изгледотОваа раса се одгледува во германскиот град, во фабриката Трвентале, која повеќе не работи. Сега Holsteins се одгледуваат во Elmshorn. Ова е најстарата германски коњска раса, која брои неколку стотици години. Германските фармери особено го ценат неговото издржливост, лесен темперамент и сигурност.

Коњите беа исто така употребени за воени цели, истакнувајќи ги храброст и сила. Во XVIII век тие биле преминале со коњи од Јоркшир. Ова доведе до раса на елеганцијата на чекор, благодат и подобрена положба. Подобро е и добрината на животните.

Одгледувачи не ја ценат оваа раса, па одгледување на нејзиното главно ангажирани во териториите во кои е донесена - неколку покраини на Германија одгледуваат овие коњи.

Најголемиот успех на Холштајнерците се манифестира во натпреварите за натпреварување и натпреварување.

Владимир тежок транспортер

Расата се одгледувала во СССР. Основата е шкотскиот Clydesdale и англискиот шајра, кои биле прекрстени со коњи од локални раси.

Ова е добар успокоен и мирен коњ, тврд и изводлив. Тие се погодни за појаси и за јавање.

Коњот е скромен и има одлично здравје. Таа има енергични и слободни поткрепа. Овие благодатни животни можат безбедно да го пренесат товарот со тежина од повеќе од еден и пол тони. Често овие коњи се искористени за руската тројка.

Карачаев коњ

Карачај коњ: карактерОвие благодатни животни биле однесени во регионот Елбрус. Беше тука, благодарение на неверојатната живописна природа, меѓу планините Cavazian и убави долини, оваа благородна раса е роден.

Големо влијание врз одгледувањето на оваа раса биле изведени од коњите на Скитските и Ногајските крв. Во XIX век овие коњи биле познати далеку од границите на нивната татковина.

Ова е многу голем, широко разведен коњ. Таа е наменета специјално за планинските области. Овие животни не се плашат од високи стрмни и мирно се чувствуваат во планините.

Постојат три видови на Карачаи:

  • коњ,
  • карактеристика
  • масивни.

Почести се претставници на карактеристичниот складиште за коњи. Сите видови раси се одликува со голема плодност.

Овој коњ е пластичен, има одлично здравје и прекрасен генотип. Тие се добро аклиматизирани во секој локалитет. Овие коњи често се користат за циркуски изведби. Домашниот Карачај ќе стане украс на секоја стабилна.

Тренененскиот коњ

Оваа раса беше изнесена од делата на одгледувачите од Источна Прусија. Беше неопходно да се изнесе таков коњ, кој не се плашеше од студеното време, беше послушен и можеше да служи не само под седлото, туку и за возење возење. Освен тоа, потребен е силен, храбар и траен коњ. Колосалната работа на расата беше обележана со раѓањето на овој прекрасен коњ.

Ова е прилично древна раса. Коњите на оваа раса може да се пофалат со витези од Тевтонскиот ред. Во 1400 година, Тевтонскиот ред поседувал три фабрики, во кои биле засадени траки. Современиот изглед на коњите стана популарен од 1732 година. Одгледувачите работеа на животни во две ипостаси - им беа потребни одлични коњи за јавање и одлични коњи за искористување. Источните, данските и англиските раси се користеа за одгледување.

Ова е прилично активен, мобилен и ефикасен коњ. Тие се брзи, трпеливи. Харди. Тие можат да комуницираат со личноста на исто рамниште. Овие коњи се користат во коњица, како и за земјоделска работа.

Видовите и имињата на коњите се различни. Неопходно е да ги третирате внимателно и внимателно. Тогаш заедничкото поминување на времето ќе биде прекрасно време за двете страни. Коњите за педигре привлекуваат внимание. Сите раси на коњи се разликуваат едни од други, но на сите им е потребна дневна грижа и љубов.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
» » Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
© 2022 AjLota.com