Ахал-Теке раса на коњи, опис на расата

Раса на коњиЕдна од најзначајните раси на коњите е Ахал-Теке. Роден на Истокот има длабоки корени. Ахалтејскиот коњ е речиси најстара раса во светот. Денес бројот на жителите на Ахал-Теке не е повеќе од 3000 лица. Затоа тие се сметаат за вредна реткост со високи трошоци.

Но, не само античките корени на оваа раса го прават коњот Ахал-Теке посебен. Неверојатно убавата и елегантна фигура дава целосно право да го нарече Ахал-Теке "небесниот Аргамак". Карактеристики на раса им овозможи на животното да издржи суровите временски услови, што овозможува да се одгледуваат овие коњи во земји со различни климатски услови.

Историја на Ахал-Теке коњ

Карактеристики на расаПочетокот на формирањето на карпата се случи пред околу 5 илјади години во регионот на Централна Азија, чија територија денес му припаѓа на Туркменистан. За да ги отстранат коњите, номадите ги преминале локалните коњи за да добијат високи, добродојдени и издржливи поединци.

Ахалтеките биле блиски со арапски коњи. Некои научници сугерираат, дека двете раси биле користени за размножување на арапски коњи. Но, според достапните историски податоци досега се докажува дека видовите биле формирани одделно еден од друг.

Почеток на одгледување на коњи Ахал-Теке беше основана од страна на античкото Партиско царство. Потоа, Персија и Туркменистан забележаа убави животни и исто така почнаа да ги одгледуваат овие животни на нивната територија. За жал, расата преживеала само меѓу Туркменистани, кои ги ценеле коњите: коњите во оваа земја биле едно од главните транспортни средства и често биле користени за време на војната. Коњите паселе во оази, јаделе жито и колачи. Во зима, животните биле ставени на ќебиња и биле однесени во шатори специјално создадени за нив. Најдобрите коњи беа избрани од страна на искусни коњи одгледувачи кои го чуваат животното во нивната куќа, му се додворуваа и се обучуваа за натпревари во битки.

Таквиот однос кон животните е формиран коњите имаат посебен карактер и изглед. Денес Ахал-Теке коњите изгледаат исто како нивните предци.

Надворешни податоци на коњот Ахал-Теке

Ахал-Теке коњската раса е многу истакната меѓу останатите. Овие се најпознатите доброто, доброто и прекрасно поединци на планетата. Со својата античка историја тие се вистинско богатство, кое секој сопственик на оваа раса е горд. Цената за Ахал-Теке расте од година во година.

Димензии и пропорции

Жителите на Ахалтеке имаат прилично висока стапка на раст. Се движи помеѓу:

 • 155-163 см од коњи,
 • 151-155 кај кобили.

Високите животни имаат посен устав. Гледајќи го Ахал-Теке во трчање, се чини како да се работи благородна, силна и грациозна планинска долина. Коњите изгледаат елегантно и убави со долги и прави нозе. Иако линијата на телото е малку искривена, таа е пропорционална на сите делови на трупот.

Коњи имаат чудна форма на главата, која се карактеризира со добро развиени тилен дел, долг и доброто вратот, совршено рамен профил и малку ме притисна во долниот дел. Големите уши имаат вистинска форма. Големи и експресивни очи во облик на бадем се засадени длабоко и изгледаат малку коса во изглед.

Ахалтекитенец има тесен длабок граден кош и моќни житни култури. Телото почива на силни, мускулни нозе.

Расата Ахал-Теке се карактеризира со тенка кожа со истакнати субкутани садови. Краток мантил е свилен. Телото се карактеризира со мала вегетација во областа на гривата и опашката. Кај некои поединци, гривата е целосно отсутен. Оваа раса има абнормална особина: понекогаш новородените жолти дамки се целосно ќелави и обично умираат на самиот почеток на нивниот живот.

Коњите со посни, но моќни тела во античко време се споредуваат со животни како што се гепард, змија и орел. Мазност и флексибилност на движењата, тенка кожа, свилена и мазна кожа, висок врат му дава на животното сличност со змија. Моќен, летачки катер, горд и величествен како орел. Пожарите и сувоста на трупот личат на телото на гепард или на чистокрвни кучиња. Ахалтејскиот коњ со право може да се смета за уметничко дело, чиешто создавање траело многу години коњски труд.

Видови на бои

Ахал-Теке карпа штрајкови со различни бои. Коњите се:

 • Како да одржуваме расиБулан,
 • Гаврани,
 • Црвена,
 • Греј,
 • Соло,
 • Izabellovye (најретките, а со тоа најмногу на побарувачката).

Животинската волна има карактеристичен сјај на златна боја, што е многу забележливо на сонце. Можеби поради оваа функција Ахалтеките коњите биле прекажани во античко време "небесно".Но, ова е некомплетна листа на варијанти на раса костуми. Во животот, може да се сретнете со поединци со пирен и пиебалд боја. Има дури и ретки претставници со златно-црвена боја на телото, во која гривата и опашката се насликани во темни нијанси.

