Кои раси на коњи постојат во современиот свет? Видови и опис

Карактеристики на коњската расаМодерните домашни животни се претставени не само од разновидност на видови, туку и од разни раси, од кои секоја е изведена за специфични цели. На пример, одредени лози на кучиња биле извадени за лов. Говеда за месо и млеко. Расте коњи со слики и имиња може да се подели на две големи групи - коњ и темперамент.

За денес, коњите се претставени во широк спектар - и од трошките со големина на куче, и гигантите се два метри во гребенот.

Малку историја

Денес, секој неисплатлив корисник може да ги види сликите на коњите. Пред него ќе има сите видови на вид - костим, раст, надворешност. Сето ова ќе биде многу различно. Постојат раси на коњи кои имаат своја историја од античко време:

  1. Видови на коњи во светотАхал-Теке коњи се изведуваат на територијата на Туркменистан. Историјата на оваа раса започна пред две илјади години кога живи животни биле извезени во оазите на Ахал-Тех. Во Русија тие биле наречени argamaks.
  2. Арапските коњи беа одгледувани пред нашата ера, на Арапскиот полуостров. Тие се извонредно различни по изглед, можат да живеат во пустинска клима и да имаат добра волја.
  3. Чистокрвни англиски коњски трки во Англија е национална забава. Затоа, за овие потреби беше изведена посебна раса. Со векови, нејзините најбрзи претставници беа избрани за неговиот развој.

Исто така постојат и локални раси на коњи. Ова се незабележителни коњи прилагодени на суровите климатски услови. Со векови, изборот намерно одгледувал одредени карактеристики кај животните. Како резултат на тоа, денес луѓето имаат избор. Секој може да најде милениче според нивните потреби.

Денес изборот продолжува. Специјалисти кои се занимаваат со одгледување домашни животни се нарекуваат зоотехничари. Тие го надгледуваат квалитетот на потомството, го оценуваат и се ангажираат во отфрлањето на ждребите. За секоја раса столб се спроведуваат, односно книги за педигре, каде што се запишуваат родителите и нивните потомци.

Насоки за одгледување

Секој избор оди по цел - дали е животинско однесување или екстериер. Коњите не станаа исклучок. На пример, за англискиот чистокрвни, брзината е од поголема важност на трките. Колку е повисок, толку е повреден примерокот. Во текот на годините на работа, зоотехничарите го определија прагот на брзина, ако возрасниот коњ не го преминува - тоа е исклучено од одгледување.

Најубавите раси на коњиДенес можеме да разликуваме вакви видови коњи:

  • Коњ.
  • Нацрти.
  • Универзална.

Во спортот, постои поделба, во зависност од спортот:

  1. Конкурентни.
  2. Едукација.
  3. Настани.

Посебна разновидност на чистокрвни коњи се добиени во 18-19 век. Со развојот на механизацијата и умирањето на коњаницата, коњите стануваат миленичиња и главно се користат само во спортот.

Малку коњче

Во современиот свет мали коњи се наменети за деца. За родителите, ова изгледа како прекрасен подарок за детето - бушава коњче, што може да биде поубаво? Всушност, првично тие не беа извадени како миленичиња. Шетландските коњи се одгледувале на островите со исто име.

Вредно е внимателно да се погледне во нивната надворешност и да се забележи дека тие се слични на тешки возила во минијатурни. Влакнестиот слој бил неопходен за преживување во зимски услови. Тие беа искористени во земјоделството: искористени во колички за извоз на тресет од мочуриштата и за работа во рудници. Благодарение на овој пристап, Шетландските коњчиња станаа универзални - во темпераментот, под седлото и за пакувањата. Во 1890 година, мали и силни коњи го привлекоа вниманието на британските коњи и ја создадоа првата книга за размножување.

Подоцна тие биле наречени Фалабела, со името на земјоделецот, кој почнал да ја популаризира расата. Ако внимателно погледнете на фотографијата, можете да ја видите разликата во надворешноста на коњите и минијатурни коњи.Денес Фалабела успешно се користи како миленичиња за деца. Неочекувана апликација што ја нашле во помагање на слепи лица. Фалабела употреба како водичи за слепи лица. Тие живеат подолго од кучињата, помалку се расејуваат од стимули во форма на звуци и светлина, се послушни и погодни за чување во колиби.

