Сите интересни факти за коњите. Раси, професии

Необични факти за коњитеЧовештвото веќе долго време е навикнато да го смета коњот како негов помошник, пријател, придружник. Коњот бил потребен насекаде: во економија, во борба, во патување, во мир и во војна. Сите овие животни се херои на многу бајки, каде што се појавуваат пред читателите во ликот на хероите-спасители. Коњи облечени за нивната посебна оклоп фалсификувани со кој луѓето се суди за финансиска благосостојба на земјата-домаќин, тие се искористи во луксузни вагони, на едноставен селанец коли. Коњи од античко време се сметале и се сметаат за гордост на нивните господари.

Коњи во природатаСите коњи се сметаат за потомци на домашен див коњ. По дефиниција, коњ е животно поврзано со класа на цицачи, семејство на коњи, група нескроки, коњи.

Ова е величествено животно со добро развиен мускулен скелет. За високата интелигенција на овие животински легенди, луѓето веќе долго време го сметаа за еден од најинтелигентните животни.

Сите за расите на коњите

Коњите на нивната раса се поделени во неколку видови. Секоја раса е уникатна на свој начин, секој има свои заслуги. Расите се поделени на:

 • Различни видови на коњи сликатешки;
 • искористување;
 • тропање;
 • возење;
 • јавањето;
 • коњчиња;

За возврат, секој од карпите е поделен на подвидови. Значи, малку повеќе за видови на тешки коњи.

Видови карпи

Тежок коњ коњПретставници на оваа раса се забележливи за нивната извонредна сила. Моќните квалитети на тешките транспортери особено се ценети во СССР, самите поединци имале смирен карактер, апсолутно не биле каприциозни во секојдневниот живот, убави во работата. На изглед - ова е прекрасно, големо животно, со мала глава, мали уши, широки, моќни гради и добро развиени, мускулни нозе. Мане и опашка со средна должина и дебелина. Во висина, оваа раса достигнува 165 см, вообичаено, доминираат 2 костуми - црвени и кафеави, поретки се калиорот, роанскиот залив и црвената чашка.

Тешката раса, пак, има неколку подвидови:

 1. Владимир тежок камион.
 2. Ардените.
 3. Brabanson.
 4. Першаронскаја.
 5. Советски тешка категорија.
 6. Руски тешка категорија.
 7. Шире.
 8. Jutland.
 9. Clydesdal.

Коњ на нацрт-фотографијаНацрт раса нагласениот вид на конструкција е својствен, главата е пропорционална, грбот е со средна големина, широкиот дел од градите, нозете се добро развиени, копитата е силна. Но, и покрај таквите изразени работни квалитети, оваа раса не се користи како, на пример, тежок камион. Оваа раса се користи во повеќето случаи за движење во искористување. Растот на оваа раса не надминува 160 см, тежи околу 600 кг.

Јажето има следниве типови:

 1. Латвиски.
 2. Симпатична Белорусија коњи подготвени коњиБелоруски.
 3. Американски трубач.
 4. Ториан.
 5. Холандски темперамент.
 6. Boulogne.
 7. Бретон.
 8. Сафолк
 9. Олденбург.

Расича раса често учествува во разни натпревари за јавање. Во изгледот, тие се хармонично комбинирани поединци, со масовен крупен, со широко чело, со директно грб, експресивни големи очи, висок кралски врат. Овие коњи имаат силна скелетна рамка, исклучително смирен карактер. Оваа раса се карактеризира со залив, кафеава, црна и ретко сива костуми. Висината на коњите се движи од 145 до 170 см.

За разлика од останатите, оваа раса има само 2 вида:

 1. Орловски трубач.
 2. Руски труп.

Коњска раса изгледа елегантно. Телото е повеќе квадрат, се развиваат лигаментите, мускулатурата е силна, главата е со средна големина, челото е широк.Ушите се средни по големина, очите се убави, вратот е експресивен и долг.

Градите се длабоки, со средна ширина, има лажни ребра. Нозете се дури, силни, копита со редовна форма. На гривата е густа, опашката не е инфериорна во однос на неа во убавината.

