Расите на коњите и нивните карактеристики

Коњи тешки транспортериВо далечните години, коњите беа единствениот начин на движење. Но, не секоја раса на коњи е погодна за целосен транспорт. И има тешки коњи кои можат да носат тешки товари и во исто време се движат со галоп и ги надминуваат пречките во нивниот пат.

Средновековните предци на современи тешки товарни возила брзо се умориле, па со текот на времето, оние кои биле пополезни за товарот биле отстранети. Со текот на времето, имало такви тешки раси на коњи како шејра, брабан и перирон, кои се популарни денес. За нив и други раси ние ќе ви кажам подоцна.

Раси коњи на тешки камиони во Русија

Во 19 век, Руската империја развива брзо, но коњот, тешки, тоа не е прикажан, иако на земјоделскиот сектор, а не само за нив е голема побарувачка. Купи тешки коњи во странство досега не беше на сила на сите, но дури и ако некој го направи тоа, тој имаше проблем со нив, бидејќи коњите се лошо прилагодени на руски услови и сиромашните квалитет на добиточна храна.

Домашни раси тешки возила беа повлечени преку странски:

 • shiers;
 • Арден;
 • kleideskdatey;
 • percheronov;
 • Brabansons.

Руските научници се повлекоа како раси на тешки коњи:

 • Советски;
 • владимирска;
 • Руски.

Карактеристики на руската тешка коњска раса

Овој досаден раса беше развиен само во текот почна пред неколку години од страна на премин со предлог Ардените коњи - мали тешки нацрт коњи нестроен додавање на мајчин јазик на Белгија. Благодарение на изборот, Ардените почнаа да имаат добар изглед и форма.

И во 1900 година, Светската изложба се одржа во Франција, каде што Рускиот Арден, признаен како една од најдобрите работни раси, доби посебно внимание. "Ѕвезда" беше кафеав пастув Караваи, кој доби златен медал. Надворешни карактеристики на расата се:

 • низок раст - во гребенот до 150 см;
 • издржливост;
 • доволна сила;
 • жените имаат добра продуктивност на млеко.

Коњска тешка советска раса

Таквата раса се појавила поради преминувањето на англиски Сафолк или Белгиски Брабансон со искористени руски коњи. За земјоделска работа, животните се користат во текот на првите три години од животот, тогаш тие стануваат производители.

Посебни карактеристики на советскиот тежок камион:

 • големо животно;
 • висината на гребенот може да достигне 1,7 m;
 • просечната телесна тежина е од редот на тон;
 • грива и опашка дебела;
 • просечна големина на главата;
 • вратот и нозете се мускулести;
 • копита од правилна форма;
 • мазна назад;
 • градите се шири;
 • може да има мало клубско стапало.

Опис на тешките камиони Владимир

Тешка коњска расаВладимир Тешки Предлог појави во јавноста обетка Гаврилов посад во 1886 година од страна на премин на коњ Англиски Clydesdale со локалните жени, жилав и undemanding. Од овој премин се родени коњите, кои имаат атрактивен изглед, енергија, херојски сила и добри вештини за адаптација.

Во развојот на раса "Донатори" се менуваа, дури и познатите англиски бришачи учествуваа во формирањето на Владимирски тешки камиони. Во исто време, оваа раса беше официјално признаена само до средината на минатиот век.

Надворешните карактеристики на Владимирскиот тежок камион се како што следува:

 • Коњи тешки транспортеримасивност;
 • висина на гребенот до 1,7 m;
 • фигурата е голема;
 • главата е голема, а профилот е конвексен;
 • скапулата е долга и косо поставена;
 • вратот долг и моќен;
 • шумичката умерено се спушти;
 • нозе силни и обрасната со крзно, добиени од англиските раси;
 • опашка и грива дебели;
 • Тужбата може да биде залив, понекогаш црвена или црна.

Владините коњи се многу пријателски, балансирани и мирни. Тие почнуваат пубертет доволно рано.

Владимир Тешки Предлог убавина не може да успее да привлече претставници на оваа раса е сега се користи активно во спортски лов или equestrian туризам, и во долго време на нивните искористи за да се количка, ора или темперамент.

Карактеристики на другите раси на тешки коњи

И сега да ги разгледаме карактеристиките на другите раси на тешки коњи, некои од нив директно учествуваа во формирањето на руски раси на коњите, а не само.

На пример, австралиските тешка категорија се резултат на премин на други познати раси:

 • Сафолк;
 • shiers;
 • percheronov;
 • kleidesdale.

Овие коњи во просек тежат 600 до 900 килограми и висина и работа на гребенот е околу 170 см. Австралиски коњи се неверојатно пријателски и совршено прилагоден за работа, седат и во темперамент и под седлото. Тие можат да бидат прецизни или имаат солидна боја без дамки. Нозете на животното имаат просечен раст, нозете и гривата имаат просечна густина.

Опис на Брабансон

На друг начин, претставниците на оваа раса се нарекуваат и белгиски тешки вагони. Тие се ценети поради нивните одлични моќни способности и атрактивен изглед. Нивната просечна висина е околу 165 см. Таквите коњи имаат одлични квалитети на педигре и добар карактер. Меѓу надворешните карактеристики:

 • багажникот густа и силна;
 • кратки нозе;
 • зглобовите се добро изразени;
 • долниот дел на нозете е влакнест;
 • грима кратко.

