Trakehner раса на коњи - карактеристика

Опис на раката на коњите на ТракехнерТракененската раса на коњи е една од најстарите и единствена од раси со полу-раса која ја чува чистотата, избегнувајќи мешање. Оваа раса е исклучително популарна кај коњите, како и кај одгледувачите. Тракенен коњите се добри за возење и за искористување.

Потекло на расата Тракенер

Историјата на расата во голема мера е поврзана со историјата на односите меѓу Русија и Прусија. Уште од 13 век, Витезите на Тевтонскиот ред ја започнале историјата на расата Тракенер. Тие ги преминале источните жеребици со кошулите Жамуд за да ги изнесат коњите погодни за воени барања. Овие коњи треба да бидат подеднакво погодни за возење и за работа во искористување. До почетокот на XV век, Тевтонскиот ред веќе поседувал триесет фарми, коњите на кои надминале 14 илјади.

Станете трговецОфицијалното признавање на датумот на појавување на коњите на Тракенер е 1732 година. Во оваа година беше создадена од страна на Кралската обетка со декрет на кралот на Прусија Фридрих I. Гувернерот сакаше да се поврзете обетка фарми на целата држава, за таа цел е исцедена мочуриште до името Бруто Trakenen (сега регионот Калининград). Кралот сакал да се создаде силна коњаница, така што целта е да се донесе на раса погодна за овие цели, како и исполнување на барањата на кралскиот двор.

Првично, фабриката имала 1101 коњи. Шумскиот тип на кобила се користи за парење со палтони од полски, источно, литвански и татарски крв. Подоцна почнале да се користат чистокрвни жетви на англиската раса. Исто така, постои информација дека двајца Донски ждребиња учествувале во создавањето на раката на тракехнер.

Но, немаше доволно средства за понатамошно постоење на магацинот. Дури и за добра храна, премалку ресурси се распределени. Во 1739 година, кралот му го дале на својот син фармерско маало, но тој не се заинтересирал за тоа. По седумгодишната војна, овие територии беа целосно ограбени, а најдобрите коњи беа одземени од Козаците. За да се спаси колхозната фарма од тотален колапс, можно беше Јохан Фридрих фон Домхарт.

Кога дојде на власт Фредерик Втори Велики, државата почна да му дава голема поддршка на магарето. Многу пари за купување арапски производители на крв. Неговата цел беше да создаде најдобра нова раса на коњите во земјата.

Карактеристичен белег - марка на која е прикажан рогот на елот со седум зеленчуци, коњот Тракеен доби во 1787 година. Марката била ставена на десната бутина на животното.

Бренд за брендирање на возови

Растените коњи беа предадени на коњската стабилна, како и на армиската коњаница. Коњите на Тракенен биле познати по нивната брзина, тие можеле да поминат оддалеченост од 40 километри за два часа. Тоа беше половина час побрзо од перформансите на другите брзи раси.

Кога Прусија беше заробена од војските на Наполеон, расата Тракенер беше евакуирана во Русија, која беше сојузник на Прусија. Управувањето на фармата го зеде фон Бурсдорф. Тој одлучи да се прелива во расата крвта на англиски чистокрвни жетви. Беше под негово раководство дека фармерите цветаа.

Тракенерската раса на коњите беше ценета и дома и во странство. Тоа беа коњите на Тракенер, кои најсјајно се појавија на кралските трки. До крајот на XIX век сите пруски коњи имаа примеси од раса Тракенер.

Црна нога ТраканПо губењето во Првата светска војна, Германија повеќе немаше право да ја одржува сопствената коњаница, па одгледувачите добија нова задача. Тие мораа да ги извадат коњите кои можат да се користат во земјоделството. Покрај тоа, неопходно беше да се изнесат добри спортски коњи. Работата беше успешна и коњите покажаа одлични резултати.

Меѓутоа, Втората светска војна речиси ги избришала тракените од лицето на земјата. Бројни напади уништија поголем дел од стоката. Преживеаните коњи беа одземени од Советската армија како трофеј. И само мал дел од животните биле евакуирани во Западна Германија. На крајот на војната, само 20 коси од расата Тракенер останале во Германија, кои биле погодни за понатамошно размножување.