Видови коњи од коњската раса:

 1. Тракенер.
 2. Голема Полска.
 3. Пинто.
 4. Паломино.
 5. Quaterhorse.
 6. Budennovskaya.
 7. Андалузија.
 8. Чистокрвни коњ.
 9. Арапски коњ.
 10. Руски коњ.
 11. Украински јава.
 12. Terskaya.
 13. Ахалтеке.

Раса на коњски температури Тоа е моќна и целосно развиени мускули, на главата има профил на ослободување, висок врат и долги, силни и коси рамо, гради длабоко, нозете силна, скочниот зглоб се развива. Висината на животното се движи од 145 до 170, претежно црвени, заливи и црни костуми.

Видови раси на коњи:

 1. Дон.
 2. Холштајн.
 3. Кабардиски.
 4. Хановер.
 5. Морган.

Малку коњче и домаќинПони коњи особено сакан од почетници и деца. Во забавниот парк честопати можете да најдете вагон во кој коњот е искористен. Коњите имаат мал раст, кој не надминува 145 см. Коњите честопати се нарекуваат минијатурна копија на коњ. Оваа раса се карактеризира со кратки силни нозе, голема глава со директно профил, тешки коски и силен силен врат.

Интересни факти за коњите. Под влијание на животната средина, коњите се здобиле со посебен изглед. Рокистата почва влијаела на низок раст и цврсти екстремитети, а студената клима придонесе за раст на волната како природен заштитен фактор од студ и ветер.

Пони, исто така, имаат свои типови:

 1. Пони Коннемара.
 2. Исландски пони.
 3. Дартмур Пони.
 4. Понди Готланд.
 5. Шетландските коњчиња.

"Професии" на коњи

Како што е чудно што може да звучи, овие животни имаат своја хиерархија. Коњите имаат своја професија, а тие не се едно или две, туку многу повеќе.

Од античките времиња, на коњот им се доделени одредени задачи. Должности се обиделе да не се мешаат, борбата против коњите не била искористена во плугот, тие се обидувале да не ги објавуваат коњите на бојното поле.

Коњски занаети

 • Борба против професија на коњ сликаБорба против. Овие коњи беа специјално обучени во случај на војна. Многу случаи се познати кога коњот не го напуштил сопственикот на бојното поле, па дури и го доведе до мртвиот праг. Коњите беа научени да не се плашат од бучава, да бидат колку што е можно посилни во "Спартанските" услови.
 • Поштенски услуги. Во мир, овој вид се користи за транспорт на стоки, за пренос на важни писма и пораки. На пост коњ, гласник може да се надмине огромен број на милји, често патувањето траеше повеќе од еден ден.
 • Патник. Овој вид се користи првенствено за транспорт на луѓе. Тие беа искористени за вагони и коли, а возачот возеше превозот. Искористените животни можеа да патуваат на долги растојанија.
 • Коњ-актери, спортисти. До денес, главната професија на коњи е спорт и кино. Ова животно во натпреварите за јавање учествува со лицето на еднакво рамниште. Во киното, коњите го зазедоа своето посебно место, совршено разбираат што сакаат и добро се вклопуваат со улогата.
 • Работна коњска помош во домаќинствотоРаботници. Овој вид е неопходен во земјоделството. Нешто да се транспортира, да ора ора, да донесе сено и да се храни. Во рударската индустрија, коњите веќе долго време се неопходни помошници.
 • Коњи за одмор. Овој вид е ценет од љубителите на јавањето. За време на коњска прошетка (научно докажано), лицето се одмора, смирува, расположението и апатија се повлекуваат.

Интересни факти за коњите. Коњите се вистински пријатели, одлични помагачи и одлични придружници. Луѓето одамна забележале дека коњот е доволно паметно животно, разбирање и суптилно. Луѓето кои знаат сè за коњите, тврдат дека тие практично не се предмет на депресија и промени во расположението.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Сите интересни факти за коњите. Раси, професии
© 2022 AjLota.com