Владимир тешка категорија - легура на убавина и сила

Кои можности има коњот?Коњ Владимир тешки-превозник, несомнено, е меѓу најкорисните и привлечни гиганти. Веќе со оглед на фотографиите на овие убави мажи, може да се замисли нивната сила и моќ, да се процени количината на работа што тие можат да ја постигнат. Расата се уште се користи денес како влечна сила во селата, како и за разни помошни работи во фармите.

Во расата на коњите на Владимир тешки возила совршено комбинирани сила, убавина, мултиплицирана природа, помножена со издржливост и трудољубивост.

Потекло

Како дојде расатаСилни и тврди коњи беа дефицит во нашата, во најголем дел аграрна, земја со векови. Ако меката земја со обичен селанец коњ може да се справи со орање, толку повеќе солидна основа (на пример loams на кои региони Иваново и Владимир) имаше тешкотии со работа на фармата.

Уште повеќе акутна потреба во силни коњи за тешки коњи се појавиле во XIX век, со замена на дрвениот плуг и брана со железо, потешки уреди за одгледување на земјиштето. Овие настани служеа како појдовна точка за почетокот на одгледувањето на коњски раси на коњите во Русија.

Првите обиди за одгледување беа направени кон крајот на 19 век со формирањето на Државните штали на Гаврилово-Посад. Првите гости беа британскиот Клејдесдалс. Големи величествени пастули прекрстени со локални мали, но тврди кобили. Подоцна, за да се подобри расата се користи британскиот Shayra, но нивниот придонес за создавање на домашен тежок лифт не беше многу значаен.

Главната задача на селекција Тоа беше да се воведе коњ раси, профитабилен нагласува главните предности на двајцата родители станат татковци и моќ, едноставност и издржливост на мајките, во комбинација со елегантен и доброто надворешноста. Долгата и макотрпна работа беше крунисана со конечен успех само во 40-тите години на XX век. Во 1946 година, Владимирската раса на тешки камиони беше официјално регистрирана со рекорд во книгата за размножување.

Надворешноста

Владиниот тежок камион е силен прекрасен коњ, чиј атрактивен изглед не е само пропорции на телото, туку и пријатен избор на бои.

 • Каде се користи Владимирскиот тежок камион?Нормалната тежина на кобилата е околу 700 килограми, жетвата е 100 килограми повеќе. Тежината на поголемите животни може да достигне 900-1200 кг.
 • Висината на коњот е 165-175 см. Обемот на градниот кош е 200 см, а горниот дел е 27-30 см.
 • Главата е голема, профилот е конвексен, шарени - вратот е издолжен, моќен.
 • Телото е цврсто, со нормална ширина, со релјефни развиени мускули и дијагонално поставени сечила. Бедрата се широки, грбот е испружен.
 • Нозете се долги, правилно поставени, добро развиени, често се разликуваат во специфични пука во долниот дел (фризови). Долната третина од нозете на коњот обично се бели.
 • На гривата е дебела, опашката е долга и меки.
 • Бојата на расата најчесто е залив, меѓутоа, можно е да се сретнат со црни, црвени или кафеави животни.

Ако внимателно разгледате тешки камиони Владимир, може да се забележи дека тие се чуваат во нивниот изглед сличности со нивните непосредни предци - Kleydestalyami и Шире: големо тело, издолжени нозе со фризови, присуството на овие бели дамки.

Карактер

Импресивен, па дури и негде огромен изглед на коњ, на ниту еден начин не е поврзан со нејзиниот карактер. И покрај извонредната активност и енергијата, Владимирските коњи се одржуваат, мирни и пријателски во справувањето со луѓето. Во движење, животните покажуваат невообичаена попреченост и благодат. Погледни убави коњи, поминување на рисот, како нив и да одат во галоп со широк чекор напред.Важно е да се забележи способноста на Владимирски тешки камиони брзо да растат. До три години тие се подготвени за репродукција, а исто така можат да се користат и за економска и теренска работа како влечна сила.

