Коњ-фриз, карактеристика на расата

Изглед на коњ фризФризискиот коњ е извор на гордост кај жителите на северната провинција Холандија-Фризија. Тоа се нарекува "Црниот бисер" за неговиот светлен изглед и уникатни карактеристики. Оваа раса беше на работ на истребување, но чудесно воскресна. Денес, бројот на неговите обожаватели расте, и покрај значителни материјални трошоци потребни за негово одгледување и одржување.

Потекло

Фризиската раса на коњите припаѓа на холандскиот темел. Нејзиниот изглед е формиран 7 пред неколку векови. Генерално, во историските хроники споменувањето на фризовите се среќава порано илјада години, но нивниот опис варира во голема мера со надворешните податоци на современата раса. Во тоа време тие беа ниски, неквалификувани, ефикасни коњи. Фризиските селани ораа врз нив, а фризиските коњаници се бореа.

Освојувачкиот брз процес, кој траеше во Европа на векот, доведе до значителни промени во животот на луѓето и го промени правецот на селекција на коњи, особено - фризови. Благодат и благородност на линиите на коњите беа воведени за време на Крстоносните војни од исток. Кралската стана и способноста да се облекуваат за коњи од предците на Бербер и Андалузија.

Во деновите на вагоните и витешки турнири, коњот мора да биде величенствен и моќен, додека мобилен и лесно обучен. Коњите на фризиската раса ги поседуваа сите овие квалитети, па затоа од XVII тие се проширија на многу јавачки училишта во Европа.

Во исто време, деби како фриз од коњи trotting на мразот на холандската езера, им го слават како пионери на многу раси кас. Меѓу фризте најчесто се појавија поединци кои долго време можеа да се кандидираат со голема брзина. И покрај фактот дека stateliness и животинска сила не е дозволено да се јавите на овие коњи пача, сепак, благодарение на убавината и силата, концептот на "фризиска рисот" цврсто вградени во одгледувачи на животната средина.

Ерата на витези и кралеви е нешто од минатото, земајќи ги со себе атрибутите, а величествените фризи брзо ја губат популарноста. Благородништвото го замени буржоазијата, и селаните ги претпочитаа тешките камиони способни да носат големо оптоварување и орање на теренот. Расата, која беше многу популарна во минатото, можеше да исчезне неповратно, но имаше рамнодушни луѓе кои ја сфатија вредноста на националното наследство.

Во 1879, првиот племенска книга на Фризискиот коњ. Беше одлучено да се воведат не само чистокрвни носители, туку и мешани. На крајот на 19-тиот век, се роди Друштвото на родословната книга за фризиски коњи, чија цел беше да се одгледуваат мали коњи за земјоделски цели. Сепак, ова не го спречило острото намалување на бројот на почисти индивидуи, што не стоело во конкуренција со популарни популарни во тоа време. Како резултат на тоа - до 1913 година имало 3 чистокрвни жетви во светот. Од целосна исчезнување за да се спасат видовите, холандските фармери, преминале чистокрвни животни со расата Олденбург.

Во 60-тите години на 20 век, Фризиската раса на коњи броеше 500. Ова беше втората криза. Но расата уште еднаш успеа да се прероди, а денес фризските коњи се еден од најпопуларните. Тие се користат за коњски спорт и одгледување.

Изглед

Фризиската раса на коњите се однесува на тешка животно, достигнувајќи висина од 160x165 см. Овие коњи имаат свои карактеристики:

 • Опис на расата фризисклучиво црна боја. Ознаките се дозволени само за кобили во форма на ѕвездичка што не надминува 30 mm во дијаметар,
 • коњот е коскени, не е многу голем, малку високо-нозе, елегантен, со изразен нацрт;
 • голема издолжена глава со паметни, многу експресивни очи и уредни, кратки уши;
 • телото широк и длабок, силен силен долго грб, малку мек;
 • Врат со висок врат со мала убава свирка;
 • наклонети гриз,
 • густа, долга, бујна, ниско поставена опашка;
 • долги, силни нозе со силни копита.

