Прекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобила

Конница за коњиИзбор на прекар за коњ е одговорна и тешка задача. Особено е тешко да се изберат имиња за спортски и одгледување раси. Постојат неколку правила и препораки на кои треба да обрнете внимание, размислувајќи за тоа како да го именувате коњот.

Некои сопственици на коњи веруваат дека тоа е во име на ликот и ќе зависи од идната судбина на домашно милениче. Затоа, за да изберете име треба да се пристапи особено внимателно, притоа обрнувајќи внимание на сите детали поврзани со коњот од својата боја, завршувајќи со своите навики.

Основен совет за избор на прекар за коњ

Прво на сите треба да се забележи, дека постојат неколку главни точки на кои треба да се посвети посебно внимание. Изборот зависи од:

 1. Присуство или отсуство на племенска гранка.
 2. Дали животното ќе учествува во разни трки, изложби и други натпревари.

Овие два критериума се многу важни. Тоа е затоа што за коњи кои припаѓаат на племенска гранка или учествуваат во натпревари има посебна наредба за избор на прекари. Ако коњот се чува само како хоби или со цел да се помогне во домаќинството, тогаш изборот на името треба да биде врз основа на други фактори. Таквите фактори се:

 1. Кое е името на коњот?Изглед на животното. Пред да излезете со прекар, треба да ја разгледате кобилата или коњот. Карактеристиките на надворешноста на коњот можат да ве насочат кон соодветно име. Значи, треба да се обрне внимание на бојата на животните, белите "чорапи" на копитата и други значајни карактеристики.
 2. Коњската раса исто така може да биде еден вид обележје. На пример, Вирс или Орлов тротер не треба да се нарекува едноставно име, како што се Роми или Дусија. Но, за локалните раси, таквите имиња се совршени. Големината на животното, исто така, може да сугерира можно име. Значи, големиот коњ може да се нарече џин или Атлант.
 3. Карактерот на животното игра важна улога во изборот на прекарот на коњот. Понекогаш гледајќи го однесувањето на коњот, веднаш станува јасно како да го наречеш. Плашлив и тивок коњ може да се нарече зајаче или Тишка. Но, часовниот и забавен коњ може да биде крунисан со името на Chatterbox или Шалонг.

Што е името на домашен селски коњ?

Ако купите возрасен коњ, тогаш најверојатно ќе биде прекар. Но, ако купите мал коњ, ќе мора да размислите за името. Ако зборуваме за кобила и коњи, кои се наменети за домаќинство, тогаш името е избрано на дискреција на сопственикот. Ограничувања во овој случај нема. Често се избираат некои едноставни и искрени имиња. Тие можат да ги прикажат и карактеристиките на расата, и некои карактерни црти. Најчестите имиња вклучуваат:

 1. Мај,
 2. Бурушка,
 3. На ryabushka,
 4. Чубар,
 5. Воронко.

Како да го именуваш коњот за педигре?

Прекар коњиИмиња за кобили и коњи, кои се однесуваат на племенски, треба да бидат избрани во согласност со одредени критериуми.

Името може да се избере така: името може да започне со првата буква од името на мајката - кобила, а во средината на името мора да има прва буква од прекар на таткото. Но, ако коњот припаѓа на полу-раси, тогаш можно е да не се почитува ова правило. Можете едноставно да дадете име кое ќе започне со првата буква од прекар на таткото.

Ако зборуваме за спортски коњи, треба да се забележи дека нивните имиња треба да носат информации за шталата или клубот на кој припаѓаат.

Избор на познатото име

Некои фармери ги повикуваат своите коњи во чест на некои познати кобили. На пример, многу луѓе го нарекоа својот коњ Отсутен во чест на олимпискиот шампион. Или многу често коњите се нарекуваат Пепел, во чест на светскиот шампион. Таквите имиња можат да бидат многу, сето тоа зависи од имагинацијата на сопственикот.

Дали постои класификација на имињата на коњите?