Користете

Владимир тежок транспортерВо моментов ретките најчесто се користат за видовите на работа за кои биле избрани. Плугот и количката на влечење на коњ речиси целосно исчезнаа од секојдневниот живот. Се чини дека векот на надмоќ е завршена, и култивирање на раса веќе нема смисла. За среќа, покрај фер намалување на бројот на Владимир досаден коњ раса, која стана модерен слободно време, развојот на equestrian туризам, спортски лов внесоа свежина во употребата на овие прекрасни животни за горенаведените цели, неодамна ги направи корисни и вредни.

Мирна и избалансирана природа, својствена на овие моќни убави, ви овозможува лесно да ги контролирате животните, дури и луѓето кои првпат седеа во седлото и ги зедоа уздите во свои раце. Тие ја ценеа силата и издржливоста на камионите на Владимир и одеа на долги и долги патувања.

Додади оптимизам на популарните натпревари на Владимир тројки, како и јавањето на јавање, организирани за време на градските празници. Погледни убави прошетки на тешкиот коњ во градските паркови, услуги за кои се обезбедуваат некои фирми. Тука секој може да се почувствува епски херој на огромен коњ, го направи вашиот одмор корисни и незаборавни.

Сепак, иднината на Владимирската раса на големите тегови е вознемирувачка. Јасно е дека одгледувањето на коњите во количините кога тие биле користени како влечење моќ во земјоделските работи во моментов е непрофитабилен. Можеби одржувањето и одгледувањето на животните за одгледување во приватни штали ќе помогне во одржувањето на бројот на жителите на Владимир на соодветно ниво.

Според новите услови одгледувачи не застануваат тука, како резултат на вкрстување со нацрт коњи trotting успеа да расте силна разиграните коњи за спортски настани. Главната задача на фабриката "Гаврило-Посад" се смета за подобрување на видот и надворешноста на Владимир, за што се користи чисткарен поделба по линиите и блиски семејни врски со најдобрите поединци на расата.

Како и секој коњ кој работи во корист на човекот, Владимир во тешка категорија бара добра грижа и пристојни услови за притвор.

Големиот устав на коњ диктира потребата од висококвалитетна и високо квалитетна исхрана, богата со житарици и витамини. Главната храна на животното е свежа трева или сено. Во споредба со другите видови на коњи, Владимирците консумираат 1,5 пати повеќе житни производи и витамински додатоци.

Коњите имаат потреба од значително време да го поминат на свеж воздух, да прават редовни прошетки - тоа е важно за нивното здравје и одржување во тонусот на мускулатурата. Редовна инспекција на животното од страна на ветеринар со фреквенција од 4-6 пати годишно треба да стане правило. Во текот на летото, по денот на работа, коњот треба топол туш, но во зима е подобро да се задоволи со темелно чистење.

Интересни факти

 1. Опис на расаВладимир спортист во можност да работи на два километри во пет минути со товар во еден и пол тони, со тежина 3 пати чекор коњ ќе ја надмине истиот пат за 15 минути.
 2. Коњите на Владимирската раса учествуваа во транзицијата меѓу Владивосток и Москва.
 3. Племенските поединци се користат за премин со други раси, што значително ги подобрува нивните продуктивни карактеристики.
 4. Владиниот тежок камион работи подеднакво добро во секое време, лесно се прилагодува на топла или ладна клима.
 5. Во оваа раса успеавме да комбинираме две спротивности: убавината и благодатта - од една страна, големи димензии, моќ и голема тежина - од друга страна.
 6. Животното е отпорно на негативни фактори и надразнувачи, не дозволувајќи им да влијаат на неговата продуктивност.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Владимир тежок камион - карактеристики на расаВладимир тежок камион - карактеристики на раса
» » Владимир тешка категорија - легура на убавина и сила
© 2022 AjLota.com