Карактер

Коњите на Ахал-Теке се одликува со непристоен карактер што се развивал во текот на милениумите, при што животните живееја рамо до рамо со едно лице за нив. Оваа раса не препознава никој освен неговиот господар. Но, овие коњи се многу интелигентни и независни. Тие не покажуваат насилнички чувства, иако имаат жешки темперамент и голема виталност. Довербата на животните од оваа раса мора да се заработи, бидејќи тие имаат добро развиено чувство на самопочит.

Ако Ахал-Теке не може да воспостави психолошки контакт, тогаш коњот нема да му биде послушен на сопственикот. Ќе донесе одлуки самостојно. Поради сложената природа на коњите Ахал-Теке тешко се подготвуваат за спорт. Ако успеат да воспостават контакт и взаемно разбирање со нив, тогаш засекогаш ќе станат верни и добри пријатели.

Карактеристики на расата Ахал-Теке

Расата е формирана на територијата на пустините со менливи песоци. Ова е она што влијаеше на мазноста и висината на чекорот, галоп и рис кај коњот. Зад грациозноста и елеганцијата на поединците лежи висока издржливост:

 • тие можат да останат без храна и вода за подолг период;
 • надминување на долги растојанија и исцрпувачки кампањи;
 • за пренос на топлина и мразови.

Како изгледа расата Ахал-Теке?Бидејќи коњите беа обучени како коњи, животните добија високи стапки во брзина. Раси се подготвени за возење, па еластичните движења на животните не ги губат јавачите. Но, груб став и непочитување кон коњот може многу да ја повреди. Чистери не се "спортски проектил", кој ќе ги почитува сите барања и наредби на возачот. Коњот има потреба од посебен пристап. Само искусен и сигурен возач ќе може да стекне разбирање и доверба на ова животно и да може да постигне со тоа високи спортски резултати.

Коњ одржување

Најдобра спортски форма Ахал-Теке коњи достигне само во 5-6 години, па затоа нивното одржување е прилично скапо.

Поединци се хранат само со висококвалитетна храна: зеленото сено од луцерка се дава на коњи еднаш дневно, чист избран јачмен - 2 пати на ден. За вода животни со вода е потребно најмалку 3 пати на ден.

Примена на Ахал-Теке

Опис на расаВо минатото овие коњи биле користени како борба против коњите или асистентите во соколарството. Тие ретко учествувале во обични патувања, и во колички и како спакувани животни никогаш не биле користени.

Модерните поединци учествуваат во вакви натпревари како што се мазни скокови и далечински џогирање. Понекогаш се подготвени за подигнување или скокање. Коњите се одликува со нивната голема брзина, но нивните показатели за брзина се далеку од резултатите на англиските јавачки коњи.

Ахалтеките се лесни за учење за натпревари во џигитовке. Исто така, тие се погодни за циркус обука со нивните мазни движења и суптилен ум.

Намалување на популацијата Ахал-Теке

Со помош на методите на национална селекција, уникатната раса на коњите Ахал-Теке останала непроменета илјадници години. Педигре на поединци не се чува во педигре книгата: Туркменците го поминале од генерација на генерација. XX век беше катастрофален период за оваа раса. Во тоа време, коњите биле вклучени во одгледувањето на растенија, што предизвикало голема штета на нивните популации.

Во последните децении на векот, коњите на Ахал-Теке беа намалени. Бруталниот закон го натера Туркментот да ги испрати најдобрите претставници на расата во кланицата. Треба да се напомене дека оваа нација никогаш не користела коњско месо од животни, за кои сметале дека се национална сопственост на нивната земја.

Намалување на добитокот доведе на губење на генетската разновидност. Кога бројот на поединци од расата Ахал-Теке се намалил на заканувачки индикатори, продолжило одгледувањето на коњите.

Денес, прво место во однос на бројот на коњи Ахал-Теке е окупирана од Туркменистан, втората - од Русија. Во Европа и во Соединетите Американски Држави исто така ја одгледува оваа раса, која е вреднувана и сакана за нејзините уникатни убавини и работни квалитети.

Akhal-Теќе - еден вид раса на коњ, кој има неверојатна непречено движење, сјајна коса, горд коси и лебед вратот. Коњите имаат речиси еднаква вредност со арапските коњи. И покрај реткоста и високата цена, коњите Ахалтеке се многу популарни.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Кои раси на коњи постојат во современиот свет? Видови и описКои раси на коњи постојат во современиот свет? Видови и опис
Колку коњи живеат во просекКолку коњи живеат во просек
Прекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобилаПрекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобила
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Сите интересни факти за коњите. Раси, професииСите интересни факти за коњите. Раси, професии
Хановер раса на коњи: потекло, опис, евиденцијаХановер раса на коњи: потекло, опис, евиденција
» » Ахал-Теке раса на коњи, опис на расата
© 2022 AjLota.com