Заборавена раса - бито

Опис на расаТаквата древна раса потекнува од Русија денес. Но, имаше информации дека нејзините претставници беа невообичаено вредни и добро ценети во домаќинствата. Во просек, bityugi имаше висина од околу 158 сантиметри, имаше кафеава или мус боја. Таквата раса се појавила поради преминувањето на тротоари со руски тешки камиони.Bityugov исто така беше наречен "остатоци коњ". За жал, нивните фотографии не се зачувани, но ако ја погледнете фотографијата на рускиот тежок камион, грубо може да се разбере како битовите би можеле да изгледаат.

Француски Булоњ Тешки камиони

Товарни камиони од Булоњ се од Франција. Многу од нив се сметаат за најелегантни претставници на тешки коњи. Овие коњи можат совршено да се преселат во рисот во бегство, лесно и лесно се движат. Поединците можат да бидат мали или големи. Денес, големи индивидуи се користат главно за санки, како и во месната индустрија. Но, малиот тип сега е скоро исчезнат.

Надворешните карактеристики се:

 • просечната тежина е помеѓу 700 и 900 кг;
 • просечна висина - 170 см;
 • ушите се елегантни;
 • очите се големи;
 • челото многу високо;
 • грива кадрава.

И тешките камиони од Boulogne имаат прекрасен карактер.

Ирски товарен камион и неговите карактеристики

Овие коњи се неверојатно мобилни, многу тврд и непретенциозен. Животното има релативно мала големина, вклучувајќи ги стапките на раст, но ова не влијае на силата на таков коњ.

Во моментов, ирската раса најчесто се користи за лов или за спортски цели. Тие имаат многу атрактивен изглед, држењето е рамно, грбот е исправен, крунот е наклонет со висока опашка. Животните можат да имаат такви бои:

 • сива;
 • залив;
 • црвенокосиот;
 • црна;
 • различни бои со бели точки.

Овие коњи можат совршено да одат во галоп и можат да ги надминат големите препреки.

Clydesdal или шкотски тежок коњ

Таквата раса се смета за атрактивна, има добри возни квалитети. Таа беше донесена во Шкотска и успешно се одгледува во Велика Британија во нашево време. Коњите совршено сакаат и чекор и кас. Нивното тело е многу моќно, коските се шири, а мускулната маса е голема. И дека животното имаше висок работен капацитет, треба да се чува во добри услови и да му даде добра храна.

Боите на оваа раса можат да бидат:

 • црна;
 • chalaya;
 • залив;
 • сива;
 • црвенокосиот.

Нозете на коњот мора да имаат изречени зглобови и да бидат масивни.

Перчерон: карактеристики на расата

Претставниците на расата се одликува со голема маса и висок раст, и во тој поглед тие можат да се нарекуваат рекордери со доверба. Постојат поединци кои во гребенот имале раст над два метра. Percherons се многу тврд и атрактивен, можност да се кандидира неколку часа по ред. Тие имаат арапски корени, па имаат убава и врежана глава и уредни уши.

Прифатливи бои за раса:

 • црна;
 • сива;
 • во јаболка;
 • други.

Денес, Percherons се одгледуваат без пернат нозе, овозможувајќи им да биде полесно да се грижи, и на животните ќе биде полесно да се работи на земјата.

Сафолк

Таквиот тежок транспортер има масовно стебло, поради што нозете на коњот може да изгледаат кратки. Нивната големина е релативно мала, се разликуваат во перформансите и необичното трпение. Обично имаат боја на костен и можат да имаат различни варијации на нијансата:

 • лимон;
 • мускулест;
 • злато;
 • бакар и други.

Карактеристично за марката на расата - тоа е бела "чорапи" или ѕвездичка во челото. Претставници на оваа раса се одлични за учење на деца кои јаваат, тие се приврзани и не се склони кон конфликт.

Шире: главните гиганти во светот

Како да се одржи раса на коњитеШире е најпознатата раса на тешки коњи во светот, со прекрасен изглед. Овие англиски коњи се престижни во однос на размножување, благородни и се многу скапи. Тие често се привлекуваат да учествуваат на натпревари, каде што се рангираат прво. Shiyrs секогаш имаат зрелост на нозе, без оглед на нивниот регион на живеење. Најчесто бојата на коњот е залив или карате, но има и други бои. Тие имаат солидна природа, се тешки за искористување и не сакаат физички да се применуваат кон нив.

Како што веќе споменавме, различни видови на тешки коњи честопати учествуваат на сите видови на натпревари. За првпат натпревари со учество на такви коњи почнаа да се одржуваат во Советскиот Сојуз. Во параметрите на проценката на расата биле вклучени индикатори како што се издржливост на влечење, максимална влечна сила и брзина на испорака и чекор.

Таквите натпревари често се одржуваат во САД, Јапонија, Италија и други земји. Природата на расата, нејзиниот карактер, контакт со луѓе, изглед и многу повеќе, исто така, се земени во предвид.

Значи, ние испитавме што ги разликува другите лоши коњски раси од коњите и ги читаме карактеристиките на некои од нив.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Владимир тежок камион - карактеристики на расаВладимир тежок камион - карактеристики на раса
» » Расите на коњите и нивните карактеристики
© 2022 AjLota.com