Карактеристики на Донската раса на коњите

Опис на коњот на Донската карпаДонската раса на коњите има извонредна историја. Овие коњи се фаворити на Козаците, а името на расата е согласка со реката Дон. Тие со право се сметаат за составен дел на целиот руски народ. Затоа, една од главните задачи на земјоделците е одгледување, формирање и конзервација на расата во современиот свет.

Историја на Дон рок

Дури и во старите денови, во јужниот дел на земјата, доминираат степските орди. Нивните главни асистенти беа многу тврди и кратки коњи. Во XIV век Половци и монголи им се придружија на стадата, така што се појавија ногај животни.

За да ги заштити границите на Русија од рациите на Ордата, првите Козаци дојдоа до Дон. Во тие денови, животот на воин во многу аспекти зависеше од неговото стебло. Козаците нападнаа стадата на Ордата. Постепено, животните биле прилагодени не само за труд, туку и за воени работи. Значи, имаше првите предци на расата.

Развој на расата на крајот на XV-XIX век

Како расата на коњотВо периодот од XV до XVIII век, само Козаците беа заинтересирани за подобрување на карактеристиките на луѓето. Затоа, тие избраа да ги преминат калмичките коњи. Скакунов беше донесен од воени арапски, турски и персиски кампањи. Козаците се обидоа да ги подобрат таквите квалитети на коњи како брзина, издржливост, стабилна психа, скромен.

Првата фабрика за подобрување и раса на расата е основана во XVIII век на Дон. Како и претходно преминале локални коњи со коњи што ги носеле ориентални животни, што им дало "нови" коњи убави златна боја на мед. Животните биле строго ориентирани кон воени занаетчии.

Благодарение на одгледувањето коњи на Дон во XIX век, армијата добиваше коњи за 50%. Едвај подоцна, коњите почнаа да испорачуваат други раси, вклучувајќи ја и Орловската јава.

Со текот на времето, Донскиот коњ стана целосно фабрика и беше купен дури и од странски купувачи. Желбата на странските купувачи да купат Дон коњ, беше под влијание на величествената офанзива на Козаците против Париз во 1812 година. Коњите ги изненадија Европејците со нивната издржливост и брзина на маневри. Во 1910 година, расата добила официјална почит и највисок рејтинг на екс-териер на разни изложби.

Судбината на расата во советскиот период

Во повоениот период, Државниот коњски одгледување се намали. Само во 1920 година почна да го оживее Донската раса на коњи, собирајќи коњи од целата земја. Главната цел е да се зголеми мобилноста на животното. Англиска чистокрвна раса беше избрана за премин.

Во 1930 година, главната цел била одгледување на чистокрвни коњи. За да се постигне целта, тие почнаа да чистат коњи, еднаш преминале со англиски коњи. Се веруваше дека расата не може да се смета за чиста, ако во линијата има повеќе од 1/8 англиски предци.

Во средината на XX век Дон коњите совршено се прилагодуваат на животот во различни региони на земјата. Поради ова ширење, работните квалитети на коњите почнаа да се подобруваат и да се одгледуваат нови раси.

До 1960 година Донската раса на квалитативни основи и броеви, излезе на второто место. Можно е да се добие бројно зголемување. Постои нова задача - да се подобри активноста во движење. Имаше обид да се промовираат коњите во спортот, но сите обиди ги запре раководството. По 1984 година скоро сите информации за оваа раса исчезнуваат.

По распадот на државата, број чистокрвни чистокрвни дони коњи беше преполовен. Неколку фарми беа испратени во други земји. Стана тешко да се реализираат коњите, бројот на луѓе се намалил.

Основни карактеристики на раса

Појавата на Дон коњите е многу атрактивна, а издржливоста им се восхитува. Затоа оваа раса зазема едно од првите места во светот. Многу често тој освои награди на разни изложби и изведби. Од овие причини за оваа раса се карактеризираат со некои карактеристики.

Надворешноста

Опис на коњската расаВисината на гребенот е 160-170 см. Скелетот е добро развиен, градниот кош е длабок и широк. Вратот е мускулен, со средна должина. Понекогаш може да биде краток или лебед. Задниот дел е исправен, исправен, мускулната релјевка е силно изразена, а гребенот е широк. Нозете се моќни и силни, копитата се рамни, дури и. Главата е средна, челото е прилично широк, профилот малку конкавен или исправен. Таквите димензии се својствени за многу степи, диви раси и се поврзани со нивното живеалиште.Бојата претежно црвена, која може да биде различна нијанса со златна нијанса. Донските коњи совршено го совладаат богатството, создавајќи дебели и хранливи резерви за зимата или во случај на суша. Широкото тело на коњот е универзално. Животното е совршено за употреба под седло, но исто така и во светло темперамент.

Се разбира, сите наведени показатели зависат од грижата, чистата раса, правилното хранење и други индикатори.

Карактер и навики

Донскиот коњ совршено успева да се обучи и за време на обуката изненадува со својата демонстративна дисциплина. Природата на пастув и коњ постарата возраст е скоро иста. Коњ што се одгледуваше без учество на човекот, злонамерни и тврдоглави. Затоа, овие квалитети често се користат во воените работи, каде што се потребни храброст и агресија.

