Советскиот тежок камион е херојска раса

Изглед на тежок коњски коњСоветскиот тежок камион е легендарна раса на херојската моќ. Со својот капацитет за подигнување на товарот, овој коњ може да се спореди со модерни камиони од класата "Газела". Тој лесно го транспортира товарот со тежина од 1,5-1,7 тони. Неопходен асистент во земјоделското работење, во сечилото.

За разлика од механизмите кои можат да одбијат под неповолни услови, советскиот тешки камиони е познат по својата ефикасност, издржливост, скромен.

Историја на потеклото на расата

Расата на советските тешка категорија му припаѓа на групата тешки коњи. Тие почнаа да бидат насочени во средниот век за да ги транспортираат витезите во целосна воена опрема. Подоцна, големите тежини почнаа да се користат во различни економски потреби. Племенски материјал за одгледување на нова раса беше претставник на белгискиот Brabansons.

За време на интензивирањето на земјоделството во 30-50-тите години. Години од минатиот век имало акутна потреба за коњи со голема нацрт сила. За таа цел, во Советскиот Сојуз беа доведени пастуви од европски тешки раси. Потомството од нивниот премин со локалните кобыли ја комбинира силата и виталноста со издржливост. Тестовите на новата раса започнаа во средината на 40-тите години. Во раните 50-ти, неговите карактеристики конечно беа формирани и главните карактеристики беа утврдени. Во 1952 година расата официјално станала позната како "советски тежок камион".

Јадрото на одгледувачкиот избор на овие коњи се Република Мордовија, Нижни Новгород, Јарослав, Владимир, Тамбовски региони.

Изглед

Надворешни податоци за коњотСоветски гиганти веднаш привлекува внимание со своите димензии. Се разликува по висина (до 170 см на гребенот), мускулите. Возрасните имаат тежина од 0,7-1ton. Во исто време, телото е пропорционално комбинирано. Моќната, стабилна скелетна структура на грбот и нозете обезбедува одличен капацитет на товар. Меѓу другото, коњот е погоден за возење под седлото.

Боја во 65% од случаите црвена, поретка (со мешавина на лесна коса), залив (кафеава боја со различни нијанси). Орнаментот на коњи е бујна опашка и грива.

Поединци имаат Вродени генетски абнормалности, изразена во погрешно поставување на нозете за време на движење (clubfoot, saber). Овие дефекти, воопшто, не влијаат на работните способности на коњот.

Расата на советскиот хеликоптер разликува смирен темперамент, брзо се адаптира во нови услови. Не бара посебна грижа.

Услови за одржување и нега

Коњот ќе се чувствува удобно во пространи, топли штали. Мора да биде пенкало за одење.

Редовна храна, правилно избалансирана. Во исхраната, исто така, треба да бидат присутни сува и сочна храна, вкл. житарици. За нормален раст и развој ждребињата се хранат со витамини и концентрати. Како лекување или охрабрување за добра работа даваат јаболка, моркови, парчиња шеќер. Соодветноста на советските тешки камиони за ефтината обемна сточна храна ги прави погодни во региони со слаба база на фуражи.Работните коњи бараат внимателен став кон здравјето. Потребна е периодична инспекција на ветеринарот. Вакцинација и вакцинација. Коњите се чистат дневно, а копитата се исплакнува со вода. Влакнестиот дел се мие 1-2 пати неделно, а потоа внимателно се чешла со четка за да се спречи заплеткането.

Репродукција и развој

Во 65-75% од случаите, оплодувањето е ефикасно и води до бременост. Околу 11 месеци подоцна, се родиле желки. Тие рапидно растат, успешно стекнуваат тежина.

