Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина

Коњска големина и тежинаДо денес, невозможно е недвосмислено да се каже колку коњ тежи. Ова се должи на фактот дека овие животни не се само природно наследство, туку и создавање на човечка селекција. Повеќе од триста раси се веќе изведени, кои се наменети за разни намени, меѓу себе има апсолутно различни коњи. Има минијатури

коњчиња и силни тешки камиони кои ја погодија не само нивната големина, туку и нивната носивост и влечење.

Вреди да се напомене дека тежината на коњот никогаш не е стабилна, таа варира во зависност од возраста, целта, условите на притвор, раса и работни услови.

Тежина на коњ: класификација на категории

Тежинска категорија на коњНовороденчињата имаат телесна тежина што е само 10% од вкупната тежина на мајката. Просечната бројка може да се разликува во двете насоки во рок од 5 килограми.

Младите поединци растат доста брзо и се развиваат, изгледаат како возрасни коњи. Достигнувајќи 6 месеци, нивната маса достигнува околу 50%, а до година веќе сите 90%.Следниот пат, интензитетот на зголемување на телесната тежина се забавува. Под поволни услови и одлично здравје, тежината на животното достигнува максимални вредности за 3 до 4 години. Но, колку коњ тежи во просек? Одгледувачите на коњи ја прифатија следната условна поделба на животните во тежински категории:

 • Светлината коњ, чија тежина е околу 400 килограми, на пример - коњчиња;
 • Просечната тежина на коњ со средна големина може да варира од 400 до 600 кг;
 • Тешкиот коњ достигнува тежина над 600 килограми;
 • Ширарскиот коњ, чија просечна тежина е 1400 килограми.

Тешките возила отелотворуваат масивни и неверојатно убави коњи, кои се дизајнирани за тежок физички труд. При пресметување на средната вредност индикатори ги земаат во предвид стандардните норми на живеените години, големината и тежината, која расте за шест години. Усвоените норми овозможуваат навремено да се обрне внимание на отстапувањето и да ги преземат сите неопходни мерки. Ако коњот ја надминува стандардната тежина, тогаш ова се смета за норма, бидејќи овој параметар директно зависи од издржливоста и силата.

Вреди да се напомене дека денес ова животно се користи во многу гранки на земјоделската индустрија, за транспорт на стоки на долги растојанија, како и за одгледување на земјиште. Јавањето на коњи е во голема побарувачка кај туристите и урбаните жители. Отворање на школи за возење, привлечете внимание не само на децата, туку и на возрасните.

Разлики во степенот на дебелина и услови за живеење

Под условите содржината и наменетата дестинација, коњите се условно поделени:

 • Колку тежи коњот?Незадоволителна дебелина е различна кај болните или старите лица, како и кај оние кои не добиваат соодветна количина на храна. Тие целосно немаат само поткожни маснотии, но исто така немаат мускулна маса. Од визуелната положба кај животните значително повеќе од три ребра, може да дејствува крупен и коска ножеви.
 • Обуката или спортската дебелина е вградена во кобили и пастуви, поминувајќи многу тестови на тркачката патека, како и за звучници во натпреварите за јавање. Коњите кои припаѓаат на оваа категорија се карактеризираат со релјефна мускулатура, здрав и силен изглед.
 • Работната дебелина е карактеристична за голем број тркалачки, работни и земјоделски коњи. Тие се умерено добро нахранети, можеби се појавува слој на маснотии што не ги спречува активно да се движат и да ги извршуваат сите функции потребни за нивните сопственици.
 • Фабричката дебелина е карактеристична за композицијата на педигре на фармите за обетки. Таквите животни се наменети за продолжување на потомството и репродукцијата на расата. Овие коњи се обезбедени со високо квалитетен, а главното нешто - квалитативен оброк и зајакнато храна. Тие се карактеризираат со заоблени контури. Значи, кобилите и стаданите се физички многу полесно да ја вршат својата репродуктивна функција.
 • Изложбената дебелина е поседувана од коњи (коњчиња), кои се наменети за аукции, изложби и шоу-прстени. Тие се извонредно топат, умерено добро хранети, но не поседуваат мускули со мускули. Всушност, оваа форма ни овозможува да ги потенцираме сите предности на учесниците на настанот.

Однос на тежина, раса и можности

Светот на коњите е доста разновиден. Значајна разлика во тежината може да се види на примерот на различни раси. Најлесна категорија на тежина е обично коњчиња - животни, чиј раст варира од 0,8 до 1,4 метри во гребенот, како и минијатурни коњи од локално одгледување. Најистакнати претставници на нив се:

 1. Велшкиот коњ (300-350 кг);
 2. Австралиски коњ (до 300 кг);
 3. Шетландски пони (150-200 кг);
 4. Американски минијатурен (до 80 кг);
 5. Фалабела (20-60 кг).
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да дознаете без скали колку тежи една просечна краваКако да дознаете без скали колку тежи една просечна крава
Колку тежи една крава, како да се пресмета живата тежина на добитокотКолку тежи една крава, како да се пресмета живата тежина на добитокот
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Владимир тежок камион - карактеристики на расаВладимир тежок камион - карактеристики на раса
Колку коњи живеат во просекКолку коњи живеат во просек
Која е максималната брзина на коњКоја е максималната брзина на коњ
» » Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
© 2022 AjLota.com