Брзина, развиена од коњ: просечна и максимум

Каква брзина се развива коњот?Коњ, ова е една од првите животни што во текот на својот живот биле укротени од човек. Овие прекрасни, доброто суштества од античко време живеат рамо до рамо со луѓето. Звукот на копитата на коњите го придружува човекот илјадници години. Многу луѓе ги ценеа не само работните квалитети на коњите, туку и пријатниот вкус и придобивките од нивното месо и млеко.

Коњ кумис се смета за ненадмината медицина за многу болести. Тие носат многу бенефиции, но главната работа за која се потребни е движењето. Само коњски трки за брзина, товар или јавање - брзината на коњ секогаш беше главен критериум за оценување на коњите.

Колку брзо бркаат коњите и која е просечната и максималната брзина што може да развијат тема вредна за најблиското внимание.

Главните видови на коњи

Само главните раси на коњите бројат повеќе од триста, но во однос на работните квалитети, тежината на товарот што се транспортира и, што е најважно, брзината што тие можат да ја развијат, се поделени во четири групи:

  1. Коњ
  2. Верхово - ископ
  3. Подигнувања
  4. Тешка работа

Максималната брзина е да се развие јавањето пастуви. За кратко време може да достигне шеесет километри на час. Се разбира, ниту еден поединец не може да носи таква брзина долго време.

Сето ова се однесува на чистокрвни коњи, кои се стекнаа со способност да се движат со голема брзина како резултат на вековното одгледување. Дивите жетви не покажуваат такви резултати и се способни да галопираат многу побавно од чистокрвни животни. Така, максималната брзина на коњите во дивината е многу помала отколку на тркачката патека.

Постои популарно верување дека брзината на патеката, освен за други карактеристики, исто така зависи од костум. Традиционално се верува дека црвените коњи имаат "огнени" темперамент и затоа скокаат многу побрзо од коњите на други ленти.

Начини на прошетка

Освен тоа, колкава брзина се развива коњот зависи од видот на чекорот.

да се разликуваат такви видови на одењето (типови на чекори)

  1. Брзина на коњЧекор (бавно темпо)
  2. Рис (темпо, забрзано во два темпо)
  3. Краток кас (кас)
  4. Теренски кас
  5. Понишан кас
  6. Галоп

Вообичаеното трчање на коњот се нарекува галоп - на овој начин поголемиот дел од коњите трчаат со просечна брзина.

Поточно, неколку раси, способни за трчање, овие раси се нарекуваат тротори. Но сепак најбрз начин да се премести коњ е каменолом. Исто така се нарекува и забрзан кантер. Не секој жив може да оди од галоп во каменолом. Уште поретки се и животните со тип на чекор "заглавен".

Овие коњи се нарекуваат pacers. Pacers се наоѓаат меѓу многу раси на коњи, а не некој. Ова е таква генетска карактеристика на коњите, кои понекогаш меѓу нив има и pacers. Со овој тип на чекори, steed ги движи предните и задни нозе истовремено. Прво, двете право, а потоа и двајцата лево.Заградата не е најбрзо темпо, но има две предности - прво, на тој начин коњот е помалку уморен и може да се движи рамномерно и стабилно подолго време. И второ, амблемот е поудобен за возачот, се тресат помалку и лицето е помалку уморно да седи во седлото.

Брзина

Максимална коњска брзинаНајбрза раса на коњти се нарекува "англиски коњ" чистокрвни претставници на оваа раса - ненадмината брзина на коњи. Токму оваа раса која сеуште е сопственик на неверојатен рекорд на брзината на тркачки мачор.

Во 1945 година, во градот Мексико, пастув по име Плајк Рекит успеа да галоп со брзина од 69 километри на час. Оттогаш и до ден-денес, овој запис не претепал ниту еден коњ, и само откако бил во можност да го повтори. Она што е карактеристично - исто така и пастило на чистокрвната раса од англиска раса. На овој начин, Англиски тркие-апсолутен рекорд меѓу сите коњи за брзина.

Бројни студии покажаа дека таквите карактеристики на чистокрвни болести се должат на нивната единствена физиолошка структура - нивните бели дробови и срце имаат значително поголем волумен од останатите раси на коњи. На пример, на аутопсијата на чистокрвна раса во име на Секретаријатот, беше откриено дека неговото срце е два и пол пати поголема од големината на конвенционалниот пастув.

Малку инфериорен во однос на нив се арапските тркачи способни да трчаат 55 километри на час или повеќе. Исто така многу брзи нозе се француските тркачи и, најпосле, тротачите: рускиот трубач, орловскиот ловец, француските и американските рипчиња.

Овие карпи, како по правило, може да скокаат со максимална брзина од 50 километри на час. Нивната просечна брзина е многу помала и изнесува околу 40 км / ч.

Што се однесува до нацрт коњи такви раси како Kladrubský рок (ака на чехословачките Предлог), башкирски, белоруски Предлог, нескопосник - ака Ирски Кочан нивната просечна брзина е обично во регионот на 15-20 km / h, а максималната брзина на нацрт коњи е високо зависна од метеж и вози вратило квалитет на работата - примарниот обетка во господар sled и обично не повеќе од 50 km / h

Јасно е дека, најверојатно, никогаш сериозно не беше измерена брзината на раса на коњи Тешки пониски, и, како што пастуви хард-рок искористување на Главната работа - не на брзината и тежината на товарот, кои тие се способни да се движат.

Така, можеме да кажеме дека просечната брзина на трки на растојание од повеќе од 3000 метри е 55 километри на час. Потпирач на исто растојание ќе ја покаже просечната брзина на коњ од 40 км / ч.

Максималната брзина на трки на кратко растојание од 600-800 метри ќе биде над шеесет километри на час. Забележаната максимална брзина на коњот изнесува 69 километри на час.

Коњот е многу умен и корисно животноe, помагање на лице за многу стотици години. Тие ги носат радоста и здравјето на своите господари уште од античко време.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Ние ја анализираме анатомијата на коњ: скелет, статуа, структураНие ја анализираме анатомијата на коњ: скелет, статуа, структура
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Trakehner раса на коњи - карактеристикаTrakehner раса на коњи - карактеристика
» » Брзина, развиена од коњ: просечна и максимум
© 2022 AjLota.com