Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата

Изглед на советскиот тежок камионСоветскиот тежок камион е голема, масивна раса на коњи. Таквите коњи се способни да носат носивост од неколку тони. За овие цели расата главно се користи - тие носат натоварени коли и коли. Советскиот тешка категорија се смета за уникатен коњ поради големиот број на предности.

Историја на изглед

Првите највисоки категории се појавија во западноевропските земји во XVIII век, а Русија подоцна почнала да ги размножува. Меѓу многуте тешки видови Најпопуларниот беше советскиот товарен транспортер, кој ги прослави одгледувачите на коњи од Русија. Оваа раса е изведена од Brabansons увезени од Белгија кон крајот на XIX век. Тоа беше повлечено за време на Советскиот Сојуз. Локалните машки работнички класа биле прекрстени со белгискиот Brabansons и како резултат се појавила раса од советски тешки коњи.

За да се подобри расата, беа спроведени многу работи на одгледувачи. Над подобрување на животните работел професор Kislovsky и животните сопруг Antsin. Поради долгата селекција и разумен пристап кон процесот, карактеристиките на тешките коњи значително се подобрија. Коњите станале попрецизни на локалните услови за чување и хранење, фигурата стана помалку сува.

Главната цел на размножувањето на овие коњи беше потребата за земјоделците во хардди и способни да пренесуваат тешки товари на животни. Во средината на XX век, расата продолжила да се подобрува - веќе од коњите одгледувани на советските фарми. Во 1952 година, советската тешка раса беше одобрена. Ги исполни сите барања. Предците на коњите, од кои расата била одгледувана, биле помалку хармонични и немале иста мобилност како советски камиони со тешки товари. Меѓу другото, кобилата на советските тешки камиони поседуваат голем коефициент на продуктивност на млекото.

Изглед

Советскиот тежок транспортер се одликува со неговиот голем раст и севкупната големина на структурата.

 1. Изглед на коњРаст до 170 сантиметри во гребенот.
 2. Тежина до еден тон.
 3. Градниот кош е масивен и широк.
 4. Вратот е моќен, мускулест.
 5. Раководител на средна големина, пропорционален.
 6. Ушите се просечни, тие се тромави.
 7. Задниот дел е мек, дозволувајќи им на коњот да се користи под седлото.
 8. Појасот е широк и рамнодушен, а крунот е раздвоено и малку бучно, така што коњот може да држи тежок товар.
 9. Нозете се суви и мускулести со силни копита.
 10. Облеката е црвена, црвеникаво-кафеава, залив или заливче.
 11. На грива и опашка се прекрасни.

Може да има советски тешка категорија неправилно поставување на нозете, но овој дефект не се одразува негативно на неговите способности. Иако тие се уште се обидуваат да се избегне размножување. Особеноста на тешките возила е малку кратки колкови, издолжени рамо лопатки, скратени шишиња, големи заби и широка шипка.

Природата на советскиот тежок маж е добродушно и многу енергична.

Карактеристики на продуктивноста

Карактеристики на коњската расаОваа рана зреење раса, што се карактеризира со многу висока продуктивност. Растот кај коњите е исто така многу интензивен. Едногодишните жалови тежат повеќе од половина тон. Со две и пол години, коњите веќе можат да се користат за тешка работа, а уште на петгодишна возраст можат да учествуваат на специјални натпревари. Оваа раса има многу долг работен век. Кобила има потомство дури и по дваесет години.

Покрај тоа, голема предност на животните е тоа што тие можат да се хранат прилично евтини храна, главната работа е во тоа што тие се обемни. Исто така, овие коњи се погодни за речиси сите услови на притвор и се многу издржливи. Мошне продуктивноста на коњите исто така е многу висока.Со влечење, коњ речиси може да го замени трактор. Овие коњи можат да носат тежини кои се недостапни за укинување на други видови коњи. Тие исто така можат да работат со земјоделски машини. Работните тестови редовно ја докажуваат способноста на оваа раса. Значи, на стандардни тестови на коњот поминува два километри по чекор, повлекувајќи тежина од четири и пол тони.

Благодарение на крвта на локалните раси, коњите се одликува со нивната голема брзина. Советскиот камион тежок еден и пол тежи дури и кас, дури и без да се напрега.

Во голема мера за мала фарма, способноста на советскиот тежок камион е дури и излишно. И со оглед дека ова е голем коњ со значителен апетит, неговата содржина, дури и покрај општата непристојност, за личната економија ќе биде тешка. Најдобро од сè, оваа раса е погодна за големи фарми и земјоделско производство.

Видови на советски тешки камиони

Одгледувањето на расата на советскиот тежок камион беше спроведено од две коњички растенија - Починковски и Мордовија. Во овој поглед, имало два типа на раса, секоја со свои разлики:

 1. Починковски коњи се многу тешки. Тие имаат масивна фигура, големи и долги нозе, издолжено тело.
 2. Мордовинските коњи ги задржале квалитетите на сафолски коњи, кои имаат прилично компактен и сув скелет.

И, исто така, треба да се сетите на евиденцијата постигната од расата. Апсолутниот рекорд на носивост беше воспоставен од страна на советскиот тежок лифт камион. Тоа беше Ford маало боја заливот-Роан, кој во 1957 година го донесе во хиподромот Тамбов товарот од околу 23 тони во тежината, има со него на растојание од 35 метри. После тоа, Советскиот Тешки Предлог редовно да постави нови рекорди на натпревари на сите унија 1960-1990.

Тешкиот автомобил и неговите способностиВо моментов, во врска со развојот на состојбата на уметноста и автоматизацијата на земјоделството, коњскиот труд сè повеќе се заменува. Во врска со ова, бројот на чистокрвни коњи исто така опаѓа, побарувачката и потребата за коњите се намалуваат. Сега чистокрвни тешки коњи речиси можат да бидат вклучени во Црвената книга. Главната пречка за употребата на овие вредни животни е отсуството на луѓе кои се способни да предаваат, едуцираат и работат со оваа раса на коњи. Но, сепак, постојат оние кои продолжуваат да ги користат советските тешки камиони и на просторите на Русија.

И во европските земји, побарувачката за оваа раса, напротив, значително се зголеми. Советските хеликоптери редовно се среќаваат на меѓународни натпревари и се дел од програмите за подобрување на раси на раси.

Во Русија, најдобриот добиток на советските тешки товарни возила сега е концентриран во Владимир, Нижни Новгород и Јарославските региони. Ако сакате да купите чистокрвен Советски тешки транспортери со најдобри збир на генетски квалитети, вреди да се претворите во фармите на Мордовија или Нижегородскиот регион.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион е херојска расаСоветскиот тежок камион е херојска раса
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњиКарактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
© 2022 AjLota.com