За да се обнови расата, Западногерманската трактинска унија беше создадена. Коњи од приватни штали биле користени, сите коњи од Источна Прусија, кои имале добар педигре, биле препознаени од коњите Тракенер. Организацијата го потврди правото на бренд животни со двојна лосова рог.

Во Источна Германија, прашањето беше пристапено поинаку. Тие избраа коњи со најдобри физички податоци и знаење. Изгледот беше посветен на помалку внимание. Кога Германија се спои и фабриките на поранешната ГДР беа распуштени, одгледувачите не можеа да ги повратат своите права на брендот.Од 1960 година, пред програмерите се појави нова цел. Тие се фокусираа на одгледување на најдобрата спортска раса. Тие го направија тоа добро и Тракенер раса почна да покажува одлични резултати во натпревари.

Историја на расата во Русија

Првите коњи на Тракенер биле во СССР во 1925 година и беа наменети за војската на Будиони. Оние кои влегоа во услови многу поинакви од германските, животните почнаа да болат и да умрат. Само неколку од нив успеале да донесат потомство.

По Втората светска војна фабрика именувана по Киров се обиде да ги преведе преживеаните trachen коњи во војната, но само мал дел стигна таму. И несоодветните услови за притвор убија уште неколку животни. Врз основа на расата, тие сакаа да изнесат нов, што би го нарекле Кировскаја. Сепак, за среќа, овој е напуштен и чистотата на расата е зачувана. Budyonny беше голем познавач и љубител на коњи и покажа голем интерес за возови. Овие коњи почнаа да работат за потребите на советската армија.

За време на владеењето на Хрушчов имаше нов црн бенд во историјата на расата. Коњаницата беше распуштена и поголемиот број фарми беа уништени. Ако нема интерес за конен спорт, расата ќе биде уништена. За враќање на возовите биле купени полски племенски жетници, кои се потомци на пруски кобили, што ја намалило чистотата на оваа раса. И чистокрвни трасени остануваат неискористени во одгледувањето. Во иднина, одгледувачите мораа да работат напорно за да се ослободат од грешките од таквиот премин.

По распадот на СССР, фармите на фармата во земјата беа исклучени. Здружението за одгледување коњ од Тракенер на Русија беше основано за да продолжи соработката на разни држави. Здружението доби право да ги маркира животните со двојно семикален рог со буквата "К". Во 21 век, терминот "руски тракт" веќе стана стабилен термин. Сега руската гранка на расата е уште поголема побарувачка од германската.

Во моментов, и покрај сите подеми и падови, расата е целосно реконструирана и ја одржува својата чистота.

Опис на возовите

Растот на коњите Тракенер е 162 до 168 сантиметри.

Постојат животни од следните ленти:

 1. Gedaya
 2. Voronaya
 3. Каракова
 4. Црвенокосиот
 5. Во ретки случаи, сива

Животните имаат благодатна форма на глава и големи очи, профилот е исправен или конкавен, челото е широк.

Други карактеристики:

 1. Вратот е долг, тенок и конусен во форма
 2. Широки гради
 3. Случајот е моќен
 4. Развиена мускулатура венее
 5. Случајот е малку издолжен
 6. Рамениците поставени косо
 7. Круп е овален
 8. Нозете се силни, мускулести, поставата на нозете е точна
 9. Добро обележани зглобови
 10. Големи густи копита

Коњите се многу лесно да се движат, совршено се фрлаат, имаат прекрасен изглед. Тие имаат широк и лесен чекор и кас, ритмичко темпо. Овие коњи се многу издржливи, имаат задебелен карактер, се многу подложни на обука. Однадвор произведуваат исклучително благороден впечаток.

Користење на коњи

Трактор на фабриката за одгледување на КировПрвично, расата била наменета за потребите на армијата. Поради нивната убавина, коњите станаа популарни како излезни коњи. И нивната издржливост ни овозможи да користиме коњи во земјоделството.

Во моментов, расата Тракенер е активен учесник во спортски натпревари. Оваа раса е признаена од страна на експерти како идеални за трки за триатлон и екипаж.

Овие трактори се универзални во нивната примена и затоа се купени за различни потреби. Во прилог на атлетските квалитети, тие имаат добра добра природа, прекрасен изглед, способност да ги користат како јавачки коњи, и во темперамент. Витезите се погодни за возачи на било кое ниво и се добри во сите видови активности.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
» » Trakehner раса на коњи - карактеристика
© 2022 AjLota.com