Се за карачајската раса на коњите

Опис на коњската расаКарачајските коњи се гордост на рабовите на Кавказот. Карачајската раса на коњи е една од најстарите раси на планинските региони и целата земја како целина. Тие се тврди, паметни, силни коњи, способни да се качуваат толку високо, каде што ниту еден друг коњ не можеше да се качи. Во ова, само најверојатно Кабардите можат да се натпреваруваат со нив.

Потеклото на карачајската раса

Прилично е тешко сигурно да се утврди во кое време се родила карачајската раса на коњите. Тоа е познато предците на карачајскиот народ - Алан, кога ја совладале северната земја, ги донесоа своите коњи. Еден вид на животно беше тежок и масен, а другиот - светлина. Во истите места имало диви коњи, кои подоцна биле преминале со домашни видови. Значи, карачајската раса на коњи беше формирана. Овој период на историја се однесува на XV-XVI век.

Карачај луѓето се сметаат за квалификувани добиток одгледувачи. Тие донесоа одлични раси на кучиња, крави и овци. Од народите на Северниот Кавказ, Карачаите секогаш ги надминале другите во однос на добитокот.

Во XIX век Карачајските коњи станаа популарни надвор од нивната татковина. На пример, тие биле масовно купени во Козачкиот полк. Најпознатата "диви поделба" се состоеше од карачајски коњи. За време на Граѓанската војна беа одземени многу чистокрвни коњи, што предизвика големо оштетување на локалното одгледување на коњи.

Подоцна дојде време кога беше одлучено да се врати на заливот на чистокрвни планински коњи. Во 1927 година биле основани Карачаевски колхоз и државна фабрика стабилна. Како резултат на работата за селекција, беше отстранета друга раса на планински коњи - Кабардиецот. До денес, многумина ги збунуваат кабардиските и карачајските раси.

Надворешноста на животните

Што изгледа како карачајскиот коњ?Појавата на карачајскиот коњ обични за планински коњи. Животното расте во просек од 1,5 метри. Оваа висина се компензира со масивноста на телото, поради тоа што коњот не изгледа толку висок. Главата е со средна големина, муцката е малку hunchbacked. Врат со средна должина, силен и мускулен, има низок и издолжен. Крупот е висок и коси. Од нивните браќа Кабардијците Карачаи се разликуваат од нозете и масовното тело.

Треба да се внимава на нозете на животните. Предните екстремитети се наоѓаат со широк столб, а лопата е исправена, со средна должина. Но, задните нозе честопати се разликуваат од сабја и од клупа. Копитата е компактна, со силен роговиден слој.

Карачајскиот народ може да биде само темна боја. Ова вклучува темно залив, црно, каракски костуми. Поретко е црвенокоса Карачај. За карачајскиот коњ, белите ознаки на главата не се дозволени. Облеката треба да биде чиста, без нечистотии и бели дамки.

Карактер на карачајскиот коњ

Карачајскиот коњ е вистински пријател на jigit. Овие животни ги поседуваат сите квалитети што треба да ги поседува вистинскиот планинар. Овие се храбри, тврдоглави, вредни и нескротливи коњи. И покрај искрената посветеност на личноста и послушноста, коњите сѐ уште имаат дрзок и ненамерен темперамент. Во овие животни има нешто мистериозно и магично. Самите планинари велат дека треба да се гледа само Карачаев коњ во окото, може да се види силата на духот и во исто време да се посвети.

Значи, сумирањето на погоре, главните позитивни карактеристики на Карачаис, благодарение на што се толку познати:

 • Природата на коњотпослушност;
 • работен капацитет;
 • одржливост;
 • храброст;
 • скромен;
 • лојалност;
 • издржливост.

Плодност

Карачај кобили секогаш се карактеризира со висока фертилност. Според податоците добиени од фармата, издржливоста на карачанските кобили била 90%, успешниот резултат на трудот бил 85%. И покрај фактот што овие животни доживуваат пубертет наместо доцна, тие се долговечност. Затоа, многу кобили и пастуви се користат за размножување до 25 години. Евиденцијата за плодноста е кобила наречена Сад, која произведе 21 желка за 24-годишниот живот.

Племенски линии

Во време кога работата на селекцијата со расата на карачаите на коњи најде научна основа, неколку генетски линии веќе беа формирани. Научникот Урусов издвои осум такви линии. Шест од нив беа формирани благодарение на одгледувачите на приватни коњи. Овие линии вклучуваат:

 • Даузуз;
 • Тугаи;
 • Бореас;
 • Аргамак;
 • Шаман;
 • Орлик.