Фази на развој во животот на коњите:

 1. Одгледување раси на коњите иВо првите шест месеци од животот, тежината на ослето на советскиот тежок камион се зголемува на 365-375 кг.
 2. Едногодишен млад е околу 525-540 кг.
 3. Од 2 до 2,5 години, младите коњи постепено се навикнуваат на умерени стресови за 20-30 под нормалата. Тригодишниците почнуваат да се користат како возрасни работници.
 4. На возраст од 5-6 години, гиганти можат да учествуваат во натпревари под посебна програма.
 5. Во просек, продуктивниот живот на советскиот тежок камион е 10-12 години.
 6. Кога ќе станат 16-17 години, нивните работни квалитети се значително намалени.
 7. Забележани се случаи на продолжена продуктивност кај лица до 20 години. Перформансите на коњот зависи од нејзината фигура, возраст, фитнес, услови и начин на работа.

Месо и производство на млеко

Кометата на советските тешки камиони е позната првокласна млечност. За време на одгледувањето на потомството (период на лактација) 1 чистокрвната кобила произведува околу 3 илјади литри вредно млеко. Носител на расанската раса за 338 дена лактација произведел 6173 литри млеко.

Млечното млеко е суровина за правење кумис. Овој пијалок со кисело млеко одамна е популарен кај номадските народи. Во средината на 19-тиот век, рускиот лекар Н. В. Постников ги документирал неговите медицински својства. Имаше посебна насока на лектурата кумисотерапија. Куми помага со болести на дигестивниот тракт, кардиоваскуларниот систем. Антибиотичките супстанции кои се формираат во процесот на ферментирање имаат лековито дејство врз туберкулозата. "Пијте херои", како што во старите времиња наречени кумис останува на врвот на популарноста во нашите денови.

Доколку е потребно, коњите на расата, советските суровини можат да се користат за производство на месни производи.

Постигнувања на раса

Како изгледа еден коњ?Достигнувањата на претставниците на советската тешка раса станаа цврсто утврдени во историјата на одгледувањето на светски коњ. Коњи кои имаат одлични телесни параметри и покажуваат добри резултати во работата, предмет на специјални тестови. Понекогаш, кои често поставуваат нови записи. Главниот тест тест е дизајниран да ја прикаже работата на коњот. Таа треба да оди на растојание од два километри со каиш полн со товар со тежина од 4,5 тони. Најголемата тежина на наследи добра брзина од нивните европски предци. Тие лесно го движат патот со вкупна тежина од еден и пол тони.

Претставникот на Советскиот тешки превозникот цврсто го држи второто место меѓу апсолутните светски рекордери. Дланката му припаѓа на британскиот тежок жетвар Вулкан, кој во 1924 година нанесе тежина речиси 29,5 тони.

Најдобрите достигнувања на расата се советските воени сили:

 1. во товарниот капацитет: жеребич Силата 35 метри носи товар со тежина 22991 кг.
 2. во брзината на испорака на товарниот кас: Сталион Ранет го надмина растојанието од 2 км за 5.72 мин.
 3. во брзината на испорака на товарниот чекор: пастирот Зубр помина 2 километри за 11 минути 51,8 секунди.
 4. на нацртот на издржливост: кобилата на сирената одеше 2,13 км со влечна сила од 300 килограми.

Проблеми и перспективи

Советски гигантиКрајот на 20 век наметнал опасен отпечаток врз развојот на расата. Племенските фарми се намалија. Бројот на добиток е значително намален, што доведе до неповолни генетски промени. Руските земјоделци претпочитаат механизација. Во исто време, интересот за педигре коњи од странски одгледувачи останува висок, што ни овозможува да се надеваме на оживување на расата.

За советските тешки камиони, велејќи дека "сеуште е валидна во количката и под војводата" се уште е точно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Арапски чистокрвни коњи, фотографии на коњиАрапски чистокрвни коњи, фотографии на коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Trakehner раса на коњи - карактеристикаTrakehner раса на коњи - карактеристика
Владимир тежок камион - карактеристики на расаВладимир тежок камион - карактеристики на раса
» » Советскиот тежок камион е херојска раса
© 2022 AjLota.com