Колку тежи коњот, просечните параметри

Како да се знае тежината на коњКарактеристиките на тежината на коњот може да се припишат на главната, бидејќи тие влијаат на тоа колку тежината може да го издржи животното, како и каква сила на влечење ќе се надмине. Главниот параметар за тежина на животното е точна и урамнотежена исхрана, со која коњот станува здрав и атлетски. Следните параметри може да се карактеризираат со тежината на коњот: раст, развој, здравје и состојба на телото, без разлика дали балансот на добиточната храна е доволен. Колку коњите тежат?

Во моментот кога гледаме благодатно галопирачки коњ што може да ги надмине сите пречки, почнавме да се прашуваме колку тежи. Ова прашање беше одговорено од хипологијата, која составила посебна табела за тежински категории, најголеми и најниски вредности. Постојат коњи со маса што е многу повисока од стандардната, што ги прави светски познати поради одредени записи.

Коњски категории

Колку тежи коњот? Во зависност од тоа колку тежина има коњот, лесно може да се припише на која било тежина категорија:

 1. Мала тежина. Тука коњите не се потешки од 400 килограми. Постојат коњи со тежина помала од 2.000 килограми, па дури и со тежина од 20 килограми, што е причината зошто оваа категорија е најголема.
 2. Тешка тежина. Тежината на коњот е од 400 до 600 килограми.
 3. Тешка тежина. Ова ги вклучува коњите, чија тежина надминува 600 килограми.

Исто така, во зависност од целта на жетвата, постои животинска маст, што мора да го следи.

 1. Формула за одредување на тежината на коњИзложба. Коњот е добро хранет и заокружен. Животинската волна прекрасно сјае.
 2. Фабрика - добро се хранат добро. Параметрите на коњите не ги спречуваат да се размножуваат лесно и да носат ждреби.
 3. Работници. Животните се добро храни, но немаат вишок масни наслаги, што може да се меша со работата на животното.
 4. Ниска дебелина. Таквата маса е обично поседувана од коњи чии сопственици се лошо згрижени и содржат животно. Прекумерниот замор на коњот, слабата циркулација, неисхранетоста - сето тоа може да предизвика мала тежина на коњот. Исто така, причината за губење на тежината на животното може да стане пренесена болест или голема возраст.

Нацрт и тешки нацрти карпи претставуваат нивната класа. Тие се големи и силни животни кои импресионираат со нивната големина и тежина. Таквите силни коњи ги вклучуваат следните раси:

 1. Арденски тешка категорија - 600 -700 кг.
 2. Владимир тешки камиони - 700-800 кг.
 3. Kledesdale - 800-900 кг
 4. Percherons - до 1000 килограми
 5. Брапсоните се 900-1200 кг.
 6. Шейри-900-1200 кг.

Просечни тежински параметри

Секоја раса на коњи има своја тежина. Колку тежи малку коњче? Просечната тежина на таков коњ нема да ја надмине ознаката од 200 килограми. Таквата раса на пони, како Фалабела, обично не тежи повеќе од 20 килограми.

Коњите, кои постојано учествуваат во трки, имаат свои тежински параметри. Коњите со светлосна коска не тежат повеќе од 600 килограми, а помалата ознака на тежината е 200 килограми.

Тежината на тешките товари варира од 700 до 900 килограми. Просечната тежина на коњ од расата Schair достигнува 1.400 килограми.

Како да се одреди масата на животното?

Одредување на тежината на коњот може да биде, користејќи една од неколку формули за определување на тежината. Најшироко користени формула на Улрих Дјурст. Променливата во оваа формула е обемот на градите на животното, а факторот е коефициентот кој е погоден индивидуално само за една раса. Масовната вредност на каменот лесен за нанесување може да се најде со множење на дебелината на градниот кош со нумеричка вредност од 2,7.

За животни со умерена експозиција, факторот е 3.1, а за тешка категорија 3.5.Како да се измери коњ за да се открие тежинатаДруга светски позната формула е Формула на Маторин. Неговата вредност се наоѓа кога постои шестократна дебелина на градите, од која се одзема вредноста 620.

Исто така, постојат покомплексни формули на параметрите за тежина кои се потребни за најпрецизни пресметки. Таквата формула се користи во големите претпријатија што произведуваат коњи. Формулата има неколку варијабли - дебелината на градниот кош на абдоменот (во широк дел) и должината на багажникот, кој се мери по должината на коси линија.

Животното е способно да издржи само одредена маса

Удобно и најпогодно ќе биде вредноста еднаква на 20 проценти од вкупната тежина на животното. Екстремната точка е 30 проценти, со оваа вредност на животното добива осиромашувачки товар. Со толку висок физички оптоварување за неколку години, може да има здравствен проблем кај животното или дури и смрт.

Нормалната тежина во однос на расата на коњот е важна за одржување на изгледот, продуктивноста, можноста за учество и победа во разни трки и изложби, како и за удобно производство на потомци.

Затоа сопствениците треба внимателно да ги набљудуваат сите правила на хранење и чување на животното, а потоа животното дефинитивно ќе живее подолг и полн живот.

Колку тежи коњскиот јајце?Коњите се брзи и лоши животни. Тие можат брзо да ги водат неопходните растојанија и растојанија, но тие нема да можат да се справат со оптоварувањето со тежина подолго време. Со голем товар, тие веднаш се уморат, и со текот на времето ги губат работните вештини.

Максималната тежина на џокеј и седло не треба да биде повеќе од 60 килограми. Во секојдневниот живот, коњот може да издржи товар од 80-110 килограми. Тежина од повеќе од 150 килограми може да се нарече извонредна за коњ, а сопственикот кој се грижи никогаш нема да го подложи својот миленик на такви тешки товари.

Коњите, кои се во темперамент, можат да ја влечат тежината значително повеќе од сопствената. Обично коњите превезуваат товар од околу 5 до 1,5 тони. Прикажи го максималниот резултат може да се само коњи од класата на тешки возила. Тие се способни да носат товар кој е еднаков на десет тони или повеќе, додека не е лесно да се движи, па дури и кас.

Коњите можат да носат многу работи, но за разлика од автомобилите, можат да бидат добри пријатели, да ја задоволат нивната убавина и да станат вистинска поддршка. Затоа тие се толку сакани.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Прекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобилаПрекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобила
Колку тежи една крава, како да се пресмета живата тежина на добитокотКолку тежи една крава, како да се пресмета живата тежина на добитокот
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Уживајте и потчукнувајте за коњ, воздивнувајте со свои рацеУживајте и потчукнувајте за коњ, воздивнувајте со свои раце
Како правилно да се направи узда за коњ со свои раце?Како правилно да се направи узда за коњ со свои раце?
Ние ја анализираме анатомијата на коњ: скелет, статуа, структураНие ја анализираме анатомијата на коњ: скелет, статуа, структура
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Колку тежи коњот, просечните параметри
© 2022 AjLota.com