Коњ Marcar - слика на невообичаена надворешност и историја

Како расата на коњотОпис на мајчин раси не е толку едноставно прашање: често е забрането извоз на животни во други земји, а за студирање се предлага лично да дојде. Коњот на Марвар доби популарност поради необични уши - тие се долги и малку со свиткани совети. Тоа беше одгледувано во регионот на Индија под името Марвар. Добиена е со премин на арапски коњи и индиски коњчиња. Како резултат на тоа, жетвата и кобилицата Мавар уживаа пријатен раст, издржливост и верност.

Коњот Марвар - едно од најстарите карпи. Во 1930 година имаше критичко намалување на расата под влијание на надворешни околности. До денес, кризата е надминат, но мавританските коњи се забранети за извоз во други земји. Во модерна Индија, тие се користат и како монтирања, и како прицврстување, и како спакувани животни.

Интересно е што забраната за извоз беше нарушена еднаш. Исклучок е направен за американската Кели Франческа. Таа беше основач на организацијата за зачувување на домородните раси на коњи во Индија.

Педигре коњи на север

Ако зборуваме за абориџини, тогаш важно е да се споменат коњите Јакут. Тие се како коњчиња - ниски, бушава, скромен. Формирањето на екстериерот беше под силно влијание на климата. Тешки услови - долготрајна зима, недостиг на прифатлива храна, кратко лето. Сето ова доведе до појава на навистина тврдо и скромен животни.

Карактеристична особина е долга подлога и долг слој. Поради ова, погледот на јакутските коњи е како оној на бушава колбокс. Претставниците на овој вид се најоддржливи на мраз - тие доживуваат мраз без мраз до -50 степени Целзиусови. Дури и во зима можат слободно да пасат и да бараат храна под снегот. Очекувано траење на животот до 27 години. Идеален за возење низ земја.

Абориџинските раси на коњи се разновидни. Секој вид е карактер за локалитетот на живеење. На пример, исландски коњи. Тие биле повлечени на островите со исто име и долго време биле единствениот превоз за жителите. Климата на островот беше тешка, па коњите беа принудени да бидат тврдоглави, во спротивно тие беа загрозени со смрт. Друго објаснување за нискиот раст - Викинзите немаа голем број Драккари, па затоа беа заинтересирани за компактноста на нивните возила. Денес претставниците на оваа раса се шират низ целиот свет.

Тешки категории

Небесни коњиСекој, дури и без слика, знае масивни коњи. Или витешко. Или буриња што носат пиво. Високи, моќни, со големи нозе - тие беа олицетворение на моќта. Денес, тешките камиони не ја губат својата популарност.

Првично, тие беа извадени за превоз на тешки товари, оттука соодветниот опис на екстериерот. За време на својата вековна историја, чистокрвни коњи од оваа група се занимавале со превоз на вагони, буриња со пиво, трупци и др. Многу од нив го добиле името од местото на нивното населување. На пример, Перчерон коњи добиле свои од истото име на локалитетот, и се преселува од англиската област. Во Русија, тогаш СССР исто така извлече и тешки возила - советски и Владимир.

Денес типот на тешки камиони не е толку популарен, како и порано. Како и да е, тие често може да се најдат како подготвени животни или како придружник за прошетки низ крос-кантри. Поради нивниот посебен екстериер, тие не се погодни за конен спорт. Сега на мода се вклучени натпревари за превоз на тешки товари - логови и гуми од камиони.

Во современиот свет, широк спектар на раси на коњи. Под потребите на луѓето, се врши избор на овие или други коњи. Секој може да го најде совршено домашно милениче за себе - за спорт, рекреација, прошетки или темперамент.

Различни раси на коњи
Раси на коњиКарактеристики на структурата на телото на коњот по расаКоњи тешки транспортериРаса на алтернативни коњиКоја е разликата помеѓу расите на коњитеКои се расите на коњитеКарактеристики на различни раси на коњиКоњска расаКако да се одреди расата на коњРазлики во расите на коњите
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
» » Кои раси на коњи постојат во современиот свет? Видови и опис
© 2022 AjLota.com