Ако некое лице е присутно до животното, коњот разбира дека тој се грижи и се храни, така што ќе се однесуваат добро. Животното што беше одгледано во штала е бескрајно благодарно и го сака својот сопственик. Mountainhorse коњи неограничен и лошо одат во контакт со некоја личност.

Така, карактерот на Донскиот коњ зависи од начинот на чување. Животните што поминуваат повеќе време во стадото - независни и постојано лоцирани во близина на лицето - се одговорачки и без проблеми. Некои поединци покажуваат приврзаност кон само еден домаќин. На странци и странци, тие се неверодостојни и изразуваат зли темперамент.

Внатрешна раса линии и видови на Дон коњи

Во расата Дон постојат видови и линии (интра-раса) во внатрешните раси, сепак, како и кај сите раси на коњи.

Тип на коњ

Коњите од овој тип се сметаат за најубави. Нивната надворешност е близу до животните чистокрвни животни. И покрај името на типот, животното често учествува во изложби и покажува турнири. Главните линии на педигре се:

  1. Како да се задржи Дон коњЛинија Боливар. Типот на линија е спортски. Коњите се моќни, со вистински пропорции. Животното е идеално не само за работа, туку и за светлина. Младите животни се одгледуваат во услови на стадото, но со правилен пристап, коњите можат да станат пријателски и ориентирани кон луѓето.
  2. Линијата на Пион е Челна. Вид на раса - исток. Основач на оваа линија е Пени (роден 1906) и Челни (роден во 1912 година). Главните разлики меѓу коњите на линијата се високи, масивни, коскени. Некои поединци имаат мек грб и мала сувост на нозете, што е неповолна положба.

Исток Карабах тип

Овој вид Дон коњи се одликува со длабоки гради, мал раст, заоблени форми, избалансиран фигура. Вратот на ориентален тип коњи е убав, со мазна крива, гребенот се доста изразени. Грбот е исправен, слабината е силна. Во гребенот може да достигне висина од 160 см, бојата на волната е кафеава. Овој тип е формиран од кобилата на Агава, но и од прекрасните производители на Барвик и Бордо.

Друга линија од типот е линијата на Забавник. Првиот пастув на линијата е роден на фармата на Иссык-Кул во 1926 година. Жртвата остави прекрасна потомство, која се одликува со долг врат и грб, дебелина и моќ. Често се користи за возење (современи коњски санки).

Масив тип

Овој тип на резултати е долга и макотрпна активност на размножување. Тежок тип на карпа. Коњ од овој тип е голем, моќен, линијата на телото е издолжена. Тужбата е потемна, од другите претставници на расата. Линии од типот:

  1. Како изгледа Донскиот коњ?Брза линија. Првиот редовен матик е роден во 1913 година. Неговиот изглед беше од огромна важност за расата. Движењата на коњите се хармонични, суво тело, светло претставник на Донскиот коњ. Посебна карактеристика е добро изразена релјефна мускулатура, моќна коскена структура, издржливост. Во линијата, ретко се појавуваат надворешни недостатоци.
  2. Линија покровител. Линискиот маало е роден во 1908 година. Столицата одигра важна улога во ширењето на масивниот тип коњ. Главната карактеристика е непретенциозно одржување на такви коњи, зголемена ефикасност и моќност. Потомците на линијата Патрон можат да се најдат на патеките, каде што покажуваат одлична разиграност.

Обем на употреба

Поради своите одлични перформанси и способност да се спротивстави скротува, Дон коњи се користат не само во економската активност, но исто така и во спортот и игри област. Области на употреба на животни, каде што напредуваат:

  1. Изглед Дон коњСпорт. Дисциплина и одличен карактер им овозможува да се користат во разни спортски настани. Ако коњ од самиот почеток на пристигнувањето во оваа сфера, тогаш успехот нема да мора да чека долго.
  2. Јавање на јавањето. Има еден недостаток - предниот дел од телото на животното е поширок од предниот. Затоа, возачите може да доживеат непријатности.
  3. Светлина темперамент. Коњите можат да пренесуваат полесни коли ако се премногу тешки за нив.
  4. Обука на возачи. Поради нивната дисциплина, расата се користи за обука на возачите.
  5. Надворешната убавина привлекува и фасцинира, па често се прикажуваат на разни изложби.

Ако животните се одгледуваат како племенски, тогаш потребно е да се вклучат во такви активности само во рамките на истата раса. Преминувањето во едно стадо е непожелно, се препорачува да се разменат коњите меѓу земјоделците на коњи. Во никој случај не може да се користат други раси за одгледување на Дон коњи.

Така, тешко е да не се забележи значењето на Дон коњите во историјата на Русија. Заштита од непријатели и лошо добронамерници може да се нарече непроценлива. И прекрасниот лик што ја разликува оваа раса од другите раси на коњите ги прави корисни и неопходни во современиот свет. Затоа, толку е важно да се стремиме да ја подобриме и зачуваме оваа раса.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Карактеристики на Донската раса на коњите
© 2022 AjLota.com