Која е максималната брзина на коњ

Чекор коњКоњ е животно што се појави на Земјата во позната форма пред околу 4,4 милиони години. Предците на современите коњи - girakoterii, не беа повисоки од обичните кучиња, тие се хранат со различни вегетација и овошје. Имаа задниот грб, краток врат и шепи со четири прста. Поради овие карактеристики на нивната структура, овие животни може да развијат максимална брзина до 20 километри на час. Односот помеѓу структурата на телото и брзината на движењето даде одличен резултат во тој антички свет. Не беше толку лошо за шумите на американскиот континент, во кои живееше хиракотеријата.

БРЗИНА НА СОВРЕМЕНИ КОРИСИ

Со еволуцијата се промени и самото животно: ова се должи на климатските промени и, соодветно, на животната средина. Климата на нашата планета стана потопла, па бројот на шуми значително се намали. Имаше повеќе полу-пустински и степски зони, каде што беше потешко да се сокријат од предатори. Коњите требало да развијат многу поголема брзина за да избегаат од нив, што предизвикало промени во структурата на телото на животното. Нејзината висина и должина се зголемија, нозете станаа подолги, страничните прсти станаа помали, а средниот прст стана поголем и се претвори во копита. Сите овие промени не го направија максимум, но просечната брзина на коњите е еднаква на 15 до 20 километри на час.

Кога пред 6000 илјади години еден човек прв оседлал "дива убавина", тогаш започнала нова ера за човекот и за самиот коњ. Од тој момент коњот стана вистински пријател и помошник. Заедно со човекот, почнаа да ги освојуваат новите врвови, проширувајќи ги границите на нивните способности.

ВЕРТИКА НА НОВ БРЗИНА

Групи на коњи:

  1. Јавачи се оние лица што се користат како возила, борбени другари на боиштата, а исто така се користат како учесници во спортот.
  2. Товар - ова се коњите кои се користеа како влечна сила. Коњот е побрз од камионот.

Многу луѓе се уште се заинтересирани за прашањето - во која брзина се развива коњот? ПотковицаДа почнеме да ја разбереме важната точка на прашањето - чекор.

Чекорот на коњот се нарекува - темпото . Чекор - е најмал начин да се оди, ако ја споредиме овој индикатор на товар и на коњ, можеме да видиме дека просечната брзина на возење чекор коњ може да биде 4-7 километри на час, додека просечната стапка на чекор од товарот е еднакво на 3 до 5 километри на час. Оваа разлика во брзината на коњот бидејќи товарни е принуден да се трошат екстра напор да дестинации тешки товарни: кога чекор консумира најмалку износот на напор, и соодветно зголемување на време на работа. Општо земено, постојат три сорти на коњ чекор:

  • Тивок чекор, во кој движењето е значително намалено, но се прават големи напори.
  • Нормален чекор.
  • Забрзан или брз чекор.


Lynx - еден вид на одењето. Рисот е побрз од чекор, но побавно од катер. Сепак, специјално обучените ловци можат да работат со брзина приближно еднаква на брзината на бавниот катер. Брзината на рисот е околу 12 или 13 километри на час. Треба да се напомене дека животното може да се движи до 10 до максимум дваесет минути, по што коњот оди на чекор.

Не е препорачливо да се вчита коњ со товар кој тежи повеќе од 7% или 8% од телесната тежина на самиот животно. Во природата, коњот го менува темпото на курсот, наизменично меѓу повлекува и тропање. И по темпото, тоа ќе трае околу 5 или 10 минути. Таквите циклуси се неопходни за животното да се одмори и да го врати својот здив.

Галоп на коњотГалоп е исто така еден вид на одењето. Ова е најбрз тип на одење, тој е поделен на три сорти: бавен кантер, нормален багер и брз галоп. Со бавна брзина може да се развие повеќе од 20 километри на час.

Во нормален ловец, овие бројки се менуваат и изнесуваат до 40 километри на час. Со брз галоп, кој се нарекува "каменолом", Кога коњот се движи речиси скока во два темпо. Максималното патување тогаш може да надмине 60 километри на час. Природно е дека со таква брзина животното може да работи не повеќе од 2 или 3 километри.

Во природата, дивите коњи се движат со таква брзина само кога нивните животи се во опасност, или ако треба брзо да ги надминат кратките растојанија. Оние кои учествуваат во трките можат да ја задржат брзината на брз катер за 15 или 20 минути. Таквите индикатори се постигнуваат само преку обука.

Ако зборуваме за трки, светски рекорд на жените растојание 409,26 метри во 1945 година во Мексико Сити, во собата маало име BEACH REKIT, тој се судрил со брзина од 69,69 километри на час. BEACH REKIT е најбрз коњ во светот. Овој резултат е апсолутен рекорд во трките на ова растојание во светот. BEACH REKIT припаѓаше на чистокрвни жетви на расата Кватерхорс. Најбрзите коњи во светот се коњите на чистокрвната англиска раса. Ова во голема мера се должи на фактот што внатрешните органи, и што е најважно, срцето, оваа елитна раса, се посоодветни за возење со голема брзина. Многу светски експерти високо ги ценат особините на оваа раса.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што изгледал античкиот сабја-забин тигар?Што изгледал античкиот сабја-забин тигар?
Животински пума: опис на тоа каде живее, каде што живее, како изгледа изгледот на пумаЖивотински пума: опис на тоа каде живее, каде што живее, како изгледа изгледот на пума
Која птица е најбрза во светотКоја птица е најбрза во светот
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Диви предатори на Африка, карактеристики на видовиДиви предатори на Африка, карактеристики на видови
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Животно кралство во АвстралијаЖивотно кралство во Австралија
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?
» » Која е максималната брзина на коњ
© 2022 AjLota.com