Вреди да се спомене дека постои цела наука во изборот на имиња за кобили и коњи. Се вика зоономија. Постои одредена класификација, според која можете да изберете прекар за вашето домашно милениче. На пример:

 • Ако коњот е емотивен и брзо темпериран, тогаш за нејзините одлични прекари како гладијатор или борец.
 • Тие се нарекуваат и природни феномени - бура, бура, зајдисонце или ураган.
 • Наречен од природата - Злукука или Добряк.
 • Наречен од името на благородни метали - злато или дијамант.
 • Наречен од посебните карактеристики на изгледот - бушава или брановидна.
 • Тие се исто така познати како стари руски имиња - Прохор, Љубомир или Перун.

Кои се имињата за коњи во Европа?Како да се именува чистокрвен коњПрво, треба да се забележи дека во Европа многу често името на ждрепка се дава врз основа на првото писмо од прекар на таткото. И покрај фактот дека оваа традиција се протега на многу раси, тоа не е задолжително. Сепак, одгледувачи се уште се придржуваат кон ова неискажано правило.

Треба да обрнете внимание на таквите исклучоци од горенаведеното правило, како Тракенер и Холанѓанецот полу-раса. Значи, жетвата на Тракенер обично се именува по првото писмо од мајката. Вреди да се спомене дека ова правило работи во сите земји.

Ако зборуваме за холандската раса, името на ослето се избира според неговата година на раѓање. Со истиот принцип се нарекуваат коњи и племенски сојуз на холштајнската раса. Тоа е, првата буква од името се определува со годината на раѓање.

Зборувајќи за расата Хановер, треба да се забележи дека прекарите на пастувите многу често доаѓаат од имињата на основачите на целата линија на родот.

Треба да се напомене дека при изборот на прекарот за расата Олденбург постои одредена поделба. Значи, постојат имиња кои се наменети за спорт, и постојат за одгледување. Ако мал коњ треба да стане спортски животно, прекарот ќе биде избран врз основа на првата буква од името на неговата мајка. Ако филмот е наменет за понатамошен развод, тогаш името се избира според првата буква од името на таткото.

Вреди да се одбележи дека името на коњот, кои припаѓаат на холандската раса треба да се состои од најмалку 21 карактери. Покрај тоа, задолжително е да се регистрира прекар во племенската алијанса. Ова мора да се направи пред 1 март, една година по раѓањето на животното. Вистинските постапката е како што следува: на сопственикот треба да биде напишан во форма на околу шест потенцијални имиња за твојот коњ, а потоа испратите оваа форма на асоцијацијата на холандската коњ раса. Понатаму, специјалистите ќе одберат едно име и ќе го внесат во официјалниот регистар.

Понекогаш може да се додаде фабрички префикс во името на коњот. На пример, за руските ловци официјално е регистриран префиксот Лок, кој се залага за локомотива на Локотски. За раса како Ахал-Теке, додаден е префиксот на Шах. Таа вели дека овие коњи се одгледуваат на фармата Шах-Теке. Во Европа најистакнатиот е префиксот Глок.

Како да именуваш кобилаТреба да се напомене дека во Англија и во Ирска не постои конкретна приврзаност на прекарот на мали пастули на имињата на нивните родители. Често некои духовит или асоцијативен прекар. Често, секој од нив има посебна долга и интересна историја на изглед.

Како резултат на тоа, треба да се забележи дека изборот на прекар за млад женар или копач е многу важно прашање. Прво, пред да му дадете прекар на животно, треба добро да го набљудуваме. Се разбира, ако зборуваме за раси на педигре, тогаш во овој случај, следете ги сите инструкции и правила. Покрај тоа, не заборавајте да го регистрирате името на вашиот коњ. И ако имате коњ како хоби, или посветен асистент во економските работи, изборот на име останува чисто за вас и зависи само од вашата имагинација.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да изберете прекар за кучиња од мали расиКако да изберете прекар за кучиња од мали раси
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Прекар за коњ: како да се именува коњПрекар за коњ: како да се именува коњ
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Имиња на животни: што треба да биде името на четири нозе пријателИмиња на животни: што треба да биде името на четири нозе пријател
Изберете убав прекар за кучетоИзберете убав прекар за кучето
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
» » Прекари коњи или како да се јавите на коњ и на кобила
© 2022 AjLota.com