Карактеристики на коњите на расата Арапски коњ

Арапски коњАрапскиот коњ со право се смета за една од најстарите раси. Денес тие се лидери во популарноста меѓу коњите од ориентално потекло.

Арапскиот коњ го одгледувале песочните бедуини на границата на четвртиот век во регионот на Арапскиот полуостров. Во овие места, сонцето е многу жешко. Таквата особина на коњите, како издржливоста, била ценета на прво место.

Видови на арапски коњи

Коњ на расата Арапски коњИако најчесто се верува дека овој коњ им припаѓа на народите од источниот свет, историчарите сè уште не можат да го одредат своето вистинско потекло за сигурно. За време на ископувањата на Арапскиот полуостров, биле пронајдени голем број слики од коњи од оваа раса. Цртежите биле над 3000 години.

Се верува дека овие коњи биле припитомени номадски народи. Патека одгледување, и живот меѓу пустините, животните добиле голема издржливост.

Арапскиот коњ конечно беше формиран само од седмиот век од н.е.

Чистокрвни Арапски коњОдгледувачите на тоа време се обиделе да извлечат изглед на коњ што би бил различен се зголеми издржливост, маневрирање и релативно мала големина.

До ден-денес, во некои арапски земји, под закана од смртната казнаapril да извезуваат коњи од оваа раса, а исто така да преминат чистокрвни коњи со други раси.

Во Европа научивме за арапски коњи за време на крстоносните војни. Во Русија, коњ од оваа раса дојде во XVIII век.

Прекрасен коњДо средината на минатиот век, коњите биле главни во Русија и биле користени за подобрување генски базен домашно одгледување и одгледување на коњи.

Класификацијата на расата вклучува неколку семејства: кадиши, атеши, кохлани. За повеќе од 2000 години, луѓето ја одгледуваат расата на кохлани, поради тоа, ги надминуваат другите семејства во смисла на карактеристики.

По функција надворешноста Модерните арапски коњи можат да се поделат на 4 типа:

  • Кохајлан има широки гради, уставот е силен и масивен. Често има црвена боја, овие се многу тврди корени.
  • Сиклави имаат лесен устав и мал раст. Боја сива, бидејќи тркачите се слаби.
  • Cohaylan-siglavi, комбинирајќи ги во себе двете сили на овие раси: силните стануваат коњите на кохеилан и убавината на сиглави. Понекогаш тие се доста големи и имаат добри перформанси. Имаат црвена боја или сива боја.
  • Hadban со право се смета за најголем меѓу неговите браќа. Спорт и хард, имаат сива боја.

Арапски коњЗа жал, денес постои тенденција на фактот дека чистокрвни коњи се среќаваат крајно ретко. Поради изборот и мешањето во светот остана голем број чистокрвни претставници од еден вид.

Цената на чистокрвни многу повисоки од половина раса, но тие се инфериорни во однос на чистокрвни не само во цена, туку и во карактеристики.

Опис на арапски коњ

Бело арапски коњВо споредба со другите, арапскиот коњ има мал раст, кој е на гребенот од 150 см. Арапскиот коњ има долг врат, доброто тело и силни нозе.

Опашката е висока, кога коњот се движи, секогаш го крева.

Оваа раса има своја уникатен Профил, кога може да се забележи малку конкавен мост на носот. Монтажата има големи убави очи, кои понекогаш се спојуваат со црна боја на главата.

Коњите на овие раси имаат свои карактеристики: на пример, тие имаат 17 ребра, наместо 18, како кај коњите на други раси. Покрај тоа, тие имаат по еден имплант помалку од нивните роднини, а во опашката имаат два пршлени помалку од коњите на други раси. Во раниот период на нивниот живот тие имаат светли бои на боја, но со возраста, сенките потемнуваат.

Англо-арапска раса на коњи

Најубавиот арапски крадецНајстариот од коњите се англиски и арапски раси. Англо-арапскиот бил одгледуван од одгледувачи во Британија. Тие сакаа да создадат раса со добри податоци. Коњот се покажа силен, тврд, убав и доброто.

Оваа раса апсорбира сè позитивен Карактеристики на англиската и арапската раса, поради преминувањето на англиски и арапски коњи. Од страна на арапската раса, таа се цврстост и непретенциозност, а од британската раса - голема големина, брза брзина и висока интелигенција.

