Буденновска раса на коњи: содржина и одгледување

Што изгледа Буденскиот коњ?Будденската раса на коњите се појавила во 1948 година. Овие коњи беа повлечени за воени цели. Дон и чистокрвни коњи беа преминати. Буденновска коњ е многу популарна не само во Русија, туку и во странски земји. Некои купувачи од Америка и од други земји плаќаат огромни пари за да купат оваа посебна раса.

Буденновска раса на коњи

Луѓето кои знаат барем малку одгледување на коњи понекогаш ги збунуваат коњите на Дон и Буденвонови раси. Нивниот изглед е многу сличен, бидејќи тоа е Дон коњи, кои се прадедовци на Budyonnovs. Но коњите на Дон биле премногу бавни за коњаницата на дваесеттиот век, и затоа била известена нова раса.

Во Budyonny коњи сите квалитети кои треба да ги поседува модерен коњ се комбинирани:

 • сила;
 • издржливост;
 • игривост;
 • топол темперамент.

Сега овие коњи не ја изгубиле својата популарност. Буденновска раса активно учествува во скокови и трки. Тие почесто од другите стануваат сопственици на златни медали во олимпијади и натпревари. Руската одгледувачи на нашето време се многу благодарни на предците за тоа во нашата земја не е раса која е важна не само во нашата земја, туку и во целиот свет.

Потеклото на Budyonny раса на коњи

Карактер Буденовски коњиКако што знаете, почетокот на дваесеттиот век беше проблематичен период. Некаде имаше постојани престрелки и борби. На нашата коњаница многу им се потребни нови коњи. Донските коњи повеќе не се справиле со товарот, кој секој ден се зголемувал. Затоа, коњ одгледувачот Lisitsky и уште цела екипа на пензионирани офицери ангажирани во одгледување на нова раса. Многу имиња не се ни сеќаваат сега, но овие луѓе имаат направено огромен придонес во развојот на националната коњаница.

Првата светска војна стана сериозна пречка за работата на овој тим. Ги зеде речиси сите претставници на Донската карпа, кои беа неопходни за одгледување на нова раса. Во тоа време на Дон имаше само неколку млади коњи кои беа погодни за работа. Полицајците мораа да се соберат млади низ Советскиот Сојуз.

Дури и самиот маршал учествуваше во ова дело, во чест на која беше избрана оваа раса - Семен Михајлович Будињони.

Изглед на коњите на Буден

Како да одржувате коњиМожете да ја научите од Буденонновска раса на коњи од страна на светлината на екстериерот. Еден млад здрав коњ изгледа многу величествен. Има прилично долг врат, длабоки широки гради, точна поставка на екстремитетите и добро развиен венец. Развиена мускулатура доста добро и уставот се одликува со одлична тврдина. На гребенот, коњот може да достигне висина од 166 сантиметри.

Шефот на овие коњи е лесен и познат по својот мазен профил. Така, кај коњите се појавува крвта на англиските коњи. Но, тие, за разлика од нашите Budyonnovtsy, имаат многу добро развиени задни нозе. Но, и покрај ова, коските и карпалните зглобови на нашите коњи се добро развиени. Тие, исто така, имаат големо коскено тело, Коњите им дава поголема сила и издржливост.

Обично во Budennovskaya раса црвеникава сенка од волна. Понекогаш се претвора во златна или кафеава боја.

Типови на раса

Буденновска раса, исто така, има три вида во расата:

 • Масив - ова е најголемиот и најсилен коњ во расата. Тие се искористени за темпераментот и под седлото.
 • Исток - овие коњи изгледаат повеќе како Дон. Тие се повеќе селективни во храната и бараат посебна грижа.
 • Карактеристично - ова е вид на раса која служеше во коњаницата на Будиони. Тие се многу брзи и издржливи. Нивното тело е мускулести и моќни зглобови.

Услови за притвор

Буденновска коњСовремени коњ одгледувачи одгледува буденновски коњи за технологијата на стадото или голема група. Сите млади растат со матката. Тие ја спасат расата на прилично големи, но ограничени територии. Ако стадото е особено темпераментен во стадото, тие се чуваат посебно. Ова е направено така што тие не го пренесуваат својот запален карактер на помладата генерација.

Сите млади животни кои се родени помеѓу февруари и мај се екскомуницирани од мајки во септември. Сите ждреби се дистрибуираат според пол. Веднаш се избрани најдобрите претставници на раса. Тие или одат на трката за обука, или се избираат за продолжување на семејството. Постојат ждрепка во тезги од 2-3 лица и секој од нив има свој прекар.