Карактеристика на фризискиот коњ е густата и долгата четка (фриза) која ги покрива силните нозе на зглобниот зглоб, паѓа на црни, големи копита.

Фризиумот се карактеризира со машина со голема брзина, која станува најефективна кога коњот се движи кон рисот. Во расата, се одгледува "возен воз", изразен од движењето на нозете на коњот на пастрмката во кружна голема амплитуда. Со ова движење на мазна почва, брзината се намалува, но на меките (песок, снег), физичките трошоци се намалуваат.

Сопственици на фризови често во тренинг користат "фризиски шлем". Ова е уред за јаже со блокови кои ја поврзуваат мафијата со ногата на секој коњ.

Карактер и природа на фризотФриза на коњски боиГлавната карактерна особина на фризовиот коњ е стабилноста. Овие црнци имаат мека и пријателска диспозиција. Но, зад надворешната свежина и смиреност, енергичниот темперамент е скриен. Оваа комбинација ја прави расата популарна меѓу ентузијастите за јавање и меѓу професионалци кои јаваат.

Слободен работен коњ и љубопитен, има одлична меморија и е лесен за обука. Релативно скромен животни лесно издржуваат временски промени. Сепак, овие коњи се селективни во однос на составот на квалитетот на добиточната храна.

Сегашната состојба на расата

До денес, опсегот на употреба на фризиски коњи е широк и разновиден: од спортски циркус до забавна игра. Се повеќе и повеќе луѓе sorevnovaniya- вклучени во возење, учество во триатлон и дресура, па работата на одгледување во насока на отстранување на лица со зголемена атлетски квалитети. Важно е фризот да не ја изгуби својата елеганција, генијалност и лесен карактер.

Според коњи Кралската Studbook фризиски (KFPS), во светот моментално има 60.000 фризови, со повеќе од половина од населението во Холандија. Апсолутно сите коњи се внесуваат во еден од деловите од книгата за размножување во градот Драхтен во канцеларијата на компанијата. Во секоја секција различна боја форми, со кој може да се одреди статусот на маало или кобила дури и не знаат јазикот. Во 11 земји во светот постојат филијали кои имаат право да издаваат документи, за да ги оценуваат младите. Изборот за одгледување на кобили и пастуви е многу строг. Покрај барањата за потекло, коњите мора да ги покажат своите работни квалитети, успешно го помина тестот. Многу важни се природните квалитети:

 • тежина,
 • раст,
 • карактер,
 • мерења.

Според практиката, во просек, правата на производителот се доделуваат не повеќе од сто поединци од илјада.

Исто така KFPS регистрира секое парење. Новороденче задолжително во рок од една година чипот со кодот е вграден.

KFPS има развиено јасни правила за регистрирање и купување на Фризиски коњи, со оглед на важноста на писменоста при вршење на одгледување. Животните, врз основа на планираната употреба, се избираат со одредени карактеристики. Со купување на фриз, бидете сигурни дека тоа има педигре и пасош со бројот на микрочипови на двата документи мора да одговара на чип на вратот на коњот.

Членови на KFPS имаат нивните национални здруженија. Во Русија тоа е НП "Одгледувачи и љубители на коњите на фризиската раса".

Употреба на карпата

Како изгледа коњскиот фриз?Фризиските коњи се универзални. Тие истовремено се однесуваат на тешките и на горните, заземајќи средно место меѓу коњи од шпански тип и тешки видови. Во исто време тие имаат јасна тренинг специјализација.

Фризиски коњи учествуваат во тимски натпревари, во циркуски емисии, во говорнички говори. Често се вклучени во снимањето на историски филмови.

Универзалност на видовите се изразува во посебни манири и навики. Фризовите се способни да ги изведуваат најсложените елементи, додека преостанатите искористуваат коњите.

Како што практиката покажува, со фризовиот коњ дури и почетник може да се справи додека раководството на други сорти може да биде само професионални аматери.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Името и опис на коњи со фотографииИмето и опис на коњи со фотографии
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
» » Коњ-фриз, карактеристика на расата
© 2022 AjLota.com