Арапски коњ во ГизаБлагодарение на ова амалгамација квалитети, овој коњ може да учествува во сите видови натпревари за коњи. Денес англо-арапската раса на коњи доби признание не само во Британија, туку и во други земји во светот.

За време на одгледувањето, одгледувачите забележаа дека најсилните и најголемите претставници на оваа раса се добиваат токму од премин коњи на британски кобили со арапски пастуви.Арапски коњ во конкуренцијаКоњот има висок раст, на гребенот е 160-170 сантиметри. Понекогаш има претставници кои значително ги надминуваат овие бројки.

Коњот има долга издолжена глава, големи очи, длабоко поставени уши. Заедно со долгиот врат има изразено гребење.

Телото не е многу голем, но мускулест, широк граден штит. Крупната е издолжена, нозете моќни со големи копита.

Коњ арапски расаАрапскиот коњ има тенка кожа, благодарение на оваа анатомска карактеристики го подобрува преносот на топлина, што му овозможува на животното лесно да го носи врелото сонце.

Претставниците на оваа раса имаат одлично здравје. До лицето на кое можат да живеат до 30 години. Во овој случај, кобилата може да произведе потомство до смрт.

Англо-арапска раса добро се покажа себеси за време на борбите во Франција. Таа импресионирала францускиот народ, бидејќи во тоа време во Франција сѐ уште се занимаваат со размножување на англо-арапската раса на коњи.

Карактерот и здравјето на арапските коњи

Чистокрвни Арапски коњОвие благородни животни поседуваат високо интелект. Тие имаат добри способности за учење. Вреди да се напомене дека коњите имаат добра меморија: ако таа еднаш е навредена, таа ќе го запамети ова за живот.

Чистокрдниот коњ е различен верност неговиот возач. Но, ако сакаш да научиш да возиш на јава, треба да помислиш двапати, затоа што оваа раса не е погодна за неискусни деца.

Одличен арапски коњЧистокрдниот арапски коњ ќе го слуша само својот господар, ако има силен карактер. Но, и покрај ова, повеќето од коњите обично се прилагодени на луѓето пријателски.

Претставниците на оваа раса имаат висок интелект и се способни за независни намерни активности. Но, животното не толерира многу кога е принудено да направи нешто.

Особено ако користите сила: арапскиот коњ може да се спротивстави и да одбие да ги почитува барањата.

Цени за коњи од арапската раса

Како да се грижи за арапски коњЦената за претставниците на оваа раса зависи, пред сè, од нејзината педигре. Цената на еден жереб е повеќе од 1 милион долари. Се разбира, многу зависи и од самиот коњ и од неговите родители. Почетната цена, како по правило, е од 4 илјади долари.

Најголемата цена што луѓето ја платија за арапски коњ е 11 милиони долари.

Во Америка, на аукција во 1955 година, беше продаден пастув за imin Pesnyar. Тој стана шампион во трката "Песна". За него платиле еден милион долари.

Друг претставник на оваа раса, жетва по име Менс, стана шампион на трката во 1977 година. По овој настан тој беше изнајмен за петнаесет години. Луѓето плаќале 1,5 милиони долари за изнајмување на овој коњ. Новите сопственици се ценети можности коњ и одлучи да го купи од сопствениците за 2,4 милиони.

Коњ и кучеПри изборот на арапски коњ, купувачот треба да нацрта внимание на на:

  • Педигре на коњот, како и угледот на коњот или неговите сопственици.
  • Продавачот мора да има ветеринарен сертификат на рака. Нанадвор, коњот мора да биде добро негуван и здрав.

Но, дури и со купувањето полу-крв Вие не мора да бидете разочарани, бидејќи резултатите што ги покажуваат на натпреварите се доста добри. Друга предност на полукрвите е тоа што тие се прилагодени на европските настинки и руската клима. Цената на полу-раси е од две илјади евра.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Арапски чистокрвни коњи, фотографии на коњиАрапски чистокрвни коњи, фотографии на коњи
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Trakehner раса на коњи - карактеристикаTrakehner раса на коњи - карактеристика
» » Карактеристики на коњите на расата Арапски коњ
© 2022 AjLota.com