Уште две линии беа формирани со учество на кабардиски пастуши: Арсенал и Залог.

Најмногу се издвојува Даузуза линија. Овие се силни, тврди жетви, кои се одликува со одлично здравје. Истото важи и за линијата на Орлик. Линијата на Даузуз била многу плодна. Врз основа на тоа, беа создадени уште две линии: Дара, подоцна Дубочка.

Бореас линија не помалку извонреден. Ова се големите коњи, кои се разликуваат со леснотијата на нивното одење и мекото упатување. Изненадувачки е што столовите на линијата Бореј го пренесуваат својот тип кога преминуваат животни од нивни и од странски раси.

Потомци на Аргамак имаат склоност кон спортот. Овие се високи коњи со добро развиени силни нозе. Овие коњи често се користат за конен спорт како пречки, и без, како и за дербито.

Коњите на повеќето раси, кога преминуваат, очекуваат истата судбина - падот на одржливоста на потомството (самоубиствена депресија). Ова не важи за карачајската раса на коњите. Овие коњи не се предмет на вродена депресија, што даде одличен предуслов за создавањето на Даузуз.

Типови на раса во расата

Стариот тип на карачајски коњ се карактеризираше со издржливост, адаптибилност кон лошите временски услови и планинските услови. До денес, коњите станале потешки и помасивни, а не ги губат своите педигре предности. Во рамките на расата има три типа на коњи:

 • Карактеристично (коњи за коњи, сметани како стандард за одење под седлото);
 • масивни (различна масивност на телото и широки коски се користат за транспорт на стока, работа во темперамент).
 • Јавањето ("лесен" тип на коњи, со мешавина на други раси, се користи за туризам, конен спорт).

Употреба на карачајската раса на коњите

Што изгледа како карачајскиот коњ?Карачајската раса на коњите има широк опсег на употреба и се смета за универзална. Таквите коњи може да се користат, како за земјоделска работа, јавање, превоз на стоки и јавање на јавање. Издржливоста и физичката сила на коњите се неопходни за работа во тешко достапните области. Граничните чувари често ја избираат расата Карачаи за стража и патрола.

До денес, чистокрвни жетвари се главно вклучени во одгледувањето на нивната елитна раса и се занимаваат со конен спорт. На пример, во шеесеттите години од минатиот век, карачајските коњи учествуваа во трки со хиподроми и покажаа високи резултати. Тие, исто така, учествуваа во трката на 3000 километри, која се одржа во 1935 година околу главниот кавкаски гребен. Сето ова уште еднаш ја потврдува издржливоста на карачајските коњи и нивната волја.

Современа историја на расата

Коњ карактеристикиНеодамнешна историја на расата започна во 1990 година, кога беше вклучена во листата на кавкаски карпи. Во 1999 година, карачајските коњи учествуваа во искачувањето до Елбрус. Овие животни се искачија на највисокиот врв на Европа. Многумина забележаа дека ниедна друга раса во светот не може да го стори тоа. Овој настан повторно привлече внимание кон расата.

Три години подоцна, беше направена анализа на перформансите на магарешка фарма која произведува карачајска раса. Беше пронајден прилично висок процент на ископување на елитни коњи. Во 2006 година, залихите на оваа фабрика веќе беа 800 грла. Во исто време беше формирана Здружението на одгледувачи "Каракиоз".

За 2008 година бројот на карачај коњи беше 20 илјади глави, со потврден педигре - 3 илјади. Со оглед на фактот дека таквите коњи се повеќе се испраќаат во странство, веројатноста за лажна генеалогија е зголемена. За да се избегне ова, беше одлучено да се користат генетски маркери. Во иднина се планира да се создаде генетски профил на расата. Ова ќе помогне да се избегне можно фалсификување на документи.

Во 2014 година формирана е Руската асоцијација на одгледувачи. Оваа организација им помогна на навивачите и сопствениците на карачајските коњи и ја пропагира оваа раса. Со поддршка на Руската асоцијација на одгледувачи, во Санкт Петербург беше организирана изложба "Хипосфера". Изложби беа одржани и во Москва и во Европа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Trakehner раса на коњи - карактеристикаTrakehner раса на коњи - карактеристика
» » Се за карачајската раса на коњите
© 2022 AjLota.com