Тестови и натпревари

Пештерите на возраст од две години се испраќаат во градот Ростов-на-Дон, за да полагаат тест на локалните трки. На овие тестови не се дозволени сите жлебови, но се избира само 15-25%. Овде тие минуваат растојание од еден километар на границата. Така, коњ одгледувачи се идентификуваат најдоброто од оваа раса. Сега руски коњ растенија растенија може да се гордее со фактот дека секој избрано осле успешно ја поминува растојанието.Дури и некои коби може да се пофали со одлични резултати.

Познати Budyonnovsky коњи и нивните успеси во спортски натпревари. Тие заземаат водечка позиција и им даваат само на своите предци чистокрвни монтирања. Тие достигнаа големи височини во вакви натпревари како:

 • Нежните скокови;
 • Далечни траки;
 • Чекор-чез.

Карактер

Опис на коњската расаОвие се многу трпеливи и сместуваат коњи. Овие карактеристики на карактерот не се наоѓаат во сите коњи. Спортистите кои работеле со оваа раса тврдат дека ова е еден од најинтелигентните коњи.

Иако природата Budyonnovtsy може да вежба. Рубинчик, коњот од кој се одгледувал одгледувањето на оваа раса, бил каприциозен за жетва и ја пренел оваа особина на сите негови потомци. Коњите кои работеа со овој маало не секогаш го добија она што го сакаа од него. Тој се согласил да продолжи со својот вид не од првиот, па дури и од вториот пат.

Напојување

Буденновска раса на коњите не е апсолутно извонредна за храната. Како што веќе рековме, тие се чуваат во стада и на отворен терен. Во овој поглед, главната исхрана е свежа поле трева. Општо земено, во исхраната треба да содржи неколку гасови:

 • сено;
 • свеж зеленчук;
 • крпа;
 • житарици;
 • зеленчук;
 • шеќер.

Скромен коњ ќе ми биде драго да било деликатес што ќе му се понудат. Особено тие сакаат шеќер и моркови. Исто така, нивните производи треба да се збогатуваат со многу витамини и елементи во трагови. Ова е неопходно за висока енергија и ефикасност. Само полн коњ може да постигне сериозни победи во спортот.

Недостатоци на Budyonnovs

Како изгледа Буденновскиот коњ?Надвор, многубројни предности на расата Буденнов беа наведени, но не беше споменат недостаток. И тие всушност се. Најголемата работа е што овие коњи се моногамни.

Ова не важи за љубовните работи меѓу коњите. Таквата посветеност се манифестира во однос на мајсторот. Коњот е многу поврзан со една личност која работи со него, а потоа со голема тешкотија доаѓа во контакт со некој друг.

За модерен коњ ова е многу голем минус. Впрочем, голем број луѓе работат со коњи, а таквата карактерна особина ја отежнува работата.

Исто така, овие коњи се прилично впечатливи. Ова ги исплаши одгледувачите на коњи. Оваа карактеристика беше причина дека расата Будењновски е инфериорна во однос на германските коњи.

Но, и покрај сите недостатоци, овие коњи се ценети во нашата земја и од странци. Многу странски одгледувачи го купуваат Будјоннов коњите за себе, да растат нови раси и со тоа да ги подобрат своите коњи. Можеби, од страна на некои индикатори Budyonnovtsy и се инфериорни во однос на другите раси, но сепак тие не ја губат својата популарност.

Сега Budennovsky коњи се одгледуваат само во три растенија се наоѓа во регионот Ростов. Овие коњи се навистина универзални, бидејќи тие можат да бидат вклучени во:

 • коњ тркачки;
 • конкуренција;
 • Едукација:
 • Настани.

Размножување на коњ БуденновОригиналната надворешност на коњите не се променила. Нивната боја и други надворешни карактеристики останаа исти. Овие коњи се скромен, имаат одлични перспективи во спортот и често се користат за подобрување на другите раси на коњи.

Спортистите кои работеле со Будењновци ги карактеризираат како активни и прикладни трки. Тие сакаат да се движат многу, но на првата забелешка на возачот реагираат на него и не покажуваат одредена индигнација. Ако сте спортист и не можете да го изберете вистинскиот коњ за вас, тогаш изберете го Budyonnov коњ. Ниту еден друг возач кој ја одбрал оваа раса, не го жали.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Буденновска раса на коњи: содржина и одгледување
© 2022 AjLota.com